SPECIAL | Aventuri de peste Prut. Campion cu Milsami, Cristi Bud dezvăluie un altfel de fotbal: „Salarii de 100 de dolari, antrenori ghidați de superstiții și apă dulce la băncuță”

SPECIAL | Aventuri de peste Prut. Campion cu Milsami, Cristi Bud dezvăluie un altfel de fotbal:
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Fost campion de două ori în România, cu CFR Cluj, Cristi Bud a cucerit în acest sezon și titlul în Republica Moldova.
  • Atacantul are cea mai bună medie de goluri pe meci din campionatul țării vecine și a celebrat titlul alături de alți doi români: Romeo Surdu și Cornel Gheți.
  • Bud povestește pentru ProSport despre experiența din Moldova și despre lucrurile care l-au șocat, într-un campionat în care primele trei echipe au terminat la egalitate de puncte.

Trei români au „cucerit” Moldova în acest sezon. Bud, Surdu și Gheți sunt fotbaliștii care au plecat în căutarea gloriei dincolo de Prut, într-un campionat necunosct pentru români, cu multe surprize și în care se mai văd reminiscențele comuniste. Moldova de peste Prut, văzută prin ochii fotbaliștilor, e un amalgam între lux și sărăcie, între mașini scumpe și drumuri „sparte” și între două clase sociale care n-au decât varianta de a supraviețui împreună. În acest peisaj, Cristi Bud a câștigat al treilea titlul din cariera sa, cu o echipă de care probabil n-a auzit înainte să fie chemat acolo: Milsami Orhei.

Cu experiența celor două campionate câștigate cu CFR în CV (2010 și 2012), lui Bud i-a fost ușor să se remarce în Moldova. A avut cea mai bună medie de reușite din campionat, cu un gol la 69 de minute și a marcat alături de Romeo Surdu 23 din cele 50 de goluri ale lui Milsami.

Patru schimbări și regula „meciului de aur”

Titlul în Moldova nu putea fi decât de poveste. Echipa românilor a terminat la egalitate de puncte cu Dacia Chișinău și Șerif Tiraspol, dar diferența a făcut-o meciurile directe. „A fost cel mai disputat campionat din ultimii 15 ani. În ultimii ani doar Șerif și Dacia au câștigat campionatul. Este un sistem ciudat. Dacă erau două echipe la egalitate de puncte s-ar fi jucat „meciul de aur”. Așa s-a făcut clasament în trei. Sunt mai multe lucruri noi de care m-am lovit. De exemplu, am fost surprins să văd că se fac patru schimbări și nu trei”, își începe povestea Cristi Bud.


Milsami Orhei, cu trei români în echipă, a câștigat titlul în Moldova la cinci ani de la înființare

Milsami, Unirea Urziceni a Moldovei, cu patronul cercetat penal

În aproape tot ce spune se poate sesiza o diferența enormă de la normalitatea cu care ne-a obișnuit fotbalul din vest. Echipa sa e un fel de Unirea Urziceni. „Milsami are cinci ani de la înființare. Patronul Ilan Shor a făcut echipa în memoria tatălui său, care a decedat. Am înțeles că acesta ar fi vrut să achiziționeze Zimbru Chișinău”, spune Bud.

La fel ca patronii echipelor românești din ultimii ani, Shor este un om de afaceri controversat și cercetat penal. La 28 de ani acesta se află în topul celor mai bogați 50 de oameni din Republica Moldova.

„Sunt și fotbaliști cu salarii de 100 de dolari”

Astfel își permite să acorde salarii și de 60 de ori mai mari decât ale altor echipe. „Prima pentru titlu a fost 300.000 de dolari la toată echipa. Salariul mediu la echipele mari este undeva la 2.000 – 3.000 de dolari. La noi la echipă sunt și salarii de 500 de dolari și de 6.000 de dolari. Nu sunt echipe în insolvență, ca la noi. Sunt în schimb patru-cinci echipe care plătesc bine. În rest există și salarii de 100 de dolari. Întârzieri la bani sunt, dar nu ca în România”, povestește Bud.


Bud și Surdu au înscris aproape jumătate din golurile înscrise de Milsami în ultimul sezon din Republica Moldova

De la salariu de 70 de dolari, la Porsche Cayenne

Viața din Moldova l-a surprins de la început pe Bud, care spune că nu există decât oameni foarte bogați sau foarte săraci. „Salariul mediu în Moldova e undeva la 70-80 de dolari. Nu există în schimb clasă de mijloc. Se spune că e o țară săracă, dar mă uit pe stradă și văd mereu două-trei Porsche Cayenne sau câte un BMW X5. Viața nu e chiar ieftină însă”, povestește fotbalistul, care a descoperit și deosebirile dintre limba română și cea moldovenească: „Sunt multe lucruri care m-au suprins la început. M-au șocat drumurile, care arată cam cum erau la noi în anii ”90″.

„Apă cu fâs, colțuni și odăi”

Nici limba moldovenească nu este atât de apropiată de cea română, pe cât credea Cristi Bud. Acesta se amuză pe seama problemelor lingvistice pe care le-a întâmpinat. „Sunt multe cuvinte pe care nu le înțelegeam. Când am ajuns m-au întrebat câte odăi să aibă apartamentul. Nu știam la ce se referă. Se refereau la camere. La apa minerală se spune apă cu fâs. Sucul la doză ei îl numesc suc la băncuță, iar sucul, în general, e apă dulce. Dacă vrei să îți cumperi ciorapi, trebuie să ceri colțuni. A fost ciudat la început (râde).

„Liderul s-a retras din cauza problemelor de arbitraj”

Din punct de vedere fotbalistic, Moldova nu stă atât de rău pe cât se crede în România, spune Bud, care își consideră actuala echipă de nivel mediu în Liga 1. Scandalurile sunt nelipsite, iar două echipe s-au retras din campionat în plin sezon. Chiar fostul lider, Veris, a decis să se retragă, motivând arbitrajele scandaloase. „Știu că se vorbește despre fotbalul din Moldova că ar fi slab, dar nu e chiar așa. S-a ridicat nivelul pentru că s-au întors mulți jucători din Rusia. Milsami cred că ar termina pe 7-8 în România. S-ar putea bate și la Europa”, este de părere atacantul.

„Antrenorul se temea că pierdem, dacă joc titular”

Chiar dacă a fost cel mai prolific jucător din campionat, Cristi Bud n-a fost și titular de bază la Milsami. Spune că antrenorul avea o superstiție în acest sens. „Aș vrea să plec pentru că nu am fost folosit cât cred că aș fi meritat. Am dat goluri decisive, dar antrenorul avea o superstiție și spunea că marchez doar dacă intru din postura de rezervă și doar așa câștigă echipa. Eram talisman (râde), povestește Bud, care ar vrea să revină în Liga 1. „Am câștigat campionatul, dar nu știu dacă mai rămân. Aștept oferte și voi vedea. Mi-ar plăcea să mă întorc în România. Simt că am revenit la forma care m-a consacrat și mă gândesc și la familie”, a spus fotbalistul.


Tehnicianul prefera să-l bage în teren pe Bud în a doua repriză. Era superstiția sa și atacantul era considerat „armă secretă”

Titlul, în memoria primului său fiu

Cristi Bud a trecut în urmă cu doi ani printr-un moment extrem de dificil. Primul său copil, Mihai, a decedat la doar 4 zile după naștere. Atacantul a celebrat titlul cu soția sa și cu cel de-al doilea fiu, Milan, dar nu l-a uitat nici pe primul fiu. Bud a avut un tricou cu numele acestuia, la decernarea titlului de campioană. „Titlul i-l dedic familiei și lui Mihai, primul meu băiat. Probabil și-a băgat aripa de înger și a făcut ca lucrurile să meargă bine. Dumnezeu ne-a pus la încercare, dar am trecut peste acele momente. Mă bucur că am avut familia alături de mine la celebrarea titlului”, a conchis Bud pentru ProSport.


Titlul cu Milsami i l-a dedicat fiului care a decedat la câteva zile după ce s-a născut

Foto: milsami.md

Licențiat în jurnalism, Vlad Măcicășan a început să colaboreze cu ProSport încă din anii de facultate. Scrie fără întrerupere pentru ProSport de 17 ani, când a și început cariera de jurnalist sportiv. Jurnalist de presă scrisă și tv, Vlad Măcicășan moderează și emisiuni ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire de la mijlocul săptămânii viitoare
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce a decis familia lui Costel Corduneanu, în ziua înmormântării Stăpânului Moldovei! Totul a fost filmat cu o dronă
Ce a decis familia lui Costel Corduneanu, în ziua înmormântării Stăpânului Moldovei! Totul a fost filmat cu o dronă
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Viorica de la Clejani este în doliu: Mereu mi-a fost frică, parcă a presimțit...
Viorica de la Clejani este în doliu: Mereu mi-a fost frică, parcă a presimțit...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen