Silvio Berlusconi, omul-mercato care a revoluționat piața transferurilor: cele mai tari achiziții pe care le-a făcut miliardarul! De la olandezii Van Basten și Gullit, la brazilienii Ronaldinho și Ronaldo

Silvio Berlusconi, omul-mercato care a revoluționat piața transferurilor: cele mai tari achiziții pe care le-a făcut miliardarul! De la olandezii Van Basten și Gullit, la brazilienii Ronaldinho și Ronaldo
  • Publicat:

Silvio Berlusconi sau omul-mercato care a revoluționat piața transferurilor a murit, luni, 12 iunie 2023, la vârsta de 86 de ani. De-a lungul celor 31 de ani în care a fost patronul lui AC Milan, miliardarul a făcut unele dintre cele mai tari achiziții din fotbalul mondial. De la olandezii Van Basten și Gullit, la brazilienii Ronaldinho și Ronaldo.

Silvio Berlusconi, omul-mercato care a revoluționat piața transferurilor: cele mai tari achiziții pe care le-a făcut miliardarul! De la olandezii Van Basten și Gullit, la brazilienii Ronaldinho și Ronaldo

Silvio Berlusconi, cel mai mare patron din fotbalul italian, a murit, luni, în spitalul San Raffaele din Milano, la vârsta de 86 de ani. Berlusconi lasă în urmă o avere fabuloasă, de câteva miliarde de euro, care va fi moștenită de cei cinci copii ai săi: Marina, Pier Silvio, Barbara, Eleonora, Luigi.

Pe lângă legăturile cu mafia italiană și alte scandaluri controversate, Silvio Berlusconi s-a făcut remarcat de-a lungul vieții în trei domenii mari:

  • media, el fiind patronul Fininvest, grupul care deține și televiziunea Mediaset
  • sport, domeniu în care a activat timp de 31 de ani, în intervalul 1986 – 2017, în calitate de patron al legendarului club AC Milan
  • politică, fiind de trei ori prim-ministru al Italiei, în 1994, 2001 – 2006 și 2008 – 2011, dar și lider al partidului Forza Italia

În ceea ce privește activitatea sa din sport, aceasta este de-a dreptul remarcabilă și de ne uitat în istoria clubului AC Milan. „Rossonerii” dețin cele mai multe trofee de UEFA Champions League din istoria fotbalului, după Real Madrid, care conduce acest top, cu 14 triumfuri.
AC Milan a câștigat de 7 ori Liga Campionilor, iar 5 dintre trofee au fost cucerite în perioada în care Silvio Berlusconi s-a aflat la cârma clubului.

Perioada de glorie a milanezilor început chiar în finalul anilor ’80. După ce a preluat clubul la data de 20 februarie 1986 și l-a salvat de la faliment, Berlusconi a făcut prima mutare importantă. În iulie 1987 l-a numit în calitate de antrenor pe Arrigo Sacchi, un nume care a fost foarte contestat la acea vreme, mai ales pentru că nu avea un trecut remarcabil în calitate de jucător. În apărarea sa, Sacchi a declarat peste ani:

„Nu am înțeles niciodată că, pentru a fi jocheu, trebuie să fii mai întâi un cal”, declara Sacchi, într-un interviu acordat pentru FIFA.com, dorind să spună că un bun antrenor nu trebuie neapărat să fi fost și un bun fotbalist.

După numirea lui Sacchi, AC Milan a dat și primele două lovituri pe piața transferurilor: Ruud Gullit și Marco van Basten, internaționali olandezi de legendă, au fost cumpărați de la PSV Eindhoven, respectiv Ajax.

La primul sezon cu Arigo Sacchi pe bancă, AC Milan a cucerit titlul în Italia! Și nu oricum, ci cu doar două meciuri pierdute în 30 de etape!

După ce a demonstrat că este un vizionar prin numirea lui Arigo Sacchi în calitate de antrenor, Silvio Berlusconi a continuat să facă spectacol la capitolul transferuri de jucători. În vara lui 1988, după cucerirea titlului, AC Milan a aruncat piața de transferuri în aer cu o nouă achiziție bombă: Frank Rijkaard, colegul lui Gullit și Marco van Basten din naționala Olandei, a lăsat-o pe Sporting Lisabona și a semnat cu AC Milan.

„Rossonerii” mai aveau deja în lot și alți jucători de calibru, precum Franco Baresi, Paolo Maldini, Mauro Tassotti, Alessandro Costacurta sau Carlo Ancelotti, iar în sezonul 1998 – 1999, AC Milan a impresionat Europa. „Rossonerii” au cucerit Cupa Campionilor Europeni, după ce au învins-o în marea finală pe Steaua București cu 4-0. Gullit și Marco Van Basten au marcat ambii câte o dublă, iar AC Milan a cucerit a treia Ligă a Campionilor (n.r. – Cupa Campionilor Europeni), pe Camp Nou, la Barcelona.

AC Milan și-a apărat trofeul și un an mai târziu, când a învins-o pe Benfica în finală cu 1-0.

Transferurile făcute sub comanda lui Fabio Capello

AC Milan a început o nouă eră în 1991, când Arigo Sacchi a fost înlocuit de Berlusconi cu Fabio Capello. În sezonul 1991 – 1992, AC Milan a cucerit titlul în Italia fără să piardă nici măcar un meci.

Acest fapt l-a determinat pe Silvio Berlusconi să investească noi sume amețitoare. Astfel, la echipă au fost aduși Dejan Savicevic, Jean-Pierre Papin și Gianluigi Lentini, pentru suma de aproximativ 15 milioane de euro, un record mondial în ceea ce privește taxele de transfer la acea vreme.

AC Milan a continuat să crească, iar în 1994 a cucerit o nouă Ligă a Campionilor, a 5-a din palmares. Pe 18 mai 1994, pe stadionul Olympic din Atena, AC Milan a spulberat-o pe FC Barcelona cu 4-0 în fața a 70.000 de fani. Despre prestația „rossonerilor” din acel meci, mulți specialiști susțin și azi că a fost cel mai bun joc practicat de vreo echipă vreodată.

Andriy Shevchenko, Rui Costa și Filippo Inzaghi

Cea de-a 6-a Ligă a Campionilor cucerită de AC Milan este cea din 2003, când „rossonerii” au învins-o în marea finală pe rivala Juventus la loviturile de departajare. Nici acest succes nu ar fi fost posibil fără câteva investiții colosale făcute de Berlusconi.

Cu patru ani în urmă, patronul lui AC Milan bătuse recordul de transferuri cu aducerea lui Andriy Shevchenko de la Dinamo Kiev. 25 de milioane de dolari a plătit Berlusconi, o sumă amețitoare pentru acele vremuri. Doi ani mai târziu și cu doi ani înainte de cucerirea Ligii Campionilor din 2003, Berlusconi a spart din nou banca: 45 de milioane de dolari a plătit în 2001 pentru Rui Costa, vedeta Fiorentinei și naționalei Portugaliei. Și, tot în acea vară, Berlusconi a dat 40 de milioane de dolari și pentru a-l aduce pe Filippo Inzaghi de la Juventus.

Însă, investițiile au meritat. Shevchenko, Inzaghi și Costa au fost toți trei titulari în finala Ligii Campionilor din 2003, AC Milan – Juventus 0-0 (3-2 d.l.d).

Kaka, Ronaldo și Ronaldinho

Ultimul trofeu de Liga Campionilor cucerit de AC Milan este cel din 2007, când „rossonerii” și-au luat revanșa după finala pierdută dramatic în 2005 cu Liverpool.

Pe 23 mai 2007, AC Milan a învins-o pe Liverpool cu 2-1 și a cucerit al 7-lea trofeu de Liga Campionilor și ultimul din palmares. Ambele goluri marcate de milanezi au fost trecute în contul lui Filipo Inzaghi, atacantul adus în 2001 de la Juventus.

În 2007, în echipa lui AC Milan s-a aflat și brazilianul Kaka, transferat în august 2003 de la Sao Paulo, pentru 10 milioane de dolari. În 2007, Kaka a fost declarat câștigător al Balonului de Aur, iar doi ani mai târziu, în 2009, a fost vândut la Real Madrid pentru 67 de milioane de euro.

Silvio Berlusconi a contiuat pe aceeași rețetă și a investit masiv în anii ce au urmat. În iulie 2007 l-a transferat pe legendarul Ronaldo Nazario de la Real Madrid pentru 7.5 milioane de euro, însă achiziția acestuia nu s-a dovedit a fi una de succes. Trecut deja prin multiple accidentări grave, Ronaldo a părăsit-o pe AC Milan după doar un sezon, în 2008.

În vara aceluiași an, Berlusconi l-a transferat pe Ronaldino de la FC Barcelona pentru 25 de milioane de euro. Acesta din urmă a rezistat pe San Siro până în ianuarie 2011 și a contribuit la penultimul titlu cucerit de AC Milan în Serie A, la capătul sezonului 2010 – 2011.

În anii ce au urmat, Silvio Berlusconi a început să aibă tot mai multe probleme cu legea din Italia și a trecut fotbalul în plan secund. În 2013 a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare, iar din acel punct AC Milan a început să scârțâie.

Silvio Berlusconi a vândut clubul AC Milan în aprilie 2017, după 31 de ani petrecuți la cârma lui. Un grup de investitori chinezi a preluat echipa la acel moment.

Citește AICI cum a preluat-o Silvio Berlusconi pe AC Milan și ce trofee a obținut cu „diavolul milanez”.

A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în cadrul Universității din București, iar în presă a debutat la Sport.ro, în septembrie 2019. A lucrat aici până în februarie 2021, când a făcut pasul la Playsport.ro, unde a contribuit la lansarea pe piață a unui nou site ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate fi întâlnit
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate fi întâlnit
Xavi a luat decizia în mai puțin de 24 de ore, după ce Barcelona l-a pus să-și dea afară propriul frate
Xavi a luat decizia în mai puțin de 24 de ore, după ce Barcelona l-a pus să-și dea afară propriul…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur.
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur. "Stăm şi aşteptăm. Situaţia…
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
3.500 DE LEI în fiecare lună pentru aceşti români. KLAUS IOHANNIS a promulgat legea deja
3.500 DE LEI în fiecare lună pentru aceşti români. KLAUS IOHANNIS a promulgat legea deja
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează bolile de inimă
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează bolile de inimă
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele