„Kelong Kings: Mărturiile celui mai prolific aranjor de meciuri”. Primii pași în Europa: „Am plecat din Singapore să aranjăm meciuri din Anglia”. Episodul II

  • Publicat:
  • Actualizat:

„Kelong Kings: Mărturiile celui mai prolific aranjori de meciuri” este cartea momentului în fotbalul mondial. Wilson Raj Perumal, singaporezul închis în Finlanda pentru trucarea mai mulor partide de fotbal, dezvăluie modul în care mafia pariurilor din Asia a reușit să se infiltreze în cele mai importante competiții din lume. În primul episod, ProSport a prezentat începuturile lui Wilson Raj ca aranjor de meciuri și traseul parcurs până la a truca meciuri la Jocurile Olimpice de la Atlanta, din 1996. 

  • Cartea „Kelong Kings: mărturiile celui mai prolific aranjor de meciuri” poate fi cumpărată de pe site-ul www.kelongkings.com, la prețul de 7,20 euro. Cartea este disponibilă momentan doar în limba engleză

Înaintea Jocurilor Olimpice de la Atlanta, pariorii din Asia au primit o lovitură grea: din cauza valului de corupție, naționala statului Singapore s-a retras din Cupa Malaeziei. Wilson Raj Perumal și grupul său de aranjori au fost nevoiți să încerce noi piețe pentru a-și dezvolta „afacerea”. „Mulți dintre noi am pariat pe meciuri din Europa, dar niciunul dintre noi nu am încercat să aranjăm astfel de meciuri. Credeam că fotbalul din Europa este dincolo de puterile noastre”. Ideea avea să dispară într-o seară banală, în timpul unei partide de poker. Povestește Perumal în cartea sa. 

  • – „De ce nu încercăm să aranjăm meciuri din Premier League?”, am întrebat. 
  • – „Imposibil!”, a râs Bryan de ideea mea.
  • – „Atât timp cât fotbaliștii sunt oameni”, am insistat, „orice e posibil”. 

„Bryan mi-a aruncat o privire urâtă, iar Pal nu a reacționat în niciun fel. Continua să se joace cu o țigară, dar am știut că ideea i-a intrat cumva în cap”. Ideea s-a materializat în prima lună a anului 1995, atunci când Wilson Raj  a plecat în Anglia hotărât să facă „afaceri” cu fotbaliștii din Premier League. Țintele sale erau însă mult prea îndrăznețe. Europa se dovedea, într-adevăr, dincolo de puterea celor care pariau sute de mii de dolari pe meciurile pe care le aranjau. Povestește, cu umor, Perumal, care ieșea din Singapore în ciuda interdicției de a părăsi țara. De câteva luni, bărbatul închis acum în Finlanda era anchetat într-un dosar de corupție în fotbal: „Pal a luat niște bani împrumut, să avem de buzunar, iar eu, cum aveam pașaportul reținut, am ieșit din țară folosind actele unui prieten. Nu am avut pașaport fals, pur și simplu nu era al meu. Semănam destul de mult cu acest prieten și m-am gândit că, oricum, albii nu pot să facă diferența între doi indieni”. 

Ian Bennett și-a încheiat cariera la 42 de ani, ultima oară fiind legitimat la Huddersfield Town. Pentru Birmingham, Bennett a jucat 287 de meciuri în Premier League

Fără informații de insider despre fotbalul din Anglia, Perumal a ales un meci la întâmplare. Prima țintă pentru aranjor a fost returul din FA Cup dintre Liverpool și Birmingham. În tur, cele două formații terminaseră la egalitate, iar acum „cormoranii” erau obligați să câștige. „Ne-am aruncat privirea asupra portarului lui Birmingham, Ian Bennett”. Cu o săptămână înaintea meciului, Wilson Raj Perumal și ajutorul său au mers la baza de pregătire a lui Birmingham, s-au prezentat ca jurnaliști din Singapore și au reușit să ajungă în preajma țintei: „Cumva, l-am atras într-un loc retras pe Bennett. >, asociatul meu i-a spus portarului, >. > a răpuns Bennett. Ghinion!”. Liverpool a reușit să câștige în cele din urmă „dubla” cu Birmingham, la penalty-uri, fără ca aranjorii din Asia să poată profita de pe urma meciului. 

  • Ian Bennett a fost sub contract cu Birmingham între 1993 și 2005, timp în care a fost și împrumutat în două rânduri la Sheffield United (2004 – 2005) și la Conventry City (2005). Portarul englez nu a reclamat incidentul atunci, dar în noiembrie 2013 avea să îl povestească în presa britanică: „M-au chemat și m-au rugat să semnez câteva mingi. Apoi, în timp ce vorbeam, am trecut de la autografe la oferta lor pentru a pierde meciul cu Liverpool cu 2-0. Mi-au spus că îmi dau 10.000 de lire. N-am fost sigur că i-am auzit bine, >, le-am spus și am plecat”

Următoarea țintă a lui Perumal și a asociatului său a fost tot un portar: Dimitri Kharine, de la Chelsea. „Așa cum am procedat și la Birmingham, și la Chelsea ne-am dat drept jurnaliști și am cerut permisiunea celor din staff pentru a intra în baza de pregătire. «Antrenorul Glenn Hoddle spune că trebuie să vorbiți cu ofițerul de presă al clubului», ni s-a transmis. În ciuda refuzului, nu ne-a fost foarte greu să stăm de vorbă cu jucătorii. Am decis să îl așteptăm pe Kharine în parcare și l-am abordat atunci când se pregătea să intre în Mini-ul său.«Salut, poți să ne iei și pe noi ?», l-a întrebat asociatul meu. «Sigur, hai, urcați-vă!», ne-a răspuns Kharine într-o engleză aproximativă. Odată intrați în mașină, am hotărât să facem mutarea decisivă: «Îți dăm 60.000 de dolari dacă pierzi următorul meci». Rusul și-a păstrat calmul: «Am avut o carieră frumoasă la Chelsea și nu cred că această ofertă ar fi bună pentru mine. În 1994, în timpul Campionatului Mondial din Statele Unite mai mulți oameni au venit la mine să-mi propună să pierd meciuri în schimbul unei sume de bani. Vreau doar să mă concentrez pe anii rămași din carier㻄. Dezamăgiți, aranjorii au coborât din mașina portarului și, totodată, au renunțat la ideea de a corupe jucători din Premier League. S-au întors în Singapore pentru a raporta eșecul, dar Pal, omul care îi susținea financiar, nu voia să accepte eșecul: „E o treabă foarte dificilă pentru că băieții ăștia au un nivel al integrității foarte ridicat”, și-a expus Perumal varianta, ca apoi să vină cu o altă variantă din care el și ai săi să facă bani: „De ce nu încercăm să găsim electricianul unui stadion, îi dăm 100.000 de lire sau ceva de genul ăsta și îl punem să oprească nocturna atunci când îi spunem noi”. Pe piața din Asia din acea perioadă, pariurile erau validate și în cazul în care un meci era întrerupt în a doua repriză. Mai exact, dacă era întrerupt doar în cea de-a doua parte: „Dacă se întâmpla ceva și meciul se termina chiar și după 10 secunde din repriza a doua, companiile de pariuri plăteau în funcție de scorul înregistrat până în acel moment. Partea bună la o astfel de schemă este că nu ai cum să pierzi!”, și-a elaborat planul Perumal, dar fără a-i putea convinge pe ceilalți. Cu toate acestea, susține același Raj Perumal, ideea sa avea să fie pusă în aplicare ani mai târziu în Premier League și în Champions League.  Împotriva dorinței sale, singaporezul s-a întors în Anglia și și-a încercat încă o dată norocul. 

ARESTAT ȘI TRIMIS LA ÎNCHISOARE

„De data asta, ținta noastră era portarul lui Leicester City, Kevin Poole. Eu călătoream, din nou, cu pașaportul prietenului meu, dar autoritățile britanice erau mult mai atente, controalele erau mult mai stricte din cauza valului de imigranți indieni. Un ofițer mi-a cerut pașaportul și a început să îl analizeze cu atenție «Ceva este în neregulă», mi-a spus uitându-se când la poza din pașaport, când la fața mea. Am fost reținut și, în cele din urmă, am recunoscut: «Sunt Wilson Raj Perumal și sunt căutat de autoritățile din Singapore»„. Perumal a fost trimis în Singapore, acolo unde a fost condamnat la un an de închisoare cu executare. 

La finalul anului 1995, Wilson Perumal a ieșit din închisoare, iar prima veste pe care a aflat-o a fost că vechiul său colaborator, Pal, fusese și el arestat pentru aranjamentele din Cupa Malaeziei: „Bryan îl trădase pe Pal. I-a spus că, dacă îi dă un milion de dolari, îl poate ajuta să iasă din închisoare. Disperat, Pal i-a dat banii, dar Bryan a dispărut fără urmă. Cu toate că suferise o pierdere importantă, Pal a mai avut bani să plătească alți oameni și, în cele din urmă, a fost condamnat într-un singur stat din Malaezia și a petrecut o singură zi în spatele gratiilor. În arest, s-a lăudat în stânga și-n dreapta cu aranjamentele pe care le-a făcut. Timp de doi ani, el a fost cel mai important > din Cupa Malaeziei. El a decis ultimele două câștigătoare și a făcut mai bine de 40 de milioane de dolari singaporezi doar din aranjamente”. 

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie găsită moartă: „Mi-a zis că…”
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie găsită moartă: „Mi-a zis că…”
Rana groaznică a lui Romario Benzar. Imaginea vă poate afecta emoțional
Rana groaznică a lui Romario Benzar. Imaginea vă poate afecta emoțional
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă…
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea Stăpânului Moldovei
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea Stăpânului Moldovei
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a dat buzna și.....
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a dat buzna și.....
JUDECĂTORII au luat decizia finală. FLORIN CĂLINESCU a primit vestea chiar acum
JUDECĂTORII au luat decizia finală. FLORIN CĂLINESCU a primit vestea chiar acum
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen