Românul care i-a arbitrat pe Maradona sau Platini și-a spus părerea despre scandalul momentului în fotbal. Cum ar fi putut Hațegan evita ”circul” de la Paris

Redactor:
Călin MNERIE
  • Publicat:
  • Actualizat:

UEFA este în plină anchetă privind cazul de rasism petrecut la partida PSG – Basaksehir, din grupele Ligii Campionilor, care l-a avut protagonist pe arbitrul Sebastian Colțescu. Dar, evenimentele de la Paris nu l-au afectat doar pe al patrulea arbitru, care era – oricum – la ultimul meci european, ci întreaga brigadă care ar fi trebuit să intre în linie dreaptă pentru turneul final Euro amânat pentru 2021.

Însuși unul dintre cei mai importanți oameni din cariera lui Ovidiu Hațegan e de părere că arbitrul arădean va avea, cel mai probabil, de suferit de pe urma celor întâmplate marți seara. Ioan Igna (80 de ani) a jucat la UTA alături de marele Petchovsky, l-a avut adversar pe titanicul Nicolae Dobrin, însă adevărata consacrare a cunoscut-o cu fluierul în gură și steagul în mână.

De-a lungul prodigioasei cariere de arbitru a împărțit dreptatea pe terenul de joc unor fotbaliști de legendă, mari nume din fotbalul mondial, ca: Diego Maradona, Carlos Santillana, Jean Tigana, Michel Platini, Alain Giresse, Socrates, Zico, Alemao, Marco van Basten, Ruud Gullit sau Carlos Dunga. Arădeanul s-a stabilit de ani buni la Timișoara, dar i-a fost mereu alături lui Hațegan încă din anii afirmării acestuia din urmă în fotbalul românesc.

Putea evita Hațegan tot scandalul de la PSG – Basaksehir?

Acum, Igna regretă că Ovidiu Hațegan nu i-a ascultat întocmai sfaturile, căci putea evita tot „circul” creat în capitala Franței. Fostul mare „fluieraș” a povestit și un episod din cariera sa avându-l ca protagonist pe marele Alex Ferguson, un antrenor greu de stăvilit în anii ’80.

„Ceea ce i-am spus personal lui Ovidiu, le-am spus inclusiv tuturor arbitrilor pe vremea când conduceam Comisia Centrală. «Dragilor, fără fotbaliști și antrenori noi nu am avea obiectul muncii. Așadar, respectați-i indiferent de situație, înțelegeți-le și acceptați-le până la un anumit punct toate mofturile, reacțiile!». Am avut și eu de-a face cu mulți fotbaliști și antrenori celebri și am gestionat cât am putut de bine lucrurile. Îmi amintesc, de exemplu, la semifinala de Cupa UEFA, dintre Aberdeen și Porto, pe banca scoțienilor stătea celebrul Alex Ferguson. La acea vreme, Sir Alex era foarte rău, pătimaș și avea mereu de comentat la orice. Din brigada mea mai făceau parte Mircea Salomir și Ion Velea, iar la un moment dat Mircea m-a chemat la margine să-mi spună că l-a înjurat antrenorul scoțienilor. M-am dus către el, i-am zâmbit și i-am spus și i-am spus că Salomir mi-a spus că-i place cum joacă echipa sa. Am aplanat orice conflict din fașă, am dus meciul la bun sfârșit și la final inclusiv Alex Ferguson ne-a felicitat pe toți. Și mai țin minte că după o perioadă de timp, Sir Alex a venit la mine și m-am îmbrățișat înainte de un meci internațional, Germania Federală – Scoția. Am fost tipul de arbitru ce le-am arătat foarte mare respect fotbaliștilor și antrenorilor și asta i-am sfătuit mereu și pe cei care m-au urmat în această meserie. Nu știu de ce Ovidiu nu și-a amintit sfaturile mele. Pur și simplu putea veni la margine, le spunea două cuvinte celor de acolo, fără a acorda cartonașul roșu și acel cuvânt rostit nefericit nici nu ar mai fi fost băgat în seamă. Cred că jocul s-ar fi reluat fără probleme și nu mai vorbeam astfel despre acest scandal mondial”, consideră Igna.

Ioan Igna l-a sfătuit pe Hațegan să-și schimbe brigada în Europa: „A spus că e sentimental”

Un alt reproș pe care fostul mare arbitru internațional i-l aduce lui Ovidiu Hațegan este legat de componența brigăzii cu care a insistat să conducă meciurile internaționale.

I-am spus nu odată lui Ovidiu să-și schimbe colaboratorii. El este un băiat inteligent și educat, care a ajuns prin muncă, integritate și seriozitate sus, în arbitraj și a făcut treabă bună pentru o perioadă cu asistenții săi. Dar, eu i-am sugerat să-și aleagă o altă echipă, nu mi-a plăcut că a insistat să i se prelungească lui Șovre mandatul internațional, ca să zic așa. Cândva era bun, dar a mai îmbătrânit și el, a mai făcut greșeli, are, uneori, și reacții tardive. Dar, el mi-a spus că nu e în stare, că e sentimental, ține la colaboratorii săi. Foarte bine, dar acum sunt șanse mari să plătească pentru ei. E nedrept, dar, din păcate, cred că asta se va întâmpla. Cât despre Sebastian Colțescu nu vreau să mă exprim eu, s-au exprimat atâția oameni de fotbal, iar eu l-aș aminti aici doar pe Dan Petrescu. Eu i-am spus și tătălui său să-i spună să-și schimbe brigada, dar…”, a adăugat Igna.

Tactica de răspuns la provocarea fotbaliștilor, aplicată pe Platini

Întrebat dacă a avut vreodată probleme legate de exprimare când a venit vorba despre jucătorii de culoare, Ioan Igna a spus, apelând – din nou – la un episod dintr-un meci celebru condus chiar la un campionat mondial: „Este exclus, fiindcă, v-am spus, respectam prea mult jucătorii și antrenorii ca să nu-mi aleg atent cuvintele sau apelativele. Eu, dacă un jucător mă provoca, aveam o tactică pacifistă ca să o numesc așa. Îmi amintesc de sfertul de finală al Mondialelor din Mexic, dintre Franța și Brazilia…Atunci, Platini a declarat în ziar că nu a auzit de arbitrii români ai meciului, când eu l-am arbitrat la debutul său european, la Saint Etienne – Borussia Moenchengladbach. În fine, după ce a marcat în poarta Braziliei, l-am pus pe Platini să se întoarcă să-i văd numărul pentru a-l nota, când eu știam deja foarte bine cine e și că poartă numărul zece. E și o poză celebră cu el acel moment, au scris și ziarele că arbitrul român nu l-a recunoscut pe marele Platini, a fost – însă – forma mea de a-i răspunde cu tact fotbalistului pentru ceea ce a declarat înainte de meci.”

„Când te ia valul poate nu ești atent la toate detaliile”

Indiferent de care va fi verdictul UEFA în ceea ce privește brigada de marți, de pe „Parc des Princes”, Igna susține că în special Aradul trebuie să fie alături de Ovidiu Hațegan.

„De la echipa UTA-ei ce a eliminat-o din UEFA Champions League pe Feyenoord, orașul Arad nu a mai avut un ambasador atât de mare. E clar că Ovidiu trece prin momente grele, e păcat că nu m-a ascultat cu schimbarea din timp a brigăzii, dar se mai întâmplă să fi luat de val și să nu fii atent la toate detaliile, care – iată – te pot costa scump. Aș vrea să mă înșel, dar cred că va plăti destul de scump cele întâmplate în urmă cu trei seri.  Nu m-a sunat de când s-a întâmplat totul, probabil e și el foarte supărat. În schimb, m-a sunat Istvan Kovacs și mi-a spus că el ar fi procedat așa cum l-am sfătuit și eu, cu diplomație, fără să acorde cartonașe, ci să fie împăciuitor din prima. Rămân la părerea că Istvan Kovacs a ajuns prin talent să arbitreze în UEFA Champions League, iar Ovidiu Hațegan prin multă muncă, seriozitate și inteligență”, a concluzionat fostul mare cavaler al fluierului al României.

Tot un meci legat de rasism i-a creat insomnii lui Hațegan

Acum trei ani, Ioan Igna și Ovidiu Hațegan au stat umăr la umăr în cadrul unui eveniment public desfășurat la Biblioteca Județeană Alexandru D. Xenopol, din Arad, răspunzând curiozităților venite din public.

Ironia sorții face ca atunci, „centralul” din Arad să aducă un alt moment legat se rasism când a fost întrebat despre cel mai critic episod din cariera sa (de până în 2017).

„S-a întâmplat în 2013, după acel meci din Liga Campionilor, ȚSKA Moscova – Manchester City. Fanii ruși au avut scandări rasiste la adresa lui Yaya Toure chiar în ziua mondială împotriva rasismului. Eu am făcut apel la persoana de pe margine responsabilă cu organizarea partidei să anunțe la stație că nu voi mai tolera așa ceva și am fost absolvit de vină după ancheta UEFA făcută ulterior. Oricum, am trăit un adevărat coșmar în săptămâna ce a urmat acelui meci. Acum, prin sistemele de monitorizare, înregistrare, toată conversația dintre arbitri și cei din teren și de pe margine se înregistrează, e totul limpede și clar”, spunea Hațegan în 2017.

Pe aceeași temă
BREAKING! ATAC terorist. Sunt ZECI de MORTI şi răniţi! Vestea ŞOC a zilei
BREAKING! ATAC terorist. Sunt ZECI de MORTI şi răniţi! Vestea ŞOC a zilei
Mesajul „ortodox” care a devenit viral: „Dacă într-o familie soţii practica sex oral, familia nu se mai poate numi creştină”
Mesajul „ortodox” care a devenit viral: „Dacă într-o familie soţii practica sex oral, familia nu se mai poate numi creştină”
Gafă surprinsă LIVE, în timpul unei conferinţe pe Zoom. Un senator a încercat fără succes să-şi ascundă fapta
Gafă surprinsă LIVE, în timpul unei conferinţe pe Zoom. Un senator a încercat fără succes să-şi ascundă fapta
Surpriza totala! Cu ce echipa din Liga 1 negociaza Adrian Mutu
Surpriza totala! Cu ce echipa din Liga 1 negociaza Adrian Mutu
Cântăreața Sia suferă de o boală incurabilă: „Adio tiroidă! O să te distrug cu radioactivitate”
Cântăreața Sia suferă de o boală incurabilă: „Adio tiroidă! O să te distrug cu radioactivitate”
Adriana Bahmuțeanu vrea să se întoarcă la fostul soț? Ce mesaj incredibil i-a dat lui Silviu Prigoană
Adriana Bahmuțeanu vrea să se întoarcă la fostul soț? Ce mesaj incredibil i-a dat lui Silviu Prigoană
Becali s-a bătut cu Botezatu pentru această BLONDĂ. Avem toate detaliile picante
Becali s-a bătut cu Botezatu pentru această BLONDĂ. Avem toate detaliile picante
Un tată și-a vândut băiețelul de 2 ani, ca să-și ducă noua iubita în vacanță. Chinezul, care obținuse custodia copilului după divorț, a fost arestat
Un tată și-a vândut băiețelul de 2 ani, ca să-și ducă noua iubita în vacanță. Chinezul, care obținuse custodia copilului după divorț, a fost arestat
LOVITURĂ pentru șoferi! Lipsa documentului îi va lăsa fără zeci de mii de lei!
LOVITURĂ pentru șoferi! Lipsa documentului îi va lăsa fără zeci de mii de lei!
Ce nu TREBUIE să facă niciodată o femeie în dormitor. UCIDE întreaga plăcere din cauza asta
Ce nu TREBUIE să facă niciodată o femeie în dormitor. UCIDE întreaga plăcere din cauza asta
Dacă ai această marcă TV, ai face bine să o returnezi dacă mai poți. E uluitor ce se întâmplă în fundal, fără acordul tău
Dacă ai această marcă TV, ai face bine să o returnezi dacă mai poți. E uluitor ce se întâmplă în fundal, fără acordul tău
Bianca şi Alex Bodi s-au încins la plajă. TOP 30  cupluri prinse în fapt
Bianca şi Alex Bodi s-au încins la plajă. TOP 30 cupluri prinse în fapt
Fosta amantă a lui Cristiano Ronaldo dă lovitura în fotbal! Decizia uimitoare luată de Daniella Chavez
Fosta amantă a lui Cristiano Ronaldo dă lovitura în fotbal! Decizia uimitoare luată de Daniella Chavez
Adevărul despre Pfizer! Toți cei care s-au vaccinat trebuie să știe. Studiul care aruncă totul în aer
Adevărul despre Pfizer! Toți cei care s-au vaccinat trebuie să știe. Studiul care aruncă totul în aer
Veşti bune pentru milioane de români. Categoria de persoane care va primi mai mulţi bani din această lună
Veşti bune pentru milioane de români. Categoria de persoane care va primi mai mulţi bani din această lună
Țara unde populația vaccinată în proporție de 85% intră în lockdown. Ce vaccin au folosit
Țara unde populația vaccinată în proporție de 85% intră în lockdown. Ce vaccin au folosit
De ce mașinile de Formula 1 nu se mai alimentează în timpul curselor? Motivul care a ucis spectacolul la boxe
De ce mașinile de Formula 1 nu se mai alimentează în timpul curselor? Motivul care a ucis spectacolul la boxe
Condiția care trebuie îndeplinită pentru ca mașinile electrice să devină mai ieftine decat cele tradiționale
Condiția care trebuie îndeplinită pentru ca mașinile electrice să devină mai ieftine decat cele tradiționale
Un tânăr din Spania voia să cumpere cocaină dar a fost sechestrat şi drogat cu forţa 3 zile
Un tânăr din Spania voia să cumpere cocaină dar a fost sechestrat şi drogat cu forţa 3 zile
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
O pagină de jurnal şi o scrisoare a unui ofiţer SS dezvăluie ascunzătoarea a 48 de cufere cu aur furate de nazişti: „Draga mea Inge, ţi le încredinţez ţie”
O pagină de jurnal şi o scrisoare a unui ofiţer SS dezvăluie ascunzătoarea a 48 de cufere cu aur furate de nazişti: „Draga mea Inge, ţi le încredinţez ţie”
Veşti bune pentru salariaţi: Angajaţii vor avea de mai multe zile libere în perioada ce urmează. Vedeţi aici toate detaliile
Veşti bune pentru salariaţi: Angajaţii vor avea de mai multe zile libere în perioada ce urmează. Vedeţi aici toate detaliile
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai poate fi remediată VIDEO
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai poate fi remediată VIDEO
Imagini +18! Vedete de la noi, PRINSE în timp ce făceau AMOR în public!
Imagini +18! Vedete de la noi, PRINSE în timp ce făceau AMOR în public!
Jaf ratat la benzinărie. Hoții au fost atacați în cel mai bizar mod posibil, fiind nevoiți să se îndepărteze rapid
Jaf ratat la benzinărie. Hoții au fost atacați în cel mai bizar mod posibil, fiind nevoiți să se îndepărteze rapid
FOTO. Daniela Crudu, într-un costum de baie minuscul! Și-a arătat trupul total
FOTO. Daniela Crudu, într-un costum de baie minuscul! Și-a arătat trupul total
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere