Ricardo Quaresma, poveste emoționantă! A suferit din cauza etniei rrome: „Se uită strâmb la tine, te dau la o parte. Ai mult de luptat!” | VIDEO

Autori: Andreea Visu, Carmen Mandiș Publicat: 02 Nov. 2020, 16:32 Actualizat: 02 Nov. 2020, 17:07 Fotbal Extern

Ricardo Quaresma (37 de ani), atacantul echipei Vitoria Guimaraes, și-a spus povestea emoționantă, într-un interviu acordat presei din Portugalia.

Fotbalistul portughez a ales să se întoarcă în țara natală și a plecat de la Kasimpașa pentru a semna cu Vitoria Guimaraes în toamna acestui an. Clipul de prezentare a fost unul spectaculos pentru a simboliza dinastia lui Quaresma la Vitoria. Fotbalistul a ieșit dintr-un castel istoric călare pe un cal.

Deși are o carieră de invidiat, fiind de patru ori campion al Portugaliei, de două ori campion în Turcia cu Beșiktaș, de două ori campion în Italia cu Inter, deținător al Ligii Campionilor, tot cu Inter, și campion european cu Portugalia, Ricardo Quaresma și-a deschis sufletul și a vorbit sincer despre viața sa.

Ricardo Quaresma, despre greutățile copilăriei

„Greutățile sunt prima amintire pe care o am, pentru că astea m-au transformat în cel care sunt azi. Nu mi-a lipsit niciodată mâncarea, nu mi-a lipsit niciodată dragostea, care pentru mine sunt cele mai importante într-o familie. Dar vin dintr-o familie modestă.

(n.r. despre greutăți) Acele momente în care tu voiai ceva și nu puteai. Oricărui copil îi place să aibă un tenis de la Nike. Un trening de la Nike sau de la Adidas, oricare ar fi. Iar eu și fratele meu nu aveam această posibilitate. Dar noi mereu am știut să ne descurcăm chiar și așa, pentru că dacă ai iubire, îți e suficientă pentru multe lucruri. Iar iubire, Slavă Domnului!, părinții mei mi-au dat mereu multă iubire și fratelui meu la fel și am supraviețuit cu asta. Nu am fost niciodată acel tip de om care să se uite ce are ăla și eu nu am, au trecut pe lângă mine, dar eram conștient că alții au de toate și că eu nu puteam să am, oricât ar fi încercat părinții mei.

Îmi amintesc de acele vremuri și încerc să le dau învățătură copiilor mei. Pentru că ei deja cresc într-o lume în care, mulțumesc lui Dumnezeu, nu vor avea nevoie de nimic. Au nevoie doar de sănătate, iar de restul de aia suntem noi aici, ca să le oferim. Când ai copii care cresc cu de toate, atunci tu trebuie să îi faci să înțeleagă că sunt și copii care au nevoie de acele lucruri. Și că ai tăi sunt privilegiați”, a povestit Ricardo Quaresma.

Ricardo Quaresma și problema rasismului

Întrebat cum se simte să fie portughez de etnie rroma, Ricardo Quaresma s-a declarat mândru, însă a explicat că a fost victima rasismului, fiind tratat diferit din cauza originilor sale.

„E o mândrie. Acum e și dificil pentru că, din nefericire, avem o societate care are o mentalitate slabă, care se uită strâmb la tine, care te dau puțin la o parte și e dificil să te confrunți cu asta. Simți asta încă de la școală, orice se întâmplă te jignesc și resimți totul. Poate nu dai foarte multă importanță sau nu conștientizezi chiar tot când ești mic, dar vezi că nu ești tratat la fel ca și ceilalți copii.

E greu, ai mult de luptat ca să faci oamenii să vadă că indiferent de culoarea pielii, de aspectul fizic, suntem egali, orice ar fi. Dar rasismul va exista mereu. Nu are rost săfacem campanii și să zicem că în Portugalia nu există rasism, pentru că există. Și există peste tot. De aceea trebuie să încercăm să îl combatem și să încercăm să îi facem pe cât mai mulți posibil că suntem cu toții egali”, a explicat portughezul.

Soția lui Ricardo Quaresma, un rol important în viața fotbalistului

Ricardo Quaresma își iubește nespus familia, o are pe toată tatuată pe corp. Soția lui ocupă un loc special în viața lui și a vorbit emoționat despre aceasta.

„I-aș mulțumi lui Dumnezeu pentru tot ce mi-a dat. Pentru că mulți oameni mi-au trântit ușile-n nas, dar El mereu mi-a deschis uși și mai mari.

Soția mea e o luptătoare, m-a ridicat de multe ori, mi-a șters multe lacrimi și mi-ar plăcea să mor alături de ea. Este o femeie care mi-a schimbat viața. Ea mă surprinde zilnic. Mi-e greu să vorbesc de ea. Are o forță imensă. Pentru multe din ce am azi, ei îi datorez. Știu că va întoarce lumea pe dos pentru mine”, a spus Ricardo Quaresma.

Ricky, fiul portughezului, joacă și el fotbal. Quaresma a fost întrebat ce înseamnă fericirea pentru el și s-a raportat la băiețelul lui.

„Să-mi văd fiul jucând fotbal. Joacă foarte bine acum. Ar fi ceva care mi-ar da o mare mândrie să pot intra pe stadion să-l văd jucând. Și știu că se va întâmpla asta”, a mai spus Quaresma.

VIDEO: Interviul cu Ricardo Quaresma

 

View this post on Instagram

 

Obrigado @ritaferrorodrigues Foi uma bonita conversa de amigos. Espero que gostem.

A post shared by Ricardo Quaresma (@ricardoquaresmaoficial) on

Autori: Andreea Visu, Carmen Mandiș Publicat: 02 Nov. 2020, 16:32 Actualizat: 02 Nov. 2020, 17:07 Fotbal Extern
Pe aceeași temă