Interviu savuros cu Lică Movilă, "fraierul" care şi-a luat un pumn în gură la Liverpool

13 feb 2010 1389 afişări Liga Campionilor
Interviu savuros cu Lică Movilă,  "fraierul" care şi-a luat un pumn în gură la Liverpool 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7953/5507332/3/lica-movila.jpg

Cea mai dură ciocnire dintre Liverpool şi o echipă româneascăs-a produs în 1984, în semifinalele Cupei Campionilor Europeni."Cormoranii" au trecut atunci de Dinamo cu o dublă victorie (1-0 înAnglia, 2-1 la Bucureşti), însă meciurile au fost adevăratebătălii. Una dintre victime s-a numit Lică Movilă (foto), scos dinjoc cu un coşeu upercutat de Graeme Souness în minutul 70.

"Alo, domnu' Movilă?". "Da, cine e?". "De la ProSport, vrem săfacem un interviu cu dumneavoastră despre meciul cu Liverpool, din1984". "Bravo, tată! Iar vreţi să scrieţi de fraieru' care şi-aluat un pumn în gură la Liverpool? Hai, treacă de la mine". Pe LicăMovilă (48 de ani), fostul libero al lui Dinamo, l-am găsit înPiaţa 16 Februarie din Bucureşti. E un tânăr pensionar, acid,ironic şi pătimaş.

-Domnu' Movilă, cum a fost meciul?

-Dur, ca la război. Ne-am ţinut bine, chiar dacă ne-a dat golbutelia aia, cum îl cheamă... Sammy Lee. Putea să fie egal, că adat o bară Oneaţă (n.r. - Augustin).

-Presa din Anglia a scris în 1984 că aţi jucat urât. Că aţi lovit,înjurat şi scuipat...

-Ce, era să-i lăsăm să-şi facă jocul? "Procuroru" (n.r. - CornelDinu) ne-a zis înainte de meci: "Băieţi, nu-i lăsăm. Îi şicanăm.Tactic stăm bine, dar, unu la unu, ne fac". Aveam băieţi care sepricepeau bine la asta, Ando, «Săpăligă» (n.r. - Ion Marin). Amjucat aproape scârbos, dar pune tu alt cuvânt, să nu pară aşa,lipsit de fairplay..."

"Souness l-a răzbunat pe Johnston, care numişcase în faţa mea"

-Chiar atât de buni erau?

-Mereu au fost buni. Ei aveau numai meciuri tari în campionat. Noicu cine ne băteam? Cu Rova Roşiori? Apoi, la ei jucau Dalglish,Rush, Souness... Superjucători.

-Souness, cel care v-a lăsat cea mai dură amintire dincarieră...

-Ăla. Nu ştiu cum a ajuns în duel cu mine. Eu eram libero, el,mijlocaş defensiv. Ba cred că ştiu cum. Eu îl aveam la marcaj peJohnston (n.r. - Craig). În prima repriză nu a mişcat, l-am făcutpe toate felurile. La pauză, cred că i s-a plâns lui Souness, căăsta m-a vânat. Prin minutul 70, la o minge de urmărire, m-amtrezit cu el în spate. Eu cu un ochi după minge, cu un altul laJohnston. Din alergare, Souness mi-a dat un pumn în bărbie, pe submână. M-a prins cu gura deschisă şi am căzut ca fulgerat. A fostatât de rapid, încât şi colegii strigau la mine să mă ridic, să numă prefac. Am dat cu limba, nu mai simţeam dinţii! Ăsta sunt, mi-amzis.

-Şi arbitrul nu i-a dat nici măcar "galben"?

-Ce "galben"? Hoţie curată. Arbitrii erau cu ei. Veniseră cu treizile înainte la Liverpool şi au golit trei frigidere de whisky.Păi, doar nu era să ţină cu noi. Câţi suporteri puteau veni dinRomânia la finală? Vreo 300, şi nu se mai întorcea niciunul!Englezii făceau reţete financiare bune. Arbitrul ne-a tocat. Înretur am avut patru suspendaţi.

"Lasă-mă cu Steaua! Alteinterese"

-Dacă era o conspiraţie antiromânească, nu ar fi lăsat-o nici peSteaua, în 1986, să ajungă în finala CCE...

-Lasă-mă cu Steaua, că atunci a fost altceva. Alte interese. Da'hai să vorbim despre Liverpool.

-Aşa, eraţi pe jos, după pumnul lui Souness...

-A intrat "Procuroru" pe teren, a venit doctorul, m-au scos şi l-aubăgat pe Mulţescu. Eu, dublă fractură la maxilar, de m-am hrănitdouă săptămâni cu tubul...

-Returul l-aţi văzut din tribună?

-Da. Fierbeam. Stadionul îl huiduia pe Souness la fiecare atingere.Oneaţă a încercat să mă răzbune, mai ales după ce au dat golul doi,dar scoţianu' s-a prins. Sărea coarda peste minge. Dar am mai avuto ocazie să mă răzbun.

"Urziceni? Să le dea Dumnezeusănătate"

-Când?

-În 1986, cu naţionala. Am fost invitaţi la un amical organizatspecial pentru Dalglish. Juca meciul 100 pentru Scoţia. Pe teren amdat de Souness. L-am căutat tot meciul, dar s-a ţinut departe. Pefinal m-am dus după el, dar s-a prins Lucescu şi m-a scos, să nu lestric ălora petrecerea. Ne-au bătut cu 3-0.

-Are vreo şansă Urziceniul?

-Părerea mea e că nu prea are şanse, dar scrie că la întrebareaasta am răspuns aşa: "Să le dea Dumnezeu sănătate!".

-Cum trebuie să joace acolo?

-Musai să fie agresivi. Cum am jucat şi noi acolo. Dacă se duc cucoada între picioare, sunt mâncaţi.
Vasile Anghel confirmă: "Ne-au făcutelegant"

În 1984, preşedintele echipei de fotbal Dinamo era Vasile Anghel.Venerabilul conducător confirmă spusele lui Movilă vizavi de tentade arbitraj. "Am fost conducător mulţi ani, dar nu am văzutniciodată atâta aroganţă ca la oficialii lui Liverpool. Nu auacceptat niciun fel de reciprocitate, ne-au tratat de sus. Lameciul-tur, am mers pregătiţi. Am luat trei genţi frumoase dinţară, celebrul diplomat de Sibiu, din piele, şi m-am dus pestearbitri înainte de meci. Ne arbitra un elveţian, Daina. L-ampăcălit pe cerberul de la intrare, am intrat în vestiar, iar acoloam dat peste un reprezentant al gazdelor, cu mâna vârâtă adâncîntr-o geantă. S-a schimbat la culoare, a spus ceva neinteligibilşi a ieşit. Le-am dat genţile arbitrilor, era un cadou permis deUEFA, dar la meci au arbitrat într-o direcţie. Englezii ne-au făcutelegant cu arbitrii şi în tur, şi în retur, când golul doi a fostmarcat după un henţ clar la Rush".

Trecuseră de campioana Europei

Condusă de Niculae Nicuşor Dumitru, Dinamo a avut în sezonul1983-1984 una dintre cele mai bune echipe din istorie. În turulsecund, roş-albii eliminaseră campioana Europei, Hamburg (3-0 laBucureşti, 2-3 în Germania), iar cu Liverpool au sperat într-ominune, mai ales că scăpaseră din meciul tur cu un deficit minim.În retur, în faţa a 70.000 de spectatori, care au înfruntat oploaie teribilă pe fostul stadion "23 August", englezii au învinscu 2-1 (Rush - min. 11 şi 85, respectiv Orac - min. 39) şi mergeauîn finala CCE, pe care au şi câştigat-o în faţa Romei.


2 titluri decampion are Movilă în palmares,ambele cu Dinamo (1983 şi 1984). A mai jucat la Moreni, Bacău, UCluj, Zimbrul Chişinău şi Hapoel Beer-Sheva. Cifrele sale: 199 demeciuri - 23 de goluri în Divizia A; 14 meciuri - un gol la echipanaţională

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.