”Am pierdut 30 de milioane de euro într-un fotbal mizerabil”. Destăinuiri incredibile ale fostului patron de la FC Brașov, Ioan Neculaie! Episodul 1: ”Hadnagy a trădat. Ce căuta cu mâinile pe sus când a făcut henț în careu la CFR Cluj? Sepsi nu e echipă românească. Dacă nu ne-a cucerit teritorial, Ungaria ne va cuceri economic. Nu cred că se îndoiește cineva de țelul Budapestei” | VIDEO ȘI FOTO EXCLUSIV

”Am pierdut 30 de milioane de euro într-un fotbal mizerabil”. Destăinuiri incredibile ale fostului patron de la FC Brașov, Ioan Neculaie! Episodul 1: ”Hadnagy a trădat. Ce căuta cu mâinile pe sus când a făcut henț în careu la CFR Cluj? Sepsi nu e echipă românească. Dacă nu ne-a cucerit teritorial, Ungaria ne va cuceri economic. Nu cred că se îndoiește cineva de țelul Budapestei” | VIDEO ȘI FOTO EXCLUSIV
  • Publicat:

Timp de aproape două decenii, FC Brașov a trăit pe umerii lui Ioan Neculaie, omul care, până în 1999, când i-a preluat pe ”galben-negrii”, nu călcase pe vreun stadion. Iar aventura lui prin fotbalul românesc a adus un shake de controverse, pitoresc, bucurii și șiruri de dezamăgiri. Uneori monden și extravagant, cu povești spumoase legate de dive carpatine ori mașini și avioane pretențioase, alteori un Don Quijote pornit la trântă cu mașinăria Cooperativei turată la maxim, Neculaie a impregnat la poalele Tâmpei o dublă amprentă: afaceristul care a readus Brașovul în cupele europene după 27 de ani ori omul care a împins clubul spre falimentul din 2017. A navigat în ultimii ani printr-o colecție de dosare, a trecut printr-un arest și prin sentințe de condamnare: ”M-au pedepsit degeaba, fără niciun motiv, un Jihad nu împotriva mea, ci a economiei românești. Cazierul meu este curat în prezent”. După o lungă perioadă de tăcere, stăm acum de vorbă pentru un interviu-eveniment într-o imensă sală de conferințe de la uzinele ”Roman”, unde un mănunchi de cupe și fanioane amintesc despre trecuta ”căsătorie” a patronului cu FC Brașov. Azi, episodul 1 cu destăinuiri incredibile ale lui Ioan Neculaie, 66 ani: Am pierdut 30 de milioane de euro într-un fotbal mizerabil. Hadnagy a trădat. Ce căuta cu mâinile pe sus când a făcut henț în careu la CFR Cluj, în 2012? Sepsi nu e echipă românească. Dacă nu ne-a cucerit teritorial, Ungaria ne va cuceri economic. Nu cred că se îndoiește cineva de țelul Budapestei”. Start!

”M-am rupt complet de fotbal de vreo cinci-șase ani”

Domnule Neculaie, ați ieșit de la FC Brașov în 2016, cu un an înainte de declararea falimentului clubului. E o lume cu care mai păstrați vreo legătură?

Nu mai știu absolut nimic de cinci-șase ani încoace. Nu mă mai interesează fenomenul, sub nicio formă. M-am mai uitat doar la vreo două meciuri ale naționalei și-am închis televizorul. Nu pot urmări asemenea parodii de fotbal. Poate antrenorul știe mai bine, dar copilașii ăia mi se par pe dinafară. Și cu Elveția au făcut egal dintr-un mare noroc.

Câți bani ați cheltuit cu FC Brașov, unde ați început aventura în 1999?

Peste 30 de milioane de euro, bani munciți. N-am luat niciun leu de la Primărie, care a contribuit doar cu becurile de la instalația de nocturnă, pe care, în rest, am făcut-o prin efortul meu personal. Nu mai vorbesc de gazonul care era cel mai bun din țară. Cu toate astea, deși am fost singur, am avut și rezultate. Am dus Brașovul după 27 de ani în cupele europene, unde am jucat și celebra ”dublă” cu Inter Milano. Sper să nu treacă acum încă 27 de ani de absență a echipei din prima divizie.

În sala de conferințe de la uzina ”Roman”, Ioan Neculaie păstrează o vitrină cu trofee și fanioane, inclusiv de la celebrul meci cu Inter Milano din toamna lui 2001

În 1999, a fost o reuniune cu factorii de decizie din județ, am primit garanții că voi fi ajutat, inclusiv cu sponsori, și am decis să mă bag la FC Brașov. Mare greșeală! De a doua zi n-am mai văzut pe niciunul din ăia 10-15 de la adunare”, Ioan Neculaie pentru Prosport

”N-avea nimeni curaj să-mi sugereze să intrăm în aranjamente”

A fost un prim sezon nebun, când, în vara lui 2000, ați scăpat in-extremis de retrogradare după ce Oneștiul a bătut Farul în ultima etapă, 2-1, și a trimis Constanța în liga secundă. Au circulat legende că Brașovul a cotizat serios la acel meci ca să blocheze rivala de pe litoral.

Au trecut mulți ani de atunci, dar vă asigur că nu m-am băgat niciodată în aranjamente de genul ăsta. Și nici nu mi-a sugerat nimeni din club, că n-aveau curaj. Le-am spus mereu tuturor că ne interesează doar să câștigăm. Am trăit însă multe experiențe nefaste și e o perioadă de care nu-mi amintesc cu plăcere. Dacă ar fi s-o iau de la capăt, n-aș mai intra sub nicio formă în fotbalul mizerabil din acea vreme.

Neculaie suda țigară după țigară în timpul meciurilor lui FC Brașov

Regretați alegerea?

Da! Am muncit foarte mult să țin echipa asta, am cheltuit o grămadă de bani și n-am auzit măcar un cuvânt frumos de la un suporter. Strigau doar ce le sugera primarul sau cine-i dirija!

Aș prefera ca lumea să mă uite și să mă lase în pace. Le mulțumesc celor mulți care realizează ce-am făcut în 17 ani pentru fotbalul brașovean. Ceilalți să fie sănătoși!”

Vă reamintesc unul dintre cele mai stranii meciuri din perioada dumneavoastră: CFR Cluj – FC Brașov 1-0, 1 mai 2012, gol Kapetanos după o gafă a lui Majernik și un stupid henț în careu comis de Hadnagy, care a luat mingea cu ambele mâini ridicate, ca la volei. Penalty apărat însă de Felgueiras!

Ce treabă a avut Hadnagy să prindă mingea cu mâinile pe sus în meciul acela? Nimic nu prevestea faza de penalty! Acolo a fost trădare, după părerea mea!

Nu mă așteptam să fie alt rezultat la CFR – FC Brașov. Toată lumea știa că e 1 solist. Mi-a plăcut cât de bine a ieșit Hadnagy pe centrare, la hențul în careu”, Mihai Stoica, manager general Steaua, mai 2012

Hențul ireal comis în careu de Hadnagy la Cluj a rămas până azi o intervenție foarte suspectă a fostului atacant al Brașovului

”Sepsi va câștiga probabil și campionatul”

Hadnagy a și fost schimbat imediat după fază, invocând o accidentare. Spuneați atunci că sperați să dispară din fotbal, între timp a ajuns director general la Sepsi.

Nu-mi aduc aminte să fi spus lucrul ăsta. Cine știe? Oi fi zis ceva la nervi. Să fie director la Sepsi! Treaba lui! Sepsi nu cred însă că e o echipă românească, dar evoluează în campionatul de aici. Să dea Dumnezeu să joace bine, să câștige titlul, problema lor!

Sugerați că e o echipă maghiară care…

Nu sugerez nimic. Înțelegeți toți ce vreți!

  • 6,1 milioane de euro a primit Sepsi în 2022 cu titlu de subvenții din partea guvernului de la Budapesta, peste jumătate din veniturile clubului înregistrate anul trecut (11,3 mil. Euro)

Ce vă spune faptul că guvernul maghiar finanțează cu sume consistente diverse proiecte din fotbalul românesc?

Îmi spune un lucru foarte rău, anume că Ungaria ne va cuceri economic dacă nu ne-a cucerit teritorial.

Hadnagy e azi director general la Sepsi, unde și-a și încheiat cariera de jucător în 2019

Vi se pare că ăsta e țelul Budapestei?

Bineînțeles! Cine se îndoiește de asta? Doar unul care nu e patriot, dar, din păcate, nu știu câți patrioți adevărați mai sunt în România. Mă refer la oameni pregătiți să moară la nevoie pentru țara asta, nu la politicieni, care n-au nicio legătură cu subiectul. Uitați-vă numai ce face Șoșoacă prin Parlament! Circ de doi lei, jenant!

Vă așteptați ca Sepsi să obțină și titlul în Liga 1?

Da! Am auzit că și-au întărit lotul, am trecut și pe lângă stadionul lor. Superb! La început, au venit la mine să le închiriez stadionul la Brașov. Și uite unde e azi FC Brașov și unde e Sepsi!

  • 4 trofee a adunat Sepsi în palmares, câte două Cupe ale României și două Supercupe, în 2022 și 2023

”Dacă-mi dădea mie Primăria două milioane de euro, mai puneam eu trei și luam titlul la pas”

”Dacă aș fi știut că majoritatea partidelor se joacă în afara terenului, n-aș fi intrat niciodată în fotbal”. Am redat o declarație a dumneavoastră de la începutul anilor 2000.

Probabil era și o frază adevărată, în funcție de informațiile pe care le aveam la momentul respectiv. Presupun că și acum se mai pot aranja meciuri. Nu știu, vă repet că am rupt legătura cu fenomenul de vreo cinci-șase ani. Cert e însă că în perioada aceea Brașovul avea o echipă de temut. Nu putea să ne bată oricine. Veneau cu emoții sub Tâmpa și Steaua, și Dinamo, și Rapidul. Nu ajungea nimeni în plimbare la Brașov.

Au fost momente plăcute când am jucat cu Interul în Cupa UEFA, o revenire a Brașovului în Europa după 27 de ani. Ronaldo a reintrat atunci după o pauză de câteva luni cauzată de o accidentare. Nu ne-am făcut de râs în fața unei echipe de supertop”, Ioan Neculaie despre ”dubla” cu Inter Milano, septembrie 2001, 0-3 și 0-3

Cum vă sună faptul că Brașovul a beneficiat în ultimii ani de bugete undeva pe la două milioane de euro din partea autorităților locale, în liga secundă, cu zero performanțe?

Lasă că o să-i caute DNA, nu vă faceți griji! Sunt acolo banii noștri, ai brașovenilor! Nu poate să-i cheltuie un președinte cum vrea el. Dacă-mi dădeau mie două milioane de euro, mai puneam eu trei și câștigam campionatul la pas mulți ani la rând!

”Lui Gigi Becali i-a plăcut mereu să fabuleze”

Sincer, v-ați implicat vreodată în deciziile antrenorilor, să le sugerați schimbări, să le spuneți cine să joace?

Căutați senzaționalul cu treaba asta, dar niciodată în viața mea n-am avut astfel de intervenții. Și vă pot confirma antrenori serioși! Mai strigam și eu ca un chibiț, ”scoate-l, bă, pe ăla!”, dar nu mă pricepeam la fotbal la fel ca Gigi Becali. De multe ori, el chiar se pricepe! Eu poate mă mai cruceam uneori la niște schimbări de te durea capul, dar antrenorul le făcea după cum considera.

  • 31 de antrenori au pregătit pe FC Brașov în perioada de patronat a lui Ioan Neculaie, 1999-2016, adică o medie de aproape 2 tehnicieni pe sezon
Răzvan Lucescu a fost antrenorul pe care Neculaie l-a apreciat cel mai mult, oferindu-i șansa a două mandate, unul fiind cel mai lung reușit de un tehnician în era fostului patron, 2 ani (2007-2009)

Apropo de Gigi Becali: e amuzant când tot trâmbițează că va încasa 40-50 de milioane de euro pe X sau Y, oameni care pe la națională se fac de râs. E același personaj pe care l-ați cunoscut pe vremuri?

Același! Tot timpul i-a plăcut să fabuleze. Dar a investit mulți bani și a și câștigat pe măsură. A încasat și 15-20 de milioane de euro pe plan european, din vânzări de jucători, cupe continentale, bilete, drepturi TV. Foarte mulți bani, dar după ce a băgat înainte o grămadă. Bravo lui!

Justin Gafiuc / Autor
Așezat pe baricadele jurnalismului la scurt timp după Revoluție, a început să scrie în presa prahoveană, în orașul de baștină, Ploiești, și, la 16 ani și jumătate, era deja cooptat în ”echipa Ioanițoaia”, la ”Sportul românesc”. Se întâmpla în 1991. Au urmat decenii petrecute ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în locul în care micuța susținea că se află „un monstru”
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în locul în care micuța susținea…
Adrian Mititelu Jr. a ieșit din spital și nu a stat pe gânduri! Unde a fost surprins fiul patronului de la FCU Craiova
Adrian Mititelu Jr. a ieșit din spital și nu a stat pe gânduri! Unde a fost surprins fiul patronului de…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total! „Mă cântăresc în fiecare zi”
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total! „Mă cântăresc în fiecare zi”
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Cine sunt românii care trebuie să plătească 
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care le deţin
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Câți bani primește FCSB după ce a devenit campiona României! Suma uriașă pe care o poate încasa din competițiile europene
Câți bani primește FCSB după ce a devenit campiona României! Suma uriașă pe care o poate încasa din competițiile europene
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate goli buzunarele
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate goli buzunarele
Regula pe care șoferii NU TREBUIE să o încalce niciodată. Legea din ROMÂNIA spune clar
Regula pe care șoferii NU TREBUIE să o încalce niciodată. Legea din ROMÂNIA spune clar
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta Română a făcut anunțul
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta Română a făcut anunțul
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
O româncă din străinătate gătește cu ce găsește la gunoi: „E mâna a doua pe gratis” VIDEO
O româncă din străinătate gătește cu ce găsește la gunoi: „E mâna a doua pe gratis” VIDEO
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea au decis echipa învingătoare
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea au decis echipa învingătoare