Spaniolii, "campioni absoluţi" la fotbal: la seniori, la juniori, la tineret şi la fete!

3 aug 2011 703 afişări International
Spaniolii, "campioni absoluţi" la fotbal: la seniori, la juniori, la tineret şi la fete! Fotbalul perfect

"Dubla" lui Alcacer din finala CE U19, disputată la Chiajna, aconfirmat, încă o dată, supremaţia spaniolilor în fotbal, după ceaceştia au câştigat turneul în finala cu Cehia (3-2 dupăprelungiri). Spaniolii sunt în acest moment "campioni absoluţi" lafotbal: la seniori, la juniori, la tineret, ba chiar şi lafete!

Totul a început în 2008, când naţionala lui Luis Aragones băteala Viena echipa Germaniei, în finala Euro 2008, scor 1-0, golTorres. După succesul de la Euro, Xavi şi Iniesta au adus în 2010şi Cupa Mondială reprezentativei iberice, după finala cu Olanda(1-0 după prelungiri). Deşi această performanţă amintea de Franţalui Zidane, campioană mondială şi europeană la turnee consecutive(1998 şi 2000), maniera de joc a Spaniei dădea senzaţiadescoperirii unui stil unic în istoria fotbalului. Aşa a luatnaştere tiki-taka, fenomenul bazat pe un joc de pase scurte,repetate, completat de o mişcare permanentă pe teren a jucătorilor,stil care a pus la respect întregul mapamond fotbalistic.


"Aşa arată o echipă puternică, precum Spania! Mi-aş fidorit ca noi să fi fost în această finală, în locul cehilor, darpentru asta avem nevoie de timp. Trebuie să treacă vreo şase sauzece ani pentru a ajunge la acest nivel", Mircea Sandu,preşedinte FRF


Treitrofee într-un an!

Implementând acelaşi stil de joc şi sistem tactic la echipele detineret, spaniolii s-au bucurat de un succes uriaş. Au câştigat,rând pe rând, CE U21 şi CE U19 (categorie la care mai au patrutrofee în ultimii 10 ani) la masculin, precum şi CE U17 feminin,toate în 2011.
Cultura sportivă a spaniolilor trece însă mai departe de graniţelefotbalului. În 2011, finala Ligii Campionilor la handbal s-adisputat între Barcelona şi Real Madrid (au câştigat catalanii),iar finala Euroligii la baschet din 2010 a fost cucerită tot declubul catalan! Mai mult, primul loc în tenisul mondial a fostocupat în ultimul an de ibericul Rafael Nadal. Iar duminică,ibericii au luat titlul european şi la baschet tineret!

Alexandru GHIURCĂU
alex.ghiurcau@prosport.ro

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.