Farul joacă la Tiraspol sub cod galben de alertă teroristă într-o țară care nu există! „Cât valorează garanțiile de securitate oferite de Sheriff la UEFA? Vă temeți de atacuri și organizați meciuri?”. Viața în Transnistria și partida decisivă pentru Hagi în Champions League în zece pași | CORESPONDENȚĂ DIN TIRASPOL DE LA JUSTIN GAFIUC

Farul joacă la Tiraspol sub cod galben de alertă teroristă într-o țară care nu există! „Cât valorează garanțiile de securitate oferite de Sheriff la UEFA? Vă temeți de atacuri și organizați meciuri?”. Viața în Transnistria și partida decisivă pentru Hagi în Champions League în zece pași | CORESPONDENȚĂ DIN TIRASPOL DE LA JUSTIN GAFIUC
  • Publicat:

Campioana României atacă marți seara calificarea în turul secund preliminar din Champions League, iar hopul decisiv se dă în Transnistria, republica separatistă desprinsă din teritoriul Moldovei, nerecunoscută de comunitatea internațională. Nici măcar de Rusia, care susține însă din culise regimul de la Tiraspol, racordat la Moscova prin multiple canale politice, financiare și militare. Pe teritoriul Transnistriei, o fâșie întinsă între Moldova și Ucraina, cu dimensiunile județului Dâmbovița, staționează circa 1.500 – 2.000 de soldați ruși, numiți „pacificatori”. E un contingent aflat în misiune din 1992, momentul când separatiștii pro-ruși, susținuți de celebra Armată a 14-a, au creat auto-proclamata republică independentă, rodul unui grup interesat să-și mențină privilegiile din perioada sovietică și a temerilor de unire a Moldovei cu România după destrămarea URSS. Aici, într-o țară care nu există, Farul joacă la Tiraspol sub cod galben de alertă teroristă, instituită pe fondul războiului din Ucraina. ”Cât valorează garanțiile de securitate oferite de Sheriff la UEFA?”, se întreabă într-un dialog cu Prosport jurnalista Irina Tabaranu de la portalul zonadesecuritate.md, focusat pe evenimentele de dincolo de Nistru. Urmează viața în Transnistria și meciul decisiv pentru Hagi în Champions League în 10 pași.

1. „Nu iese ceva când le pui cap la cap”

În ultimii doi ani, Sheriff a disputat la Chișinău partidele din cupele europene din cauza situației sensibile din Transnistria în contextul invaziei Rusiei în Ucraina. UEFA a permis însă acum campioanei Moldovei să revină pe stadionul din Tiraspol începând exact de la returul cu Farul din UCL. ”Regimul ilegitim de la Tiraspol a impus de primăvara trecută o stare de alertă în materie de atentate, de când s-au produs explozii la așa-numitul Minister al Securității și la o stație de retransmitere a semnalului TV pentru posturile rusești. Au fost, de fapt, provocări orchestrate tot de ei. Circulă prin Tiraspol inclusiv unități mobile, cu posturi create din saci de nisip și militari înarmați”, spune ziarista moldoveancă Irina Tabaranu.

Jurnalista Irina Tabaranu stăpânește și decriptează pentru public culisele vieții și politicii din Transnistria

Și continuă: ”Nu e un pericol evident, ci mai mult un motiv pentru a mai îngrădi libertățile oamenilor. Dar vă temeți de atacuri și organizați meciuri? E ceva care nu iese când le pui cap la cap. Și ce garanții de securitate poate oferi Sheriff? Cât valorează ele? Cum joci partide de fotbal într-o zonă cu formațiuni ruse de ocupație?”.

Ridică semne de întrebare cum UEFA și Federația moldoveană acceptă în contextul actual o competiție sportivă pe un teritoriu necontrolat de Chișinău. De fapt, e vorba doar despre o problemă de bani. În realitate, FMF și Victor Gușan, patronul lui Sheriff, sunt prieteni”, Irina Tabaranu, jurnalistă zonadesecuritate.md, pentru Prosport

2. Uitați de euro sau dolari! Rubla transnistreană are monopol!

În Transnistria, cardurile bancare din lumea largă nu pot fi folosite. Singura monedă utilizabilă e rubla transnistreană, pe care o obții de la casele de schimb valutar pentru euro, dolari, lei moldovenești sau grivne. Ea nu are nicio valoare în afara Transnistriei. Un dolar este echivalent cu 16,35 ruble transnistrene, iar un euro – 18,20

3. Tancul sovietic, tovarășul Lenin, secera și ciocanul

La Tiraspol, oamenii simpli sunt foarte primitori și zâmbitori, limba rusă e la putere, româna se vorbește ici-colo, iar engleza sau franceza țin de domeniul SF. Centrul orașului, foarte curat, se concentrează în jurul unui singur bulevard, 25 octombrie, înțesat cu magazine, terase sau restaurante decente. În apropiere e cel mai mare parc, Ecaterina, pe malul Nistrului se face plajă, iar un tanc sovietic pe post de monument tronează la kilometrul zero al capitalei transnistrene. Peste drum veghează tovarășul Lenin, o statuie din 1970, amplasată în fața clădirii Parlamentului, opera sculptorului sovietic Nikolai Tomsky, fostul președinte al Academiei de Arte a URSS, în perioada 1968-1983.

Impunătoarea statuie a lui Lenin din fața Parlamentului transnistrean domină centrul capitalei
  • 470.000 de oameni trăiesc în Transnistria, etnicii ruși și moldoveni având rate aproximativ egale de acoperire, circa 29% fiecare

Mai spre periferie, blocuri decojite și înghesuite, steaguri cu secera și ciocanul ori hârburi pe patru roți te trimit înapoi în timp, iar aerul e unul decupat parcă din timpurile Tătucului Stalin.

4. Românii în topul all-time de la Sheriff

Românii au însemnat o prezență masivă în istoria lui Sheriff. De la înființare până în prezent, adică vreme de 26 de ani, nu mai puțin de 22 de conaționali au îmbrăcat tricoul clubului din Tiraspol. Suntem a treia națiune reprezentată all-time, după Brazilia (34) și Ucraina (23). Cele mai cunoscute nume au fost Florin Motroc, Marian Aliuță, Sorin Botiș, Răzvan Cociș, George Florescu și Dan Lăcustă. Cel din urmă a petrecut și cel mai mult timp la Sheriff, 4 sezoane, în 3 perioade diferite: 1998-1999, 2003-2005, 2006. Ultimul român în lotul transnistrenilor a fost Andrei Peteleu, în 2020.

5. Cociș domină lista vânzărilor

Transferat la Tiraspol în 2004, Răzvan Cociș a evoluat doi ani la Sheriff. El deține și în prezent recordul la capitolul vânzărilor, fiind jucătorul pe care transnistrenii au încasat cea mai mare sumă all-time în mercato. Fostul internațional a fost cedat la Lokomotiv Moscova pe 2,6 milioane de euro. Următorii în top sunt Adama Traore, fotbalistul din Mali trecut vara precedentă la Ferencvaros pentru 2 milioane de euro, și burkinabezul Cyrille Bayala, ajuns în 2017 la Lens pentru 1,6 milioane euro.

  • 2 e locul pe care-l ocupă Cociș în ierarhia financiară a achizițiilor all-time: Sheriff a plătit 700.000 de euro pentru a-l lua de la Universitatea Cluj, fiind depășit numai de sârbul Marko Markovski, 1 milion de euro de la Xanthi (2012)

6. Cinci trofee cu Stoichiță și Balint

Mihai Stoichiță și Gabi Balint sunt singurii antrenori români care au pregătit pe Sheriff. Actualul director tehnic al FRF a strâns două mandate la Tiraspol: ianuarie-iunie 2002 și august 2012 – aprilie 2013. A obținut eventul în 2002. Balint a stat pe bancă tot sezonul 2002-2003, adunând trei trofee: titlul, Supercupa și Cupa Comunității Statelor Independente, o competiție dedicată formațiilor din spațiul fostei Uniuni Sovietice.

Gabi Balint a adunat trei trofee în singurul sezon petrecut pe bana lui Sheriff

7. Doar un meci pierdut în campionat

Sheriff a obținut titlul sezonul trecut în Moldova după ce a pierdut un singur meci în sezonul regular, 0-1 cu Petrocub Hîncești. Apoi, în play-off, a adunat 7 victorii și 3 remize, golgeterii formației fiind Akanbi (8) și Ambri (4). Doar primul se mai află în lotul transnistrenilor, care au schimbat masiv liniile în pauza de vară.

  • 19 jucători noi a adus Sheriff în intersezon, majoritatea liberi de contract, împrumutați sau reveniți de la alte cluburi: singurul pentru care s-au plătit bani, 100.000 euro, a fost atacantul nigerian David Ankeye, adus de la Hammam Sousse (Tunisia)

8. Peste 150 de milioane de euro pentru o bază SF

Stadion lui Sheriff Tiraspol, inaugurat în 2002, arată ca o oază luxoasă în mijlocul unui oraș încremenit în timp, care încă respiră aerul sovietic. Pe lângă terenul central, cu 12.746 locuri, baza mai cuprinde o arenă de dimensiuni mai mici (8.000 spectatori), o alta indoor pentru perioada de iarnă, circa 15 suprafețe de joc pentru antrenamente, dedicate inclusiv Academiei, și o piscină de 50 m. Costurile au ajuns la aproape 150 de milioane de euro, luând în calcul și sesiunile de renovare din 2011.

Arena principală a lui Sheriff face parte dintr-un complex sportiv fabulos, situat la marginea Tiraspolului

9. Nimic nu mișcă fără patronul fost ofițer KGB

Patronul lui Sheriff, Victor Gușan, este un fost ofițer KGB, după cum a relatat presa internațională. Prin compania sa, fondată în 1993, el controlează practic toate domeniile vitale din regiunea separatistă, de la comunicații, imobiliare și media până la benzinării, supermarketuri, comerțul cu țigări, alcool sau petrol. Indiciile publice arată că Gușan ar dirija circa 60% din economia regiunii separatiste.

  • 2 miliarde de dolari este averea estimată a lui Victor Gușan, a cărui expansiune a fost încurajată prin politica de scutire de la plata taxelor vamale, institută de fostul președinte transnistrean, Igor Smirnov

10. Se bat în bugete similare

Bugetul lui Sheriff Tiraspol ajunge la circa 5 milioane de euro, iar cele mai mari salarii, accesibile numai pentru 2-3 fotbaliști din lot, sunt de aproximativ 13.000 – 15.000 euro. Cifrele sunt comparabile cu cele de la Farul, care a câștigat titlul sezonul trecut cu un buget de 4,5 milioane de euro, dar plănuiește o redimensionare la 6,5 milioane de euro pentru 2023-2024.

Hagi și Popescu au urmărit de pe bancă prima parte a antrenamentului oficial desfășurat luni seara la Tiraspol
Justin Gafiuc / Autor
Așezat pe baricadele jurnalismului la scurt timp după Revoluție, a început să scrie în presa prahoveană, în orașul de baștină, Ploiești, și, la 16 ani și jumătate, era deja cooptat în ”echipa Ioanițoaia”, la ”Sportul românesc”. Se întâmpla în 1991. Au urmat decenii petrecute ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de preț!
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de preț!
Italienii au reacționat, după ce s-a aflat ce propunere a primit Cristi Chivu de la o cvadruplă câștigătoare UCL
Italienii au reacționat, după ce s-a aflat ce propunere a primit Cristi Chivu de la o cvadruplă câștigătoare UCL
Verdict neașteptat în cazul bărbatului suspectat de uciderea gravidei din Orhei.  Ce urmează să se întâmple cu el
Verdict neașteptat în cazul bărbatului suspectat de uciderea gravidei din Orhei. Ce urmează să se întâmple cu el
Presa din Cipru a reacționat după ce Elias Charalambous a cucerit titlul de campioană cu FCSB
Presa din Cipru a reacționat după ce Elias Charalambous a cucerit titlul de campioană cu FCSB
Dieta-minune lui Carmen Brumă: ce consumă iubita lui Mircea Badea de ani buni! Așa se menține în formă maximă
Dieta-minune lui Carmen Brumă: ce consumă iubita lui Mircea Badea de ani buni! Așa se menține în formă maximă
Simona Gherghe, anunț tulburător pe rețelele sociale la exact 7 ani de când a spus DA: Aproape de naștere!
Simona Gherghe, anunț tulburător pe rețelele sociale la exact 7 ani de când a spus DA: Aproape de naștere!
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână:
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă, cum s-a făcut!"
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Florin Piersic, dezvăluiri incredibile despre relaţia cu o femeie căsătorită: Mi-au plăcut aventurile! Când soţul pleca…
Florin Piersic, dezvăluiri incredibile despre relaţia cu o femeie căsătorită: Mi-au plăcut aventurile! Când soţul pleca…
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de fapt
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de fapt
Decizie pentru proprietarii de terenuri din România. Este obligatoriu până la 31 mai
Decizie pentru proprietarii de terenuri din România. Este obligatoriu până la 31 mai
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Povestea Anei Cumpănaș, femeia care l-a trădat pe faimosul mafiot american John Dillinger, subiect de film VIDEO
Povestea Anei Cumpănaș, femeia care l-a trădat pe faimosul mafiot american John Dillinger, subiect de film VIDEO
Spania îl angajează pe Del Bosque pentru a superviza federaţia de fotbal
Spania îl angajează pe Del Bosque pentru a superviza federaţia de fotbal
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și al altor supermarketuri
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și al altor supermarketuri