Atacantul polonez al Barcelonei, Robert Lewandowski, urmează o dietă foarte strictă pentru a-și îmbunătăți performanța fizică și nu consumă deloc un aliment iubit de români.
Marcos Llorente și Lewandowski sunt doi dintre sportivii care urmează o dietă strictă pentru a-și îmbunătăți performanța pe teren și în afara acestuia.
Autor a 34 de goluri și 3 pase decisive în cele 39 de meciuri pe care le-a jucat pentru Barcelona în acest sezon, Lewandowski urmează o dietă foarte strictă pentru a-și îmbunătăți performanța fizică.
Printre obiceiurile sale alimentare nu a inclus consumul de lapte sau cel de produse lactate, pentru că acestea „inflamează”. La fel procedează și Marcos Llorente, mijlocașul lui Atletico Madrid. De altfel, lipsa lactatelor din alimentație este o tendință care este din ce în ce mai mult adoptată de sportivi, nu doar în lumea fotbalului.
Unul dintre motivele pentru care procedează astfel, dincolo de posibilele alergii sau intoleranțe, este posibilul său efect inflamator. Numai că María José Cachafeiro, farmacist, educator și expert în nutriție, spune, potrivit CuídatePlus, că dovezile științifice actuale nu susțin ideea că produsele lactate sunt pro-inflamatorii la persoanele sănătoase.
De fapt, susține cadrul medical, „o revizuire sistematică a studiilor controlate care evaluează impactul consumului de produse lactate și al consumului de proteine lactate asupra inflamației la adulții fără tulburări inflamatorii majore a constatat că din 19 studii asupra produselor lactate, 10 nu au raportat niciun efect negativ”.
Mai mult, chiar, celelalte 9 au evidențiat o reducere a inflamației. Prin urmare, spune femeia, studiile sugerează că produsele lactate au efecte neutre sau benefice asupra biomarkerilor inflamației.
Potrivit acesteia, „consumul de produse lactate fermentate, precum iaurtul sau chefirul, ar putea avea un efect antiinflamator datorită conținutului lor de probiotice, care beneficiază microbiota intestinală și ajută la modularea sistemului imunitar”.
În opinia sa, „deși unii sportivi elimină produsele lactate din cauza preocupărilor legate de inflamație, dovezile științifice actuale indică faptul că, la persoanele sănătoase, produsele lactate nu cresc inflamația”.
În plus, conform studiilor efectuate până în prezent, „unele tipuri de produse lactate pot avea chiar și efecte antiinflamatorii, în special produsele fermentate”.
Ca urmare, motivele pentru care sportivă elimină lactatele din alimentație sunt intoleranța la lactoză, alergia la proteinele din lapte, preferințe personale sau etice ori beneficii percepute de performanță.
Revenind la Lewandowski, deși laptele nu face parte din meniul zilnic al jucătorului de la Barcelona, băuturile vegetale sunt. În diverse interviuri, polonezul a spus că acum bea doar lapte de migdale, de cocos sau de orez.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER