Super reportaj la clubul lui Pique! Acces exclusiv ProSport la FC Andorra: interviu, video și povești despre evoluția incredibilă a echipei care atacă La Liga sub patronajul lui Gerard Pique! | EXCLUSIV

Super reportaj la clubul lui Pique! Acces exclusiv ProSport la FC Andorra: interviu, video și povești despre evoluția incredibilă a echipei care atacă La Liga sub patronajul lui Gerard Pique! | EXCLUSIV
  • Publicat:
  • Actualizat:

În Andorra la Vella, unde naționala României joacă mâine în debutul preliminariilor EURO 2024, ProSport a primit acces exclusiv la clubul lui Gerard Pique! Te așteaptă un super reportaj spectaculos în care vei descoperi cum se antrenează FC Andorra, culisele evoluției ei fulminante din L5 în L2 Spania în numai 5 ani, interviuri cu căpitanul echipei și cu directorul sportiv, imagini foto și video din vestiar plus alte surprize!

Opulență? Eficiență!

Cine aude de Gerard Pique și se gândește la clubul lui de fotbal FC Andorra, pe care l-a preluat din 2018, nu are cum să nu-și imagineze opulență și poate extravaganțe. Numai că realitatea e una mult mai provocatoare, după cum vei vedea. Înființat în 1942 și activ din 1948 în fotbalul spaniol, Futbol Club reprezintă o țară și o identitate aparte, iar varianta lui 2.0 în era Pique înseamnă mai mult eficiență, investiții calculate și adaptate, fără salturi de fațadă.

În decembrie 2018, când Kosmos Holding Group al lui Pique a intrat în afacere, echipa activa în Primera Catalana, eșalonul cinci spaniol. Cu promovări pe teren și locuri cumpărate de la echipe incapabile de competiție, în doar 5 ani, FC Andorra a ajuns în Segunda Division. Iar la primul sezon din istorie aici, 2022/23, e momentan la jumătatea clasamentului.

„Cuibar” pentru fotbal în munți

Genis de Moner Font este șeful departamentului Comunicare la FC Andorra, lucrează aici de doi ani și jumătate, un fost jurnalist care ne duce cu zâmbetul pe buze spre Estadi Comunal, locul temporar de antrenament pentru FC Andorra. În mod normal echipa se antrenează și pe Estadi Nacional, dar acum au lăsat naționala Andorrei să pregătească pentru meciul cu noi. Aici, pe Comunal, au îmbunătățit anul trecut gazonul, dar tot nu e ideal, spun cei din club.

Arena încercuită de munți are în clădirile de piatră învecinate și birourile staff-ului FC Andorra (foto jos), dar și facilitățile de recuperare și sala de forță. Plus locul unde jucătorii iau prânzul. Investiții recente, pentru că aici totul se mișcă în timp-record când vine vorba de dezvoltarea brandului și clubului.

Fără presiune media și de la fani

”Majoritatea oamenilor cred că dacă e clubul lui Pique, totul e despre bani și gata, câștigi mereu! Dar nu e așa, bani au toți patronii cluburilor din Segunda Division!”, se amuză fanii echipei. Nu există o presiune din partea presei sau a suporterilor. Cam 7 jurnaliști în sală pentru o conferință de presă la Estadi Nacional (foto jos), suporterii nu reacționează deplasat după înfrângeri, doar prezența lui Pique în tribune la anumite meciuri mai agită atmosfera.

‘Avem cam 1.500 de oameni în tribune la meciuri, în medie, ceea ce înseamnă mult dacă ne gândim că am plecat practic de la zero la acest capitol. Și la partida la care a fost cel mai frig, iarna, tot au fost 200! Iar fanii sunt loiali, țin cu FC Andorra și se simt legați de echipă, nu cred că numele lui Pique a atras publicul. În fond, doar când pierdem, mai auzi pe câte unii: a pierdut echipa lui Pique!’, completeză un fan de-al echipei trecut bine de 60 de ani.

Bun venit în vestiar!

Jucătorii FC Andorra locuiesc toți în localitate, iar acum se află în sala de forță pentru o sesiune de pregătire. Până vor ieși pe teren și vom sta de vorbă cu căpitanul, dăm o fugă până la Estadi Nacional, unde se dispută meciurile pe teren propriu. Doar 3.300 de locuri, aici joacă și România mâine, dar gazonul arată foarte bine. Intrăm în vestiarul echipei lui Pique:

Stadionul nu impresionează, firește, dar totul la FC Andorra e gândit și adaptat pentru etapa de evoluție a clubului. Nu le trebuie mai mult acum. Dar deja au planificat viitorul, și infrastructura se va dezvolta, după cum vom afla.

Tiki-taka în Pirinei

Revenim la Estadi Comunal, jucătorii antrenorului Eder Sarabia au ieșit din sala de forță. Tehnicianul spaniol de 42 de ani e din 2021 la echipă, după ce anterior a lucrat la juniorii lui Villarreal dar și ca secund al Barcelonei. Pique are viziunea fotbalului catalan, tiki-taka dacă vreți, iar cultura se implementează în această direcție.

Căpitanul lui Pique, fost coleg cu Henry și Raul!

Mijlocașul spaniol Ruben Bover (30 ani) e la FC Andorra încă din 2018, pe când formația evolua în eșalonul 5 iberic. Astăzi căpitan al echipei în Segunda Division, a crescut practic împreună cu acest club în ultima jumătate de deceniu.

Născut în Mallorca, a început fotbalul la clubul din localitate, apoi a trecut în Anglia, evoluând în ligile inferioare pentru Kidderminster, Charlton sau Barnet, cu o aventură între acestea de 6 ani peste Ocean, unde a jucat la New York Red Bulls și New York Cosmos, coechipier cu uriașii Thiery Henry, Raul Gonzalez ori Marcos Senna!

În exclusivitate pentru ProSport, Ruben oferă un interviu sincer și încheie cu un mesaj video special pentru români!

Secretul spiritului

Ruben, ai evoluat cu FC Andorra din L5 spre Segunda Division, cum ai putea rezuma în câteva cuvinte cultura și spiritul acestui club?

E ceva ce nu am visat, sincer! Nu joc doar pentru un club, doar pentru un oraș. Ci pentru o țară, iar sentimentul e minunat, simți în spatele tău spiritul unei comunități complexe și captivante.

Ai jucat pentru cluburi spaniole, engleze, americane, ce are special FC Andorra?

Fiecare detaliu și… absolut totul! Anglia oferă cel mai puternic fotbal din lume, din punctul meu de vedere, o cultură a fanilor extraordinară. SUA e într-o creștere evidentă, cu rezultate foarte bună. Dar ce am descoperit în Andorra a fost chiar o revelație. Să te cunoști cu aproape toți suporterii, asta chiar e special!

Fotbalul, când îți cunoști aproape toți fanii

Chiar, cum e să interacționezi cu suporterii echipei tale în fiecare zi, dat fiind faptul că jucătorii FC Andorra locuiesc aici? Cum e mai ales după înfrângeri?

Nu e nicio tragedie când pierde! Nu există astfel de presiune, poți merge liniștit prin oraș poți ieși la restaurant, fără probleme. Oamenii nu îți reproșează. Mai suntem opriți din când în când pentru autografe sau poze, dar nu e foarte des, pentru că, până la urmă, având în vedere populația Andorrei, sunt cam aceiași oameni, deci au deja probabil autograful tău sau poza cu tine!

Ce moment din toți acești ani îți este cel mai aproape de suflet, ce te-a emoționat și s-a fixat pentru totdeauna în memoria ta?

Ar fi două, primul ține de promovarea noastră din L5, când am trăit în vestiar clipe de neuitat, am înțeles atunci că avem o familie adevărată compusă din jucători, oamenii din club și suporteri. Apoi, de neuitat e golul pe care l-am marcat cu Albacete, aproape de promovarea în Segunda Division. Dacă ai fi văzut câți suporteri au fost la meci, dincolo de capacitatea destul de mică a arenei noastre….

”Rațiu e un jucător bun, Feher mi-e prieten”

Ce știi despre jucătorii români? Avem câțiva în Segunda Division…

Îl știu pe Andrei Rațiu, de la Huesca, un jucător foarte bun. O să jucăm curând împotriva lor iar etapa imediat următoare cu Ponferradina, unde știu că e Pașcanu, dar trebuie să îl studiez mai bine, nu am jucat în tur contra echipei lui. Unul din prietenii mei foarte buni e Raul Feher, românul care a jucat chiar la noi, la FC Andorra. Acum e la Inter D’Escaldes, în campionatul Andorrei.

Loialitatea pentru un club e tot mai rară în fotbalul de azi. Cum vezi lucruri din postura de căpitan al aceleiași formații de atâtea sezoane?

Aici e casa mea. E simplu, așadar. Cred că oricine ar găsi un club unde se simte ca acasă, ar rămâne. Vin poate oferte de nerefuzat, dar e rar să-ți ofere un club acest sentiment.

Cum e să joci pentru clubul lui Pique

Ai avut șansa de a jucat alături de nume mari ale fotbalului mondial, Henry, Raul, Senna… Ce ai învățat de la ei și transmiți azi tinerilor tăi coechipieri?

Când vezi asemenea jucători cum se antrenează în fiecare zi și cum respectă programul lor de profesioniști, indiferent de valoarea lor fotbalistică uriașă, te simți obligat să faci la fel. Dacă ei o fac, e regulă și pentru tine! Asta le transmit și coechipierilor mei acum.

Cum e să fii jucător la clubul lui Pique? Ce e diferit?

Un prieten de-al lui Gerard Pique, care îmi este și mie prieten, m-a rugat să vin la FC Andorra în 2018. Și bine am făcut. Știam viziunea lui, dar nu ne așteptam să creștem așa repede ca echipă, dar și din postura de club. Pique e un tip care nu va renunța niciodată să câștige, să accepte provocări pentru a învinge, iar dacă te gândești că asta vine de la cineva care a câștigat atât de mult și de multe, te inspiră. El ne oferă un model despre ce înseamnă să crezi în tine până în punctul în care absolut orice devine posibil!

Rămâi pe Prosport pentru interviul cu directorul sportiv al clubului lui Pique, dar și pentru informații de ultimă oră, imagini și materiale exclusive din Andorra!

Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în urma unei supradoze
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în urma unei supradoze
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la fel”
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62 de ani
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul ministrului Muncii
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul ministrului Muncii
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care nu şi-o poate scoate din cap
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care nu şi-o poate scoate din…
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Anunț pentru toți românii care au CARDURI pentru ALIMENTE. Pe 25 Aprilie a fost ultima zi
Anunț pentru toți românii care au CARDURI pentru ALIMENTE. Pe 25 Aprilie a fost ultima zi
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri…
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele