A fost unul dintre cei mai buni juniori de la Astra, dar s-a reprofilat și astăzi salvează vieți: „Îți pui viața în pericol în timpul intervențiilor!”. „Cel mai bun prieten din copilărie al lui Theo Rose” vorbește despre cruda realitate a fotbalului românesc din perioada petrecută la fosta campioană a României: „Aveam salariu de 1500 de lei, iar rezervele mele câștigau 1500 de euro. Mi s-au făcut promisiuni că voi fi luat la seniori, m-au trimis la Liga 3” | EXCLUSIV

A fost unul dintre cei mai buni juniori de la Astra, dar s-a reprofilat și astăzi salvează vieți: „Îți pui viața în pericol în timpul intervențiilor!”. „Cel mai bun prieten din copilărie al lui Theo Rose” vorbește despre cruda realitate a fotbalului românesc din perioada petrecută la fosta campioană a României: „Aveam salariu de 1500 de lei, iar rezervele mele câștigau 1500 de euro. Mi s-au făcut promisiuni că voi fi luat la seniori, m-au trimis la Liga 3” | EXCLUSIV
  • Publicat:
  • Actualizat:

Fotbalul românesc devine, de la an la an, doar o amintire a sportului care făcea românii, parcă într-o altă epocă, să iasă pe străzi. Prezentul este gri cenușiu, dacă nu chiar negru: echipe care dispar de pe-o zi pe alta, salarii neplătite cu lunile, jucători tineri care, dintr-un motiv sau altul, după ce o viață au cărat rucsacul în spate și au visat să devină noul Ramos sau noul Ronaldo, au abandonat. Este și cazul lui Costin Mircea Popescu (27 de ani), pompier în prezent, fost jucător la Astra, coleg, la momentul respectiv, cu Romario Moise (27 de ani) sau Vali Gheorghe (26 de ani), doi dintre cei care au făcut pasul mai sus.

„Cel mai bun prieten al lui Theo Rose din copilărie”, artistă cunoscută la nivel național, povestește, într-un amplu interviu acordat ProSport, despre anii pe care i-a petrecut în dreptunghiul verde, dezamăgirile trăite și trecerea către un job ce necesită, în fiecare secundă, atenție la nivel maxim. Pentru a contura și mai mult acest decor trist, recomandarea de reconversie profesională a venit de la un prieten apropiat… fost jucător în prima ligă de fotbal a României, pompier la rându-i.

Costin Popescu și „obiceiurile” fotbalului românesc: „Eram titular la Astra II, aveam 1500 de lei salariu și cei care erau rezervele mele, 1500 de euro. Când trebuia să fiu luat la echipa de seniori, a venit un băiat de afară în fața căruia jucam, dar tot el a făcut pasul…”

Costin Popescu, în prezent pompier la Brașov, a jucat, pentru cea mai mare parte a vieții, fotbal la nivel organizat. Acesta, însă, a rămas cu un gust amar după mai multe episoade neplăcute de care s-a lovit și, într-un interviu acordat ProSport, a povestit despre practicile devenite obiceiuri în România.

Eu sunt din Izvoarele și am început fotbalul la 8 ani. Antrenor mi-a fost domnul Ion Diaconu, tatăl artistei noastre, Theo Rose, poate o cunoașteti… (n.r – râde). Este cea mai bună prietenă a mea din copilărie, ne știm de atunci. Am mai jucat, după, pe la Petrolul Ploiești și, după jumătate de an, am mers la Astra Giurgiu. Aici am făcut junioratul și am jucat și la Liga 3, la Astra II. Am fost în mini-cantonamente, la București, cu echipa de seniori, sub comanda lui Edi Iordănescu. Totuși, m-am lovit de anumite chestii… ca în fotbalul românesc. Am fost împrumutat la Unirea Târlungeni, în Liga 2, dar când a venit Marius Măldărășanu la Astra II, m-am întors aici, unde am mai stat încă doi ani.”

  • 27 de meciuri a bifat Costin Popescu, la Unirea Târlungeni, în eșalonul secund, în sezonul 2015/2016. 
Costin Popescu (foto stânga), în tricoul celor de la Unirea Târlungeni, în Liga 2, într-o partidă împotriva celor de la „U” Cluj

Cu o experiență acumulată, deja, la nivel de Liga 2, perspectivele arătau bine pentru fundașul central. Totuși, după cum relatează, s-a lovit de mai multe ziduri care i-au oprit ascensiunea.

Am avut promisiuni că voi face pasul la echipa de seniori. Totuși, ca-n România, m-am lovit de relații. Ca să-ți dau un exemplu, eu jucam la Liga 3, la Astra II, aveam 1500 de lei salariu. Erau alții, colegi cu mine, rezervele mele, eu jucam fundaș central, aveau 1500 de euro salariu. Mi-aduc aminte și acum, n-am cum să uit. Mai mult, trebuia să merg la echipa mare, să mă treacă pe lotul pentru Liga 1. Bun, atunci, imediat înainte de sezon, venise un băiat din afară, la fel, era rezerva mea. Eu jucam în fața lui la Astra II. Totuși, când a făcut lotul pentru seniori, eu nu eram, dar el era acolo (n.r. – râde ironic). După m-au dat împrumut la Liga 3.”

Costin Popescu, în perioada Astra, înaintea unui meci cu Academica Clinceni

În perioada cât a activat la Astra II, Costin Popescu a fost coleg cu Alexandru Mățel și Denis Alibec, fotbaliști aflați, la acel moment, în conflict cu conducerea clubului și trimiși la „satelit”. De asemenea, a împărțit vestiarul și cu Iulian Roșu, cel care a promovat cu Dinamo în Superligă. Din generația sa, jucători născuți 1996-1997, pasul către fotbalul mare l-au făcut Romario Moise, fost la Beroe în stagiunea trecută, dar și Vali Gheorghe, jucătorul FCSB-ului.

„Un prieten de-al meu, care a jucat în Liga 1 la Petrolul, mi-a recomandat să dau la pompieri”

Din păcate, fotbalul în România oferă, din ce în ce mai puțin, continuitate și o șansă pentru un viitor sigur pentru tinerii de perspectivă. Este cazul lui Costin Popescu. Nu este, însă, primul și, probabil, nici ultimul. în 2019, ajuns la 22 de ani, fără o perspectivă clară asupra fotbalului, a ales siguranța zilei de mâine, la pompieri.

Cum a făcut-o, însă? La recomandarea unui prieten. Ce fel de prieten? Pe numele lui Roberto Alecsandru, acesta are 7 meciuri în Liga 1 la Petrolul, unde, la nici 18 ani, în 2014, debuta pe prima scenă a fotbalului autohton. Fast forward zece ani mai târziu, Roberto este colegul de la brigada din București a lui Costin.

Am plecat la Metalul Buzău, la Liga 3, la 22 de ani. În perioada aia, un prieten de-al meu, Robert Alecsandru, a fost și el pe la Liga 1, m-a întrebat dacă vreau să merg și eu la pompieri. M-a văzut așa supărat și am încercat. În vacanța de iarnă de la Metalul, acea luna, m-am pregătit pentru admitere, pentru probe, scrisă și sportivă, și am intrat. Am făcut școala de pompieri un an de zile și activez de aproximativ patru ani în domeniu, din 2019. Acum mai joc fotbal doar din pasiune, la Liga 4, în Boldești, pe Prahova.”

Cum s-a schimbat viața lui și ce înseamnă să faci trecerea din dreptunghiul verde în… flăcări?

Fotbalul o să rămână pasiunea mea toată viața, dar îmi place și meseria de pompier. Ok, îți pui viața în pericol în timpul intervențiilor, este riscul meseriei, dar există și satisfacții când salvezi alte persoane sau animale. E un boom de adrenalină, de emoții, dar, în cazul meu, constructive. Am fost de curând în Grecia, dar nu în Rhodos, ci în Nea Makri, la un modul de repoziționare, cu echipa mea. A fost o experiență nouă, cu sesiuni teoretice și practice pentru a evita eventuale incendii. Am participat la incendii, dar nu foarte grave, precum cele din Rhodos. Acolo au fost alți colegi, care ne-au schimbat, a doua echipă practic. Mi-ar fi plăcut să merg și eu în Rhodos pentru experiență. Îmi pare, însă, rău, pentru ceea ce s-a întâmplat acolo.”

După ani de dezamăgiri trăiți în fotbalul autohton, acesta a mărturisit că, în acest moment, un job este, în cele mai multe cazuri, mult mai sigur decât o carieră în fotbal.

Acesta este cazul meu, dar eu am o siguranță mai mare la pompieri, în prezent. În fotbalul românesc, din păcate, nu peste tot, dar în mare parte, e o mare incertitudine. Din mai multe perspective, de la posibilitatea unei accidentări până la încheierea unui contract. Uite, am fost la Liga 2, cum am zis, la Târlungeni și după ce s-a întâmplat? S-a desființat echipa. N-am avut impresar și, cred eu, acest lucru s-a văzut. Am ajuns după un sezon cu aproape 30 de meciuri la Liga 2 înapoi la Liga 3.”

În prezent, pe lângă locul de muncă pe care-l are, Costin Popescu este și un cunoscut creator de conținut pe TikTok, acolo unde canalul său are peste 50.000 de urmăritori și 700.000 de aprecieri. De asemenea, încă din copilărie îl leagă o prieteni frumoasă cu Theodora Maria Diaconu, cunoscută drept Theo Rose, una dintre cele mai cunoscute artiste la nivel național. Cei doi se descriu unul pe altul ca fiind „cel mai bun prieten din copilărie”.

Jurnalist sportiv din noiembrie 2021, fotbalul este omniprezent în viața lui Silvian Bădulescu, reporter special al ProSport, încă din copilărie. Una din ultimele generații care a bătut mingea pe maidan, cu visul de a deveni fotbalist în perioada junioratului și experiență la nivelul ligilor ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate fi întâlnit
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate fi întâlnit
Xavi a luat decizia în mai puțin de 24 de ore, după ce Barcelona l-a pus să-și dea afară propriul frate
Xavi a luat decizia în mai puțin de 24 de ore, după ce Barcelona l-a pus să-și dea afară propriul…
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur.
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur. "Stăm şi aşteptăm. Situaţia…
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
3.500 DE LEI în fiecare lună pentru aceşti români. KLAUS IOHANNIS a promulgat legea deja
3.500 DE LEI în fiecare lună pentru aceşti români. KLAUS IOHANNIS a promulgat legea deja
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează bolile de inimă
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează bolile de inimă
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele