O autobiografie pe cinste! Keane, Beckham, Benitez sau Gerrard nu au scăpat de critici dure! Dezvăluiri incredibile ale lui Ferguson

O autobiografie pe cinste! Keane, Beckham, Benitez sau Gerrard nu au scăpat de critici dure! Dezvăluiri incredibile ale lui Ferguson
  • Publicat:
  • Actualizat:

Lansată luni în Anglia, autobiografia lui Sir Alex Ferguson este explozivă! Fostul manager al lui Manchester United rememorează cele mai interesante întâmplări din carieră și povestește în premieră ce s-a întâmplat în cazurile lui Roy Keane și David Beckham, care au fost obligați să plece de la United din cauza unor certuri cu scoțianul. Nici rivalii nu scapă, Benitez sau Gerrard fiind criticați de cel mai titrat manager din Premier League

*Despre Roy Keane, Ferguson spune că spre sfârșitul carierei a încercat să compenseze pierderea factorului fizic cu declarații dure

*David Beckham a plecat de la Manchester pentru că a încercat să îl ia la bătaie în vestiar pe Ferguson

*Despre rivalii săi, Ferguson spune că nu s-au putut ridica niciodată la provocările lansate


O stradă din apropierea stadionului „Old Trafford” a fost numită „Sir Alex Ferguson” în urmă cu o lună

În 2000, aproape la mijlocul perioadei în care a antrenat-o pe Manchester United, Sir Alex Ferguson își lansa prima autobiografie. Intitulată „Managing My Life: My Autobiography”, cartea editată de „Hodder & Stoughton” nu  a impresionat, mai ales că rezuma doar partea frumoasă a vieții lui Ferguson: câștigarea unei triple istorice în 1999 și primirea Ordinului de Merit din partea Reginei. Însă în ultimii 14 ani ai carierei sale de manager, Ferguson a reușit să strângă alte povești uimitoare. Pe unele, presa le-a aflat chiar în momentul în care s-au întâmplat și au fost relatate pe spații largi. Altele însă erau necunoscute.
Însă managerul scoțian a ținut să le facă publice în a doua sa autobiografie, „My Autobiography”. Care a fost publicată luni, de aceeași editură cu care scoțianul de 71 de ani colaborase în 2000. Și care a devenit imediat un best-seller, fanii lui Sir Alex stând la cozi interminabile pentru a avea o copie semnată. Motivul? Evident, dezvăluirile de senzație ale managerului care a câștigat 38 de trofee cu Manchester United. Pentru că fiecare capitol dezvăluie câte ceva despre personajele cu care Ferguson a lucrat sau s-a duelat în cei 26 de ani în care a antrenat-o pe United. Iar, în mare măsură, scoțianul nu a lăsat nicio urmă de îndoială în privința unor întâmplări. Practic, indiferent că a fost vorba de Roy Keane, David Beckham, Rafael Benitez sau Steven Gerrard, nimeni nu a scăpat de tratamentul dur și de cuvintele aspre ale fostului manager. Unul poate chiar mai dur decât celebrul „efect de foehn” pe care Ferguson îl avea în vestiar și de care fiecărui jucător îi era, cu adevărat, frică.


Roy Keane a fost unul dintre cei mai buni jucători ai lui Manchester United în mandatul lui Ferguson

