Au plecat cehii? Putem fi sinceri? De ce ar merita România o echipă în grupele Champions League?

21 aug 2019 17819 afişări Liga Campionilor
Au plecat cehii? Putem fi sinceri? De ce ar merita România o echipă în grupele Champions League?

Diferenţa între returul cu Celtic şi turul cu Slavia a fost doar de noroc. Pe Celtic Park, CFR a avut şansă, iar aseară n-a mai avut. În rest, rămâne aceeaşi impresie. CFR se încăpăţânează să joace partide pe care fotbalul românesc nu le merită, pentru simplul fapt că a investit mai mult ca ceilalţi din Liga 1 în ultimii doi ani, pentru că are un antrenor necontrolabil de către patron şi o echipă ce nu e schimbată “peste noapte”. Aşteptăm să plece cehii, închidem uşa, rămânem doar noi între noi şi ne întrebăm care ar fi motivele pentru care România ar avea o echipă în grupele Champions League?

S-a făcut ceva productiv în ultimii 6 ani?

Sunt 6 ani de când n-am mai fost în grupele Champions League. S-a dezvoltat vreun proiect major în fotbalul românesc, la nivel de Federaţie sau Ligă, care să readucă echipele acolo? Îi şi vedem pe mai marii forurilor ce conduc fotbalul pe la noi cum ne-ar vorbi despre cum suntem pe drumul bun şi despre ce valoare are fotbalul românesc, în cazul unei calificări. Îi şi vedem cum mai pun cărămizi pe mandate, pe banii şi pe munca altora, la care n-au merite.

Vrem doar “pomană” de la UEFA. “Să intrăm direct în grupe, că noi suntem România şi avem tradiţie”. Ar fi hilar, dacă nu ar fi penibil ce mai cer unii prin fotbalul românesc. Acest sport a ieşit din idea de “pomană”. Acest sport nu mai crede în cadouri şi echipele ştiu că nimic nu vine gratis. Cel puţin nu când vorbim de Champions League. Am fost acolo şi când nu meritam. Doar că echipele ce au primit zeci de milioane de la UEFA au ajuns în faliment şi s-au făcut nevăzute, iar banii la fel.

Avem un campionat care să pregătească pentru Europa?

CFR râde de competiţia internă şi e pe primul loc, cu rezervele. Acesta este mediul în care clujenii ar trebui să se pregătească de marea performanţă. Acesta este nivelul din Liga 1. Nivelul este mediocru şi n-au existat idei la nivelul Ligii 1, care să ridice cumva valoarea competiţie. Doar forţând tineri într-un fotbal mediocru, rişti să creşti în mediocritate.

Investim la nivelul altora?

Şi pentru că vorbim de UEFA Champions League, trebuie să vorbim şi de investiţii. Nimeni nu ajunge în cea mai bogată competiţie fără să investească. Oricum am calcula, CFR nu se poate bate în bugete cu Slavia. Un concern chinez, imens din punct de vedere financiar, a mers în Praga şi a preluat echipa. Ceea ce nu înţelegem noi este că UEFA nu vrea în grupele Ligii echipe sărace. Nu vrea puţin spectatori în deplasări, nici jucători veniţi gratis, nici stadioane limitate la 17.000 de locuri. Ni se pare ciudat ca fotbalul ceh să fie interesant pentru investiţii străine şi al nostru să nu aibă această şansă. Dar oare managerii din fotbalul nostru au competenţe să caute asemenea finanţări? Se ocupă şi cu altceva, în afară să aştepte ordine de le patron şi banii din drepturile tv?

Avem jucători de nivelul lor?

Cele 19 milioane de euro investite la Slavia, doar în transferuri, în ultimii doi ani, arată forţă. Când o echipă din România va transfera coordonatorul de joc al naţionalei Cehiei, am mai putea vorbi că am merita noi să mergem în grupe. Sigur că Omrani a fost “magician” pentru CFR, până acum. Dar el a fost adus din Liga a 4-a din Franţa şi când îl iei de acolo te mai poţi aştepta să-ţi rateze câte un penalty, când e miza mai mare. Din acest motiv unii jucători costă milioane, iar alţii se transferă pe gratis.

Cu toate acestea, fără să fie pregătită sau ajutată cu ceva de fotbalul din care provine, CFR ar putea duce România în grupele Champions League, dacă va rata mai puţin la Praga şi dacă va avea norocul pe care l-a avut la Glasgow. Suntem români şi credem în noroc, mai mult decât în pregătire şi muncă. Să vedem apoi cum vin conducătorii din fotbalul românesc şi ne spun că totul e bine.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.