Jan Åge Fjørtoft, fostul atacant al Norvegiei: „Suntem privilegiați pentru că avem fondul suveran cu bani din petrol, dar problemele economice vor dura mult mai mult decât COVID-19!” | EXCLUSIV

Autor: Victor Vrînceanu Publicat: 31 Mar. 2020, 23:17 Actualizat: 01 Apr. 2020, 00:53 Fotbal Extern
Jan Åge Fjørtoft, fostul atacant al Norvegiei: „Suntem privilegiați pentru că avem fondul suveran cu bani din petrol, dar problemele economice vor dura mult mai mult decât COVID-19!” | EXCLUSIV

Jan Åge Fjørtof, atacant legendar al naționalei Norvegiei, ajuns acum la 53 de ani, a acceptat să discute în exclusivitate cu ProSport despre probleme mondiale cauzate de pandemia COVID-19, meciul pe care România trebuie să îl joace cu Islanda, dar și secretele noii senzații a fotbalului norvegian, Erling Haaland.

După ce s-a lăsat de fotbal, Fjørtof a început o carieră în media. Acesta a lucrat atât ca analist TV pentru SKY Germania, dar și pentru posturi din țara sa, iar în ultimii ani a fost reporter TV la meciurile din Liga Campionilor. Cel mai recent episod care l-a făcut să reapară în atenția iubitorilor fotbalului a fost imediat după finala din sezonul trecut de Liga campionilor, câștigată de Liverpool. Atunci, fostul atacant al naționalei Norvegiei i-a luat un interviu lui Juergen Klopp, moment în care tehnicianul cormoranilor a începuet să cânte. Clipul cu cei doi a devenit viral.

11 echipe a bifat Fjørtoft în carieră: IL Hødd, HamKam, Lillestrøm, Rapid Viena, Swindon Town, Middlesbrough, Sheffield United, Barnsley, Eintracht Frankfurt, Stabæk și Lillestrøm

PROSPORT: Domnule Fjortoft, ce mai faceți?

Jan Åge Fjørtof: Mă pregătesc să ies la jogging. De abia am terminat cele două săptămâni de carantină pentru că am fost la meciul din Liga Campionilor, PSG – Dortmund. Chiar dacă a fost cu porțile închise, tot a trebuit să stau în carantină. 

PSP: Cum este situația în Norvegia?

JF: De două săptămâni și jumătate s-au închis școlile, evenimentele culturale și cele sportive. Statul încearcă să testeze cât mai mulți cetățeni cu putință. Momentan cifrele statistice sunt bune, dar nu asta contează. Noi încercăm să verificăm cât mai mulți oameni și sperăm să trecem cu bine de primul val. Adică să avem condiții în spitale, paturi suficiente și ce mai e nevoie pentru toată lumea.

PSP: Populația este panicată?

JF: Nu, deloc. Suntem bine organizați. Guvernul a transmis foarte clar ce este permis și ce nu în această perioadă, iar cetățenii țin cont. Se pare că într-un timp foarte scurt oamenii și-au schimbat stilul de viață. Sunt plăcut surprins de cât de bine ne-am adaptat într-un timp foarte scurt.

”PSG – Dortmund s-a jucat cu porțile închise, dar la stadion erau 5.000 de oameni!”

PSP: Cu fotbalul din Norvegia ce se întâmplă?

JF: Am procedat și noi așa cum au făcut și celelalte state, am suspendat pentru moment competițiile. Cred că așa este cel mai bine. Oricum, la noi campionatul e puțin diferit față de restul țărilor europene. Începem undeva prin aprilie și terminăm sezonul în noiembrie. Am amânat și noi startul campionatului și vom vedea când vom putea să începem. Important este ca toate țările să își ducă competițiile la final, indiferent când se reiau. Asta nu vom hotărî, noi, cei care tot vorbim despre fotbal, ci guvernele și acest virus care a venit peste noi. Din păcate nu știm cât va sta acest virus.

PSP: Belarus și Nicaragua refuză să își suspende competițiile, se joacă în continuare fotbal acolo. Cum vi se pare această decizie?

JF: Ce să vă spun? Eu am mai glumit la mine în Norvegia și am spus că avem cinci milioane de specialiști la fotbal. Așa e și cu pandemia de coronavirus acum.Toată lumea se pricepe! Ce pot să îți spun este că eu susțin total deciziile luate de statul nostru.

PSP: Cum vi se pare varianta de a reporni fotbalul mai repede cu condiția să se joace fără spectatori?

JF: E o variantă, dar există dificultăți.

PSP: De ce?

JF: Vă dau cel mai recent exemplu, meciul la care am fost, PSG – Dortmund. S-a jucat cu porțile închise, însă la poarta stadionului au fost 5.000 de suporteri. Dacă se întâmplă așa ceva, e cam același lucru! Virusul se extinde! Imaginați-vă ce s-ar întâmpla dacă Dortmund ar juca cu Shalke. În mod normal sunt peste 80.000 de fani la stadion. Dintre aceștia, câți credeți că ar rezista să nu vină măcar în jurul stadionului? Deși la prima vedere pare o soluție, nu e deloc o decizie ușor de luat!

20 de goluri în 71 de meciuri a marcat Fjørtoft pentru prima reprezentativă a Norvegiei

PSP: Cât de mult va fi afectat fotbalul mondial de aceste pauză?

JF: În primul rând, cel mai important lucru pe care vreau să îl spun este că sportul trebuie să arate societății că face parte din societate! Problemele noastre nu sunt mari față de problema locurilor de muncă sau de ce trăiesc oamenii care își pierd persoanele dragi. Ar trebui să ne poziționăm corect în societatea în care trăim și să nu facem o tragedie din stoparea fotbalului. Ca să îți răspund la întrebarea ta, fotbalul nu va fi foarte afectat dacă te referi la performanțe sportive. Toată lumea ia o pauză! O echipă din Anglia dacă va juca cu una din Spania va fi la același nivel de pregătire. Se pot face antrenamente utile și acasă, chiar dacă nu e ca într-un grup organizat, dar toți vor fi la același nivel. De asta am fost puțin dezamăgit de întârzierea cu care IOC a luat decizia amânării Jocurilor Olimpice. Unii dintre sportivi sunt deja calificați, alții nu și urmau calificări. Nu era fair. Acum e totul corect, deși repet, decizia a fost luată târziu. 

”Islanda nu mai are forța de altădată!Sper ca România să redevină o forță a fotbalului!”

PSP: Cum va fi afectată Liga Campionilor?

JF: Cred că am putea să vedem o finală în luna iulie. UEFA a spus că vom duce la final competiția. Oricum, cred că cel mai important este ca ligile interne să își termine sezoanele. Campionatele interne sunt competițiile cele mai importante și sunt strâns legate de cele europene. Mai important și decât Liga Campionilor, cu toate că iubesc și lucrez în această competiție, trebuie să primeze campionatele interne. Poate Liga Campionilor să fie finalizată cu un turneu de o săptămână în Turcia, poate fi o variantă. În acest moment, sunt toate variantele pe masă. Oricum, chiar dacă trebuie să așteptăm până în august, trebuie să terminăm sezonul. 

PSP: România are de jucat un baraj important cu Islanda pentru a spera la Euro. Cum vedeți această întâlnire? Partida a fost amânată de pe 26 martie pe 4 iunie și din nou acum pentru luna septembrie.

JF: E firească mutarea acestor partide pentru că trebuie eliberat spațiu pentru meciurile din campionatele interne. Și Norvegia trebuia să joace cu Serbia, dar s-a amânat jocul. Cât despre meciul vostru cu Islanda, cred că e o partidă deschisă oricărui rezultat. Islanda nu mai are forța de altădată, iar România pe care am urmărit-o în grupa de calificare pentru Euro, mai are și ea de lucrat. Aveți jucători de calitate, asta este clar. I-ați avut întotdeauna! Eu am fost mereu un fan al naționalei voastre, în special în anii 90. Îmi plăceau foarte mult jucătorii de atunci. Cu toate că e normal să țin cu țările nordice, mi-aș dori foarte mult ca România să revină în fotbal ca o forță așa cum a fost odată. Pentru asta, trebuie să aveți mare grijă în dezvoltarea jucătorilor tineri. La fel trebuie să procedăm și noi.

PSP: În România mulți oameni vor intra în somaj tehnic și vor fi plătiți cu 75% din salariul mediu. Norvegia cum tratează probleme economice apărute din cauza coronavirusului?

JF: Nu e ușor nici pentru noi. Industria este afectată, e clar. S-au închis restaurante, hoteluri, frizerii și așa mai departe. Noi, norvegienii, suntem cumva privilegiați pentru că avem fondul suveran de bani din petrol. Este o rezervă mare și ne vom folosi de ea, dar asta nu înseamnă că nu vom fi afectați. Consecințele economice vor trece mai greu decât pandemia. Până la urmă vom combate acest virus, dar economia va avea de suferit pe o perioadă mult mai lungă. 

PSP: Revenind la fotbal, puteți să ne explicați de ce norvegianul Erling Haaland este la 19 ani atât de eficient?

JF: (râde) Este o întrebare foarte bună! Asta vorbeam și eu cu tatăl lui cu care am fost coleg la echipa națională. Este un foarte bun exemplu de profesionalism deși este foarte tânăr. Are o atitudine bună, își iubește jocul și a luat întotdeauna decizii foarte bine gândite.

PSP: La ce decizii vă referiți?

JF: La început, a jucat la un club mic, Bryne, după care s-a mutat la Molde, unde știe toată lumea că este un mediu foarte bun pentru dezvoltarea tinerilor. A început să marcheze mult în Norvegia și putea să plece direct la un club mare, să câștige bani mulți din prima. Putea ajunge la Juventus, de exemplu.El a ales să meargă la Salzburg, într-un mediu sănătos pentru dezvoltarea jucătorilor tineri. Și aici a uimit pe toată lumea, a jucat bine în Liga Campionilor și din nou a avut șansa să meargă la cluburi imense din Europa. A ales din nou în perspectiva carierei sale pe termen lung. A semnat cu Dortmund pentru că germanii au o adevărată tradiție când vine vorba de transformarea jucătorilor tineri și buni în fotbaliști incredibili. Erling și oamenii din jurul lui au plănuit senzațional până acum cariera jucătorului și rezultatele pe care le are cred că sunt doar o consecință a acestui plan. 

PSP: Care este punctul maxim la care poate ajunge?

JF: Are doar 19 ani, nu putem discuta în acest moment de așa ceva. Știu însă că el se va antrena, va mânca, va dormi și va consulta psihologi la cel mai înalt nivel, pentru a fi cel mai bun. Ați văzut în acest an ce a făcut, a marcat de zece ori în Liga Campionilor, a dat gol cu Liverpool, ”dublă” cu PSG. Erling este deja la un nivel foarte înalt.

PSP: Poate menține nivelul actual?

JF: Ca atlet, indiferent de disciplină, e greu însă să te menții la același nivel pe o perioadă lungă de timp. De asta mă bucură faptul că este la Dortmund, un club care va avea răbdare cu el și unde există oameni care au capacitatea să îi mențină dorința de performanță. E foarte dornic de asta! Îmi amintește de un alt norvegian tânăr la fel de ambițios, Martin Odegaard. El e puțin mai mare decât Haaland, dar e același stil. S-a întors în Spania după două împrumuturi în Olanda și acum, în tricoul lui Sociedad, e unul dintre cei mai buni mijlocași din ”La Liga”. Ei caută tot timpul să fie cei mai buni, dar nu uitați cât de tineri sunt! Haideți să vedem unde pot să ajungă!

PSP: Haaland era considerat un mare talent și când juca la copii și juniori?

JF: Bine, eu îl știam în ideea că fiul prietenului meu joacă fotbal și are talent. Dar mi-au spus și antrenorii de la U15 că au un jucător foarte talentat, cu potențial mare. Da, se vorbea de el, dar explozia rapidă pe care a avut-o ne-a surprins pe toți. Cred că și pe el!

Cifrele carierei lui Fjørtoft

Meciuri/goluri prima ligă norvegiană: 61/28
Meciuri/goluri prima ligă austriacă: 129/ 62
Meciuri/goluri Bundesliga: 52/14
Meciuri/goluri Premier League: 84/25

Autor: Victor Vrînceanu Publicat: 31 Mar. 2020, 23:17 Actualizat: 01 Apr. 2020, 00:53 Fotbal Extern
Pe aceeași temă
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un bărbat, prins de polițiști făcând amor cu 3 prostituate, în același timp
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un bărbat, prins de polițiști făcând amor cu 3 prostituate, în același timp
Şumudică, plecăciune în faţa lui Erdogan: „Sper să conducă Turcia până va muri!“
Şumudică, plecăciune în faţa lui Erdogan: „Sper să conducă Turcia până va muri!“
Suedia suspendă plăţile către Pfizer pentru vaccinul anti-COVID-19
Suedia suspendă plăţile către Pfizer pentru vaccinul anti-COVID-19
Prima reactie oficiala a ANAD in mega scandalul de dopaj de la Astra: „Repercusiunile ar putea fi foarte grave!”
Prima reactie oficiala a ANAD in mega scandalul de dopaj de la Astra: „Repercusiunile ar putea fi foarte grave!”
Sunt amantă de 11 ani și vreau să le spun ceva femeilor măritate. Mesajul care zdruncină tot ce știai despre căsnicie
Sunt amantă de 11 ani și vreau să le spun ceva femeilor măritate. Mesajul care zdruncină tot ce știai despre căsnicie
Mădălina Ghenea, apariție senzuală într-o rochie mulată. Fanii au reacționat: Sophia Loren are o urmașă
Mădălina Ghenea, apariție senzuală într-o rochie mulată. Fanii au reacționat: Sophia Loren are o urmașă
Circ TOTAL! Diana Şoşoacă, dată afară de Mihai Gâdea din platoul emisiunii Sinteza Zilei
Circ TOTAL! Diana Şoşoacă, dată afară de Mihai Gâdea din platoul emisiunii Sinteza Zilei
Liviu Dragnea A ȘOCAT pe toată lumea! Decizia luată în închisoare: Vrea neapărat să muncească
Liviu Dragnea A ȘOCAT pe toată lumea! Decizia luată în închisoare: Vrea neapărat să muncească
Programările din etapa a doua de vaccinare vor fi amânate. Explicaţiile lt. col. medic dr. Valeriu Gheorghiţă
Programările din etapa a doua de vaccinare vor fi amânate. Explicaţiile lt. col. medic dr. Valeriu Gheorghiţă
VIDEO Ultimele clipe de viață ale interlopului ÎMPUȘCAT în cap. Imagini dramatice de la locul crimei
VIDEO Ultimele clipe de viață ale interlopului ÎMPUȘCAT în cap. Imagini dramatice de la locul crimei
Unul dintre cele mai bine păzite SECRETE înainte de 1989: data reală a naşterii lui Ceauşescu - FOTO
Unul dintre cele mai bine păzite SECRETE înainte de 1989: data reală a naşterii lui Ceauşescu - FOTO
Incidentul șocant în care a fost implicată echipa Real Madrid. Fanii nu își pot reveni / Declarația lui Zidane
Incidentul șocant în care a fost implicată echipa Real Madrid. Fanii nu își pot reveni / Declarația lui Zidane
Vaccinarea, în PERICOL! Toate avertismentele s-au dovedit CORECTE
Vaccinarea, în PERICOL! Toate avertismentele s-au dovedit CORECTE
Horoscop miercuri 27 ianuarie. Zodia care va cunoaşte succesul pe toate planurile
Horoscop miercuri 27 ianuarie. Zodia care va cunoaşte succesul pe toate planurile
O nouă pandemie! Anunţul teribil care vine în mijlocul pandemiei de COVID
O nouă pandemie! Anunţul teribil care vine în mijlocul pandemiei de COVID
Gina Pistol, într-o rochie mulată, în luna a șaptea de sarcină. Câte kg s-a îngrășat vedeta
Gina Pistol, într-o rochie mulată, în luna a șaptea de sarcină. Câte kg s-a îngrășat vedeta
Cea mai puternică mașină fabricată în România are un preț de INFARCT la second hand în Germania. Ne frecăm la ochi și acum!
Cea mai puternică mașină fabricată în România are un preț de INFARCT la second hand în Germania. Ne frecăm la ochi ...
NASA a mers pe cea mai nouă insulă, apărută acum trei ani. Este ULUITOR peste ce au dat acolo: „Deocamdată nu avem au o explicaţie”
NASA a mers pe cea mai nouă insulă, apărută acum trei ani. Este ULUITOR peste ce au dat acolo: „Deocamdată nu avem ...
Avertismentul Apple pentru toţi posesorii de iPhone
Avertismentul Apple pentru toţi posesorii de iPhone
BANCUL ZILEI – Filme XXX cu nevasta
BANCUL ZILEI – Filme XXX cu nevasta
VIDEO Senatoarea Diana Şoşoacă a plecat din emisiunea Sinteza Zilei după un schimb de replici cu Mihai Gâdea
VIDEO Senatoarea Diana Şoşoacă a plecat din emisiunea Sinteza Zilei după un schimb de replici cu Mihai Gâdea
A fost provocată de un bărbat la un „maraton” de sex. Au mers la hotel, iar după a ŞAPTEA rundă femeia a chemat, șocată, poliţia
A fost provocată de un bărbat la un „maraton” de sex. Au mers la hotel, iar după a ŞAPTEA rundă femeia a chemat, ...
Poze +18! Și-au lăsat inhibițiile acasă și s-au ”jucat” dezbrăcate
Poze +18! Și-au lăsat inhibițiile acasă și s-au ”jucat” dezbrăcate
Mașinile lui Alexei Navalnîi i-au stârnit râsul lui Vladimir PUTIN - VIDEO
Mașinile lui Alexei Navalnîi i-au stârnit râsul lui Vladimir PUTIN - VIDEO
FOTO. Antonia a pozat într-un costum de baie, dar fanii au distrus-o pentru că e prea vulgară: `Prea exagerată`
FOTO. Antonia a pozat într-un costum de baie, dar fanii au distrus-o pentru că e prea vulgară: `Prea exagerată`
FOTO. Anamaria Prodan, în costum de baie! Aparițiile ei spectaculoase sunt de nota zece
FOTO. Anamaria Prodan, în costum de baie! Aparițiile ei spectaculoase sunt de nota zece
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!