INTERVIU EXCLUSIV ProSport / Rădoi explică de ce nu a ajuns la Arsenal, Bayern sau Inter

Redactor:
Amir Kiarash
INTERVIU EXCLUSIV ProSport / Rădoi explică de ce nu a ajuns la Arsenal, Bayern sau Inter
  • Publicat:
  • Actualizat:

Înainte era încruntat, nervos, distant. Acum e binedispus, vesel, vorbăreț. Mirel Rădoi s-a schimbat radical într-o lună de zile. Cum? Explică chiar el.

Când a avut loc discuția care te-a convins să vii la Al-Hilal?
Eram în cantonament cu Steaua în Spania. A fost o discuție pe care o mai avusesem într-un fel, dar n-am crezut că poate fi așa de serioasă de data asta. Eu mi-am dat acordul și am zis că vin la Al-Hilal, bineînțeles, dacă se înțelege și clubul cu Steaua. După ce cluburile mi-au zis că totul e OK, mi-am negociat contractul și apoi am venit aici.

Ai zis că Oli mai încercase și cu alte ocazii să te aducă. De ce ai acceptat de această dată?

Pentru că deja trecuse încă un an și jumătate și s-au vehiculat atâtea oferte încât mă săturasem eu să mă plimb pe harta Europei.

În ultimii ani s-a vorbit despre multe oferte din străinătate pentru tine. Câte au fost adevărate?

Foarte multe oferte n-au fost de când sunt la Steaua. Știu că, la un moment dat, a fost o discuție cu Arsenal în 2001, în 2003 ceva legat de Bayern München și Bayer Leverkusen, și acum a fost cea cu Inter. A… a mai fost și cea de la Dnepr, de la Protasov, o propunere destul de convenabilă pentru mine, la momentul respectiv, însă n-a fost de acord clubul. În rest, cred că nici 50 la sută din ce s-a vehiculat prin presă nu a fost adevărat.

Arsenal? De ce a căzut?
De oferta lui Arsenal eu am aflat abia după un an și ceva. De ce? Pentru că era vorba de un impresar care ținea legătura cu clubul. Domnul Viorel Păunescu, președinte la acea vreme la Steaua, mi-a spus de această ofertă. Din păcate, cluburile nu s-au înțeles, iar la un moment dat nici englezii n-au fost mulțumiți de statura mea ca fundaș central.

Gigi a cerut 9 milioane lui Bayern


Bayern München și Bayer Leverkusen. Alte două ocazii ratate…

Au fost discuții, însă, din ce am înțeles eu, prețul cerut pe mine a fost motivul pentru care totul a căzut. La negocierile cu Bayern München și Bayer Leverkusen discuțiile legate de preț au fost undeva în jurul a 9 milioane de euro. Chiar dacă pentru campionatul românesc e o sumă foarte mare, cred că pentru o echipă ca Bayern München sau ca Inter e chiar un preț rezonabil. Dacă vreuna dintre aceste echipe te vrea cu adevărat, te poate cumpăra, nu e o sumă mare de transfer.

Inter?
Aici nu știu ce s-a întâmplat, însă eu chiar mi-am pus speranțe în acest transfer, pentru că toate discuțiile pe care le-am avut duceau în acest sens, către Inter.

În țară, mulți au spus că de fapt oferta de la Inter era o invenție a lui Gigi Becali ca să atragă presa…
Și eu, inițial, când am auzit că Inter mă vrea, am crezut că e o glumă a lui Gigi. Asta până când am vorbit cu oficialii lui Inter și chiar cu Mourinho. El mi-a zis că, din punctul lui vedere, totul e OK și acum cluburile trebuie să se înțeleagă, iar directorul sportiv de la ei să-și dea și el acordul. Nu știu unde s-a blocat totul, nu știu dacă neapărat la preț sau care au fost condițiile. Chiar nu știu.

N-ai ajuns la Inter, dar, dacă ai fi ajuns, din punct de vedere financiar, nu ai fi avut condițiile de la Al-Hilal…
Ba da. La Inter negocierile pentru contractul meu personal începeau de undeva de la 1,6 – 1,7 milioane de euro în sus.

Te-a durut că a căzut transferul la Inter?
Am fost foarte dezamăgit, mai ales că era și Cristi (n.r. – Chivu) acolo și, în plus, Inter e și echipa mea de suflet. Până la urmă însă, nu este niciun fel de problemă că am ajuns la Al-Hilal.

Și, totuși, Arsenal, Bayern München, Bayer Leverkusen, Inter…
Așa e. La ofertele pe care le-am avut te poți gândi că transferul la Al-Hilal e un pas înapoi, însă nu am de ce să fiu dezamăgit pentru că tot în același domeniu sunt, chiar dacă nu sunt în Europa. Totuși am venit aici ca să fac ceea ce făceam și în România, să joc fotbal, să câștig trofee și sunt plătit mult mai bine. Într-un fel mi-e puțin greu, pentru că în Arabia Saudită viața este puțin altfel, însă, ușor-ușor, mă obișnuiesc și începe să-mi placă aici.

"Arsenal nu a fost mulțumită de statura mea de fundaș central și a picat transferul" – Mirel Rădoi mijlocaș Al-Hilal


"Mourinho mi-a zis că totul e OK, doar cluburile mai trebuie să se înțeleagă. Nu știu de ce a picat transferul"
– Mirel Rădoi mijlocaș Al-Hilal

"Nu suport să pierd, nici măcar la antrenament! Eu vreau să câștig tot timpul" – Mirel Rădoi mijlocaș Al-Hilal

 

 

„Stau trei ani la arabi”
 

Nu ești supărat pe cei care au refuzat mai multe oferte pentru tine? Într-un fel ți-au schimbat cursul carierei…
Nu am de ce să fiu supărat pe cineva anume pentru că nu am ajuns la Arsenal, Bayern sau Inter, pentru că sunt convins că și alții își doreau să plec, însă nu pe degeaba, cum s-ar spune. Și probabil că s-au gândit la o anumită sumă și și-au făcut niște calcule. Până la urmă însă, așa e viața. N-am prins un tren, două, trei, însă e bine că l-am prins pe ultimul.

Asta a fost oferta de la Al-Hilal, ultimul tren?
Eu cred că da, pentru că nu mai puteam să aștept. Deja am 28 de ani, fac 29, mai stăteam încă un an, încă un an, iar la 30 de ani e deja greu să pleci în străinătate. De bine, de rău, aici mă acomodez din ce în ce mai repede. Aștept să treacă cei trei ani, cât durează contractul, și după aceea vom vedea.

Deci speri să ajungi de aici la o echipă din Europa?
Cel mai important este că dacă, Doamne ferește, aici se va întâmpla ceva, voi putea pleca în altă parte, mult mai ușor decât la Steaua.

De ce?
Pentru că suma nu va mai fi la fel de mare cum o cerea Steaua.

„Clubul va fi la mâna mea”

Totuși, Al-Hilal a dat 6 milioane de euro pe tine. Cred că cei de aici vor dori minimum suma asta, dacă vei avea oferte…
Nu știu dacă o să gândească neapărat că trebuie să ia 6 milioane de euro, cât au dat pe mine. Ceea ce e sigur e că, dacă nu mă vor mai dori, o să încerce să aducă un alt străin, iar atunci va trebui să mă vândă ca să elibereze locul meu. Deci, într-un fel, vor ajunge la mâna mea. Deocamdată însă nu vreau să mă gândesc atât de departe, ci vreau să-mi termin contractul, pentru că îmi place aici.

Crezi că în toate transferurile pe care le-ai ratat a contat și faptul că ești român? Adică, dacă erai din Serbia sau în Anglia, ar fi plătit cineva 9 milioane de euro pentru tine?
Nu cred. Eu cred că, până la urmă, evoluțiile unui jucător contează foarte mult. La mine au contat evoluțiile și accidentările, pentru că sunt cluburi foarte mari și te urmăresc. Iar să ai două operații la genunchi, una la dreptul, una la stângul, chiar dacă una a fost menisc, considerată mai ușoară, ei văd asta și le e frică să plătească o sumă atât de mare. Deci, fișa medicală m-a tras înapoi, dar și evoluțiile mele.

Păi, în general, ai jucat bine…
Da, am avut evoluții bune la nivelul campionatului românesc, însă ca să ajungi la formații ca Arsenal și Bayern trebuie să fii constant, să joci tot timpul, ori eu jucam câteva meciuri și apoi mă accidentam o perioadă.

"E greu de spus dacă aș fi acceptat oferta lui Al-Hilal dacă Oli nu ar fi fost aici, dar cert este că m-aș fi gândit mai mult timp și aș fi luat o decizie mult mai greu" – Mirel Rădoi mijlocaș Al-Hilal

"Colegii mei de la Al-Hilal spun că la anumite meciuri vin foarte mulți impresari din Europa și chiar ei, care o duc destul de bine aici, speră să plece totuși în Europa. Așa că, de ce nu și eu?" – Mirel Rădoi mijlocaș Al-Hilal

 

„La Steaua am fost și tiran!“

 

Cum se va descurca Steaua fără tine?
Cred că va fi OK, mai ales că, atunci când eram eu, erau puține probleme. Dacă eu jucam fundaș central, nu juca Ghionea sau Goian. Dacă jucam mijlocaș, nu juca Tiago, Lovin sau Ovidiu Petre. Într-un fel, acum i-am ușurat munca lui Lăcătuș (râde). Plecarea mea de la Steaua e într-un fel benefică și pentru ceilalți jucători, care din cauza mea nu evoluau.

Totuși, nu crezi că jocul va avea de suferit din cauza golului lăsat de tine?
Nu. Cred că nu va fi nicio problemă pentru Steaua, pentru că nu eram un fotbalist decisiv, cum au fost Dică și Iacob.

Erai, până la urmă, căpitan și se spunea că tragi echipa după tine…
Asta e altceva și poate fi făcut, în continuare, și fără mine de cel care ține neapărat să fie disciplină la echipă și care ține la colegii lui. Nu înseamnă neapărat că, dacă țipi la un coleg, nu mai ții la el. Nu, din contră, țipi să-l ajuți, țipi să-l încurajezi.

S-a spus despre tine că erai un tiran în vestiar…
Atunci e cu atât mai bine că am plecat (râde). Serios vorbind, poate că în unele aspecte am fost tiran și nu-mi este rușine să recunosc. De exemplu, dacă cineva întârzia, plătea! Pentru mine era clar și este clar și acum. Oriunde mă voi duce, dacă voi avea posibilitatea asta, atunci așa voi face. Am atâtea amenzi pe care și eu le-am plătit… deci nu e niciun fel de problemă. Pentru mine e ceva normal să există seriozitate și să fie disciplină. Nu poți să întârzii la antrenament, nu poate să-ți sune telefonul la masă și, în general, nu-mi plac jumătățile de măsură!

Ți-ai certat vreodată un alt coleg de echipă la Steaua?
Da, dar au fost și multe cazuri în care am înțeles dacă cineva a avut o zi mai slabă, fiindcă nu poți să dai randament maxim în fiecare meci. De altfel, și eu când am greșit au fost situații în care ceilalți colegi mi-au făcut reproșuri.


Ghionea va fi noul căpitan al Stelei. Crezi că se va descurca în noua postură?

Eu am mai spus că cei mai potriviți oameni pentru a fi căpitani la Steaua sunt Petre Marin, Ghionea și Goian, chiar în această ordine. Dacă Ghionea a fost cel desemnat să poarte banderola, sunt convins că se va descurca, fiindcă are calitățile necesare. Și chiar merită acest statut, mai ales că și-a dovedit atașamentul față de club când, de curând, a refuzat oferta lui Terek și a spus că vrea să câștige titlul cu Steaua. Pentru mine acesta a fost un gest fabulos!

„Aveam impresia că totul cade pe mine”

Te urmăresc de cinci zile la antrenamente și parcă ești schimbat total. Nu mai ești acel Rădoi nervos și încruntat din ultimele luni la Steaua…
Bineînțeles că acum sunt mai binedispus, mai relaxat. De altfel, eu am tot spus în ultima perioadă că vreau să plec, că îmi trebuie o schimbare. Resimțeam din ce în ce mai puternic fiecare înfrângere, fiindcă aveam impresia că, într-un fel, totul pică pe mine, că eu sunt principalul responsabil pentru eșecuri și că, din cauza mea, s-a pierdut un meci. Sincer, nu mai suportam această presiune.

 

"Dacă cineva întârzia, plătea! Oriunde mă voi duce, dacă voi avea posibilitatea asta, așa voi face!" – Mirel Rădoi mijlocaș Al-Hilal

 

NU RATA mâine EXCLUSIV

Rădoi explică de ce Steaua nu a reușit în Liga Campionilor Fostul căpitan al Stelei vorbește despre culisele cazului „Valiza” Află care au fost cele mai frumoase și cele mai dureroase momente trăite de Rădoi în Ghencea

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la fel”
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62 de ani
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
INTERDICȚIE clară pentru românii cu casă la curte. Statul nu-ți dă voie să treci de această limită
INTERDICȚIE clară pentru românii cu casă la curte. Statul nu-ți dă voie să treci de această limită
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri…
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele