De ce mai ai nevoie de portar dacă îl ai pe Moți? Șase goalkeeperi, despre paradele secolului făcute de un fundaș: „Dacă ai valoare, dai gol, dar trebuie să ai asta”

De ce mai ai nevoie de portar dacă îl ai pe Moți? Șase goalkeeperi, despre paradele secolului făcute de un fundaș:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Ion Voinescu, Cristian Munteanu, Florin Prunea, Cristian Bălgrădean, Helmuth Duckadam și Florin Matache au analizat pentru ProSport prestația lui Cosmin Moți, fundașul ale cărui parade au calificat echipa bulgară Ludogoreț în grupele Champions League, în dauna Stelei.

Steaua a ratat calificarea în grupele Ligii Campionilor după cel mai dureros scenariu posibil. Ludogoreț a marcat singurul gol al returului de la Sofia în minutul 90, reușind astfel să egaleze situația în dubla manșă și să trimită meciul în prelungiri. După ce nu a contat pe teren în cele 30 de minute de prelungire, Steaua părea să aibă parte de un avantaj considerabil în momentul executării loviturilor de departajare: eliminarea portarului Stoyanov din minutul 119 în condițiile în care bulgarii făcuseră toate cele trei schimbări. Impasul în care campioana Bulgariei intrase a fost rezolvat chiar de Cosmin Moți. Fostul fundaș al lui Dinamo a transformat prima lovitură de departajare a echipei sale și a parat execuțiile lui Pârvulescu și Râpă. ProSport a discutat cu portarii importanți din fotbalul românesc care au analizat prestația portarului de conjunctură Cosmin Moți.

„M-a supărat foarte mult Gâlcă”

Ion Voinescu (85 de ani), fostul portar de legendă al Stelei din perioada 1950-1963 apreciază curajul lui Moți de a prelua rolul de portar, dar consideră că hazardul a avut un rol însemnat pentru performanța fundașului în vârstă de de 29 de ani: „Moți a fost un jucător curajos. Să te oferi să fii portar pentru prima dată în viața ta, e nevoie de foarte, foarte multă nebunie. Dacă meciul s-ar juca astăzi, el nu ar mai apăra niciun penalty. A fost o întâmplare care se va mai repeta secolul următor”. Voinescu consideră că Gâlcă a avut partea lui de vină: „M-a supărat foarte mult Gâlcă, mi se pare că meciul a fost pierdut pe mâna lui. Nu a știut să desemneze executanții. De ce l-a scos pe Sânmărtean? Putea oricând să aibă o lovitură de la 11 metri imparabilă”.

Întrebat de reporterii ProSport dacă de-a lungul carierei a avut vreun coleg care să se evidențieze la antrenamente între buturi, fostul portar al Stelei a replicat: „Nu, niciodată. Pentru asta exista întotdeauna portarul de rezervă”, s-a amuzat Ion Voinescu. „Au fost unii cărora li s-a părut că intrarea lui Moți în poartă este echivalentă cu o situație mai mult decât favorabilă. Nu vreau să dau nume, dar nu s-au concentrat, tocmai de asta au executat loviturile de departajare în apropierea portarului. Au crezut că pot să-l umilească”, a completat Ion Voinescu.


Ion Voinescu a câștigat campionatul României în 1951, 1952, 1953, 1956, 1960 și 1961. „Țop” a fost convocat la națională la vârsta de 17 ani

„Rămâneam după antrenamente la Săftica și făceam pariuri pe bere”

Cristian Munteanu (39 de ani), fostul portar al lui Dinamo și coechipier cu Moți la adversara tradițională a Stelei nu este mirat de performanța fundașului: „Sincer să fiu, nu am mai văzut așa ceva niciodată, însă mă bucur că a învățat câte ceva de la mine din perioada în care eram colegi de cameră. Rămâneam după antrenamente la Săftica și făceam pariuri pe bere. Am remarcat că avea intuiție la penalty-uri. Aseară mă uitam la meci și am spus că va apăra două lovituri”. Ieșirea excelentă pe centrare a lui Moți din minutul 120 este însă inexplicabilă pentru Munteanu: „Nu pot să îmi explic cum a ieșit pe centrarea aceea precum un portar autentic. A plutit peste un grup de jucători, cu mâinile întinse. Ca portar trebuie să ai un dram de nebunie, iar el se încadrează la acest aspect”.

Cristi Munteanu critică decizia lui Prepeliță, căpitanul Stelei care a preferat ca primii care încep seria penalty-urilor să fie jucătorii bulgari: „Cel mai bine e să dai primul ca să pui presiune pe adversar. Nu știu ce a fost în capul lui Prepeliță. Steliștii s-au speriat după ce Moți l-a apărat pe primul, au tras cu frică. Cosmin i-a intimidat și cu mișcările acelea de pe linia porții”.


Cristian Munteanu, fostul portar al lui Dinamo, a anticipat ieri faptul că Moți va apăra două lovituri de departajare

„Moți a arătat că are stofă de portar”

Florin Prunea (46 de ani), fostul portar al echipei naționale și al lui Dinamo, este și el uluit de derularea evenimentelor de pe stadionul Vasil Levski: „Ce s-a întâmplat ieri cu Moți se petrece o dată la 100 de ani. Totul a fost împotriva Stelei ieri, mi se pare incredibil”. Președintele lui CSMS Iași este de părere că prezența lui Moți în poartă a fost un inconvenient pentru steliști: „Este exact invers. Când ai în față un jucător de câmp, fără experiență în poartă, presiunea este imensă. Vorbesc acum și din punct de vedere tactic. Mingiile pe care le-a scos Moți au arătat că are stofă de portar. Eu am lucrat cu el, intra la antrenamente în poartă. Așa că nu sunt deloc surprins că a ghicit colțul în care au tras steliștii”. În 1994, Prunea a stat în poartă la loviturile de departajare din sfertul de finala România – Suedia de la Campionatul Mondial, însă nu a apărut niciun șut. Mild a ratat primul penalty, trăgând peste poartă.

Despre mișcările care au adus un zâmbet pe buzele celor care urmăreau imparțial partida, fostul portar al naționalei a declarat că au făcut parte din tactica fundașului: „Probabil că Moți a văzut la alți portari cum poți să influențezi un jucător cu care te afli față în față înaintea unei lovituri de departajare. Și uite că a mers”. Prunea consideră că nu are importanță decizia lui Prepeliță de a opta pentru ca bulgarii să execute primii loviturile de la 11 metri: „Nu acolo au pierdut ei calificarea”.


Florin Prunea este în asentimentul tuturor oamenilor din fotbal: ceea ce Moți a reușit în returul contra Stelei nu va mai fi repetat în viitorul apropiat

„Mai intra în poartă și apăra, dar nu în halul ăsta”

Cristian Bălgrădean (26 de ani), noul portar al lui CS U Craiova, a fost coechipier cu Moți la Dinamo timp de doi ani între 2010 și 2012. Bălgrădean este uluit de performanța portarului de conjunctură al lui Ludogoreț: „Moți mi s-a părut ieri cel mai bun jucător al bulgarilor. A avut o evoluție foarte, foarte bună. M-a surprins plăcut. Îmi aduc aminte că la antrenamente ne mai jucam între noi, mai intra în poartă și apăra, dar nu în halul în care a făcut-o contra Stelei”. În opinia lui Bălgrădean, steliștii au avut la loviturile de departajare un atu de care n-au știut să profite: „Tu, ca jucător de câmp, la loviturile de la 11 metri ești obligat să înscrii. Dacă ai un portar în față, e ceva mai greu. El știe toate șmecheriile. Un jucător de câmp aflat pentru prima oară în poartă într-un meci oficial se duce fie în stânga, fie în dreapta. Nu are alte opțiuni”.


Transferat la CS U Craiova, Bălgrădean a caracterizat evoluția lui Moți drept una foarte bună. Cei doi au fost colegi de echipă la Dinamo două sezoane

„A avut acel curaj pe care noi nu l-am avut”

Helmuth Duckadam (55 de ani), președintele de imagine al Stelei, recunoaște că Moți avut o evoluție remarcabilă, dar îi taxează și pe jucătorii Stelei: „Partida s-a jucat în minutul 90, nu la penalty-uri. Asta e, se pare că ne obișnuim cu asta. Trebuie să recunosc, Moți a făcut un joc foarte bun, a avut acel curaj pe care noi nu l-am avut. Nu Moți a parat loviturile de departajare, jucătorii noștri au ratat. Nu are legătură cu latura psihologică faptul că au ratat. Dacă ai valoare marchezi. Dar trebuie să ai așa ceva”, a completat cel supranumit „Eroul de la Sevilla”.


Helmulth Duckadam a rămas cu un gust amar după partida dintre Ludogoreț și Steaua. Fostul mare portar consideră că steliștii au pierdut meciul în minutul 90, nu din cauza prestației lui Cosmin Moți

„Moți rămâne în istoria fotbalului”

Florin Matache, cel care în 2009 era numit „Eroul de la Liberec”, a comentat și el prestația fostului său coleg de echipă. În vârstă de 32 de ani, actualul portar al celor de la Concordia Chiajna, a rememorat momentele în care Moți exersa la antrenamente între buturi: „Ce a făcut el în meciul din Bulgaria este inimaginabil. Mă bucur din suflet pentru el. Și la Dinamo mai cerea mănușile de portar. Ce mai poți să spui despre ce a reușit? Are instinct. E incredibil ce a reușit! Incredibil! Rămâne în istoria fotbalului datorită partidei contra Stelei”, a spus acesta. Întrebat de reporterii ProSport dacă steliștii au tratat superficial loviturile de departajare din cauza faptului că Moți se afla în fața lor, Matache a concluzionat: „Știi cum e, atunci când iese ceva prost, invoci tot felul de lucruri. Nu cred”.


Florin Matache a fost providențial pentru Dinamo în ceea ce acum a rămas în istoria fotbalului românesc drept „Minunea de la Liberec”. Portarul care evoluează acum la Concordia Chiajna a fost și el impresionat de Moți

Sorina Oprițescu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la fel”
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62 de ani
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri…
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele