Povestea nefardată a marelui Buffon. Replici memorabile a la „Gigi”. Cum este caracterizat „zidul” Buffon de elita fotbalului european

Redactor:
Emma Bârsan
Povestea nefardată a marelui Buffon. Replici memorabile a la
  • Publicat:
  • Actualizat:

Gianluigi Buffon poate deveni cel mai în vârstă jucător care câștigă Liga Campionilor, în cazul în care Juventus va triumfa în finala de la Cardiff, care se va disputa sâmbătă, de la 21:45, pe Milennium Stadium. Goalkeeper-ul „Bătrânei Doamne” l-ar putea eclipsa pe Paolo Maldini, care a câștigat ultimul titlu, din cele 5 ale sale din Liga Campionilor în 2007, la vârsta de 38 de ani și 331 de zile. 

Cei mai în vârstă jucători care au câștigat Liga Campionilor:

  • Paolo Maldini: AC Milan 2-1 Liverpool, 23/05/2007 – 38 ani și 331 zile
  • Pietro Vierchowod: Juventus 1-1 Ajax, 22/05/1996 – 37 ani și 46 zile
  • Alessandro Costacurta: AC Milan 0-0 Juventus, 28/05/2003 – 37 ani și 34 zile
  • Javier Zanetti: Internazionale 2-0 Bayern München, 22/05/2010 – 36 ani și 285 zile
  • Marco Materazzi: Internazionale 2-0 Bayern München, 22/05/2010 – 36 ani și 276 zile


În actuala stagiune din Liga Campionilor, Buffon a încasat doar 4 goluri (trei în faza grupelor și unul în semifinala cu AS Monaco)


De la Parma… la banderola de căpitan la Juventus

Nu multă lume știe faptul că în copilăria sa, Buffon nu s-a gândit niciodată că va juca pe postul de portar. Asemeni tuturor copiilor care joacă fotbal, singurul lucru pe care și-l dorea era să sărbătorească marcarea golurilor. A jucat atât pe postul de atacant, cât și pe cel de mijlocaș, însă în cele din urmă, a ajuns în poartă.

Trei evenimente importante au contribuit la schimbarea viitorului fotbalistic al lui Buffon. La un an după ce a fost acceptat în loturile de juniori ale echipei Parma, cei doi portari ai echipei au suferit accidentări, iar la insistențele antrenorilor, Buffon și-a părăsit poziția ocupată până atunci și s-a mutat în poartă. Impresionați de calitățile acestuia, antrenorii au încercat să-l convingă de faptul că ar trebui să continue să evolueze între buturi, însă Buffon nu a agreat prea tare această idee.

Tatăl său, Adriano Buffon, a jucat un rol important în decizia acestuia de a schimba postul pe teren. „Tatăl meu a fost cel care m-a ajutat să mă hotărăsc dacă să joc în poartă sau nu„, susținea Buffon într-un interviu. Cel de-al treilea eveniment care i-a întărit convingerile de a-și face mutația definitivă în poartă a fost marcat de prestațiile goalkeeper-ului camerunez,  Thomas N’ Knono din cadrul Campionatului Mondial din 1990. „La început nu am fost foarte convins de ideea de a deveni portar, însă chiar în perioada de tranziție a posturilor se disputa Campionatul Mondial din 1990 și paradele lui Thomas m-au făcut să mă îndrăgostesc de acest post. El a fost eroul meu”, s-a confesat „Gigi” Buffon.


Buffon în tricoul Parmei în 1998, în campania pentru câștigarea Cupei UEFA

Din ziua aceea, nu a mai lăsat mânușile jos și după doar 10 zile a devenit titular indiscutabil în poarta Parmei. Progresând constant, Buffon a debutat în Seria A la 17 ani, într-o partidă dintre Parma și AC Milan, din 19 noiembrie 1995. Începând cu sezonul 1996-1997, tânărul portar și-a asigurat poziția de titular în primul „11”, devansându-i pe Bucci și Perugia. Sportivul în vârstă de 39 de ani a adunat 220 de partide la Parma, în care a parat 210 șuturi pe spațiul porții și a încasat 85 de goluri.

În 2001, Parma a avut probleme financiare, astfel că formația din Nordul Italiei a acceptat prețul record, de 53 milioane de euro, oferit de Juventus pentru achiziționarea lui Buffon. Debutul său la Torino a fost unul dificil și contestat, însă Buffon și-a dovedit valoarea și le-a demonstrat repede oficialilor de la Juventus că au făcut o alegere bună. De la debutul său în tricoul „zebrelor”, care a avut loc pe 26 august 2001, împotriva Veneției, goalkeeper-ul italian a deschis o nouă epocă  istorică la Juventus. În 2012, Buffon a moștenit banderola de căpitan de la Del Piero.

„Gigi” a devenit rapid cunoscut la nivel internațional, mai ales în urma performanțelor sale din competițiile europene. Finala Ligii Campionilor din 2003 a fost prima din cariera de sportiv profesionist a lui Buffon. Deși „Bărâna Doamnă” a pierdut în fața rivalilor de la AC Milan, Buffon a avut o prestație remarcabilă în campania din sezonul respectiv.

În semifinala cu Real Madrid, Buffon a apărat un penalty extrem de important, executat de Figo, însă nu a fost suficient pentru a aduce victoria echipei sale în prima manșă.  În returul de la Torino, Trezeguet, Del Piero și Nedved au întors rezultatul din tur (2-1 pentru Real Madrid), în vreme ce Zidane a marcat golul de onoare în minuul 89, iar „zebrele” s-au calificat în finala cu AC Milan, pe care au pierdut-o ulterior.


Finala CM 2006 dintre Italia și Franța: Zidane și Buffon adversari în teren. După 11 ani, cei doi se reîntâlnesc în posturi diferite:  Buffon continuă să apere poarta echipei sale, Zidane privește de pe marginea terenului, din postura de antrenor!


Liderul echipei naționale

Forma arătată de tânărul Buffon s-a concretizat și în cadrul echipei naționale a Italiei. Goalkeeper-ul lui Juventus a trecut pe la toate categoriile de vârstă din cadrul echipei naționale  (U 15, U 16, U 18), câștigând chiar și un campionat european, în 1996, la doar 18 ani. Buffon a știut să se facă ascultat în vestiar, devenind astfel liderul „azurilor” câștigând, în timp, banderola de căpitan.


În Campionatul din 2008, Buffon a apărat un penalty executat de Adi Mutu, refuzând astfel șansa României de a se califica mai departe

Marcello Lippi, fost antrenor la Juventus (2001-2004) și selecționer al naționalei Italiei (2004-2006, 2008-2010) a fost cel care a văzut în Buffon liderul echipei naționale și un jucător care poate face diferența în cadrul unei formații. În 2010, banderola de căpitan a ajuns pe mâinile sale, aceasta rămânând pe brațul său până în prezent.

În martie 2017, în victoria, scor 2-0, obținută de Italia în fața Albaniei, în campania de calificări pentru Campionatul Mondial din 2018, Buffon a ajuns la 1000 de meciuri în cariera sa de jucător și la 168 de selecții la echipa națională și 14.620 de minute în poarta „Sqadra Azzurra”.


TOP 5 replici memorabile oferite de Buffon de-a lungul carierei sale 

  • Când ești copil, marchezi goluri. Apoi crești, te prostești și devii goalkeeper.
  • Dacă aș putea să iau fotbalistul Buffon și să îl duc direct la Campionatul Mondial din 2018, aș face asta. Apoi aș închide ușa și nu aș mai juca fotbal niciodată.
  • În această meserie accepți criticile și dai răspunsul din teren.
  • Când ai șansa de a juca o finală în Liga Campionilor, trebuie să o câștigi.
  • Nu mă uit la penalty-uri în camera mea de hotel. Prefer să vizionez videoclipuri deocheate.
  • Pot să spun că am parte de mai puțin sex acum că joc în Serie B – sunt mai multe lucruri la care trebuie să te gândești în divizia asta. (Juventus a retrogradat în seria B în 2006)

Gianluigi Buffon (39 ani), portar Juventus

„Zidul” Buffon, lăudat de sportivi din elita fotbalului european

  • Sunt un norocos că am avut ocazia de a juca alături de el încă de când aveam 15 ani. Pentru mine este unic, este cel mai bun portar din lume. (Andrea Pirlo)


Buffon și Andrea Pirlo au fost doi jucători esențiali ai naționalei Italiei 

  • În poartă, Buffon este zidul! (Zlatan Ibrahimovic)
  • Trebuie să îl sărbătorim pe acest terifiant portar, care este o legendă a sportului. Mă inspiră de fiecare dată când îl privesc.  (Joe Hart)
  • Buffon este Maradona al portarilor! Nu va fi ușor să mai găsim unul ca el. (Emiliano Vivano)
  • Olivier Kahn, Peter Schmeichel și Edwin Van Der Sar m-au inspirat în cariera mea. Fiecare a avut ceva care m-a inspirat, pentru că erau caractere diferite. Apoi a apărut Buffon și a schimbat totul. (Petr Cech)


Petr Cech alături de Buffon, după o confruntare dintre Chelsea și Juventus

  • Buffon este idolul meu! (Manuel Neuer)
  • Buffon este un portar extraordinar, poate cel mai bun din istoria fotbalului. El nu dă greș niciodată. (Max Allegri)
  • Este un portar excepțional. Are toată admirația și respectul meu. Pentru goalkeeperii care sunt mai tineri, el a fost un punct de referință, el ne-a condus pe noi și ne dorim să fim ca el. (Iker Casillas)

Recordurile doborâte de Gianluigi Buffon

  • Este jucătorul cu cele mai multe minute disputate în Seria A ( 39.705 minute), iar numărăoarea continuă. A doborât un record deținut de actualul președinte de onoare al clubului Juventus, Giampiero Boniperti, care a adunat în anii în care a jucat (1946-1961) 39.680 de minute.
  • În 2016 a intrat în istoria campionatului italian pentru faptul că a reușit performanța de a nu încasa niciun gol timp de 974 de minute, depășindu-l astfel pe un portar de la Milan, Sebastiano Rossi, care adunase 929 de minute fără să primească gol.
  • În martie 2017, Buffon a atins borna de 1000 de partide ca jucător profesionist. De asemenea, a devenit jucătorul internațional cu cele mai multe selecții la echipa națională, adunând 168 de prezențe, care au fost suficiente pentru a-l depăși pe spaniolul Iker Casillas.

Palmaresul lui Buffon

  • 8 titluri de campioni în Italia cu Juventus
  • 4 Cupe ale Italiei ( 3 cu Juventus, una cu AC Parma)
  • 1 Cupă Uefa ( cu AC Parma)
  • 6 Supercupe ale Italiei (5 cu Juventus, una cu AC Parma)
  • 1 Cupă Mondială cu naționala Italiei (2006)
  • 1 Campionat European la U21 cu naționala Italiei U21 (1996)

Singurul trofeu major care îi lipsește din vitrină lui Buffon este Liga Campionilor. Cu internaționalul italian în poartă, Juventus a mai disputat o finală în 2015, pierdută în fața Barcelonei, scor 1-3 (au marcat Morata/ Rakitic, Suarez, Neymar).  

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă, doi copii îşi vor aştepta tatăl în zadar
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă,…
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după 18 luni, a aflat cine e iubitul ei, de fapt
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după…
Obligație FĂRĂ EXCEPȚII pentru proprietarii de locuințe din ROMÂNIA. Toată lumea trebuie să plătească
Obligație FĂRĂ EXCEPȚII pentru proprietarii de locuințe din ROMÂNIA. Toată lumea trebuie să plătească
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune ce urmează
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”.…