Scandal în fotbalul european: granzii Europei, la un pas de grevă. UEFA susţine schimbări majore în Liga Campionilor, dar marile ligi se opun: "Este o idee criminală!"

14 mai 2019 6920 afişări International
Scandal în fotbalul european: granzii Europei, la un pas de grevă. UEFA susţine schimbări majore în Liga Campionilor, dar marile ligi se opun: "Este o idee criminală!"

Patru dintre cele mai importante cinci campionate ale Europei ar putea intra în conflict cu UEFA. Potrivit site-ului calcioefinanza.it, cluburile din Italia, Spania, Franţa şi Anglia se gândesc să intre în grevă!

Acestea nu sunt de acord cu noul proiect al Ligii Campionilor, care se plănuieşte să fie pus în aplicare începând cu sezonul 2024-2025 şi care ar presupune ca în această competiţie să evolueze numai cluburile foarte bogate din Europa.

Proiectul viitoarului format Ligii Campionilor a fost lansat de ECA (n.red. - Asociaţia Cluburilor din Europa) şi susţinut de UEFA. Deşi planurile sunt abia la început, această idee a alarmat mai multe ligi şi a atras contestatari. Propunerea este ca această veritabilă Superligă să fie formată din 32 de echipe, împărţite în patru grupe a câte opt formaţii, ceea ce ar însemna 14 meciuri pentru fiecare grupare, faţă de şase, câte sunt acum. În "optimi", faza eliminatorie, vor merge primele patru echipe din fiecare grupă.

O noutate în ceea ce priveşte acest proiect este garantarea participării în următoarea ediţie a Ligii Campionilor pentru 24 dintre cele 32 de echipe, indiferent de locul pe care se vor clasa în campionatele interne. Cele mai slabe patru echipe din Liga Campionilor vor ajunge în Europa League, iar locul acestora va fi luat de cele patru semifinaliste din Europa League.

Vor mai rămâne alte patru locuri, iar acestea vor fi rezervate celor mai bune echipe din campionatele interne ale ţărilor europene, în urma tururilor preliminare.

"Obiectivul ECA şi UEFA este să modifice ADN-ul Champions League. Campionatele nu vor mai fi mijlocul prin care echipele se pot califica. Superliga va fi deschisă doar unora, care vor fi mereu prezenţi acolo", a spus Javier Tebas, preşedintele La Liga (liga profesionistă din Spania), părere care este suţinută şi de patronul clubului italian Torino, Urbano Cairo: "Este o idee criminală!".

"Echipele trebuie să se califice prin campionate. Scopul marilor cluburi este să adune cât mai mulţi bani pentru a plăti cei mai buni jucători", a spus şi Zbigniew Boniek, preşedintele federaţiei poloneze.

Vineri, 17 mai, va avea loc o reuniune între UEFA şi 55 de federaţii din Europa. În plus, cei de la ECA au programat o întâlnire pe 6 iunie în Malta, care are ca scop discutarea tuturor detaliilor noului proiect.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.