Keane, cea mai „spurcată” limbă

Probabil că personajul care a fost cel mai dur lovit în noua autobiografie a lui Fergie a fost Roy Keane. Fost căpitan la United, irlandezul care a evoluat pe „Old Trafford” între 1993 și 2005 a fost criticat extrem de amplu de fostul său manager. Probabil că și antiteza folosită de autor în capitolul dedicat lui Keane a ajutat ca portretul irlandezului să fie creionat excelent. Ferguson începe prin a lăuda capacitățile fizice și inteligența în joc a fostului său jucător, despre care spune că „era un excelent motivator, având în vedere ferocitatea de care dădea dovadă”. Însă odată cu trecerea timpului și cu unele accidentări la genunchi și la șold, Keane și-a pierdut calitățile pe care Ferguson le aprecia atât de mult. „S-a crezut Peter Pan. Nimeni nu e!”, rememorează scoțianul primele probleme pe care le-a detectat în comportamentul lui Keane.
Tensiunile au început în 2002, când Ferguson l-a apărat public pe jucător când acesta a criticat dur condițiile cantonamentului irlandez de la Cupa Mondială, însă scoțianul a recunoscut că nu a rezonat cu Keane. Iar trei ani mai târziu, totul a explodat.
Într-un interviu care nu a mai fost difuzat niciodată de televiziunea oficială a clubului, MUTV, Keane și-a criticat dur coechipierii. L-a numit „leneș” pe Kieran Richardson, „un jucător slab” pe Darren Fletcher și a spus despre Edwin van der Sar că nu înțelege cultura clubului. Ferguson a fost atât de înfuriat de interviu, încât l-a obligat pe Keane să vizioneze înregistrarea alături de coechipieri. Evident, nervozitatea a atins cote maxime, iar irlandezul a devenit în scurt timp persona-non-grata. La câteva zile, Keane a fost dat afară și a semnat cu Celtic. Explică Ferguson: „Era ca un butoi de pulbere. Nu te mai puteai înțelege cu el. Avea o limbă spurcată. I se îngustau ochii când se enerva, iar asta îl trăda. Era înfricoșător să te uiți la el! Dar nu am mai putut să îl ținem la echipă. I-am plătit contractul, i-am organizat un meci de retragere cu 75.000 de suporteri. Am recunoscut că a fost o glorie a noastră”, a explicat Ferguson. Evident, Keane nu a stat prea mult pe gânduri și a criticat portretul său din cartea lui Fergie: „Foarte mulți jucători criticați i-au adus trofee la United. Cred că nu știe ce înseamnă loialitatea. Deși vorbea foarte mult despre acest cuvânt în perioada în care mi-a fost manager”.


Presa engleză a alocat spații ample incidentului dintre Ferguson și Beckham, în urma căruia jucătorul a apărut cu un pansament deasupra arcadei

„Nimeni nu e mai presus decât mine. Nici măcar Beckham”

După zece ani petrecuți la Manchester United, David Beckham părăsea echipa de pe „Old Trafford” pentru Real Madrid. Motivul? Evident o ceartă cu Ferguson. Pe 15 februarie 2003, Beckham se certa cu managerul scoțian în vestiar după un eșec în Cupa Angliei cu Arsenal. Pentru că jucătorul a sărit la bătaie, Ferguson a aruncat în el cu o gheată, care l-a lovit deasupra ochiului stâng, provocându-i o rană deschisă. A fost momentul care l-a convins pe „Becks” să plece de la Manchester. Însă ce părere are Ferguson despre acest episod?
Beckham a trebuit să plece pentru că s-a crezut mai puternic decât managerul. Nimeni nu era mai presus decât mine. Nici măcar Beckham. Când s-a ridicat la mine, i-am spus să stea jos pentru că și-a dezamăgit echipa. Era la cinci metri de mine, iar eu am lovit cu piciorul o gheată care a ajuns deasupra ochiului său. Imediat, povestea a ajuns în presă. Atunci le-am spus șefilor că David trebuie să plece”, rememorează Ferguson. Care îl critică pe fostul copil minune al fotbalului englez pentru stilul de viață ales. „Avea totul la picioare. Un talent uriaș și popularitate. Dar a ales alt drum. E singurul jucător pe care l-am antrenat care și-a dorit să fie cunoscut și în afara fotbalului. Și-a dorit faimă pentru că s-a îndrăgostit de Victoria”, își încheie Ferguson povestea despre David Beckham.


Ferguson și Ferdinand au câștigat împreună Liga Campionilor în 2008

„I-am spus lui Ferdinand că trebuie să se gândească la fotbal”

Rio Ferdinand este un alt jucător care a devenit un fiu adoptiv pentru Ferguson. Cumpărat pentru 45 de milioane de euro de la Leeds în 2002, fundașul de fier al naționalei Angliei și-a început cariera în tricoul „diavolilor” cu stângul. În 2003, Ferdinand a fost suspendat timp de opt luni pentru că a ratat un control anti-doping. Însă Ferguson nu-l învinuiește pe jucător pentru momentul amintit mai sus: „Și Rio a greșit, dar și oamenii care veniseră să-l controleze. El nu lua produse dopante. Se vedea în ochii lui asta”, spune Fergie.
Însă chiar dacă Ferguson s-a declarat un mare admirator al calităților fundașului care a ajuns acum la 34 de ani, asta nu a însemnat că scoțianul nu a găsit oportun să îl critice și pe Ferdinand. Povestește Ferguson: „Într-un turneu în America, Rio și-a dorit să facă pe reporterul. Voia să îi ia un interviu lui P. Diddy. I-am spus: ă asta te va face un fundaș mai bun?>>. A tăcut!”


Ferguson și Rooney au avut destule momente conflictuale în ultimii zece ani

„Rooney a vrut să plece la finalul sezonului trecut”

Evident, în autobiografia sa, Ferguson s-a referit și la ultimii ani din cariera de manager. Iar principal actor al dezvăluirilor scoțianului a fost, cine altul, decât Wayne Rooney. Atacantul englez este ultimul dintr-un lung șir de mari jucători care au intrat în conflict cu Ferguson. Însă scoțianul și-a păstrat principiile: „În 2010, a vrut să plece. Nu mi-a venit să cred, pentru că spusese cu doar câteva luni înainte că se află la cel mai mare club din lume. Mi-a cerut să îl cumpăr pe Mesut Ozil. I-am spus că el e jucător și că nu îl interesează ce transferuri se fac. Eu sunt managerul”. Forța mesajului lui Ferguson l-a calmat imediat pe Roo, care și-a cerut scuze și a continuat în tricoul „diavolilor”. Însă după alți trei ani, Rooney s-a enervat din nou: „După ce am câștigat titlul în sezonul trecut, Wayne a venit la mine în birou și mi-a spus că vrea să plece. Nu era mulțumit că nu era titular și era schimbat des. Am văzut și că a negat asta. Vă spun eu, adevărul e că și-a dorit să plece. Știu că e greu să fii rezervă. Dar am simțit că el nu a jucat suficient de bine”. Practic, Ferguson a demontat în doar câteva rânduri vorbele atacantului englez, pe care scoțianul l-a dorit la United încă de când avea 14 ani! În urmă cu două luni, Rooney a negat puternic o eventuală dorință de a pleca de pe „Old Trafford”. Iar fostul său manager crede că a a făcut acest lucru din cauza amenințării ca va pierde foarte mulți bani.


Benitez și Ferguson au avut o rivalitate importantă în Premier League

„Benitez, plictisitor și lipsit de inteligență”

Dacă Ferguson și-a criticat dur foștii elevi, forțându-l pe Roy Keane să spună că nu cunoaște sensul cuvântului „onoare”, ce a spus scoțianul despre foștii rivali? Printre câteva picături pozitive au apărut destul de multe lucruri negative. În principal, despre Rafael Benitez. Fostul manager al lui Liverpool, cu care Ferguson nu a dat mâna la începutul meciului cu Chelsea din sezonul trecut, semn că scoțianul nu îngropase nici acum securea războiului. Însă ce s-a întâmplat între cei doi? „Greșeala lui Benitez a fost că a transformat rivalitatea noastră fotbalistică într-una personală. Odată ce a transformat-o în ceva personal, nu a avut nicio șansă. Eu am putut să stau și să aștept liniștit. Câștigam trofee. El nu! Asta în timp ce se bătea cu mine. N-a fost o mișcare deșteaptă”, crede Ferguson, care îl consideră pe Benitez drept un manager „norocos”, care a ajuns la Chelsea în sezonul trecut doar din cauza faptului că Roberto di Matteo a fost concediat. În plus, scoțianul l-a descris pe Benitez drept un manager fără imaginație, care trimitea în teren formații care nu aveau alt obiectiv decât a distruge jocul adversarului. „Și, să nu uităm, că a cumpărat mai mulți jucători decât mine. A avut mai mulți bani la dispoziție. Iar singurele lui transferuri importante au fost Torres și Reina”, a încheiat Fergie.


Ferguson crede că Gerrard a fost deseori eclipsat de Scholes (stânga)

„Gerrard nu e jucător de top”

Cea mai importantă rivalitate a lui Ferguson din mandatul său la Manchester United a fost cu Liverpool. Declarația sa din 2002, prin care a spus că „obiectivul său este de a o doborî pe Liverpool din topul celor mai titrate echipe din Anglia”, oferită fostului jucător Alan Hansen, a devenit un laitmotiv al carierei lui Fergie. Una pe care scoțianul nu a uitat-o nici în autobiografie, relatând destule întâmplări din meciurile contra „cormoranilor”. Poate cea mai interesantă se leagă de Steven Gerrard, căpitanul echipei de pe „Anfield”. Pe care Ferguson nu îl consideră „un jucător de top”, ci unul foarte bun, pe care United a încercat, totuși, să îl transfere în 2005 din cauza faptului că „avea meciuri bune”. Însă Fergie consideră că Gerrard nu avea nicio șansă în meciurile cu United, din cauza faptului că Paul Scholes sau Roy Keane nu îi lăsau nicio șansă adversarului direct.


Wenger și Ferguson nu și-au vorbit ani buni după ce United a întrerupt seria de 49 de meciuri consecutive fără eșec a lui Arsenal

N-a vorbit cu Wenger cinci ani

Fergie a ținut să nu lase nelămurite nici episoadele conflictuale cu un alt mare rival al său, Arsene Wenger. Cei doi nu și-au vorbit aproape cinci ani, după un scandal uriaș pe drumul către vestiare  după un derby Arsenal – Manchester United în 2004, meciul care a oprit seria de 49 de meciuri fără eșec a „tunarilor”. Văzând că cei doi manageri se ciondănesc, un jucător al lui Arsenal a aruncat cu o pizza în fața lui Ferguson. „Mă simțeam în control, știam că voi câștiga duelul verbal cu Wenger. În câteva secunde, m-am trezit cu pizza pe mine. Se spune că Fabregas a fost cel care a aruncat, dar nu știu nici până acum cine e vinovatul”. Tot Fergie a scris că principalul punct slab al lui Wenger este faptul că nu și-a dat seama până acum că echipa sa joacă deseori mult prea dur, iar jucătorii încasează des cartonașe roșii.


Autobiografia lui Ferguson a avut vânzări excelente în primele zile de la lansare

„Cristiano Ronaldo a fost jucătorul care mi-a plăcut cel mai mult, e cel mai talentat pe care l-am antrenat”
Sir Alex Ferguson, fost manager Manchester United

„Mă miră că Ferguson a spus lucrurile astea în autobiografie. Dacă Liverpool are nevoie de opt jucători noi pentru a câștiga titlul, United are nevoie de zece!”
Brendan Rodgers, manager Liverpool

„Imaginați-vă ce ar fi spus dacă nu am fi câștigat niciun trofeu. Nu cred că Ferguson cunoaște sensul cuvântului loialitate”
Roy Keane, fost jucător Manchester United

„Nu știu ce să spun despre ce a scris Ferguson pentru că nu am citit cartea. E adevărat însă că au existat tensionări în relația noastră după un meci”
Arsene Wenger, manager Arsenal

„Nu mi-am dorit să plec cu adevărat de la United. Am avut discuții cu dânsul și mă bucur că a rectificat ce a scris în carte. Nu m-am mai intâlnit cu Ferguson după ce s-a retras”
Wayne Rooney, atacant Manchester United

Adrian Costeiu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul.
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de el, şi de fata aceea…
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup