Analist TV, ultima modă în fotbalul românesc. Ce sume primesc foștii jucători de la televiziunile de sport

Analist TV, ultima modă în fotbalul românesc. Ce sume primesc foștii jucători de la televiziunile de sport
  • Publicat:
  • Actualizat:

Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.

În Marea Britanie, foștii fotbaliști ajung să câștige și 40.000 de lire sterline pe emisiune. La televiziunile din România, jucătorii deveniți analiști primesc între 2.000 și 5.000 de euro pe lună. Cei mai mulți experți lucrează la Digi Sport: Ilie Dumitrescu, Gabi Balint, Bogdan Mara, Ionel Dănciulescu, Florin Bratu și Daniel Niculae

Platourile televiziunilor cu profil sportiv din România sunt pline de foști fotbaliști, care după și-au terminat activitatea din teren își rotunjesc conturile grație comentariilor și analizelor pe care le fac din postura de specialiști. Pentru un plus de credibilitate și autenticitate al cuvintelor rostite despre fotbal, conducerile televiziunilor din România au încheiat contracte de colaborare cu foști fotbaliști. Pentru unii dintre ei reprezintă singura ocupație și implicit singura sursă de venit, în timp ce pentru alții noua lor ocupație este doar o chestiune de moment. Sumele pe care le primesc foștii jucători deveniți analiști – englezii îi numesc „pundits” – sunt confidențiale, însă în piața media se discută de contracte între 2.000 și 5.000 de euro pe lună.

„Dinamoviștii îmi spun că dau prea tare în Dinamo
Claudiu Vaișcovici (51 de ani) a fost colaborator al televiziunii Sport.ro în perioada mai 2012-septembrie 2014. În prezent analizează partidele din Liga 1 pentru posturile Look TV și Look Plus, televiziunile care dețin drepturile de transmitere ale partidelor din campionatul intern. Fostul atacant al lui Dinamo și al echipei naționale are un contract de colaborare până la sfârșitul acestui an cu posibilitatea de prelungire. Vaișcovici a explicat foarte plastic dificultatea jobului său: „Ușor nu prea e. Trebuie să știi ce vorbești acolo. Altfel nu se mai uită lumea la tine. Mă pregătesc pentru emisiuni urmărind meciurile și citind ziarele”. Fostul fotbalist, născut la Galați, a identificat și câteva diferențe între actuala colaborare și cea precedentă: „La Sport.ro se făcea o analiză mai profundă, vorbeam la câteva zile după meciuri după ce apucam să văd reacțiile. Acum vorbesc doar la cald în pauza și la finalul meciurilor”. Claudiu Vaișcovici nu își face griji că ar putea supăra unele persoane din lumea fotbalului din cauza ideilor exprimate în emisiunile TV: „Este vorba despre opinia mea și nu mi-o pot modifica pentru a nu supăra pe cineva. Nu mi-a reproșat nimeni nimic până acum. Mai sunt dinamoviști de-ai mei care îmi spun că dau prea tare în Dinamo, dar eu critic ce se întâmplă la club și pei cei care îl conduc”.

Gabi Balint (51 de ani) este unul dintre cei mai experimentați analiști sportivi care provin din lumea fotbalului. În prezent are un contract de colaborare cu Digi Sport unde se simte „ca într-o familie”. Fostul câștigător al Cupei Campionilor Europeni cu Steaua în 1986, Balint se mândrește că a fost al doilea fost fotbalist devenit analist: „Primul a fost Cornel Dinu, mi-a plăcut de el și am zis să o fac și eu. Prima dată am fost invitat la TVR la unele emisiuni, apoi la Pro TV și Sport.ro”. Ultima dată antrenor la CSU Craiova, echipă cu care a reușit promovarea în Liga 1, Balint nu este foarte decis asupra viitorului carierei lui, oscilând între posibilitatea de fi analist sportiv și cea de antrenor: „Îmi place și doresc să mai antrenez, dar mă gândesc să rămân și în televiziune și să fac lucruri mai complexe decât cele de acum. Am ceva planuri, vom vedea dacă se vor concretiza”.

Gabi Balint este conștient că atitudinea critică este obligatorie atunci când este prezent în studioul televiziunii unde lucrează: „Nu îmi este ușor să critic, mai ales când este vorba de foști colegi, dar am hotărât să fiu obiectiv. În perioada când am fost antrenor, acceptam fără probleme critici. Știu că poate am supărat unele persoane, steliștii mi-au reproșat că sunt foarte critic. Totuși lumea vrea să audă adevărul și să aibă parte de obiectivitate”. Balint participă la mai multe emisiuni ale postului Digi Sport, dar serile de Liga Campionilor îl solicită cel mai mult: „Nu am un contract pentru anumite emisiuni, particip unde sunt invitat. Câteodată am emisiune în aproape fiecare zi a săptămânii. Trebuie să fiu foarte pregătit, să nu fiu surprins de nimic. Când sunt meciuri în Liga Campionilor îmi scot un maldăr de hârtii cu cât mai multe statistici”.

Gabi Balint are o înțelegere cu Digi Sport conform căreia poate semna ca antrenor al unei echipe dacă are parte de o ofertă căreia dorește să-i dea curs. Partea avatajoasă a contractului este că se poate întoarce în postura de analist dacă rămâne fără job în antrenorat.

După ce a trecut în cariera de fotbalist pe la 14 echipe atât din țară, cât și din străinătate, Bogdan Mara (36 de ani) este acum analist sportiv la Digi Sport. Cariera de om de media a fost „premeditată” de fostul atacant care a absolvit Facultatea de Jurnalism. „Sunt două lucruri total diferite. Fotbal am jucat 20 de ani. Ca analist nu am o experiență foarte mare, dar mă ajută faptul că sunt în continuare conectat la fenomenul fotbalistic, lucrez și în impresariat”, explică Mara diferența între a juca fotbal și a comenta ce se întâmplă în fotbal. Chiar dacă munca de analist sportiv îi face plăcere, Mara recunoaște că aspectul financiar este unul important: „Banii sunt importanți în fiecare meserie, orice muncă o faci pentru bani”.

  • Alan Hansen, fundaș central la Liverpool între 1977 și 1991, câștiga anul trecut 40.000 de lire sterline pe apariție la emisiunea Match of the Day de la BBC

Ionuț Angheluță, fostul fundaș central al Politehnicii Timișoara din perioada 2002-2005, este în momentul de față comentator sportiv la Digi Sport. După ce și-a încheiat cariera de fotbalist a făcut tot posibilul pentru a-și îndeplini visul de a deveni comentator: „Încă de când jucam fotbal doream să devin comentator”. Începând cu 2006 a lucrat la ProSport, Telesport, GSP TV, pentru ca din 2009 să fie comentator la DigiSport. Angheluță explică cum a reușit să-și îndeplinească visul: „Am avut posibilitatea de a fi moderator, dar nu mi-a plăcut ideea de a vorbi cu oamenii din fotbalul românesc. Nu am studii de specialitate, dar m-am ținut de școală. Am Facultatea de Management terminată. La asta se adaugă pasiunea mea pentru fotbal”.

Faptul că a jucat fotbal, inclusiv la nivelul primei ligi din România reprezintă un avantaj pentru Angheluță: „Am ochiul format și simt intensitatea unui fault pentru că am jucat în  toate eșaloanele fotbalistice din România. Simt când un fotbalist este într-o bună dispoziție de joc”. Cândva fotbalist, Angheluță a avut prilejul de a comenta prestațiile unor foști colegi și recunoaște că obiectivitatea i-a fost alterată: „Încercam să-i protejez pe cei pe care îi cunoșteam, nu îi criticam așa cum o fac de obicei. Nu am prins foarte mulți. I-am comentat pe Silviu Bălace, Ilie Poenaru și Cristian Silvășan, din ce-mi amintesc”.

8.000 de lire sterline câștigă fostul internațional englez Alan Shearer pentru fiecare apariție la BBC

Experiența din teren, apreciată în media
Vlad Enăchescu, managerul general al televiziunii Dolce Sport, a explicat de ce s-a orientat către cooptarea unor foști fotbaliști în cadrul echipei pe care o conduce: „Încercăm să oferim oamenilor ceva de calitate, nu subiecte legate de scandaluri și can-can. Lumea dorește să asculte ce au de zis cei care au jucat fotbal. La noi moda experților proveniți din lumea fotbalului este în faza de pionierat. În străinătate este cu adevărat o meserie din care foștii fotbaliști câștigă foarte bine”. În prezent televiziunea condusă de Enăchescu are contracte de colaborare cu Basarab Panduru, Iulian Miu, Bogdan Stelea și Viorel Moldovan. Acesta a explicat alegerile făcute: „Ne-am uitat în jur și am căutat oameni de calitate care să aibă opinii pertinente și care să se poată exprima coerent. În general i-am adus pentru puterea numelui și pentru ceea ce au reprezentat în fotbalul românesc. Iulian Miu și Panduru nu au îmbrățișat meseria de antrenori, chiar dacă Pandi a cochetat. Iulian este foarte dornic de a face o carieră în televiziune”.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă zi şi noapte la mormântul lor.
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă zi şi noapte la mormântul…
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Cea mai frumoasă femeie din România i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
Cea mai frumoasă femeie din România i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Cum arată noul Hyundai Tuscon? SUV asiatic cu mulți fani în România - GALERIE FOTO
Cum arată noul Hyundai Tuscon? SUV asiatic cu mulți fani în România - GALERIE FOTO
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup