Răsturnare de situaţie în cazul finalei Cupei Libertadores, River Plate - Boca Juniors! Anunţul făcut de şeful Conmebol în urmă cu puţin timp

25 nov 2018 8318 afişări Fotbal Extern
Răsturnare de situaţie în cazul finalei Cupei Libertadores, River Plate - Boca Juniors! Anunţul făcut de şeful Conmebol în urmă cu puţin timp
  • River Plate – Boca Juniors, returul finalei Copei Libertadores 2018, este sub semnul întrebării cu doar câteva ore înaintea momentului la care a fost reprogramată: duminică seară, de la ora 22.00, după un şir de incidente oscilând între nebunie – din partea suporterilor – şi cinism – din partea stăpânilor fotbalului mondial.

19:25 Returul finalei Cupei Libertadores, suspendat din nou! Acum câteva minute, presa din Argentina a anunţat că Alejandro Dominguez, preşedintele Conmebol (n. red - Federaţia Sud-Americană de Fotbal) le-a transmis celor două formaţii că partida nu se va juca în această seară, de la ora 22:00, aşa cum era programată, motivul fiind reprezentat de faptul că partida nu s-ar disputa în condiţii de şanse egale, cu mai mulţi jucători de la Boca acuzând probleme fizice după atacul de seara trecută. În acest moment, nu e vehiculată nicio informaţie prinvind programarea ulterioară sau stadionul pe care se va juca.


Un „Pact al domnilor“, semnat între Alejandro Dominguez, reprezentantul Confederaţiei Sudamericane de Fotbal, Rodolfo Donofrio, reprezentantul River Plate, şi Daniel Angelici, reprezentantul Boca Juniors, a convenit ca manşa secundă a finalei Copei Libertadores (în tur a fost 2-2) să se joace pe stadionul celor de la River Plate duminică, de la ora locală 17.00 (22.00 în România), după ce, iniţial, oaspeţii ameninţaseră cu neprezentarea.

Între timp, însă, jucătorii oaspeţilor n-au putut dormi în noaptea de sâmbătă spre duminică, sunt vizibil afectaţi de atacurile cărora le-au căzut victime, iar avocaţii studiază posibilitatea de a cere victoria la masa verde.

Nebunia a început sâmbătă, când trebuia să se dispute de fapt meciul-retur şi când suporteri ai echipei River Plate au atacat autocarul celor de la Boca Juniors. Bombardamentul cu cataroaie, dezlănţuit pe bulevarde, în drumul autocarului flancat de motociclete, s-a soldat cu spargerea a patru geamuri şi rănirea la ochi a mai multor fotbalişti de la oaspeţi. Poliţiştii au intervenit încercând să-i respingă pe ultraşi cu gaze lacrimogene, dar au fost, la rândul lor, atacaţi cu bucăţi din pavajul străzilor. „Au folosit spray-uri cu piper, mulţi dintre noi au avut probleme cu respiraţia, unii am vomitat în vestiar“, a povestit ulterior Carlos Tevez, veteranul component al echipei Boca Juniors.

 

Acest punct de plecare, provocat de fanatismul şi de lipsa de discernământ a suporterilor echipei River Plate, dar şi de deficienţele organizatorice ale poliţiei „depăşite de evenimente“, după cum notează publicaţiile argentiniene Clarin şi Ole, a generat, în lanţ, o serie de evenimente frizând absurdul.

Căpitanul Pablo Perez şi Gonzalo Lambardo, doi dintre fotbaliştii oaspeţilor, au fost cei mai afectaţi de atac, ajungând la spital cu leziuni ale corneei provocate de cioburi. Oaspeţii au cerut ca partida să fie suspendată şi „să nu se mai joace deloc, la fel ca în 2015“ (aluzie la partida Boca – River, din „optimile“ Copei Libertadores 2015, când suporteri ai gazdelor intraţi la vestiare i-au atacat cu spray-uri cu piper pe jucătorii oaspeţi, la pauza meciului. Meciul nu s-a reluat şi River a câştigat la masa verde“.

De data aceasta, însă, au început nişte presiuni fantastice asupra celor de la Boca. Cotidianul argentinian Clarin notează că tonul l-a dat, în mod inconştient – sau, poate, doar cinic – însuşi Gianni Infantino, preşedintele FIFA! Într-un moment în care oaspeţii erau în degringoladă, unii ajunşi la spital, alţii într-o stare fizică foarte rea provocată de inhalarea gazelor lacrimogene şi a spray-ului cu piper, Infantino juca dur şi cerea motive „valabile“ să se suspende partida!

River – Boca s-a amânat, initial, cu o oră, apoi cu încă una. În acest timp, Infantino turba. „Fotbalul nu se opreşte. Dacă nu vor să joace, pierd prin neprezentare!“, dezvăluie Clarin că a strigat Infantino, furios că Boca nu intră pe teren. În spatele preşedintelui FIFA stau sponsorii, televiziunile care transmit meciul, aşa-zisa reputaţie a fotbalului, programul său personal (Infantino a venit la Buenos Aires pentru finală) şi al invitaţilor din toată lumea, interese financiare uriaşe.

Însuşi „Pactul domnilor“ despre care am scris la început pare a fi rodul unor presiuni uriaşe exercitate asupra celor de la Boca Juniors. În text se vorbeşte, după cum dovedesc cei de la Clarin cu poza documentului, despre „o piatră“ care a spart un geam. În realitate, e vorba de patru geamuri sparte. Se mai scrie că amânarea partidei cu o zi s-a făcut „pentru a proteja integritatea sportivă la finala Copei Libertadores“, dar nu se suflă un cuvânt despre faptul că mai mulţi jucători de la Boca au fost răniţi la ochi, iar alţii afectaţi de gazele lacrimogene şi spray-urile iritante.

Meciul s-a amânat, totuşi, a doua zi datorită intervenţiei fair-play a conducătorilor de la River Plate, care au acceptat că jucătorii celor de la Boca nu pot intra pe teren. Asta, deşi se ajunsese cu presiunile până acolo încât medicii au scris în foaia de observaţie a jucătorilor loviţi la ochi de cioburi că nu-şi pot da seama de gravitatea afecţiunii!

Clarin vine cu întrebări într-un comentariu al nebuniei petrecute sâmbătă, subliniind că, în mod inexplicabil, autocarul a intrat pe o stradă unde era plin de suporteri ai celor de la River Plate. „De ce a intrat vehiculul pe strada Lidoro Quintero, unde exista un grup mare de fani? A fost doar o neglijenţă sau o acţiune eliberată?“, se întreabă ziariştii argentinieni.

Între timp, căpitanul Pablo Perez a anunţat deja că nu va putea juca duminică seară. Situaţia este foarte tensionată, iar incertitudinea planează deşi până când ar trebui să înceapă finala mai sunt doar câteva ore.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.