Actele lui Becali. Protocolul invocat acum de patronul FCSB a fost semnat în 1999 între Armată și AFC Steaua și anulat de cabinetul Adrian Năstase prin HG 128/2003. ProSport l-a publicat în urmă cu două luni

Redactor:
Matei Udrea
  • Publicat:
  • Actualizat:

Gigi Becali se apără, în bătălia pe care o duce în media pentru brandul Steaua, cu un document anulat de guvernul României încă de acum 14 ani! Este vorba de Protocolul încheiat pe 7 noiembrie 1999 în baza Hotărârii de Guvern nr. 66/1999, în baza căruia echipa de fotbal și numeroase alte facilități erau concesionate de Armată, pe o perioadă de 20 de ani, către societatea non-profit AFC Steaua, condusă de Viorel Păunescu. Acest protocol a fost anulat însă încă din 10 februarie 2003, printr-o altă Hotărâre de Guvern (128/2003), de cabinetul Adrian Năstase!

ProSport a scris despre acest lucru și a prezentat atât Protocolul, cât și HG-urile enumerate mai sus, în grupajul „ACTE | Raportul interzis: trădătorii din Armata română. Comandantul CSA anunța șefii MApN, în 2001, că afaceriști, politicieni și ofițeri complotează să fure echipa de fotbal. Generalul Roșu spune că s-a urmărit nimicirea totală a clubului Steaua: «Domnule, le-au dat tot!»”, publicat acum aproape două luni, pe 28 noiembrie 2016.

„Au venit colonei și generali la Gigi și i-au adus documente. Veți vedea că, dacă i se acceptă recursul la Înalta Curte, va câștiga acolo! El nu a avut aceste acte până acum. Veniți la mine, la sediu, și vi le pun la dispoziție”, a anunțat Dumitru Dragomir joi, în direct, la emisiunea ProSport Live. Ulterior, după emisiune, contactat din nou de reporterul ProSport pentru a discuta despre document, Dragomir a menționat că actul decisiv ajuns în mâna lui Becali este Protocolul din 7 martie 1999.

Punctul 10 al acordului este arma secretă pe care mizează Becali

Așa cum veți citi mai jos, respectivul acord, făcut în baza HG 66/1999, acorda o serie de facilități și drepturi către AFC Steaua. Generalul Laurențiu Roșu, în vizita făcută anul trecut la redacția ProSport, a povestit pe larg despre ceea ce spunea acesta că a fost tentativa lui Păunescu, susținut de generali, colonei și miniștri ai apărării, de a distruge Steaua.

Cel mai important punct din Protocolul din 7 martie 1999 este, cu siguranță, punctual 10: „Marca de identificare a Asociației Fotbal Club Steaua București este cea înregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci, conferind asociației dreptul asupra mărcii, dobândit și protejat prin Legea nr. 64/15.04.1998″.

Iată textul H.G. 66/1999:

„Guvernul României hotărăște:

Articolul 1

Se aprobă transmiterea imobilului, identificat conform datelor din anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre, din administrarea Ministerului Apărării Naționale, în folosință gratuită, pe o perioadă de 20 de ani, Asociației Fotbal Club Steaua București.

Articolul 2

(1) Transmiterea imobilului prevăzut la art. 1 se face pe bază de protocol încheiat între Ministerul Apărării Naționale și Asociația Fotbal Club Steaua București.

(2) Protocolul cuprinde și obligațiile ce revin Asociației Fotbal Club Steaua București în legătură cu folosință imobilului transmis.

PRIM-MINISTRU RADU VASILE

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul apărării naționale, Victor Babiuc

Ministrul finanțelor, Decebal Traian Remes

Ministrul tineretului și sportului, Crin Antonescu”.

Aici puteți accesa linkul acestei Hotărâri de Guvern.

Guvernul a anulat actele semnate în 1999 pentru că echipa fusese scoasă în privat și numai putea beneficia de avantaje

Așa cum se poate citi mai sus, Hotărârea de Guvern 66/1999 nu făcea nicio referire la cedarea mărcii. Totuși, oficialii din Armată care au întocmit Protocolul menționat la Art. 2 din HG 66/1999 au trecut, la punctul 10, și mențiunea că se AFC Steaua dreptul asupra mărcii.

Numai că, la începutul lui februarie 2003, după ședința tumultoasă în care Gigi Becali a preluat controlul asupra clubului de fotbal și a forțat transformarea lui în Societate pe Acțiuni și scoaterea de sub tutela MApN (sub care funcționase până atunci), statul nu mai putea justifica sprijinul acordat, echipa fiind trecută în privat.

Adunarea Generală a AFC care stabilise că echipa se va muta pe o Societate pe Acțiuni își excedase atribuțiile pentru că, în 1998, când dobândise personalitate juridică, o făcuse în baza unui statut avizat de ministrul Apărării și care prevedea următoarele:

„1. Potrivit Legii 41/1990 cu privire la organizarea și funcționarea MApN, la art. 11 se prevede: MApN poate avea în subordinea sa regii autonome, cluburi, asociații sportive și formații cultural-artistice. Asociația FC Steaua este o asociație sportivă potrivit Art. 1 Alin. 2 al statutului său. Fiind asociație sportivă și funcționând în subordinea MApN, regimul juridic al sediului său este același cu sediul CSA Steaua sau al Ansamblului Artistic al Armatei (…)”.

Acesta este și motivul pentru care Înalta Curte de Casație și Justiție a decis definitiv, în 2014, să anuleze marca înregistrată de Gigi Becali: avizul Adunării Generale a AFC Steaua era necesar, dar nu și suficient. Ceea ce se votase în ședință trebuia aprobat de ministrul Apărării (care aprobase și înființarea AFC), lucru care nu s-a petrecut niciodată.

Iată paragraful referitor la acest lucru din motivarea făcută de ICCJ la sentința din decembrie 2014: „Reclamanta CSA Steaua București nu a transferat și nu a renunțat niciodată în favoarea Asociației non-profit la numele utilizat sau la semnul ce face obiectul mărcii 026915 Steaua București înregistrată încă din anul 1996. Nu există probe în dosar din care să rezulte acest lucru, pentru a se putea ajunge la concluzia că acordul Asociației non-profit ar fi fost suficient și că nu ar mai fi fost nevoie de consimțământul CSA Steaua București. Nu există argumente valide și probe care să susțină lipsa de necesitate a acordului CSA Steaua București„.

Pagina din motivarea ICCJ la sentința din decembrie 2014, prin care se anulează marca Steaua înregistrată de Becali. La punctul 3 se poate citi că, potrivit instanței, acordul AFC nu a fost suficient pentru a prelua numele și însemnele

În urma ședinței de la AFC unde Gigi Becali a obținut mutarea echipei în privat, cabinetul premierului Adrian Năstase a emis Hotărârea de Guvern 128/2003, prin care se abroga HG 66/1999. Cum Protocolul fusese încheiat conform prevederilor acestui act, anularea lui a dus și la anularea Protocolului în întregime (inclusiv punctul 10), precum și a Amendamentului la Protocol semnat în septembrie 1999, în care AFC se obliga să preia niște datorii ale CSA.

Iată textul HG 128/2003 semnate de Adrian Năstase pe 6 februarie 2003 și publicate pe 10 februarie 2003 în Monitorul Oficial al României:

„Hotărârea nr. 128/2003 pentru abrogarea Hotărârii Guvernului nr. 66/1999 privind transmiterea în folosință gratuită a unui imobil situat în municipiul București

În temeiul art. 107 din Constituție,

Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Art. 1.

Pe data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abrogă Hotărârea Guvernului nr. 66/1999 privind transmiterea în folosință gratuită a unui imobil situat în municipiul București, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 55 din 8 februarie 1999.

Art. 2.

Imobilul având datele de identificare prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre rămâne în continuare în proprietatea statului și în administrarea Ministerului Apărării Naționale.

Prim-ministru Adrian Năstase

Contrasemnează pentru ministrul apărării naționale

George Cristian Maior, secretar de stat.

București, 6 februarie 2003″.

Aici puteți accesa linkul acestei hotărâri de guvern.

Mai jos puteți reciti atât Protocolul încheiat în martie 1999, cât și Amendamentul la Protocol din septembrie 1999, ambele făcute de AFC Steaua și Armată în baza dispozițiilor HG 66/1999 și anulate prin dispozițiile HG 128/2003. Ambele documente au fost deja prezentate de ProSport în noiembrie anul trecut.

 

Pe aceeași temă
Ramona de la Neatza, gafa deceniului! Fustița i-a jucat feste și a rămas cu totul la vedere
Ramona de la Neatza, gafa deceniului! Fustița i-a jucat feste și a rămas cu totul la vedere
Curg veştile proaste pentru Transylvania Open: Trei vedete nu mai vin în România
Curg veştile proaste pentru Transylvania Open: Trei vedete nu mai vin în România
O reţea de socializare populară îşi va schimba numele. Care va fi acesta
O reţea de socializare populară îşi va schimba numele. Care va fi acesta
Se pregătește o nouă lovitură pe piața transferurilor! Unde este dorit Erling Haaland
Se pregătește o nouă lovitură pe piața transferurilor! Unde este dorit Erling Haaland
5 mașini de care să FUGI
5 mașini de care să FUGI
Schimbarea orei aduce un pericol imens pentru oameni în plină pandemie. Dr. Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă
Schimbarea orei aduce un pericol imens pentru oameni în plină pandemie. Dr. Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă
„Nicu” și-a ucis cumnata însărcinată în nouă luni, apoi s-a înjunghiat în piept. „M-au chinuit. Mi-am pierdut...”
„Nicu” și-a ucis cumnata însărcinată în nouă luni, apoi s-a înjunghiat în piept. „M-au chinuit. Mi-am pierdut...”
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să facă asta”
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să facă asta”
Serena Williams în noua casă. Detaliul observat de internauții cu ochi de vultur, în birou
Serena Williams în noua casă. Detaliul observat de internauții cu ochi de vultur, în birou
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
Lora a uimit pe toată lumea! A făcut anunţul surprinzător. S-a terminat, nu va mai face asta
Lora a uimit pe toată lumea! A făcut anunţul surprinzător. S-a terminat, nu va mai face asta
Minunea înfricoșătoare care a avut loc de curând! Toată lumea a început să plângă. Totul a fost filmat (VIDEO)
Minunea înfricoșătoare care a avut loc de curând! Toată lumea a început să plângă. Totul a fost filmat (VIDEO)
Plouă cu bani de la Guvern pentru români: Vezi aici cum poţi câştiga până la 2 milioane de lei fără să faci nimic
Plouă cu bani de la Guvern pentru români: Vezi aici cum poţi câştiga până la 2 milioane de lei fără să faci nimic
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a mai îmbătrânit. Cum arată la 70 de ani
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a mai îmbătrânit. Cum arată la 70 de ani
Lista completă a restricţiilor care intră în vigoare de luni. CNSU a aprobat măsurile: acces doar cu certificat verde în mall-uri
Lista completă a restricţiilor care intră în vigoare de luni. CNSU a aprobat măsurile: acces doar cu certificat verde în mall-uri
Lidl va vinde un gadget pentru locuință inedit, săptămâna viitoare
Lidl va vinde un gadget pentru locuință inedit, săptămâna viitoare
O nouă mutaţie a variantei Delta este supravegheată îndeaproape. Ţara în care a apărut
O nouă mutaţie a variantei Delta este supravegheată îndeaproape. Ţara în care a apărut
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Noile restricţii trimit organizatorii Transylvania Open la spital: Pierderile vor fi uriaşe
Noile restricţii trimit organizatorii Transylvania Open la spital: Pierderile vor fi uriaşe
O nouă minivacanţă! Urmează o nouă sărbătoare legală şi mai multe zile libere în România
O nouă minivacanţă! Urmează o nouă sărbătoare legală şi mai multe zile libere în România
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Cu cine a fost înșelată Anamaria Prodan la începutul relației cu Laurențiu Reghecampf: ”Făceam dragoste la subsol”
Cu cine a fost înșelată Anamaria Prodan la începutul relației cu Laurențiu Reghecampf: ”Făceam dragoste la subsol”
Cea mai frumoasă femeie din România, în stare gravă! Are COVID și a chemat ambulanța
Cea mai frumoasă femeie din România, în stare gravă! Are COVID și a chemat ambulanța
FABULOS! Un român a scos la vânzare un Logan de 457 CP!
FABULOS! Un român a scos la vânzare un Logan de 457 CP!
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy
FOTO. Iuliana Luciu, spectaculoasă în costum de baie! A depășit-o pe Nicoleta în frumusețe
FOTO. Iuliana Luciu, spectaculoasă în costum de baie! A depășit-o pe Nicoleta în frumusețe