Dosarul Lazio – Dinamo, important pentru DNA, ignorat de presa italiană. Articolul lipsit de etică din Gazzetta dello Sport și interesele jurnaliștilor din Italia UPDATE | Reacția arogantă a clubului Lazio: „Poveste inventată” | VIDEO

Autor: Costin Ștucan Publicat: 18 Feb. 2015, 20:33 Actualizat: 19 Feb. 2015, 08:54 Liga Campionilor

UPDATE 12:48 Pe 27 ianuarie 2015, procurorii DNA au deschis un dosar penal după acuzațiile de blat de la meciul Dinamo – Lazio 1-3 din august 2007, apărute cu două săptămâni mai devreme în ProSport. Cu toate acestea, oficialii clubului Lazio sunt absolut convinși că totul este o înscenare. Intrat prin telefon la postul de radio al clubului, Stefano De Martino, directorul de comunicare de la Lazio, a declarat: „Nu știm nimic, nu am primit nicio informare în acest sens. Astfel, nu putem să ne exprimăm nicio poziție. Această poveste a apărut acum două săptămâni și am spus atunci că nu am deschis nicio anchetă internă și nici nu vom deschide. Pe site-ul ministerului (n. red. – Ministerul Justiției din România) nu a apărut nimic, niciun anunț privind deschiderea dosarului. E o poveste inventată pentru a crea un pic de agitație”.

În ciuda faptului că Mircea Rednic a vorbit despre o sumă de transfer, 7,2 milioane de euro, mai mare decât cea apărută în media, și că Lazio ar avea posibilitatea de a lămuri această dilemă, De Martino nici măcar nu a deschis această temă de discuție. În schimb, acuză ProSport că „a inventat povestea”, motivând prin absența oricărei comunicări pe site-ul ministerului Justiției. ProSport publică din nou adresa primită pe 11 februarie din partea Biroului de Informare și Relații Publice din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, ca urmare a solicitării unui punct de vedere oficial. 

Această adresă va fi expediată și pe adresa de mail a clubului Lazio, cu asigurarea că dosarul penal deschis de DNA este autentic și că, probabil, procurorii români vor solicita câteva explicații oficiale șefilor grupării romane. Stefano De Martino era în pauză de masă atunci când a fost căutat de reporterii ProSport. La terminarea pauzei, ProSport va cere conducerii clubului italian să dea publicității suma de transfer pe care a plătit-o în ianuarie 2008 pentru transferul lui Radu Ștefan.

Atitudinea oficialilor clubului Lazio nu este cu mult diferită de cea a media din Italia. Mai jos puteți citi cum și-a mințit și manipulat Gazzetta dello Sport cititorii în cazul Dosarului Dinamo – Lazio.


Rândurile de mai jos au apărut pe site-ul Gazzetta dello Sport la câteva ore după ce ProSport demara Dosarul Dinamo – Lazio, investigația jurnalistică în urma căreia procurorii DNA s-au sesizat și au deschis un nou dosar penal. Ele demonstrează că lipsa de profesionalism poate apărea inclusiv la un cotidian italian cu o reputație mondială.

„Scandalul legat de Dinamo a durat câteva ore și risca să o implice pe Lazio. Până la urmă, Cristian Pulhac, fundașul român de la Dinamo, a retractat seara declarațiile pe care ProSport i le-a atribuit dimineața. Primele vorbe au fost explozive: În articol se vorbea despre pariuri și despre câștiguri de milioane, însă, pe seară, jucătorul (n.red. – Pulhac) a fost contactat de Gazzetta și a negat declarațiile. Ulterior, ele au fost corectate pe site-ul din România”.

Articolul de pe www.gazzetta.it a fost semnat de corespondentul din România, Gabi Safta, și este plin de informații greșite și distorsionate. Gazzetta i-a atribuit lui Pulhac declarații legate de trucarea meciului, deși acestea fuseseră date de oameni importanți din club la ora meciului cu Lazio: acționarul Vladimir Cohn, administratorul delegat Cornel Dinu și antrenorul Mircea Rednic. Cu toate acestea, italienii au ignorat acuzele clare de aranjament și au preferat să-l contacteze pe Pulhac, sunat de Gabi Safta, jucătorul care oricum nu-și exprimase decât o frustrare legată de rezultatul meciului. În urma răspunsului negativ al acestuia, Gazzetta a concluzionat că scandalul s-a terminat. Peste doar două săptămâni, procurorii DNA ajungeau la o altă concluzie: declarațiile publicate de ProSport necesită deschiderea unui dosar penal.

CITEȘTE AICI PRIMELE ARTICOLE DIN DOSARUL DINAMO – LAZIO

Gazzetta mai susține că, în seara de 13 ianuarie, declarațiile au fost corectate de ProSport, un lucru total neadevărat. „Nu am scris așa ceva în articol”, a negat Gabi Safta, cel care este semnat lângă articol. ProSport a trimis o scrisoare prin care informează conducerea Gazzetta dello Sport despre greșelile grave apărute la redactarea articolului de mai sus și așteaptă încă un răspuns.

Articolul pe care șefii nu l-au considerat necesar

Cazul Gazzetta nu este o simplă întâmplare. Culisele zilei de 13 ianuarie sunt incredibile pentru un public educat în cultul mass-media occidentale. În acea zi, presa italiană a refuzat pur și simplu să publice informații despre acuzele clare de blat de la meciul Dinamo – Lazio, deși mai mulți jurnaliști italieni și-au manifestat inițial interesul pentru poveste. După ce a citit declarațiile date de Cohn, Dinu și Rednic, F.B, jurnalist La Repubblica, i-a anunțat pe reporterii ProSport că „o să-i transmit toate datele șefului meu, apoi vă anunț ce decizie am luat”. Decizia a fost de nepublicare.

În timp ce sute de italieni, în majoritate fani AS Roma, distribuiau pe Twitter traducerea articolului ProSport, Mimmo Cugini, jurnalist Gazzetta dello Sport, i-a contactat și el pe reporterii români, cărora le-a solicitat să-i scrie pe adresa de email. Ulterior, a dispărut în ceața lipsei de interes, în timp ce jurnaliști portughezi și englezi preluau informațiile publicate de ProSport.

Poziția struțului adoptată de presa de la Roma, Torino și Milano este ironizată inclusiv de un jurnalist italian de origine română. Dominique Antognoni a scris marți, 17 februarie, pe pagina lui de Twitter: „Ziarele contactate de români au considerat partida vândută de Dinamo lui Lazio un fapt irelevant. Au dreptate, mai bine scriu despre 4-3-3”.

Un alt jurnalist italian a explicat, sub protecția anonimatului, motivele pentru care un subiect precum aranjamentul de la Dinamo – Lazio nu-i interesează pe colegii săi de breaslă:  „Ce rost are să se complice? Nu au nimic de câștigat. Italianul, ca idee, e un democristian, omul care vrea să-i împace pe toți. Trebuie să ne luăm salariul, de ce să ne facem probleme? Ziarele sportive nu prea vor să supere suporteri. De ce să-mi pun eu în cap fanii pentru ceva ce s-a întâmplat acum 7 ani? Ziaristul italian se gândește: < De ce să mă complic? E mai simplu să mă duc la Formello (n.red. – cantonamentul lui Lazio), scriu că Miroslav Klose are febră sau că Anderson are dureri de gleznă> Gazzetta dello Sport e ziarul în care iei 5,5 dacă joci foarte prost și 7 dacă joci foarte bine. Nu supără pe nimeni. Un jurnalist care are 7 ani în redacție la Gazzetta câștigă în jur de 4.000 de euro pe lună, are mașină de la ziar pentru că Fiat e unul dintre acționari. Până acum câteva luni, când a început criza, aveau 80 de euro pe zi pentru cină dacă stăteau la redacție după ora 8 seara, sâmbăta și duminică câștigă dublu. Tot felul de bonusuri. De ce să se deranjeze să sune pentru un meci Dinamo – Lazio? Modul de a face jurnalism e atât de comod aici. E o inerție în care fiecare se gândește doar cum să-i fie lui mai bine”.

Înregistrarea cu Lotito și dificultățile procurorilor DNA

Unul dintre personajele importante din Dosarul Dinamo – Lazio este Claudio Lotito, președintele și finanțatorul clubului roman, cel care a venit la București, în august 2007, la câteva luni după ce îi expirase suspendarea de 4 luni dictată de Comitetul Olimpic Italian în cazul Calciopoli, primul scandal al meciurilor trucate din Italia. Potrivit lui F.B. de la La Repubblica, Lotito este omul care controlează fotbalul din Peninsulă după ieșirea din scenă a lui Luciano Moggi. El este noul „Naș”, iar ProSport va publica mâine schema prin care Lotito controlează fotbalul italian și legătura dintre el și unul dintre oamenii bănuiți în România de trucare de meciuri.

Surse judiciare susțin că prezența numelui Lotito în Dosarul Lazio – Dinamo  poate crea dificultăți. În timpul anchetei din Dosarul Transferurilor, procurorii DNA s-au lovit de o reticență a autorităților italiene atunci când în discuții intrau cluburi și oameni importanți din Serie A.

„Am avut și eu totala convingere că meciul a fost trântit pentru că Lazio nu a jucat nimic în partida respectivă, deși Lotito se blindase. A venit la București cu Pairetto (n. red. – arbitru italian implicat în Calciopoli), care era șeful arbitrilor italieni și în același timp era și la comisia de arbitri de la UEFA. L-am luat la mișto la pauză. <>”
Cornel Dinu, 13 ianuarie 2015

În aceste zile, Lotito este foarte prezent în media italiană, inclusiv pe prima pagină din Gazzetta dello Sport, după ce La Repubblica a publicat transcriptul unei înregistrări telefonice dintre președintele lui Lazio și un șef de club din liga a treia. În timpul discuției, Lotito face o serie de afirmații controversate despre șeful Ligii și despre posibila promovare a unor cluburi mici în Serie A:

  • „Crezi că Maurizio Beretta decide lucruri în Liga Serie A? Știi ce decide el? Nimic!”
  • „ Dacă promovează Carpi, dacă intră în Serie A cluburi care nu valorează un cent, în doi-trei ani nu vom mai avea niciun ban din drepturile TV. Dacă peste trei ani vom avea Latina și Frosinone în prima ligă cine va mai cumpăra drepturile TV? Ă‚știa nici măcar nu știu unde este Frosinone

Discuția a fost înregistrată de Pino Iodice, președintele clubului Ischia Isolaverde. „Mai am o înregistrare în care Lotito mă amenință. Din nefericire, multe lucruri în fotbal se decid în camere secrete. Lotito se crede un simbol al fotbalului italian, unul care face și desface toate lucrurile„, a declarat Iodice jurnaliștilor.

Cum a fost posibil ca presa din Italia, atât de comodă în cazul Dinamo – Lazio, să publice înregistrarea convorbirii? „E un alt context aici. La Repubblica e un ziar politic de stânga, Lotito e amic cu Berlusconi. E om de dreapta. După ce La Repubblica a publicat discuția, ceilalți nu aveau cum să o ignore. Publicul ar fi intrat la bănuieli”, explică jurnalistul italian contactat de ProSport.

Calciopoli, Gazzetta dello Sport și legăturile cu Inter

Despre media din Italia și interesele sale vorbim și în rândurile de mai jos. Implicarea principalelor publicații în cel mai mare scandal de corupție din fotbalul mondial din ultimul deceniu, Calciopoli, este și acum o temă de controversă în Italia.

Într-un articol din 2007 cu titlul „A fost Calciopoli o conspirație?”, Marzia Harza de la Bleacher Report scria că înregistrările convorbirilor care au dus la retrogradarea lui Juventus și la sancționarea altor cluburi din Seria A au fost realizate de Telecom Italia  (TIM). Președintele companiei era Marco Tronchetti Provera, un fan și acționar la Inter Milano, prieten al lui Massimo Moratti și acționar principal la Pirelli, principalul sponsor al clubului milanez și totodată compania care deține TIM. Coincidență sau nu, Inter a fost clubul care a avut de câștigat de pe urma Calciopoli, reușind să obțină primul titlu de campioană după o lungă pauză de 17 ani.

Înregistrările telefonice au fost inițial predate magistraților după ce un polițist, Adamo Bove, a susținut că sunt perfect legale. Bove, pretins om de legătură între Tronchetti și Moratti, s-a sinucis pe 21 iulie 2006, iar magistrații din Napoli, Roma și Torino nu au considerat că discuțiile de pe înregistrări reprezintă dovezi ale unor infracțiuni.

„De vreme ce planul nu a mers cum trebuie, înregistrările au fost înmânate și publicate în media controlată de Inter: Corriere dello Sport, Contro Campo, Messagero și Gazzetta dello Sport, cunoscută drept Gazzetta dell”Inter de fanii rivali. Isteria media care a urmat a forțat federația italiană (FIGC) să deschidă o anchetă„, scrie Bleacher Report.

Aici apare un alt element interesant. Administratorul puternicului grup media Rcs Mediagroup S.p.A, din care fac parte Corriere dello Sport și Gazzetta dello Sport, era Carlo Buora, vicepreședinte la Inter și membru în consiliul de administrație atât la Telecom Italia, alături de Moratti, cât și la Pirelli!


Două personaje importante în scandalul Calciopoli: Carlo Buora, președintele Gazzetta dello Sport, și Marco Tronchetti

În plin scandal Calciopoli, președintele federației, Adriano Galliani, a fost forțat să demisioneze ca urmare a implicării clubului AC Milan, unde era și președinte, iar în locul său a fost numit Guido Rossi. Acesta a condus investigația care s-a terminat cu retrogradarea lui Juventus și sancționarea altor cluburi mari. Singura problemă: Rossi era un acționar important la Inter, fan declarat al clubului, prieten cu Moratti și fost director la club între 1995 și 1999. După retrogradarea lui Juve, Rossi a demisionat de la FIGC și a devenit președintele Telecom Italia!

Scandalul Calciopoli a avut o continuare, Calciopoli 2, în care au apărut înregistrări cu președintele lui Inter, Giacinto Facchetti, care proceda la fel ca Moggi. Îi suna pe șefii arbitrilor, Bergamo și Pairetto, și le cerea anumite delegări. Aceste interceptări nu au fost folosite în primul proces deși erau făcute în aceeași perioadă cu cele ale președintelui lui Juventus. Facchetti a murit în 2006, iar cinci ani mai târziu procurorii au ajuns la concluzia că faptele sale s-au prescris, astfel că titlul atribuit la masa verde lui Inter în 2006 nu a mai fost retras.


Facchetti, Tronchetti și Moratti, trei interiști care au reușit să aducă titlul la masa verde în sezonul 2005-2006. Metoda este controversată

Autor: Costin Ștucan Publicat: 18 Feb. 2015, 20:33 Actualizat: 19 Feb. 2015, 08:54 Liga Campionilor
Pe aceeași temă
Adevărul despre emisiunea lui Cătălin Măruță! O angajată Pro TV a rupt tăcerea
Adevărul despre emisiunea lui Cătălin Măruță! O angajată Pro TV a rupt tăcerea
Gardianul ajuns printre cei mai bogaţi angajaţi din penitenciarele României. Cum a făcut avere în stil mafiot din şpăgi şi cămătărie în închisoare
Gardianul ajuns printre cei mai bogaţi angajaţi din penitenciarele României. Cum a făcut avere în stil mafiot din şpăgi ...
Alerta ALIMENTARA la KFC! BREAKING! Au intervenit de la minister. S-au descoperit BACTERII
Alerta ALIMENTARA la KFC! BREAKING! Au intervenit de la minister. S-au descoperit BACTERII
Experţii avertizează că motoarele maşinilor electrice ar putea provoca daune mediului înconjurător
Experţii avertizează că motoarele maşinilor electrice ar putea provoca daune mediului înconjurător
„Nu am regrete! In meseria asta nu are rost sa te intorci!” Becali l-a vrut la FCSB in vara, dar a refuzat: acum e somer de lux
„Nu am regrete! In meseria asta nu are rost sa te intorci!” Becali l-a vrut la FCSB in vara, dar a refuzat: acum e somer ...
Mia Khalifa, actrita de filme pentru adulti, a incins internetul! Fotografia care a pus barbatii pe jar
Mia Khalifa, actrita de filme pentru adulti, a incins internetul! Fotografia care a pus barbatii pe jar
Un şofer amendat pentru că vorbea la telefon a dat O REPLICĂ GENIALĂ
Un şofer amendat pentru că vorbea la telefon a dat O REPLICĂ GENIALĂ
Nemaiîntâlnit în NATO: Administraţia Trump îl ameninţă pe Erdogan cu o intervenţie militară
Nemaiîntâlnit în NATO: Administraţia Trump îl ameninţă pe Erdogan cu o intervenţie militară
ALERTĂ alimentară la KFC. Ce au putut găsi inspectorii ANPC
ALERTĂ alimentară la KFC. Ce au putut găsi inspectorii ANPC
O tânără beată şi „dornică” i-a făcut ceva ULUITOR poliţistului care a reţinut-o: „Ah, dah... îţi place?”. Omul legii a rămas perplex - VIDEO
O tânără beată şi „dornică” i-a făcut ceva ULUITOR poliţistului care a reţinut-o: „Ah, dah... îţi place?”. ...
Îl mai ţii minte? Ce face acum Krum Bibişkov, atacantul pe care Gigi Becali l-a dat afară după 120 de minute
Îl mai ţii minte? Ce face acum Krum Bibişkov, atacantul pe care Gigi Becali l-a dat afară după 120 de minute
Băsescu distruge Comisia Europeană! Dezvăluiri șoc din interior
Băsescu distruge Comisia Europeană! Dezvăluiri șoc din interior
Cel mai ascuns secret a lui Neti Sandu, DEZVĂLUIT. Ce face înainte să prezinte horoscopul. ȘOC TOTAL
Cel mai ascuns secret a lui Neti Sandu, DEZVĂLUIT. Ce face înainte să prezinte horoscopul. ȘOC TOTAL
Doamne, cata DURERE! S-a SINUCIS dupa ce a gasit asta in telefon
Doamne, cata DURERE! S-a SINUCIS dupa ce a gasit asta in telefon
SCANDALUL înregistrărilor cu prezidenţiabili. Ramona Bruynseels, după convorbirile făcute publice în care îl critică pe Dan Voiculescu: Voi discuta cu avocaţii
SCANDALUL înregistrărilor cu prezidenţiabili. Ramona Bruynseels, după convorbirile făcute publice în care îl critică ...
Fiica lui Gigi Becali a fost părăsită pentru o vedetă! Și-au oficializat relația pe Facebook
Fiica lui Gigi Becali a fost părăsită pentru o vedetă! Și-au oficializat relația pe Facebook
Mărturisirile Andreei Berecleanu despre soțul ei. Cum este, de fapt, mariajul ei
Mărturisirile Andreei Berecleanu despre soțul ei. Cum este, de fapt, mariajul ei
Câte operaţii estetice are Andreea Bănică? Artista a recunoscut TOT. A suferit o intervenție chirurgicală încă de la 16 ani
Câte operaţii estetice are Andreea Bănică? Artista a recunoscut TOT. A suferit o intervenție chirurgicală încă de ...
Inca un cuplu celebru si-a spus ADIO! Ce pacat: dupa 1 an de relatie, cei doi mari actori s-au despartit
Inca un cuplu celebru si-a spus ADIO! Ce pacat: dupa 1 an de relatie, cei doi mari actori s-au despartit
Cât de ecologice sunt de fapt maşinile electrice? Latura ascunsă a electromobilităţii
Cât de ecologice sunt de fapt maşinile electrice? Latura ascunsă a electromobilităţii
Anna Lesko s-a despărțit de iubit și acum pozează fără rușine! Imagini cu ea GOALĂ au ajuns pe internet ! FOTO
Anna Lesko s-a despărțit de iubit și acum pozează fără rușine! Imagini cu ea GOALĂ au ajuns pe internet ! FOTO
FOTO! Loredana Groza, cea mai indecentă apariţie la 49 de ani! IMAGINILE FĂRĂ RUŞINE au ajuns pe internet şi fanii au reacţionat vehement
FOTO! Loredana Groza, cea mai indecentă apariţie la 49 de ani! IMAGINILE FĂRĂ RUŞINE au ajuns pe internet şi fanii ...
Secretul dintre Gigi Becali și soția sa a fost dezvăluit. Care este legătura dintre cei doi
Secretul dintre Gigi Becali și soția sa a fost dezvăluit. Care este legătura dintre cei doi
Primele semne de cancer ar putea fi descoperite și astfel boala depistată și tratată din timp
Primele semne de cancer ar putea fi descoperite și astfel boala depistată și tratată din timp