Jan Åge Fjørtoft, fostul atacant al Norvegiei: „Suntem privilegiați pentru că avem fondul suveran cu bani din petrol, dar problemele economice vor dura mult mai mult decât COVID-19!” | EXCLUSIV

Autor: Victor Vrînceanu Publicat: 31 Mar. 2020, 23:17 Actualizat: 01 Apr. 2020, 00:53 Fotbal Extern
Jan Åge Fjørtoft, fostul atacant al Norvegiei: „Suntem privilegiați pentru că avem fondul suveran cu bani din petrol, dar problemele economice vor dura mult mai mult decât COVID-19!” | EXCLUSIV

Jan Åge Fjørtof, atacant legendar al naționalei Norvegiei, ajuns acum la 53 de ani, a acceptat să discute în exclusivitate cu ProSport despre probleme mondiale cauzate de pandemia COVID-19, meciul pe care România trebuie să îl joace cu Islanda, dar și secretele noii senzații a fotbalului norvegian, Erling Haaland.

După ce s-a lăsat de fotbal, Fjørtof a început o carieră în media. Acesta a lucrat atât ca analist TV pentru SKY Germania, dar și pentru posturi din țara sa, iar în ultimii ani a fost reporter TV la meciurile din Liga Campionilor. Cel mai recent episod care l-a făcut să reapară în atenția iubitorilor fotbalului a fost imediat după finala din sezonul trecut de Liga campionilor, câștigată de Liverpool. Atunci, fostul atacant al naționalei Norvegiei i-a luat un interviu lui Juergen Klopp, moment în care tehnicianul cormoranilor a începuet să cânte. Clipul cu cei doi a devenit viral.

11 echipe a bifat Fjørtoft în carieră: IL Hødd, HamKam, Lillestrøm, Rapid Viena, Swindon Town, Middlesbrough, Sheffield United, Barnsley, Eintracht Frankfurt, Stabæk și Lillestrøm

PROSPORT: Domnule Fjortoft, ce mai faceți?

Jan Åge Fjørtof: Mă pregătesc să ies la jogging. De abia am terminat cele două săptămâni de carantină pentru că am fost la meciul din Liga Campionilor, PSG – Dortmund. Chiar dacă a fost cu porțile închise, tot a trebuit să stau în carantină. 

PSP: Cum este situația în Norvegia?

JF: De două săptămâni și jumătate s-au închis școlile, evenimentele culturale și cele sportive. Statul încearcă să testeze cât mai mulți cetățeni cu putință. Momentan cifrele statistice sunt bune, dar nu asta contează. Noi încercăm să verificăm cât mai mulți oameni și sperăm să trecem cu bine de primul val. Adică să avem condiții în spitale, paturi suficiente și ce mai e nevoie pentru toată lumea.

PSP: Populația este panicată?

JF: Nu, deloc. Suntem bine organizați. Guvernul a transmis foarte clar ce este permis și ce nu în această perioadă, iar cetățenii țin cont. Se pare că într-un timp foarte scurt oamenii și-au schimbat stilul de viață. Sunt plăcut surprins de cât de bine ne-am adaptat într-un timp foarte scurt.

”PSG – Dortmund s-a jucat cu porțile închise, dar la stadion erau 5.000 de oameni!”

PSP: Cu fotbalul din Norvegia ce se întâmplă?

JF: Am procedat și noi așa cum au făcut și celelalte state, am suspendat pentru moment competițiile. Cred că așa este cel mai bine. Oricum, la noi campionatul e puțin diferit față de restul țărilor europene. Începem undeva prin aprilie și terminăm sezonul în noiembrie. Am amânat și noi startul campionatului și vom vedea când vom putea să începem. Important este ca toate țările să își ducă competițiile la final, indiferent când se reiau. Asta nu vom hotărî, noi, cei care tot vorbim despre fotbal, ci guvernele și acest virus care a venit peste noi. Din păcate nu știm cât va sta acest virus.

PSP: Belarus și Nicaragua refuză să își suspende competițiile, se joacă în continuare fotbal acolo. Cum vi se pare această decizie?

JF: Ce să vă spun? Eu am mai glumit la mine în Norvegia și am spus că avem cinci milioane de specialiști la fotbal. Așa e și cu pandemia de coronavirus acum.Toată lumea se pricepe! Ce pot să îți spun este că eu susțin total deciziile luate de statul nostru.

PSP: Cum vi se pare varianta de a reporni fotbalul mai repede cu condiția să se joace fără spectatori?

JF: E o variantă, dar există dificultăți.

PSP: De ce?

JF: Vă dau cel mai recent exemplu, meciul la care am fost, PSG – Dortmund. S-a jucat cu porțile închise, însă la poarta stadionului au fost 5.000 de suporteri. Dacă se întâmplă așa ceva, e cam același lucru! Virusul se extinde! Imaginați-vă ce s-ar întâmpla dacă Dortmund ar juca cu Shalke. În mod normal sunt peste 80.000 de fani la stadion. Dintre aceștia, câți credeți că ar rezista să nu vină măcar în jurul stadionului? Deși la prima vedere pare o soluție, nu e deloc o decizie ușor de luat!

20 de goluri în 71 de meciuri a marcat Fjørtoft pentru prima reprezentativă a Norvegiei

PSP: Cât de mult va fi afectat fotbalul mondial de aceste pauză?

JF: În primul rând, cel mai important lucru pe care vreau să îl spun este că sportul trebuie să arate societății că face parte din societate! Problemele noastre nu sunt mari față de problema locurilor de muncă sau de ce trăiesc oamenii care își pierd persoanele dragi. Ar trebui să ne poziționăm corect în societatea în care trăim și să nu facem o tragedie din stoparea fotbalului. Ca să îți răspund la întrebarea ta, fotbalul nu va fi foarte afectat dacă te referi la performanțe sportive. Toată lumea ia o pauză! O echipă din Anglia dacă va juca cu una din Spania va fi la același nivel de pregătire. Se pot face antrenamente utile și acasă, chiar dacă nu e ca într-un grup organizat, dar toți vor fi la același nivel. De asta am fost puțin dezamăgit de întârzierea cu care IOC a luat decizia amânării Jocurilor Olimpice. Unii dintre sportivi sunt deja calificați, alții nu și urmau calificări. Nu era fair. Acum e totul corect, deși repet, decizia a fost luată târziu. 

”Islanda nu mai are forța de altădată!Sper ca România să redevină o forță a fotbalului!”

PSP: Cum va fi afectată Liga Campionilor?

JF: Cred că am putea să vedem o finală în luna iulie. UEFA a spus că vom duce la final competiția. Oricum, cred că cel mai important este ca ligile interne să își termine sezoanele. Campionatele interne sunt competițiile cele mai importante și sunt strâns legate de cele europene. Mai important și decât Liga Campionilor, cu toate că iubesc și lucrez în această competiție, trebuie să primeze campionatele interne. Poate Liga Campionilor să fie finalizată cu un turneu de o săptămână în Turcia, poate fi o variantă. În acest moment, sunt toate variantele pe masă. Oricum, chiar dacă trebuie să așteptăm până în august, trebuie să terminăm sezonul. 

PSP: România are de jucat un baraj important cu Islanda pentru a spera la Euro. Cum vedeți această întâlnire? Partida a fost amânată de pe 26 martie pe 4 iunie și din nou acum pentru luna septembrie.

JF: E firească mutarea acestor partide pentru că trebuie eliberat spațiu pentru meciurile din campionatele interne. Și Norvegia trebuia să joace cu Serbia, dar s-a amânat jocul. Cât despre meciul vostru cu Islanda, cred că e o partidă deschisă oricărui rezultat. Islanda nu mai are forța de altădată, iar România pe care am urmărit-o în grupa de calificare pentru Euro, mai are și ea de lucrat. Aveți jucători de calitate, asta este clar. I-ați avut întotdeauna! Eu am fost mereu un fan al naționalei voastre, în special în anii 90. Îmi plăceau foarte mult jucătorii de atunci. Cu toate că e normal să țin cu țările nordice, mi-aș dori foarte mult ca România să revină în fotbal ca o forță așa cum a fost odată. Pentru asta, trebuie să aveți mare grijă în dezvoltarea jucătorilor tineri. La fel trebuie să procedăm și noi.

PSP: În România mulți oameni vor intra în somaj tehnic și vor fi plătiți cu 75% din salariul mediu. Norvegia cum tratează probleme economice apărute din cauza coronavirusului?

JF: Nu e ușor nici pentru noi. Industria este afectată, e clar. S-au închis restaurante, hoteluri, frizerii și așa mai departe. Noi, norvegienii, suntem cumva privilegiați pentru că avem fondul suveran de bani din petrol. Este o rezervă mare și ne vom folosi de ea, dar asta nu înseamnă că nu vom fi afectați. Consecințele economice vor trece mai greu decât pandemia. Până la urmă vom combate acest virus, dar economia va avea de suferit pe o perioadă mult mai lungă. 

PSP: Revenind la fotbal, puteți să ne explicați de ce norvegianul Erling Haaland este la 19 ani atât de eficient?

JF: (râde) Este o întrebare foarte bună! Asta vorbeam și eu cu tatăl lui cu care am fost coleg la echipa națională. Este un foarte bun exemplu de profesionalism deși este foarte tânăr. Are o atitudine bună, își iubește jocul și a luat întotdeauna decizii foarte bine gândite.

PSP: La ce decizii vă referiți?

JF: La început, a jucat la un club mic, Bryne, după care s-a mutat la Molde, unde știe toată lumea că este un mediu foarte bun pentru dezvoltarea tinerilor. A început să marcheze mult în Norvegia și putea să plece direct la un club mare, să câștige bani mulți din prima. Putea ajunge la Juventus, de exemplu.El a ales să meargă la Salzburg, într-un mediu sănătos pentru dezvoltarea jucătorilor tineri. Și aici a uimit pe toată lumea, a jucat bine în Liga Campionilor și din nou a avut șansa să meargă la cluburi imense din Europa. A ales din nou în perspectiva carierei sale pe termen lung. A semnat cu Dortmund pentru că germanii au o adevărată tradiție când vine vorba de transformarea jucătorilor tineri și buni în fotbaliști incredibili. Erling și oamenii din jurul lui au plănuit senzațional până acum cariera jucătorului și rezultatele pe care le are cred că sunt doar o consecință a acestui plan. 

PSP: Care este punctul maxim la care poate ajunge?

JF: Are doar 19 ani, nu putem discuta în acest moment de așa ceva. Știu însă că el se va antrena, va mânca, va dormi și va consulta psihologi la cel mai înalt nivel, pentru a fi cel mai bun. Ați văzut în acest an ce a făcut, a marcat de zece ori în Liga Campionilor, a dat gol cu Liverpool, ”dublă” cu PSG. Erling este deja la un nivel foarte înalt.

PSP: Poate menține nivelul actual?

JF: Ca atlet, indiferent de disciplină, e greu însă să te menții la același nivel pe o perioadă lungă de timp. De asta mă bucură faptul că este la Dortmund, un club care va avea răbdare cu el și unde există oameni care au capacitatea să îi mențină dorința de performanță. E foarte dornic de asta! Îmi amintește de un alt norvegian tânăr la fel de ambițios, Martin Odegaard. El e puțin mai mare decât Haaland, dar e același stil. S-a întors în Spania după două împrumuturi în Olanda și acum, în tricoul lui Sociedad, e unul dintre cei mai buni mijlocași din ”La Liga”. Ei caută tot timpul să fie cei mai buni, dar nu uitați cât de tineri sunt! Haideți să vedem unde pot să ajungă!

PSP: Haaland era considerat un mare talent și când juca la copii și juniori?

JF: Bine, eu îl știam în ideea că fiul prietenului meu joacă fotbal și are talent. Dar mi-au spus și antrenorii de la U15 că au un jucător foarte talentat, cu potențial mare. Da, se vorbea de el, dar explozia rapidă pe care a avut-o ne-a surprins pe toți. Cred că și pe el!

Cifrele carierei lui Fjørtoft

Meciuri/goluri prima ligă norvegiană: 61/28
Meciuri/goluri prima ligă austriacă: 129/ 62
Meciuri/goluri Bundesliga: 52/14
Meciuri/goluri Premier League: 84/25

Autor: Victor Vrînceanu Publicat: 31 Mar. 2020, 23:17 Actualizat: 01 Apr. 2020, 00:53 Fotbal Extern
Pe aceeași temă
Margherita de la Clejani a "RECIDIVAT"! A lovit un copil, iar ce a făcut apoi întrece orice imaginaţie. A început să râdă şi :O...Avem imaginile
Margherita de la Clejani a "RECIDIVAT"! A lovit un copil, iar ce a făcut apoi întrece orice imaginaţie. A început ...
VIDEO
Depăşiri kamikaze în judeţul cu cei mai mulţi morţi în
accidente rutiere
VIDEO Depăşiri kamikaze în judeţul cu cei mai mulţi morţi în accidente rutiere
GALERIE FOTO În cel mai rece oraş de pe Pământ stripteuzele livrează mâncare
GALERIE FOTO În cel mai rece oraş de pe Pământ stripteuzele livrează mâncare
Anuntul MOMENTULUI facut de Edi Iordanescu! Ce spune despre posibilitatea de a o antrena pe FCSB
Anuntul MOMENTULUI facut de Edi Iordanescu! Ce spune despre posibilitatea de a o antrena pe FCSB
10 lucruri pe care nu le ştiai despre... erecţie!
10 lucruri pe care nu le ştiai despre... erecţie!
Au arătat tot fără inhibiții! Topul celor mai apetisanți sâni de vedete din România
Au arătat tot fără inhibiții! Topul celor mai apetisanți sâni de vedete din România
Drama
cutremurătoare a unei femei-impiegat. A fost tâlhărită şi incendiată în staţia CFR unde lucra pentru că s-a opus din răsputeri violului
Drama cutremurătoare a unei femei-impiegat. A fost tâlhărită şi incendiată în staţia CFR unde lucra pentru că s-a ...
CRUNT. Un alt virus MORTAL a început să lovească! „Există deja persoane decedate”
CRUNT. Un alt virus MORTAL a început să lovească! „Există deja persoane decedate”
O PROSTITUATĂ a sunat la ambulanţă pentru un caz de ''penis captivus''. Ce s-a întâmplat cu clientul ei chiar în toiul ACŢIUNII- VIDEO
O PROSTITUATĂ a sunat la ambulanţă pentru un caz de ''penis captivus''. Ce s-a întâmplat cu clientul ei chiar în toiul ...
"Florin Zamfirescu A MURIT!" Stirea care a socat Romania a avut o reactie imediata! " Va multumesc pentru anunt😲"
S-A AFLAT adevărul. Câți oameni au murit, de fapt, de coronavirus, în Marea Britanie
S-A AFLAT adevărul. Câți oameni au murit, de fapt, de coronavirus, în Marea Britanie
Cel mai negru coșmar pentru Diana, fiica lui Adrian Enache! Din păcate...
Cel mai negru coșmar pentru Diana, fiica lui Adrian Enache! Din păcate...
ULTIMĂ ORĂ. Ce se întâmplă între China şi România? Beijingul a provocat României cel mai mare DEFICIT. Dezvăluiri despre dependenţa faţă de chinezi
ULTIMĂ ORĂ. Ce se întâmplă între China şi România? Beijingul a provocat României cel mai mare DEFICIT. Dezvăluiri ...
Heidi Klum, complet dezbrăcată în izolare. Cum îşi încântă soţul mai tânăr cu 16 ani
Heidi Klum, complet dezbrăcată în izolare. Cum îşi încântă soţul mai tânăr cu 16 ani
BMW-ul M5 al lui George Buhnici este din nou la vânzare pe Autovit. Cât a lăsat la preț vedeta de când se chinuie să vândă mașina
BMW-ul M5 al lui George Buhnici este din nou la vânzare pe Autovit. Cât a lăsat la preț vedeta de când se chinuie să ...
Au mers la râu, după carantină. S-a uitat în apă și a amuțit
Au mers la râu, după carantină. S-a uitat în apă și a amuțit
E ştirea momentului în lume! China a ascuns informaţii vitale despre coronavirus! Totul a ieşit la iveală!
E ştirea momentului în lume! China a ascuns informaţii vitale despre coronavirus! Totul a ieşit la iveală!
Un accident grav s-a produs în Botoșani, peste 150 de persoane. VEZI VIDEO cu impactul devastator
Un accident grav s-a produs în Botoșani, peste 150 de persoane. VEZI VIDEO cu impactul devastator
Noi detalii ce au șocat o lume întreagă au ieșit la iveală! Familia Regală, implicată în moartea Prințesei Diana! Aceștia au vrut să o reducă la tăcere. Cu ce voia Prințesa să îi dea în vileag
Noi detalii ce au șocat o lume întreagă au ieșit la iveală! Familia Regală, implicată în moartea Prințesei Diana! ...
Smiley a ținut să se afle de la el! Veste bună! Ce a declarat despre relația cu Gina Pistol. Fanii, în culmea fericirii
Smiley a ținut să se afle de la el! Veste bună! Ce a declarat despre relația cu Gina Pistol. Fanii, în culmea fericirii
OMS şi mai mulţi specialişti avertizează: Nu există dovezi care să demonstreze că virusul îşi pierde din putere
OMS şi mai mulţi specialişti avertizează: Nu există dovezi care să demonstreze că virusul îşi pierde din putere
FOTO / Imagine emoționantă cu Vulpița îmbrățișându-și fiica! Tânăra și-a revăzut fetița după o lungă perioadă. ”O iubesc”
FOTO / Imagine emoționantă cu Vulpița îmbrățișându-și fiica! Tânăra și-a revăzut fetița după o lungă perioadă. ...
Calendar ortodox 2 iunie. Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava
Calendar ortodox 2 iunie. Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava
SECRETUL celei mai bune băuturi de sezon
SECRETUL celei mai bune băuturi de sezon
Este incredibil cât au ajuns să coste mașinile second-hand în Germania! Nimeni nu le mai vrea, dar samsarii noștri fac un profit URIAȘ!
Este incredibil cât au ajuns să coste mașinile second-hand în Germania! Nimeni nu le mai vrea, dar samsarii noștri fac ...
De ce a dispărut Mihaela Rădulescu de ceva timp! 'Sigur i s-a întâmplat ceva!' Anunțul vedetei
De ce a dispărut Mihaela Rădulescu de ceva timp! 'Sigur i s-a întâmplat ceva!' Anunțul vedetei
FOTO. Cum arată acum fiica mai mică a lui Corneliu Vadim Tudor. Jeni nu prea are jenă și pozează în ipostaze incendiare
FOTO. Cum arată acum fiica mai mică a lui Corneliu Vadim Tudor. Jeni nu prea are jenă și pozează în ipostaze incendiare