Trei fotbaliști români au cucerit Lituania! Au promovat în prima ligă și speră la mai mult: „E o rampă de lansare” | EXCLUSIV

Trei fotbaliști români au cucerit Lituania! Au promovat în prima ligă și speră la mai mult: „E o rampă de lansare”  | EXCLUSIV
  • Publicat:

Alin Ghidurea (24 de ani), Robert Bolozan (23 de ani) și Bogdan Petrescu (23 de ani) sunt cei trei români legitimați la FK Jonava, echipă alături de care au promovat în prima ligă din Lituania.

Cei trei fotbaliști români s-au transferat în vara acestui an la FK Jonava, în liga a doua din Lituania, țară în care oamenii sunt mult mai relaxați în ceea ce privește pandemia de coronavirus, iar meciurile se dispută cu spectatori în tribună și fără restricții.

Aceștia au mai evoluat împreună la juniorii Concordiei Chiajna, unde au reușit să devină campioni pe Municipiul București și să obțină locul 3 la turneul final pe țară, sub comanda lui Emil Ursu, acum antrenor la Dinamo 2.

În liga a doua din Lituania, opt echipe dispută un play-off de promovare, iar primele patru clasate promovează în primul eșalon. Jonava și-a asigurat deja matematic accederea în prima ligă, având un avas de 11 puncte față de echipa de pe locul 5.

Românii din Lituania au vorbit în exclusivitate pentru ProSport despre experiența lor, despre fotbalul lituanian, dar și despre planurile de viitor.

Alin Ghidurea: „Avem una dintre cele mai bune echipe”

Alin Ghidurea este un fundaș central crescut de FCSB, care a petrecut ultimii ani ai junioratului la Dinamo și Concordia Chiajna, iar apoi a evoluat pentru echipa secundă a ilfovenilor și la Progresul Spartac, în Liga 3. A urmat apoi debutul său în Liga 2, la ACS Poli Timișoara și transferul la Sportul Snagov, echipă exclusă din campionat în primăvara acestui an. Rămas liber de contract după despărțirea de Sportul Snagov, Alin Ghidurea a ales să plece în Lituania, oportunitate care i s-a ivit și pe care nu a vrut să o rateze.

FOTO: Facebook FK Jonava / Alin Ghidurea (dreapta), jucător legitimat la Jonava, în duel cu un adversar în liga a doua a Lituaniei
FOTO: Facebook FK Jonava / Alin Ghidurea (dreapta), jucător legitimat la Jonava, în duel cu un adversar în liga a doua a Lituaniei

– Ce înseamnă pentru tine faptul că ai promovat în prima ligă din Lituania?
– O promovare este întotdeauna o realizare, cu atât mai mult că aceasta este în prima ligă. Pentru mine înseamnă foarte mult și sper să facem o figură frumoasă în continuare și să ne îndeplinim toate obiectivele pe care ni le propunem.

– Cât de dificil a fost și cum este fotbalul de acolo?
– Nu pot spune că a fost foarte dificil, pentru că avem una dintre cele mai bune echipe din campionat și ne-am pregătit foarte bine în fiecare săptămână. După părerea mea, este un fotbal mai puțin tacticizat aici, dar foarte plăcut, cu multe actiuni de poartă și goluri.

– Care a fost prima impresie despre Lituania și despre oamenii de acolo? Cum te-ai acomodat?
– Încă de când am venit, oamenii din club s-au ocupat de tot ceea ce am avut nevoie, iar din acest punct de vedere nu am ce să le reproșez. A fost foarte ușor să mă acomodez datorită oamenilor din club, atât cei din conducere, cât și antrenori și jucători. Nu am întâlnit nicio dificultate până acum.

– De ce ai ales să mergi în Lituania?
– Am venit aici, pentru că am văzut o oportunitate foarte bună de a promova și a juca în prima ligă, mai ales că în România erau probleme cu virusul și am stat foarte mult fără să mă antrenez cu echipa, iar aici deja începuse campionatul de câteva etape și nu am stat pe gânduri pentru a lua aceasta decizie.

– Ți-e dor de România?
– În momentul de față, nu mi-e dor, având în vedere situația din România, din punct de vedere al conducătorilor, atât ai țării, cât și ai fotbalului.

– Ce planuri de viitor ai?
– După această promovare, urmează să muncesc mai mult, să mă pregătesc zi de zi, pentru că va fi mult mai dificil de acum înainte, iar mai departe să ajut echipa să aibă un parcurs cât mai bun pentru că acest lucru contează și pentru viitor. Acest campionat poate fi o rampă de lansare către țările vecine și nu numai.

CV-ul lui Alin Ghidurea
Data nașterii: 13 ianuarie 1996
Locul nașterii: București
Postul: fundaș central

  • 2003-2010 FCSB (juniori)
  • 2010-2012 Dinamo București (juniori)
  • 2012-2015 Concordia Chiajna (juniori)
  • 2015-2018 Concordia Chiajna II (Liga 3)
  • 2018-2019 Progresul Spartac (Liga 3)
  • 2018-2019 ACS Poli Timișoara 7/0 (Liga 2)
  • 2019-2020 Sportul Snagov 13/0 (Liga 2)
  • 2020- Jonava (Liga 2, Lituania)

Robert Bolozan: „M-au impresionat condițiile de antrenament”

Robert Bolozan este și el tot fundaș central de meserie, însă lituanienii de la Jonava l-au reprofilat și joacă acum fundaș stânga. Acesta a reușit să și înscrie un gol în eșalonul secund din Lituania și este foarte încântat de ceea ce a găsit acolo. A debutat în fotbalul profesionist la Concordia Chiajna II și a bifat o apariție în Cupa României, alături de prima echipă a ilfovenilor. A evoluat în Liga 2, pentru CS Balotești. Fundașul mai are în palmares o promovare, cea cu Turris Turnu Măgurele, în Liga 2.

FOTO: Facebook FK Jonava / Robert Bolozan (stânga), jucător legitimat la Jonava, centrează într-un meci din liga a doua a Lituaniei
FOTO: Facebook FK Jonava / Robert Bolozan (stânga), jucător legitimat la Jonava, centrează într-un meci din liga a doua a Lituaniei

– Ce înseamnă pentru tine faptul că ai promovat în prima ligă din Lituania?
– Pentru mine, personal, este o realizare această promovare, un pas important în cariera mea și va fi o plăcere, o provocare să cunosc fotbalul de înaltă calitate din primul eșalon.

– Cât de dificil a fost și cum este fotbalul de acolo?
– Fotbalul aici este puțin diferit față de cel din Romania. Aici, în Lituania, stilul de joc se bazează mai mult pe forță și viteză, iar în România se lucrează mai mult tactic. Dificil nu cred că a fost, am avut o pregătire bună în România și ne-am adaptat aici destul de repede.

– Care a fost prima impresie despre Lituania și despre oamenii de acolo?
– La prima vedere, m-au impresionat foarte mult baza sportivă și condițiile de antrenament. Oamenii sunt foarte liniștiți și primitori, iubesc fotbalul și sunt nerăbdători să ne vadă în fiecare meci.

– Cum te-ai acomodat? Care a fost cel mai dificil lucru?
– M-am acomodat destul de repede, nu a fost dificil, pentru că staff-ul și conducerea ne-au ajutat mult și au foarte mare încredere în noi.

– De ce ai ales să mergi în Lituania?
– Am venit aici pentru șansa de a promova în prima ligă și totodată este o rampă de lansare în Europa.

– Ai și marcat, deși ca fundaș se întamplă mai rar. Cum a fost? Ce ai simțit?
– Desigur, nu mereu marchezi ca fundaș, dar a fost un sentiment foarte plăcut și mă bucur că am obținut victoria pentru echipă.

– Ți-e dor de România? Ce îți lipsește cel mai mult?
Da, îmi este foarte dor de familie, de casa, dar trebuie să suportăm aceste sacrificii care sunt benefice nouă.

– Ce urmează pentru tine după această promovare? Ce planuri de viitor ai?
Obiectivul meu acum este să joc în prima ligă, să muncesc foarte mult zi de zi și, bineînțeles, pe viitor să ajung la cel mai înalt nivel din Europa.

CV-ul lui Robert Bolozan
Data nașterii: 1 iunie 1997
Locul nașterii: București
Postul: fundaș central

  • 2007-2015 Cautis Steaua Sudului (juniori)
  • 2015-2018 Concordia Chiajna (juniori și Liga 3)
  • 2018-2019 CS Balotești 10/0 (Liga 2)
  • 2018-2019 Odorheiul Secuiesc (Liga 3)
  • 2019-2020 Turris Turnu Măgurele (Liga 3)
  • 2019-2020 SC Popești-Leordeni (Liga 3)
  • 2020- Jonava (Liga 2, Lituania)

Bogdan Petrescu: „Sunt șanse mari să continuăm în Lituania”

Bogdan Petrescu este mijlocaș dreapta, crescut de Concordia Chiajna, care a evoluat în Liga 2 pentru Farul Constanța. Acesta aparține, până în anul 2022, de Victoria București, echipă din Liga 4, de la care a ajuns direct în Lituania, sub formă de împrumut. I-a priit această mutare. Chiar a reușit să înscrie două goluri în cele cinci meciuri disputate până acum.

FOTO: Facebook FK Jonava / Bogdan Petrescu (dreapta), în tricoul celor de la Jonava, în liga a doua din Lituania
FOTO: Facebook FK Jonava / Bogdan Petrescu (dreapta), în tricoul celor de la Jonava, în liga a doua din Lituania

– Ce înseamnă pentru tine faptul că ai promovat în prima ligă din Lituania?
– Înseamnă enorm. Pentru mine este realizarea carierei până acum deoarece în România am evoluat în Liga 2, dar nu am reușit o promovare.

– Care e diferența dintre fotbalul lituanian și cel din România?
– Ritmul de joc este puțin mai scăzut decât cel al nostru, dar lituanienii compensează foarte mult la nivel fizic, majoritatea sunt jucători înalți și bine făcuți, la contre sau dueluri umăr la umăr trebuie să îi eviți deoarece nu ai nicio șansă.

– Care a fost prima impresie despre Lituania și despre oamenii de acolo?
– Este o țară destul de simplă din ce am văzut, orașul unde ne aflăm este micuț și liniștit, nu ne oferă prea multe tentații, ceea ce mă bucură pe de-o parte, deoarece ne poate sta gândul doar la fotbal. Oamenii sunt și ei la fel de simpli, generoși și foarte amabili.

– Cum te-ai acomodat? Care a fost cel mai dificil lucru?
– M-am acomodat destul de repede, oamenii din cadrul clubului au avut grijă să nu ne lipsească nimic, iar cel mai dificil lucru este că sunt departe de familie, în rest n-au fost probleme.

– De ce ai ales să mergi în Lituania?
– A fost cea mai bună opțiune pentru mine în vară, știam că echipa se bate la promovare și era o oportunitate bună pentru mine, pe care nu o puteam rata.

– Ce urmează pentru tine după această promovare?
– Probabil toți trei vom prelungi contractele care ne expiră la finalul campionatului, știu de acum că avem această opțiune. Dacă în iarnă nu voi primi o oferta mai bună din alta parte, sunt șanse foarte mari să continuu aici.

– Ai reușit să și marchezi. Cum a fost?
– Este cam la fel de greu, sincer. Golurile nu au venit întamplator, am fost foarte serios la antrenamente și am avut puterea din punct de vedere fizic să ajung mai des la finalizare, lucru care recunosc că mi-a lipsit cât timp am evoluat în țară. Per total, a fost o schimbare benefică pentru mine, care simt că m-a facut sa evoluez ca fotbalist.

CV-ul lui Bogdan Petrescu
Data nașterii: 14 septembrie 1997
Locul nașterii: București
Postul: mijlocaș dreapta

  • 2004-2017 Concordia Chiajna (juniori și Liga 3)
  • 2017 – prezent Victoria București (Liga 4)
  • 2018-2019 Farul Constanța 4/0 (Liga 2 – împrumut)
  • 2019-2020 CS Hunedoara (Liga 3 – împrumut)
  • 2019-2020 CS Balotești (Liga 3 – împrumut)
  • 2020- Jonava (Liga 2, Lituania)
Alin Grigore / Autor
Joacă fotbal de la vârsta de 7 ani și știe cam toate secretele acestui sport, mai ales când vine vorba despre defensiva unei echipe. Datorită iubirii față de „sportul rege” a decis să se dedice în totalitate acestuia și a luat drumul jurnalismului sportiv. În urma studiilor superioare ... citește mai mult
Andreea Visu / Autor
Pasiunea pentru fotbal este o moștenire de familie, astfel că drumul către jurnalismul sportiv a venit natural. A intrat în presă în anul 2016, la IlfovSport. A început să scrie despre ligile inferioare și ușor-ușor a promovat la Revista IlfovSport, denumită ulterior 100% Sport. A lucrat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul.
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de el, şi de fata aceea…
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Noua lege pe care ROMÂNIA o aplică din 31 martie. Decizia ISTORICĂ ne aduce în rând cu Europa
Noua lege pe care ROMÂNIA o aplică din 31 martie. Decizia ISTORICĂ ne aduce în rând cu Europa
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup