SPECIAL | Aventuri de peste Prut. Campion cu Milsami, Cristi Bud dezvăluie un altfel de fotbal: „Salarii de 100 de dolari, antrenori ghidați de superstiții și apă dulce la băncuță”

Autor: Vlad Măcicășan Publicat: 28 May. 2015, 11:20 Actualizat: 28 May. 2015, 11:21 Fotbal Extern
  • Fost campion de două ori în România, cu CFR Cluj, Cristi Bud a cucerit în acest sezon și titlul în Republica Moldova.
  • Atacantul are cea mai bună medie de goluri pe meci din campionatul țării vecine și a celebrat titlul alături de alți doi români: Romeo Surdu și Cornel Gheți.
  • Bud povestește pentru ProSport despre experiența din Moldova și despre lucrurile care l-au șocat, într-un campionat în care primele trei echipe au terminat la egalitate de puncte.

Trei români au „cucerit” Moldova în acest sezon. Bud, Surdu și Gheți sunt fotbaliștii care au plecat în căutarea gloriei dincolo de Prut, într-un campionat necunosct pentru români, cu multe surprize și în care se mai văd reminiscențele comuniste. Moldova de peste Prut, văzută prin ochii fotbaliștilor, e un amalgam între lux și sărăcie, între mașini scumpe și drumuri „sparte” și între două clase sociale care n-au decât varianta de a supraviețui împreună. În acest peisaj, Cristi Bud a câștigat al treilea titlul din cariera sa, cu o echipă de care probabil n-a auzit înainte să fie chemat acolo: Milsami Orhei.

Cu experiența celor două campionate câștigate cu CFR în CV (2010 și 2012), lui Bud i-a fost ușor să se remarce în Moldova. A avut cea mai bună medie de reușite din campionat, cu un gol la 69 de minute și a marcat alături de Romeo Surdu 23 din cele 50 de goluri ale lui Milsami.

Patru schimbări și regula „meciului de aur”

Titlul în Moldova nu putea fi decât de poveste. Echipa românilor a terminat la egalitate de puncte cu Dacia Chișinău și Șerif Tiraspol, dar diferența a făcut-o meciurile directe. „A fost cel mai disputat campionat din ultimii 15 ani. În ultimii ani doar Șerif și Dacia au câștigat campionatul. Este un sistem ciudat. Dacă erau două echipe la egalitate de puncte s-ar fi jucat „meciul de aur”. Așa s-a făcut clasament în trei. Sunt mai multe lucruri noi de care m-am lovit. De exemplu, am fost surprins să văd că se fac patru schimbări și nu trei”, își începe povestea Cristi Bud.


Milsami Orhei, cu trei români în echipă, a câștigat titlul în Moldova la cinci ani de la înființare

Milsami, Unirea Urziceni a Moldovei, cu patronul cercetat penal

În aproape tot ce spune se poate sesiza o diferența enormă de la normalitatea cu care ne-a obișnuit fotbalul din vest. Echipa sa e un fel de Unirea Urziceni. „Milsami are cinci ani de la înființare. Patronul Ilan Shor a făcut echipa în memoria tatălui său, care a decedat. Am înțeles că acesta ar fi vrut să achiziționeze Zimbru Chișinău”, spune Bud.

La fel ca patronii echipelor românești din ultimii ani, Shor este un om de afaceri controversat și cercetat penal. La 28 de ani acesta se află în topul celor mai bogați 50 de oameni din Republica Moldova.

„Sunt și fotbaliști cu salarii de 100 de dolari”

Astfel își permite să acorde salarii și de 60 de ori mai mari decât ale altor echipe. „Prima pentru titlu a fost 300.000 de dolari la toată echipa. Salariul mediu la echipele mari este undeva la 2.000 – 3.000 de dolari. La noi la echipă sunt și salarii de 500 de dolari și de 6.000 de dolari. Nu sunt echipe în insolvență, ca la noi. Sunt în schimb patru-cinci echipe care plătesc bine. În rest există și salarii de 100 de dolari. Întârzieri la bani sunt, dar nu ca în România”, povestește Bud.


Bud și Surdu au înscris aproape jumătate din golurile înscrise de Milsami în ultimul sezon din Republica Moldova

De la salariu de 70 de dolari, la Porsche Cayenne

Viața din Moldova l-a surprins de la început pe Bud, care spune că nu există decât oameni foarte bogați sau foarte săraci. „Salariul mediu în Moldova e undeva la 70-80 de dolari. Nu există în schimb clasă de mijloc. Se spune că e o țară săracă, dar mă uit pe stradă și văd mereu două-trei Porsche Cayenne sau câte un BMW X5. Viața nu e chiar ieftină însă”, povestește fotbalistul, care a descoperit și deosebirile dintre limba română și cea moldovenească: „Sunt multe lucruri care m-au suprins la început. M-au șocat drumurile, care arată cam cum erau la noi în anii ”90″.

„Apă cu fâs, colțuni și odăi”

Nici limba moldovenească nu este atât de apropiată de cea română, pe cât credea Cristi Bud. Acesta se amuză pe seama problemelor lingvistice pe care le-a întâmpinat. „Sunt multe cuvinte pe care nu le înțelegeam. Când am ajuns m-au întrebat câte odăi să aibă apartamentul. Nu știam la ce se referă. Se refereau la camere. La apa minerală se spune apă cu fâs. Sucul la doză ei îl numesc suc la băncuță, iar sucul, în general, e apă dulce. Dacă vrei să îți cumperi ciorapi, trebuie să ceri colțuni. A fost ciudat la început (râde).

„Liderul s-a retras din cauza problemelor de arbitraj”

Din punct de vedere fotbalistic, Moldova nu stă atât de rău pe cât se crede în România, spune Bud, care își consideră actuala echipă de nivel mediu în Liga 1. Scandalurile sunt nelipsite, iar două echipe s-au retras din campionat în plin sezon. Chiar fostul lider, Veris, a decis să se retragă, motivând arbitrajele scandaloase. „Știu că se vorbește despre fotbalul din Moldova că ar fi slab, dar nu e chiar așa. S-a ridicat nivelul pentru că s-au întors mulți jucători din Rusia. Milsami cred că ar termina pe 7-8 în România. S-ar putea bate și la Europa”, este de părere atacantul.

„Antrenorul se temea că pierdem, dacă joc titular”

Chiar dacă a fost cel mai prolific jucător din campionat, Cristi Bud n-a fost și titular de bază la Milsami. Spune că antrenorul avea o superstiție în acest sens. „Aș vrea să plec pentru că nu am fost folosit cât cred că aș fi meritat. Am dat goluri decisive, dar antrenorul avea o superstiție și spunea că marchez doar dacă intru din postura de rezervă și doar așa câștigă echipa. Eram talisman (râde), povestește Bud, care ar vrea să revină în Liga 1. „Am câștigat campionatul, dar nu știu dacă mai rămân. Aștept oferte și voi vedea. Mi-ar plăcea să mă întorc în România. Simt că am revenit la forma care m-a consacrat și mă gândesc și la familie”, a spus fotbalistul.


Tehnicianul prefera să-l bage în teren pe Bud în a doua repriză. Era superstiția sa și atacantul era considerat „armă secretă”

Titlul, în memoria primului său fiu

Cristi Bud a trecut în urmă cu doi ani printr-un moment extrem de dificil. Primul său copil, Mihai, a decedat la doar 4 zile după naștere. Atacantul a celebrat titlul cu soția sa și cu cel de-al doilea fiu, Milan, dar nu l-a uitat nici pe primul fiu. Bud a avut un tricou cu numele acestuia, la decernarea titlului de campioană. „Titlul i-l dedic familiei și lui Mihai, primul meu băiat. Probabil și-a băgat aripa de înger și a făcut ca lucrurile să meargă bine. Dumnezeu ne-a pus la încercare, dar am trecut peste acele momente. Mă bucur că am avut familia alături de mine la celebrarea titlului”, a conchis Bud pentru ProSport.


Titlul cu Milsami i l-a dedicat fiului care a decedat la câteva zile după ce s-a născut

Foto: milsami.md

Autor: Vlad Măcicășan Publicat: 28 May. 2015, 11:20 Actualizat: 28 May. 2015, 11:21 Fotbal Extern
Pe aceeași temă
O vedetă Pro TV a fost înmormântată astăzi! Doar câțiva apropiați au luat parte la funeralii
O vedetă Pro TV a fost înmormântată astăzi! Doar câțiva apropiați au luat parte la funeralii
Poveste terifiantă la Iaşi: soţul şi-a găsit soţia şi fiica fără suflare, în cadă. De ce a fost condamnat pentru moartea nevestei
Poveste terifiantă la Iaşi: soţul şi-a găsit soţia şi fiica fără suflare, în cadă. De ce a fost condamnat pentru ...
Cine sunt oamenii care au prioritate la testare. Explicaţiile lui Nelu Tătaru
Cine sunt oamenii care au prioritate la testare. Explicaţiile lui Nelu Tătaru
Jucatorul DAT AFARA din Romania pentru ca e ‘un munte de carbune’ a devenit ZID in fata milionarilor intr-un campionat important! Filozofia TEPELOR in Liga 1!
Jucatorul DAT AFARA din Romania pentru ca e ‘un munte de carbune’ a devenit ZID in fata milionarilor intr-un campionat ...
Atenţie la mesajele false despre coronavirus! Nu crede tot ce primeşti pe Facebook sau WhatsApp
Atenţie la mesajele false despre coronavirus! Nu crede tot ce primeşti pe Facebook sau WhatsApp
BREAKING! Primul DECES de coronavirus in randul cadrelor medicale! Ne MOR eroii...Dumnezeu sa o IERTE!
BREAKING! Primul DECES de coronavirus in randul cadrelor medicale! Ne MOR eroii...Dumnezeu sa o IERTE!
Poze interzise cu Anamaria Prodan din izolare! La 47 de ani are corp de puștoaică
Poze interzise cu Anamaria Prodan din izolare! La 47 de ani are corp de puștoaică
Sfârşitul coşmarului: scenarii pentru criza de 
coronavirus – pauză de 3 luni, îngheţ un an sau ameninţare eternă a 
omenirii
Sfârşitul coşmarului: scenarii pentru criza de coronavirus – pauză de 3 luni, îngheţ un an sau ameninţare eternă ...
Maşina de făcut bani. Fraţii Pavăl de la Dedeman nu ratează nicio ocazie să facă milioane. Cea mai nouă lovitură
Maşina de făcut bani. Fraţii Pavăl de la Dedeman nu ratează nicio ocazie să facă milioane. Cea mai nouă lovitură
Cea mai SÂNGEROASĂ sărbătoare din istoria românilor. Mii de oameni au fost UCIŞI în mai puţin de cinci minute: ''A fost un adevărat MASACRU, un genocid''. Nimeni nu a plătit nimic până astăzi
Cea mai SÂNGEROASĂ sărbătoare din istoria românilor. Mii de oameni au fost UCIŞI în mai puţin de cinci minute: ''A ...
Psihologia pierderii locului de muncă în timpul coronavirusului
Psihologia pierderii locului de muncă în timpul coronavirusului
BOMBĂ la CFR! Fotbalistul care a scris istorie PLEACĂ. Jucătorii, uimiţi când au aflat: “Era omul lui Petrescu, nu se mai poate face nimic”
BOMBĂ la CFR! Fotbalistul care a scris istorie PLEACĂ. Jucătorii, uimiţi când au aflat: “Era omul lui Petrescu, nu ...
Profeția teribilă a lui Raed Arafat! Ce ar putea să se întâmple în România
Profeția teribilă a lui Raed Arafat! Ce ar putea să se întâmple în România
Persoanele care nu vor mai avea nevoie de declarație pe propria răspundere. O nouă ordonanță militară
Persoanele care nu vor mai avea nevoie de declarație pe propria răspundere. O nouă ordonanță militară
O stafie bântuie Europa: criza economică devastatoare. Deşteptarea! Trebuie să repornim România înainte să o îngropăm
O stafie bântuie Europa: criza economică devastatoare. Deşteptarea! Trebuie să repornim România înainte să o îngropăm
Acest șofer i-a lăsat MASCA pe polițiști. Ideea GENIALĂ pe care a avut-o pentru a scăpa de control - VIDEO
Acest șofer i-a lăsat MASCA pe polițiști. Ideea GENIALĂ pe care a avut-o pentru a scăpa de control - VIDEO
S-au căsătorit după doi ani de iubire. La două săptămâni după nuntă, tânăra soţie a cerut DIVORŢUL. Motivul e incredibil. „Nu ştiu dacă e de râs sau de plâns. Altele s-ar bucura!”
S-au căsătorit după doi ani de iubire. La două săptămâni după nuntă, tânăra soţie a cerut DIVORŢUL. Motivul ...
Virusologul şef din China avertizează:
Virusologul şef din China avertizează: "O nouă pandemie de coronavirus e posibilă primăvara viitoare"
Singurul județ din România care până azi nu avea niciun caz de coronavirus. Cum au reușit sa se protejeze
Singurul județ din România care până azi nu avea niciun caz de coronavirus. Cum au reușit sa se protejeze
Se pregătește o nouă Ordonanță Militară.  Ce restricții se impun
Se pregătește o nouă Ordonanță Militară. Ce restricții se impun
Bombă în showbiz: cine este vedeta care se iubește cu fostul Mădălinei Ghenea! Bomba sexy s-a afișat pe stradă cu afaceristul fără rușine
Bombă în showbiz: cine este vedeta care se iubește cu fostul Mădălinei Ghenea! Bomba sexy s-a afișat pe stradă cu ...
Lovitură după lovitură pentru Casa Regală! Regina a fost foarte afectată de ultimele evenimente. Ce a trebuit să facă Suverana este trist
Lovitură după lovitură pentru Casa Regală! Regina a fost foarte afectată de ultimele evenimente. Ce a trebuit să facă ...
13 intrebari fierbinti despre sex si sexualitate
13 intrebari fierbinti despre sex si sexualitate
FOTO. Anca Țurcașiu arată fabulos la 49 de ani! Se pozează fără rețineri în carantină
FOTO. Anca Țurcașiu arată fabulos la 49 de ani! Se pozează fără rețineri în carantină
FOTO. Adelina Pestrițu, incendiară la ieșirea din duș! S-a pozat așa, iar fanii s-au încins: "Are pe ce să stea prosopul"
FOTO. Adelina Pestrițu, incendiară la ieșirea din duș! S-a pozat așa, iar fanii s-au încins: "Are pe ce să stea ...
COVID-19: Cum putea China să împiedice epidemia, dar nu a făcut-o
COVID-19: Cum putea China să împiedice epidemia, dar nu a făcut-o
Prima piesă care PICĂ dacă lași mașina NEMIȘCATĂ câteva săptămâni
Prima piesă care PICĂ dacă lași mașina NEMIȘCATĂ câteva săptămâni