Maradona ar fi împlinit 63 de ani. Un rapidist a achiziționat, în urmă cu o lună, un tricou istoric al lui El Pibe de Oro. Piesă de muzeu. „Singurul care mai avea așa ceva era Gică Hagi, însă nu-l mai găsește, nu-l mai are” | FOTO VIDEO EXCLUSIV

Redactor:
A.N
Maradona ar fi împlinit 63 de ani. Un rapidist a achiziționat, în urmă cu o lună, un tricou istoric al lui El Pibe de Oro. Piesă de muzeu. „Singurul care mai avea așa ceva era Gică Hagi, însă nu-l mai găsește, nu-l mai are” | FOTO VIDEO EXCLUSIV
  • Publicat:
  • Actualizat:

Maradona ar fi împlinit, luni, 63 de ani. De ziua lui El Pibe de Oro, ProSport vă prezintă povestea tricoului purtat de starul mondial al fotbalului în 1989, la Copa America, acolo unde „pumele” au obținut bronzul. În urmă cu o lună, această piesă a ajuns în proprietatea unui român, cel care a cumpărat echipamentul de la rudele unui fost selecționer al Columbiei.

Tricoul istoric al lui Maradona este la un român. Un rapidist a achiziționat o piesă de muzeu. „Singurul care mai avea așa ceva a fost Hagi, dar nu-l mai are”

Diego Armando Maradona s-a stins din viață în urmă cu aproape trei ani, într-un noiembrie sfințit cu lacrimi. „Nici nu știți ce ați pierdut”. Sloganul- metaforă scris pe gardul cimitirului după ce Napoli a luat, armată de spiritul și nebunia lui Maradona, primul titlu din istorie.

Maradona a avut nimbul unui star. I s-a înclinat orgoliosul Vezuviu, Anzii i-au adus reverența, până și scorțoșii englezi (pățiții lui) l-au recunoscut drept Sir. Maradona merge în înaltul celestului pe care l-a iubit și l-a purtat ca pe un veșmânt sfânt pe teren, atât la Napoli, cât și la națională. Maradona a avut globul pământesc la piciorul stâng și lumea în palmă. În piept și-a tras păcatele. Maradona a trecut în eternitatea celor de după ogiva cimitirului. Ne-a lăsat amintiri și lacrimi. Lacrimile celor care, de acum… știu ce au pierdut! 

Am scris textul bolduit la moartea sa, însă fenta lui Maradona  a rămas nemuritoare. Apelez la copy-paste pentru că știu că, uscate, lacrimile nu pot elibera mai multă emoție. Sau poate pot, dar eu nu sunt în stare. Pentru că viața, în fibra ei ciudată, ne-a învățat să trăim și fără El Pibe d’ Oro.

Și au trecut aproape trei ani dar poveștile continuă să curgă. Maradona trăiește prin rânduri de carte, manșete de ziar, clipuri pe YouTube și cântecul fanilor de la Napoli și până în Țara de Foc. Viața fără Maradona înseamnă fotbal fără papelitos.

ProSport a descoperit o poveste uimitoare care are legătură cu Diego. Un tricou istoric purtat de acesta într-una din aventurile carierei sale.

În urmă cu o lună, piesa a ajuns în posesia unui colecționar român. Este vorba de tricoul cu numărul 10 pe care starul Argentinei l-a îmbrăcat în meciul sau meciurile de la Copa America, în 1989 – Brazilia, turneu la care „celeștii” au cucerit bronzul.

Andrei Câmpeanu este cel care a reușit să pună mâna pe această piesă unică pentru România. La pachet a venit și povestea.

Stabilit în Germania, bărbatul în vârstă de 40 de ani a primit un „pont” și, fără ezitare, a acționat în spiritul vânătorului de colecții. O piesă de neratat. Maradona, Argentina. Cu tot cu semnătura lui Diego. Unic!

Am aflat că la Baden – Baden există un tricou al Argentinei purtat de Maradona. Am luat legătura cu cel care îl deținea, este vorba de o rudă a lui Blagoje Vidinic, fost portar al Iugoslaviei și selecționer al Marocului și al Columbiei. Am discutat cu ruda lui Vidinic și nu a vrut să-mi trimită prin curierat tricoul, l-am înțeles, astfel că m-am dus eu la Baden- Baden, 500 kilometri dus, 500 întors”.

Diego, prietenul Blagoje din Balcani

În 2006, la 72 de ani, Blagoje Vidinic s-a stins din viață, la Strasbourg, iar tricoul lui Maradona a căzut moștenire. Colecționarul mai avea nevoie, pe lângă povestea din setul ofertei de nerefuzat, să afle autenticitatea piesei. Andrei Câmpeanu nu vrea să spună cât a plătit în schimbul echipamentului și se rezumă la un simplu… „a costat ceva”.

 

„Blagoje a murit la Strasbourg, în 2006, aproape de Baden- Baden. M-am consultat cu alți colecționari, există un astfel de colecționar important în Buenos Aires, mi-a confirmat că tricoul este autentic. Mai mult, am vorbit și cu Răzvan Stoian, de la Muzeul Fotbalului din București, i-am trimis poze și ei sunt interesați să achiziționeze această piesă. Am vorbit, direct, cu membrul familiei, care mi-a spus că-l are de la Blagoje, Maradona a jucat cu el la Copa America, în 1989, nu știa nici el în ce meci. Blagoje a participat la Copa America, când conducea selecționata Columbiei, dar în 1979, acolo unde a fost prezent și Maradona. În documentarea mea am descoperit și o fotografie în care Vidinic Blagoje și cu Maradona, când au fost, împreună, la un interviu. Erau prieteni”.

„Aș fi de acord să-l împrumut Muzeului Fotbalului de la București, fără vreo pretenție financiară, fără probleme. Cu drag!”

Câmpeanu susține că în țara noastră nu există o astfel de piesă. Maradona, naționala Argentinei. Gică Hagi, cel care l-a întâlnit pe sud-american în 1990, la Coppa del Mondo, România- Argentina 1-1, a făcut schimb de tricouri cu fostul jucător de la Napoli.

„În România nu există un astfel de tricou al lui Maradona, de la naționala Argentinei. Am verificat, singurul care a fost, s-a aflat la Gică Hagi, însă nu-l mai găsește, nu-l mai are. Cu naționala Argentinei nu are nimeni în România. Aș fi de acord să-l împrumut Muzeului Fotbalului de la București, fără vreo pretenție financiară, fără probleme. Cu drag, să se bucure toți iubitorii fotbalului”, a transmis colecționarul.

Ar vinde un astfel de suvenir râvnit de orice iubitor de fotbal din lume? Câmpeanu spune că s-a interesat de posibilitatea unei licitații, chiar la Netflix.

„Am vrut să fac un fel de licitație. Pe Netflix este un tricou al lui Messi, care s-a vândut cu suma de 450.000 dolari, am solicitat printr-un mail, am contractul cu ei, urma să trimit tricoul în America, însă nu răspunde nimeni de transport, în caz că se întâmplă ceva cu el, ei mă pot despăgubi cu 50 de dolari. Și nu am acceptat. Au spus că trebuie autentificată semnătura, apoi tricoul trebuie să primească o notă de la A1 la A10, ulterior se face ADN-ul tricoului. Și să știți că nu a fost spălat niciodată. După putem să stabilim un preț de la care să pornească tricoul. Pentru 100.000 euro m-aș despărți de el”, a transmis românul care, în prezent, locuiește în Germania.

Eu colecționez piese legate de Rapid București, am pasiunea asta de 4 ani, am mai strâns piese cu naționala României, de multe m-am despărțit între timp, le-am cedat” – Andrei Câmpeanu – colecționar.

Partidele disputate de Argentina, în 1989, la Copa America:

  • ARGENTINA  – CHILE  1:0 (0:0)

ARGENTINA: Islas – Clausen (71 Basualdo), Brown, Ruggeri, Sensini – Troglio, Batista, Burruchaga,Calderón – Caniggia (67 Alfaro Moreno), Maradona

CHILE : Rojas – Pizarro, González, Contreras, Reyes – Hisis, Ormeño (63 Hurtado), Olmos,

Puebla – Vera (55 Letelier), Covarrubias

Marcator-  Caniggia 55

  • ARGENTINA  – ECUADOR  0:0  

ARGENTINA : Islas – Clausen, Brown, Ruggeri, Sensini, Cuciuffo – Batista, Burruchaga (70 Troglio),Calderón – Caniggia (74 Alfaro Moreno), Maradona ECUADOR : Morales – Izquierdo, Macías, Quiñónez, Capurro – Aguinaga, Fajardo, Rosero, Cuvi -Tenorio (75 Benítez), Avilés

  * ARGENTINA – URUGUAY  1:0 (0:0)  

ARGENTINA: Pumpido – Clausen, Brown, Ruggeri, Sensini – Basualdo, Batista, Troglio, Burruchaga(54 Caniggia) – Calderón (80 Cuciuffo), Maradona

URUGUAY : Zeoli – Herrera, Gutiérrez, De León, Domínguez – Ostolaza (72 Bengoechea), Perdomo,Paz (72 Aguilera) – Sosa, Alzamendi, Francéscoli  Marcator: Caniggia 69

  • ARGENTINA  – BOLIVIA  0:0   

ARGENTINA: Pumpido – Brown, Monzón, Cuciuffo, Sensini (64 Basualdo) – Díaz, Enrique, Gorosito,Maradona – Caniggia (54 Troglio), Alfaro Moreno

BOLIVIA : Galarza – Roca, Fontana, Martínez, Saldías – Melgar, Borja, Arias, Takeo – Peña,Etcheverry

  • BRAZILIA – ARGENTINA 2:0 (0:0)  

BRAZILIA : Taffarel – Aldair, Mauro Galvão, Ricardo Gomes, Branco – Mazinho, Dunga, Silas(75 Alemão), Valdo – Bebeto, Romário (75 Renato)

ARGENTINA: Pumpido – Clausen, Brown, Ruggeri, Sensini – Basualdo, Batista, Troglio, Burruchaga(55 Caniggia) – Calderón (58 Giusti), Maradona  Marcatori: Bebeto 48, Romário 55

  • URUGUAY – ARGENTINA  2:0 (1:0)  

URUGUAY: Zeoli – Herrera, Gutiérrez, De León, Domínguez – Ostolaza, Perdomo (45 Correa), Paz(77 Pereira), Sosa – Alzamendi, Francéscoli

ARGENTINA: Pumpido – Clausen, Ruggeri, Cuciuffo (45 Balbo), Sensini – Basualdo, Batista, Troglio,Burruchaga (54 Gorosito) – Calderón, Maradona Marcatori: Sosa 38, Sosa 81

  • ARGENTINA  – PARAGUAY  0:0

ARGENTINA : Pumpido – Clausen (63 Gorosito), Sensini, Monzón, Díaz – Giusti, Basualdo, Burruchaga,Troglio – Calderón (45 Alfaro Moreno), Balbo PARAGUAY : Fernández – Torales, Zabala, Delgado, Cáceres – Franco, Guasch, Sanabria, Neffa (59 Escobar) – Palacios, Mendoza (86 Brítez Román)

Jurnalist sportiv din anul 2003, în prezent reporter special și realizatorul emisiunii EXCLUSIV DINAMO de la ProSport. Ziarist acreditat la clubul Dinamo București încă din anul 2004, Cătălin Mureşanu este autorul a mii de articole, interviuri, reportaje, cronici pe care le-a scris pentru ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate goli buzunarele
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate goli buzunarele
Adrian Mititelu Jr. a ieșit din spital și nu a stat pe gânduri! Unde a fost surprins fiul patronului de la FCU Craiova
Adrian Mititelu Jr. a ieșit din spital și nu a stat pe gânduri! Unde a fost surprins fiul patronului de…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Cine sunt românii care trebuie să plătească 
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care le deţin
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic Pescobar! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: Nu-l bate nimeni!
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic Pescobar! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant:…
Tradiții și obiceiuri la români.  Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii 2024
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii 2024
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc și o respectă
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc și o respectă
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta Română a făcut anunțul
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta Română a făcut anunțul
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
O româncă din străinătate gătește cu ce găsește la gunoi: „E mâna a doua pe gratis” VIDEO
O româncă din străinătate gătește cu ce găsește la gunoi: „E mâna a doua pe gratis” VIDEO
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin. S-a căsătorit și pare mai fericit ca niciodată
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin. S-a căsătorit și pare mai…