5 momente din derbyul Steaua – Dinamo, analizate de Ștucan. De ce a devenit Rednic dictator, unde e Rotariu, ghinionul lui Chipciu și uneltirile lui George Becali pe care Rădoi e obligat să le justifice

5 momente din derbyul Steaua - Dinamo, analizate de Ștucan. De ce a devenit Rednic dictator, unde e Rotariu, ghinionul lui Chipciu și uneltirile lui George Becali pe care Rădoi e obligat să le justifice
  • Publicat:
  • Actualizat:

Rednic este șeful vestiarului. Când intră în rol „Strâmbul”?
Plecat în vară de la Dinamo, Florin Bratu a declarat la final: „Nu am înțeles schimbarea lui Feussi de la pauză. Steliano Filip a jucat mai bine la mijlocul terenului”. Mircea Rednic l-a scos pe fundașul camerunez, l-a readus în dreapta pe Fai, foarte slab în prima parte ca fundaș stânga, și l-a coborât pe Filip în locul lui. De ce a făcut Rednic această schimbare după doar 45 de minute? Antrenorul a explicat după meci: L-am scos pentru că el era mai mult preocupat să discute cu publicul, să vorbească cu arbitrul, în loc să-și facă datoria. El trebuie să-și vadă de joc. E un jucător nou-venit, are calitate, dar încă nu am văzut-o. Trebuie să înțeleagă că aici vorbește antrenorul, nu el. Nici când joci bine nu comentezi aici. Dacă înțelege, bine, dacă nu, nu”. Autentică sau teatrală, nervozitatea lui Rednic transmite în exterior mesajul că la Dinamo există – în sfârșit – un șef al vestiarului. Oricât de absurd pare avertismentul „nici când joci bine, nu comentezi aici”, vorbele lui Rednic sunt o schimbare de aer față de ultimii ani. Puși să lucreze cu fonduri limitate pentru un New Dinamo, Flavius Stoican și Mihai Teja au clacat. Rednic e neînvins până acum și pare a avea soluția de a obține rezultate cu un buget de criză. Ce se va întâmpla însă atunci când jucătorii vor sesiza că sunt criticați în public de același antrenor care îi laudă în vestiar?

 

Chipciu sau cum se poate schimba karma
Destul de relaxat, Mirel Rădoi a luat în piept subiectul Chipciu în fața camerelor TV.  Trecuseră 15 minute de când cel mai bine plătit fotbalist din Liga 1 ieșise de pe teren în huiduielile fanilor. „Reacția este puțin exagerată. Sunt sigur că va reuși să marcheze. Își dorea foarte mult să marcheze și probabil și-a pus presiune singur”, a explicat antrenorul lui. Chipciu a ratat trei ocazii mari de a înscrie: prima – lat de la 6 metri scos de Cerniauskas, a doua – blocat de portar la 5 metri, iar a treia – șut în transversală de la 25 de metri. În studioul DigiSport, Ilie Dumitrescu aprecia știința lui Chipciu de a ajunge la finalizare, în timp ce Balint concluziona că mijlocașul „nu traversează cea mai bună perioadă”. Mutat în stânga, postul lui favorit, Chipciu pare că se adâncește într-o criză de încredere pornită, probabil, din frustrarea de a rata un transfer în străinătate. Jurnaliștii l-au luat la ochi, fani îl contestă, însă închipuiți-vă pentru o secundă ce s-ar fi întâmplat dacă mingea trasă de Chipciu lovea transversală și cădea apoi în poartă? Uneori, diferența dintre huiduieli și standing ovation se măsoară în milimetri.  

 

Umbra unui jucător dorit de Manchester United
Era minutul 42 al meciului. Dinamo a pornit o acțiune rapidă, una dintre puținele de după minutul 20 care a dus mingea în jumătatea Stelei, iar balonul a ajuns la Dorin Rotariu. Fotbalistul care acum doi ani era marea speranță a fotbalului românesc a preluat imprecis, apoi a mai făcut o atingere și încă una. A luat-o lent spre propria poartă, căutând un coleg demarcat, a mai atins mingea de trei ori și, în fine, a pasat-o lateral, la 3 metri. O fază anonimă care surprinde momentul prin care trece fotbalistul pe care îl urmărea, cândva, Manchester United. Picat la mijloc într-un conflict între clubul Dinamo și impresarul său, soția lui Laurențiu Reghecampf, Rotariu a devenit între timp o simplă umbră de care e nevoie pentru a umple 11 nume pe foaia de joc a lui Rednic. În club, se vorbește despre influența nefastă pe care agentul o are asupra mamei fotbalistului, de care Dorin ascultă orbește.Timpul nu este pierdut, atacantul are doar 20 de ani, dar la vârsta asta puștii minune din străinătate joacă regulat bine de două-trei sezoane. Soluția pentru Rotariu pare în acest moment ruperea de trecut și reinventarea ca fotbalist, altfel moartea din postura de speranță este aproape.

Cine l-a scos pe Papp din echipă
La patru zile după meciul de la Belgrad, Paul Papp nu a prins echipa pentru derbyul cu Dinamo. „Nu știam care va fi reacția publicului față de el, toată lumea l-a făcut în fel și chip. Noi avem nevoie de el, trebuia să avem grijă de el. Este ok, cred că a trecut peste momentele grele. E normal să fie afectat. S-a complicat. E un caracter destul de puternic”, a explicat Rădoi la final raționamentul din spatele deciziei. I-a aparținut, însă, hotărârea sau a trebuit să se conformeze ordinelor primite prin telefon? „Gigi sună, iar dacă nu vrei să faci cum spune el, te pisează cu telefoane. Te ia pe ocolite, că el nu se simte în siguranță cum vrei tu să joci. Dacă reziști, bine, dacă, nu, faci ca el!”, a povestit pentru ProSport, sub protecția anonimatului, un fost antrenor al Stelei. Din exterior, excluderea lui Papp dintre titulari pare decizia lui Becali. Fost fundaș central, Rădoi știe că un jucător nu-și poate răscumpăra greșelile decât prin meciuri mari reușite, iar derby-ul cu Dinamo era o astfel de oportunitate. Declarația lui Becali de după partida cu Partizan oferă unele indicii în privința autorului: „Mie îmi e milă de el, dar m-a și deranjat ceva. După ce a fost eliminat Varela, și-a ridicat tricoul, l-a pus pe cap și după și-a aranjat șortul. Păi ție îți mai arde de cum îți stă șortul…”. De obicei, cine îl „deranjează” pe finanțator, plătește. Adică nu joacă.

 

Uite atacantul, nu e atacantul
Și, în final, dovada că George Becali se bagă, deși la începutul meciului s-a văitat, cabotin: „„Nu mă bag! Când mă bag, de ce mă bag. Când nu mă bag, că na-na-na”. Dincolo de faptul că niciun fan al Stelei nu s-ar plânge dacă finanțatorul nu s-ar mai băga peste antrenor, Becali a reușit să producă încă o dată tensiune prin declarații. Fiți atenți:

Rădoi, înainte de meci: „Nu cred că o să mai vină jucători, nu se mai dorește să se investească în alți jucători”

Argăseală, după meci: „Steaua nu are nevoie de atacant, are deja. Și Tudorie, când a intrat, s-a văzut că a schimbat ritmul”

Becali, după meci: „Trebuie să dai gol, dar noi nu avem atacant, asta nu avem. Atacantul dă gol, noi nu avem. El, când e cu mingea în careu, face ceva. Tade e forță, nu are tehnică. O să vedeți combinațiile pe care o să le fac eu”.

Rădoi, după meci: „Nu vreau să mai vorbesc despre transferuri, pentru că nu este corect să vorbim despre alți jucători când avem atâția jucători în lot”

Așadar, un meci cu Dinamo îl aduce, paradoxal, pe Rădoi în situația de a se pomeni cu un atacant, iar antrenorul nu e foarte încântat. De ce? Aparent, Becali are în cap și un nume: Constantin Budescu. Atacantul de la Astra are tehnică, face lucruri cu mingea în careu și, în plus, potrivit zvonurilor din lumea Ligii 1, este ca și acontat de Steaua în urma unei înțelegeri misterioase Becali – Niculae, făcută înainte de finalul sezonului trecut. Singura problemă este că Rădoi nu-l vrea, dar după meciurile cu Partizan și Dinamo nu pare a mai avea de ales. Iar Budescu nu e un fotbalist chiar așa de rău.

Costin Ștucan / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă zi şi noapte la mormântul lor.
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă zi şi noapte la mormântul…
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Cea mai frumoasă femeie din România i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
Cea mai frumoasă femeie din România i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
NOILE REGULI la care sunt obligaţi românii în Schengen. Se aplică din 31 martie
NOILE REGULI la care sunt obligaţi românii în Schengen. Se aplică din 31 martie
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup