Lista celor 29 de țări calificate până acum la Mondialele din Rusia și ce a mai rămas de jucat. Cum a ajuns la turneu „naționala cartierului”, câți bani vor încasa participantele și cine a mai eliminat Italia, în istorie, de la turneul final

Redactor:
Matei Udrea
Lista celor 29 de țări calificate până acum la Mondialele din Rusia și ce a mai rămas de jucat. Cum a ajuns la turneu
  • Publicat:
  • Actualizat:

UPDATE Italia n-a reușit, în cele din urmă, să răstoarne scorul din prima manșă a barajului și a devenit prima și singura deținătoare a titlului mondial care va lipsi, la vară, de la turneul final din Rusia, după 0-1 și 0-0 cu Suedia.
În timp ce suedezii își reconfirmă renumele de formație foarte greu de depășit de către italieni (i-au mai eliminat o dată în 2004, în grupele turneului final de la Europene), aceștia din urmă au realizat o contraperformanță realmente istorică.
Așa cum am scris mai jos, în text, Italia lipsește din nou de la Mondiale după 60 de ani. Precedentul eșec s-a petrecut în preliminariile pentru CM 1958, din Suedia. Atunci, grupa preliminară din care se califica doar prima clasată a fost câștigată de Irlanda de Nord (5 puncte), Italia terminând pe 2 (cu 4 puncte). Ultima clasată în acea grupă a fost Portugalia (3 puncte).


12 echipe din Europa, 5 din Africa, câte 4 din Asia și America de Sud și 3 echipe din America de Nord și Centrală – în total, 28 – s-au calificat deja la turneul final al Cupei Mondiale la fotbal ediția Rusia 2018. Ultimele 4 țări care vor prinde un loc la marea competiție se vor lămuri de azi, 13 noiembrie, până joi, 16 noiembrie, atunci când vor avea loc manșele secunde ale meciurilor de baraj rămase nedisputate: două în Europa, unul America Centrală – Asia și un altul America de Sud – Oceania.

Islanda, „naționala cartierului” ajunsă la Mondiale, și Elveția, specialista calificărilor fără glorie

În Europa, performera preliminariilor a fost Islanda, echipă calificată pentru prima oară în istorie la Cupa Mondială. Insula a cărei națională a ajuns la turneul din Rusia are 334.252 de locuitori – mai puțin decât aveau, la ultimul recensământ, oricare din Sectoarele 2, 3, 4 și 6 din București.

Absolut remarcabile sunt punctajele cu care s-au calificat alte cinci naționale: Germania (30 din 30 posibile), Spania, Belgia (ambele, 28 din 30), Portugalia și Elveția (27 din 30).

Cazul Elveției este, de altfel, unul cu totul excepțional. Deși a pierdut numai 3 puncte în grupă, această echipă a terminat pe locul 2, după Portugalia, și a fost nevoită să joace baraj cu Irlanda de Nord. Calificarea a venit dintr-un penalty dubios acordat de românul Ovidiu Hațegan în deplasare, la Belfast.
Pentru această țară cu 8 milioane de locuitori, care nu a avut niciodată un mare fotbalist și nici vreo performanță importantă la nivel de echipe de club sau de națională, este a patra calificare consecutivă la turneul final al Mondialelor. Elvețienii sunt, de altfel, niște specialiști ai preliminariilor, reușind să participe la 11 din cele 20 de ediții ale Cupei Mondiale (România a participat la numai 7 din 20 și la niciuna din ultimele 5 ediții).

Lucrurile se vor clarifica, în Europa, până marți seară.

Luni e programat returul barajului Italia – Suedia. În tur, scandinavii au câștigat cu 1-0 și e posibil să asistăm la cea mai mare surpriză din această ediție a Mondialelor: eliminarea Italiei. De 4 ori campioană a lumii (1934, 1938, 1982, 2006), Italia a lipsit până acum la numai 2 ediții ale turneelor finale: în 1930, când a refuzat să participe, și în 1958, când nu s-a calificat. De atunci au trecut 60 de ani!

Marți, la Dublin, se va juca și returul barajului Irlanda – Danemarca (în tur, scor 0-0). Dacă ar fi terminat pe locul 2 în grupa preliminară, foarte probabil că tricolorii s-ar fi pregătit acum nu de un amical cu Olanda, ci de meciul decisiv, cu Irlanda, pentru prezența la Mondiale.

Fără Camerun, Ghana și Coasta de Fildeș. Și ghinionul fantastic al sirienilor

În Africa, marea revenire îi aparține Egiptului, a cărei ultimă participare data din 1990, de la Copa del Mondo Italia. În rest, calificări scontate.

Cum acest continent a primit doar 5 locuri, pe dinafară au rămas, totuși, nume mari: Camerun, Coasta de Fildeș, Africa de Sud, Ghana.

Problema se va rezolva, probabil, începând de la Mondialele din 2026, primele la care FIFA va aduce 48 de naționale. În noul format, Africa va avea la dispoziție 9 locuri.

Asia trimite la Mondialele din Rusia aceleași echipe cu care ne-am obișnuit: Japonia, Coreea de Sud, Arabia Saudită și Iran.

Marea perdantă a acestui continent, echipa al cărei destin a impresionat toată lumea, a fost Siria. Naționala acestei țări sfâșiate de război a reușit, în mod incredibil, să se califice la barajul cu Australia (desprinsă de FIFA din zona Oceaniei și încadrată în preliminariile Asiei, unde s-a clasat pe locul 3 în Grupa B).

Meciul-tur, jucat în Malaezia, s-a terminat 1-1. În returul de la Sydney, Omar Al Soma a deschis scorul pentru sirieni în minutul 6, iar veteranul Tim Cahill (37 de ani) a egalat în minutul 13. Meciul a ajuns în prelungiri, iar golul calificării australiene a fost marcat de același Cahill cu numai 11 minute înainte de a se ajunge la penalty-urile de departajare.

Argentina a prins trenul spre Mondiale din mers, Chile l-a pierdut incredibil

America de Sud a fost cât pe ce să ofere o surpriză de proporțiile celei posibile acum în Europa, cu Italia: Argentina s-a calificat la Mondiale abia în ultima etapă și numai datorită jocului rezultatelor. Până la urmă, în Rusia ajung cei trei giganți (Brazilia, Uruguay, Argentina) plus Columbia, sfertifinalistă la ultimele Mondiale.

Foarte posibil, lor li se va alătura și o surpriză: Peru, care joacă joi, la Lima, returul barajului cu Noua Zeelandă, după ce, în tur, scorul a fost 0-0.

Rămân pe dinafară două naționale foarte puternice: Chile și Paraguay. Chilienii erau considerați, de multă lume, cea mai frumoasă națională din America de Sud. Au jucat finala Cupei Confederațiilor din acest an (0-1 cu Germania) și, în 2014, au eliminat campioana mondială en-titre, Spania, după 2-0 în grupe.

Non-combatul americanilor și ghinionul de a juca preliminarii degeaba, dacă ești din Oceania

America de Nord și Centrală a generat un singur punct de interes în aceste preliminarii: eliminarea ciudată a SUA. Modul în care s-a petrecut evenimentul a dat prilejul la foarte puternica bănuială că americanii au refuzat, pur și simplu, să participe la turneul final organizat de Rusia, ca o consecință a situației geopolitice existente acum în lume.

SUA avea nevoie, în ultima etapă, de un singur punct pentru a se clasa pe locul 3 în grupa preliminară și a se califica, astfel, direct la Mondiale. Dar a pierdut șocant la codașa Trinidad-Tobago, scor 1-2, a terminat competiția pe locul 5 și a rămas acasă.

Oceania este singura zonă a lumii unde s-ar putea să se fi jucat degeaba preliminarii timp de un an și jumătate. Nicio echipă de aici nu a obținut biletele pentru Rusia. Doar Noua Zeelandă a primit dreptul să joace baraj cu reprezentanta Americii de Sud. Noua Zeelandă are acum șanse reduse să elimine Peru la Lima, după 0-0 acasă.

Ploaie de arginți peste naționalele calificate la Mondialele din Rusia

FIFA a pregătit un „pachet financiar” excepțional de generos pentru naționalele care vor participa la Mondialele din Rusia. Sumele au crescut cu 22% față de turneul precedent, din Brazilia.

Pe lângă plata polițelor de asigurare pentru fotbaliștii naționalelor care participă și plata făcută către cluburile unde sunt legitimați jucătorii (în total, peste 200 de milioane de dolari), alți peste o jumătate de miliard de dolari vor fi îndesați în buzunarele federațiilor.
Iată distribuția lor, așa cum a fost stabilită de FIFA:

– 2 milioane de dolari – fiecare din cele 32 de naționale calificate, în contul cheltuielilor pentru pregătirea turneului final;

– 10 milioane de dolari – fiecare din cele 16 naționale eliminate după faza grupelor;

– 12 milioane de dolari – fiecare din cele 8 naționale eliminate după optimile de finală;

– 18 milioane de dolari – fiecare din cele 4 naționale eliminate în sferturile de finală;

– 25 de milioane de dolari – învinsa din finala mică;

– 30 de milioane de dolari – naționala care câștigă finala mică și se clasează pe locul 3;

– 40 de milioane de dolari – învinsa din finala mare;

– 50 de milioane de dolari – campioana mondială.

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a dat buzna și.....
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a dat buzna și.....
Daniel Niculae a rupt tăcerea, la o lună după ce a fost dus la audieri: ”O mizerie de dosar!”
Daniel Niculae a rupt tăcerea, la o lună după ce a fost dus la audieri: ”O mizerie de dosar!”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă…
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizia radicală pe care au luat-o Arpad Paszkany şi iubita lui, cu peste 20 de ani mai tânără, după ce blonda a anunţat relaţia!
Decizia radicală pe care au luat-o Arpad Paszkany şi iubita lui, cu peste 20 de ani mai tânără, după ce…
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine, mersi!
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine, mersi!
Vestea DESPRE PENSII pe care o așteptau milioane de români. SE PREGĂTEȘTE egea la Guvern
Vestea DESPRE PENSII pe care o așteptau milioane de români. SE PREGĂTEȘTE egea la Guvern
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Halep, încăpățânarea costă: cum plătește Simona prețul după ce l-a ignorat pe Ion Țiriac
Halep, încăpățânarea costă: cum plătește Simona prețul după ce l-a ignorat pe Ion Țiriac
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul privat?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul privat?
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen