România riscă să rateze încă un junior de top: David Creța joacă la Academia lui Hoffenheim, e cel mai bun atacant U16 din Germania, iar nemții așteaptă să-și ia cetățenia pentru a-l folosi și în meciuri oficiale. Jucătorul: ”Vom decide în caz concret de convocare”. FRF: ”Îl știm, hotărârea va aparține selecționerului” | EXCLUSIV

România riscă să rateze încă un junior de top: David Creța joacă la Academia lui Hoffenheim, e cel mai bun atacant U16 din Germania, iar nemții așteaptă să-și ia cetățenia pentru a-l folosi și în meciuri oficiale. Jucătorul: ”Vom decide în caz concret de convocare”. FRF: ”Îl știm, hotărârea va aparține selecționerului” | EXCLUSIV
  • Publicat:

În ultimii ani, FRF a ratat pe bandă rulantă recrutarea multor puști interesanți din diaspora, în frunte cu Adeyemi, Daniliuc, Coubiș, Boloca sau Corbeanu. Băieții născuți sau crescuți peste hotare au ales să reprezinte țările de adopție, de la Germania și Austria până la Italia și Canada. Acum, Mannschaftul vizează încă un fotbalist de origine română, pe care l-a introdus deja în circuitul naționalelor juvenile. Iar România riscă să mai rateze încă un junior de top: David Creța, 15 ani, joacă la Academia lui Hoffenheim, e cel mai bun atacant U16 din Germania, iar nemții așteaptă să-și ia cetățenia pentru a-l folosi și în meciuri oficiale. Jucătorul: ”Vom decide în caz concret de convocare”. FRF: ”Îl cunoaștem, hotărârea îi va aparține selecționerului”.

David Creța în urmă cu circa 4 ani, când abia intrase în Academia lui Hoffenheim

”Antrenorul federal ne-a spus că, în 12 ani, n-a mai întâlnit asemenea vârf”

David Creța s-a născut la Cluj și a plecat cu familia în Germania pe când avea 3 ani. A împlinit 15 ani în aprilie și e cel mai mare dintre cei cinci frați: patru băieți și o fată. Părinții s-au stabilit lângă Hoffenheim, unde puștiul a ajuns în Academia clubului în urmă cu circa 4 ani. De aici a pornit explozia băiatului care a impresionat în toate acțiunile de selecție ale federației.

Soția l-a dus la fotbal pe David pe când avea 6 ani, la clubul din satul în care locuim. În primele săptămâni îmi era și rușine să merg cu el la antrenamente, pentru că era cel mai slab. Șansa a venit de la un antrenor care i-a remarcat calitățile atletice deosebite și ne-a sugerat să mai avem răbdare. Și am avut!”, Teodor Creța, tatăl lui David

David are deja contract cu Hoffenheim, care ”îl consideră unul dintre copiii importanți și vor să investească în creșterea lui, tehnicienii spun că are un potențial extraordinar”, după cum mărturisește tatăl fotbalistului. Deocamdată, Creța a fost nominalizat de fiecare dată în cel mai bun ”11” al trialurilor federale la care a participat, ultima dată la Duisburg, în iunie.

David Creța nominalizat de federația germană în cel mai bun ”11” al trialului desfășurat recent la Duisburg

”A venit acolo crema juniorilor din toată țara la nivelul lui de vârstă, aproape 150 de copii din 22 de regiuni, iar el a fost desemnat cel mai bun atacant, ales în echipa ideală a acțiunii. Au fost prezenți peste 400 de scouteri și manageri, care au contribuit la aceste nominalizări. Antrenorul care răspunde de zona noastră din partea federației ne-a zis că, în 12 ani de când lucrează pe segmentul respectiv, n-a întâlnit un atacant cu calitățile lui David”, povestește Creța senior.

  • 6 goluri și 4 assist-uri a adunat David Creța la recentul trial de la Duisburg, unde a jucat în patru meciuri

Între ”Un pui de de Lewandowski” și ”Aduce cu Ilie Dumitrescu”

Ce profil de atacant este David Creța? ”Un pui de Lewandowski, un vârf împins care lovește bine cu ambele picioare, mulți nici nu-și pot da seama dacă e stângaci sau dreptaci. Și muncește foarte mult, îi mai și atrag atenția antrenorii câteodată să-și gestioneze mai bine energia”, spune tatăl său.

  • 1,80 metri este înălțimea lui David Creța

”Aduce cu Ilie Dumitrescu, e foarte mobil, vine între linii și ajută mult jocul combinativ”, îl caracterizează și Darius Crihana, care lucrează cu David în calitate de consilier pe probleme sportive.

David împreună cu Darius Crihana, consilierul său pe probleme sportive

Hoffenheim are cel mai dezvoltat sistem de monitorizare din fotbalul german, inclusiv pentru Academie. Astfel, știm în fiecare minut datele lui David, cifrele lui de la antrenamente și jocuri, graficele de evoluție. Trece periodic prin teste medicale amănunțite”, Teodor Creța, tatăl lui David

Intră deocamdată doar în partide de pregătire ale Germaniei

Germania l-a folosit deja la meciuri amicale U15 ale naționalei, e în cărți acum pentru nivelul superior, dar deocamdată nu poate evolua în jocuri oficiale.

”David nu are încă cetățenie, suntem cu toată familia în procedurile pentru obținerea acestui statut. Probabil că anul viitor vom reuși să rezolvăm problema. E motivul pentru care cei de la federația germană ne-au spus direct că băiatul poate fi folosit momentan numai în partide de pregătire. Mi s-a părut un mesaj foarte direct și corect”, anunță Teodor Creța.

David își vede în paralel și de școală, nu e un capitol pe care să-l ignorăm. Sigur, nu e un elev de nota 10, dar nici unul de 4 sau 5. Undeva pe la mijloc. Ciclul de pregătire, cu patru ore zilnice dedicate antrenamentelor, e unul foarte strict”, Teodor Creța, tatăl lui David

”Analizăm dacă vine sau nu când avem convocarea pe masă”

În acest timp, Bucureștiul susține că e în cunoștință de cauză legat de puștiul de la Hoffenheim. ”Îl avem în baza de date, îl monitorizăm, am discutat și cu familia, mai departe este decizia selecționerului”, afirmă Cătălin Roșu de la departamentul de scouting al FRF.

Momentan, lotul național U16 nu are antrenor, care urmează să fie numit de federație în săptămânile următoare.

Ne-a sunat un băiat de la FRF, am stat de vorbă, ne-au transmis că-l urmăresc pe David. Deocamdată, doar vorbe, nimic la modul concret în sensul unei eventuale convocări”, Teodor Creța, tatăl lui David

Cum va aborda însă David o potențială situație de a alege între Germania și România? Răspunde tot părintele său: ”Preferăm să vorbim pe caz concret, nu pe supoziții. Dacă vom avea pe masă telegrama de chemare la lot la București, vom analiza atent în familie, ne vom sfătui cu impresarul, vedem ce spune și clubul și vom lua hotărârea potrivită. Ar însemna să mă expun acum la o minciună, să spun că va veni și să nu vină. Sau invers”.

Creța impresionează prin calitățile sale atletice acumulate până la vârsta de 15 ani

Completează: ”Știu ce discuții sunt în țară despre felul cum decurg selecțiile la loturile naționale. Și prin Germania se întâmplă lucruri similare până la un punct! Nu mă îngrijorează acest mediu, pentru că n-am stat să mă gândesc foarte tare și nici nu ne-am lovit personal de vreo chestiune nepotrivită”.

”Am marcat meci de meci în retur, dar trebuie să devin și mai eficient”

Aceeași abordare o are chiar David: ”Dacă va sosi o convocare, ne vom gândi care e soluția optimă. Nu pot da un răspuns acum pe ipoteze. M-am născut în România, în casă vorbim numai românește, am o grămadă de rude în țară, unde mai vin în vacanțe. Pe de altă parte, Germania e o variantă foarte atractivă pentru orice jucător. Prefer însă deocamdată să mă focusez pe ceea ce am de făcut, pe antrenamente, pe meciuri, pe performanță”.

Sincer, nu prea am timp să mă uit la fotbalul din România. Nu știu mare lucru despre ce se întâmplă acolo. Mai îmi pică uneori ochii pe rezultate, pe clasament, dar nimic mai mult”, David Creța pentru Prosport

Puștiul se declară fan Cristiano Ronaldo și admirator al lui Real Madrid. ”Ce mă interesează acum însă cel mai mult e să devin profesionist, să pot juca fotbal la cel mai înalt nivel”, se destănuie David. Și se autocaracterizează: ”Mă simt foarte bine fizic, stau bine cu înălțimea, greutatea, forța, cu musculatura. Sunt OK și mental, mă împrietenesc repede cu noțiunile de tactică, dar am cel mai mult de lucrat la capitolul eficiență. Îmi creez foarte multe ocazii, ratez prea des. Dar și înscriu, în retur am marcat meci de meci, așa că nu e chiar rău”.

Când eram mic, nu știam aproape nimic la fotbal. Trecea mingea pe lângă mine, mă aruncam, habar n-aveam să driblez. Mama l-a convins însă pe tata să nu abandonăm, să continuu măcar pentru distracție și a ieșit bine până la urmă”, David Creța pentru Prosport

Justin Gafiuc / Autor
Așezat pe baricadele jurnalismului la scurt timp după Revoluție, a început să scrie în presa prahoveană, în orașul de baștină, Ploiești, și, la 16 ani și jumătate, era deja cooptat în ”echipa Ioanițoaia”, la ”Sportul românesc”. Se întâmpla în 1991. Au urmat decenii petrecute ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de finală?!
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de finală?!
”Dan Petrescu?”. Gigi Becali a provocat hohote de râs în direct, după ce FCSB a luat titlul
”Dan Petrescu?”. Gigi Becali a provocat hohote de râs în direct, după ce FCSB a luat titlul
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant…
Presa din Cipru a reacționat după ce Elias Charalambous a cucerit titlul de campioană cu FCSB
Presa din Cipru a reacționat după ce Elias Charalambous a cucerit titlul de campioană cu FCSB
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume…
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Fiica de 24 de ani a lui Gabi Balint a ajuns vedetă pe Tik Tok. Denisa Balint este model şi şi-a dat fanii peste cap
Fiica de 24 de ani a lui Gabi Balint a ajuns vedetă pe Tik Tok. Denisa Balint este model şi…
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu regretă decizia luată. „Nu mă deranjează”
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu regretă decizia luată. „Nu mă…
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Sexsomnia: O tulburare de somn jenantă despre care nimeni nu vrea să vorbească
Sexsomnia: O tulburare de somn jenantă despre care nimeni nu vrea să vorbească
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în…