Restart pentru FIFA! Gianni Infantino e noul președinte! Omul susținut de FRF a câștigat alegerile cu 115 voturi din 207. Înlocuitorul lui Blatter vrea 40 de echipe la CM. Primele promisiuni

Restart pentru FIFA! Gianni Infantino e noul președinte! Omul susținut de FRF a câștigat alegerile cu 115 voturi din 207. Înlocuitorul lui Blatter vrea 40 de echipe la CM. Primele promisiuni
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Giani Infantino (45 de ani) a devenit noul președinte FIFA, după ce s-a impus în turul doi de vot în fața celor trei contracandidați rămași în cursă (Salman Bin Ebrahim Al Khalifa, Ali Bin Al Hussein și Jerome Champagne), după retragerea lui Tokyo Sexwale.
  • Infantino a obținut 115 voturi în turul doi cu 11 mai multe decât ar fi avut nevoie pentru a câștiga scrutinul. Fostul secretar general al UEFA a fost urmat de Șeicul Salman Bin Ebrahim Al Khalifa, cu 88 de voturi.
  • Sepp Blatter, care a condus FIFA din 1998, s-a retras anul trecut, iar ulterior a fost suspendat pentru o perioadă de șase ani din fotbal pentru încălcarea mai multor articole din Codul de Etică al forului internațional
  • Una din promisiunile importante făcute de Gianni Infantino în campania pentru șefia FIFA a fost creșterea numărului de echipe de la turneele finale ala Campionatelor Mondiale de la 32, la 40
  • FRF a susținut public candidatura lui Infantino pentru șefia FIFA
  • Infantino a decis să candideze la șefia FIFA abia după ce fostul președinte UEFA, Michel Platini, a fost suspendat pentru șase ani din fotbal pentru o „plată neloială” în valoare de 1,8 milioane de euro primită de la Sepp Blatter în 2011

 

UPDATE 19:20 Primele declarații ale lui Gianni Infantino în calitate de președinte FIFA: „Nu am cuvinte să-mi exprim sentimentele din acest moment. Am spus că am parcurs o călătorie excepțională, care m-a ajutat să întâlnesc oameni fantastici, care trăiesc și respiră fotbal și mulți oameni care merită ca FIFA să vie privită cu cel mai înalt respect. Toată lumea ne va aplauda pentru ceea ce vom realiza aici și toți vor fi mândri. Vreau să începem o nouă Eră în care fotbalul să fie pe scena principală.

Trebuie să implementăm reforme, dar în același timp să câștigăm respect, respectul pe care fotbalul îl merită din partea lumii. Vreau să ne asigurăm că ne putem concentra, în sfârșit, pe această lume extraordinată a fotbalului. Sunt mișcat! Haideți să muncim împreună pentru asta.

FIFA a trecut prin perioade triste, momente de criză, dar acea perioadă s-a încheiat. Trebuie să impementăm reforme, o guvernare bună și transparență„.

 

UPDATE 19:02 Oficial! Gianni Infantino este noul președinte FIFA! Secretarul general al UEFA a obținut cel mai mare număr de voturi în turul 2: 115, suficient pentru a nu mai fi nevoie și de al treilea tur.

Cunoscut microbiștilor mai mult prin rolul jucat anual la tragerile la sorți pentru cupele europene, Infantino este candidatul susținut și de Federația Română de Fotbal la aceste alegeri.

Infantino avea nevoie de o majoritate simplă (50% + 1), adică 104 voturi,  pentru a câștiga alegerile.

  • Una din propunerile făcute de Infantino în campania pentru șefia FIFA este creșterea numărului de participante la Campionatul Mondial de la 32 la 40! Actualul sistem, cu 32 de echipe a fost implementat în 1998, edițiile precedente având 24 de echipe.

În turul secund de scrutin, Infantino a obținut 115 voturi din 207 posibile, în timp ce Șeicul Salman Bin Ebrahim Al Khalifa a strâns 88 de voturi. Prințul Ali Bin Al Hussein a obținut 4 voturi, în timp ce Jerome Champagne n-a strâns niciun vot.

Gianni Infantino este al nouălea președinte ales al FIFA în cei 112 ani de existență ai instituției.

Gianni Infantino: italiano-elvețian, născut pe 23 martie 1970. Înainte de a deveni secretarul general al UEFA, a fost consilier juridic pentru federațiile din Spania, Italia și Elveția. A îndeplinit și funcția de secretar general în cadrul Centrului Internațional de Studii Sportive de la Universitatea din Neuchatel.

Rezultatele votului după TURUL 2

  • Gianni Infantino – 115 voturi
  • Șeicul Salman – 88 voturi
  • Prințul Ali al-Hussein – 4 voturi
  • Jerome Champagne – 0 voturi

UPDATE 18:50 S-a încheiat turul doi de vot. Urmează numărarea voturilor

UPDATE 17:40 A început votarea pentru turul doi. Conform The Guardian, Gianni Infantino pare extrem de sigur pe el că va câștiga alegerile. Toți cei patru candidați participă și în turul doi, singura diferență fiind că pentru ca unul dintre ei să fie declarat președinte al FIFA, e nevoie de mai puține voturi: 104, față de 138 în primul tur.

Din 1974 n-a mai fost nevoie de ținerea unui al doilea tur de vot pentru alegerea președintelui FIFA.

UPDATE 17:10 S-a încheiat primul tur de vot, iar rezultatele nu sunt deloc surprinzătoare. Conform BBC, Gianni Infantino a strâns cele mai multe voturi, 88, fiind urmat de Șeicul Salman bin Ebrahim al-Khalifa, cu 85. Prințul Ali bin al-Hussein a primit 27 de voturi și Jerome Champagne doar 7.

  • În turul doi, un candidat are nevoie de 104 voturi din totalul de 207 pentru a fi numit președinte al FIFA

Se intră în turul doi, unde câștigător va fi desemnat câștigătorul care întrunește o majoritate simplă, adică 50% + 1 din voturi. Mai exact 104 voturi. Dacă niciunul dintre candidați nu va strânge acest număr de voturi după turul 2, se intră în turul 3, unde nu va mai participa candidatul care va primi cele mai puține voturi în turul doi.

REZULTATE TUR 1

  • Gianni Infantino – 88 voturi
  • Șeicul Salman bin Ebrahim al-Khalifa – 85 voturi
  • Prințul Ali bin al-Hussein – 27 voturi
  • Jerome Champagne – 7 voturi

Pentru a câștiga alegerile din primul tur, un candidat avea nevoie de două treimi din totalul sufragiilor, adica 138 de voturi.

UPDATE 15:17 Tokyo Sexwale, unul dintre cei cinci candidați la funcția de președinte FIFA, a anunțat, în cadrul Congresului Extraordinar, de vineri, de la Zurich, că se retrage din cursă, a anunțat The Telegraph.

„Am o surpriză pentru dumneavoastră: campania mea se încheie astăzi (n.r. – vineri). Mă retrag și vă las cu patru candidați. Trebuie să câștigăm, din nou, încrederea publicului, astfel ca FIFA să devină iar organizația incredibilă care a fost la început. A fost o competiție bună, alături de ceilalți concurenți. Vă mulțumesc„, a declarat Sexwale.

Sud-africanul, născut pe 5 martie 1953, a petrecut 13 ani în închisoare, în timpul regimului apartheid din țara sa natală, și a fost coleg de detenție cu Nelson Mandela. După ce a fost eliberat, a fost, timp de patru ani, premier al unei provincii din Africa de Sud, apoi s-a implicat în afacerile din domeniul minier. Sexwale a luat parte la organizarea Campionatului Mondial din 2010.

„Îmi pare rău pentru Sepp Blatter”, a declarat sud-africanul, citat de Fox Sport, după ce fostul președinte FIFA, cel care l-a cooptat în structura federației internaționale, a fost implicat în scandalul de corupție început în mai 2015.

Vineri, va fi ales succesorul lui Sepp Blatter, implicat, în 2015, în scandalul de corupție care a vizat forul mondial. Cei patru candidați rămași în cursa pentru funcția de președinte FIFA sunt Salman Bin Ebrahim Al Khalifa, Gianni Infantino, Ali Bin Al Hussein și Jerome Champagne.

Unul dintre cei patru candidați va deveni al nouălea președinte ales al FIFA în cei 112 ani de existență ai instituției. Modalitatea de vot: pentru a deveni președinte din primul tur, un candidat are nevoie de două treimi din voturile exprimate în secret. Dacă nu este îndeplinit acest criteriu, concurentul cu voturile cele mai puține va fi eliminat. Din turul secund, va fi necesară o majoritate simplă. Se va vota până când va fi ales președintele dintre ultimii doi candidați.

Issa Hayatou, președintele interimar al FIFA, a declarat, vineri, că noul conducător care va fi ales în cadrul Congresului Extraordinar, de la Zurich, va termina, în 2019, mandatul început de Sepp Blatter, și nu va beneficia de un mandat nou de patru ani.

A început primul tur de vot.

Surse: MEDIAFAX


Alegerile pentru funcția de președinte al Federației Internaționale de Fotbal (FIFA), la care participă cinci candidați, au loc, vineri, în cadrul unui Congres extraordinar, care va avea loc la Zurich.

Cei cinci candidați care vor participa la alegerile de vineri pentru funcția de președinte FIFA sunt:

Gianni Infantino: italiano-elvețian, născut pe 23 martie 1970. Înainte de a deveni secretarul general al UEFA, a fost consilier juridic pentru federațiile din Spania, Italia și Elveția. A îndeplinit și funcția de secretar general în cadrul Centrului Internațional de Studii Sportive de la Universitatea din Neuchatel. Infantino, susținut și de către Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal (FRF), a declarat, înaintea alegerilor de vineri, că „nu este o rușine faptul că FIFA face bani. Federația ar trebui să fie mândră de veniturile generate și să de reinvestirea aceastora în fotbal. Banii ar trebui investiți în proiecte transparente pentru dezvoltare, nu în casele anumitor oameni”.

Ali Bin Al Hussein: iordanian, născut pe 23 decembrie 1975. Prințul Ali al Iordaniei a fost ales, în 2011, vicepreședinte al FIFA pentru Asia, iar patru ani mai târziu, a participat la alegerile pentru funcția de președinte, dar a pierdut în fața lui Joseph Blatter. A fost înlocuit și din funcția de vicepreședinte cu Salman Bin Ebrahim Al Khalifa. Prințul Ali a sesizat, marți, Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) pentru a solicita amânarea alegerilor programate vineri, la Zurich, au anunțat avocații francezi ai acestuia, citați de AFP.

Salman Bin Ebrahim Al Khalifa: din Bahrain, născut pe 2 noiembrie 1965. Șeicul Salman a devenit membru al Comitetului Executiv al FIFA, în 2013, după ce a devenit președinte al Confederației Asiatice. Oficialul din Bahrain a respins acuzațiile făcute de mai multe organizații de apărare a drepturilor omului, conform cărora ar fi sancționat sportivii care au participat la manifestările pro-democratice, din 2011, din cadrul unei mișcări cunoscute sub numele „Primăvara arabă”. Șeicul Salman a avertizat că FIFA nu este departe de faliment, în condițiile în care deficitul bugetar pentru anul 2015 a fost de 108 milioane de dolari, și că s-ar putea goli conturile instituției până în 2018, dacă noul președinte nu va lua măsuri.

Jerome Champagne: francez, născut pe 15 iunie 1958. Fostul diplomat a participat la organizarea Campionatului Mondial din 1998 și a devenit, în același an, consilierul lui Sepp Blatter. Francezul a fost, în cadrul federației internaționale, secretar general ajunct și director de relații internaționale până în 2010. De atunci, s-a implicat în diverse proiecte care au avut legătură cu fotbalul, din postura de consultant. Champagne a denunțat luni, în fața comisiei electorale a FIFA, numărul prea mare de „observatori” ai UEFA și ai AFC acreditați pentru congres. În opinia acestuia, acești observatori se vor afla acolo în calitate de lobby-ști, pentru a face campanie, până în ultima secundă, în favoarea lui Gianni Infantino și a șeicului Salman.

Tokyo Sexwale: sud-african, născut pe 5 martie 1953. A petrecut 13 ani în închisoare, în timpul regimului apartheid din țara sa natală, și a fost coleg de detenție cu Nelson Mandela. După ce a fost eliberat, a fost, timp de patru ani, premier al unei provincii din Africa de Sud, apoi s-a implicat în afacerile din domeniul minier. Sexwale a luat parte la organizarea Campionatului Mondial din 2010. „Îmi pare rău pentru Sepp Blatter”, a declarat sud-africanul, citat de Fox Sport, după ce fostul președinte FIFA, cel care l-a cooptat în structura federației internaționale, a fost implicat în scandalul de corupție început în mai 2015.

Scandalul a vizat mai mulți oficiali de rang înalt din cadrul forului, care au fost suspendați și arestați, pe motiv de corupție. Inclusiv președintele FIFA de atunci a fost vizat de anchetatori. Comisia de Apel a FIFA a respins, miercuri, recursurile înaintate de Joseph Blatter și Michel Platini, dar le-a redus sancțiunile inițiale de câte 8 ani la 6 ani, relatează AFP. Blatter, președintele demisionar al FIFA, și Platini, președinte al UEFA, au fost suspendați pentru câte opt ani din orice activitate de fotbal pe 21 decembrie de Comisia de Etică a FIFA.

Într-un comunicat, Comisia de Apel a precizat că, deși acceptă argumentele și principiile prezentate de Comisia de Etică în luarea primei sancțiuni din 21 decembrie, a considerat că activitatea depusă de Blatter și Platini în decursul anilor la FIFA și UEFA trebuie recunoscută și le dă dreptul la o atenuare a sancțiunii. După această decizie a Comisiei de Apel a FIFA, singura variantă rămasă pentru cei doi, de a scăpa de suspndare, este Tribunalul de Arbitraj pentru Sport (TAS) de la Lausanne.

Unul dintre cei cinci candidați va deveni al nouălea președinte ales al FIFA în cei 112 ani de existență ai instituției.

Modalitatea de vot: pentru a deveni președinte din primul tur, un candidat are nevoie de două treimi din voturile exprimate în secret. Dacă nu este îndeplinit acest criteriu, concurentul cu voturile cele mai puține va fi eliminat. Din turul secund, va fi necesară o majoritate simplă. Se va vota până când va fi ales președintele dintre ultimii doi candidați. FIFA are 209 de federații membre, dar forurile din Indonezia și din Kuweit urmează să nu aibă drept de vot, deoarece sunt suspendate.

Sursa: MEDIAFAX

 
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat obsesiv cele două păsări
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat obsesiv cele două păsări
Bergodi a câștigat o avere ca ”să rezilieze amiabil” contractul cu Rapid. Nu și-a asumat nimic
Bergodi a câștigat o avere ca ”să rezilieze amiabil” contractul cu Rapid. Nu și-a asumat nimic
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Sincer, eu l-aș titulariza pe el la EURO”. Fotbalistul care nu trebuie să lipsească din echipa de start a României
„Sincer, eu l-aș titulariza pe el la EURO”. Fotbalistul care nu trebuie să lipsească din echipa de start a României
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe care le face zilnic
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe care le face zilnic
Bomba bombelor în showbiz, avem imagini colosale cu Anamaria Prodan
Bomba bombelor în showbiz, avem imagini colosale cu Anamaria Prodan
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Gestul unei femei din Neamţ, care a găsit pe stradă 4.100 de lei. Ai cui erau banii
Gestul unei femei din Neamţ, care a găsit pe stradă 4.100 de lei. Ai cui erau banii
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Detalii incredibile despre înmormântarea de lux a lui Costel Corduneanu! Ce s-a aflat despre mormântul Stăpânului Moldovei
Detalii incredibile despre înmormântarea de lux a lui Costel Corduneanu! Ce s-a aflat despre mormântul Stăpânului Moldovei
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24 de ani! SUPER-GALERIE FOTO
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24 de ani! SUPER-GALERIE FOTO
Gheorghe Dincă a părăsit închisoarea. A fost plimbat cu mașina prin Craiova
Gheorghe Dincă a părăsit închisoarea. A fost plimbat cu mașina prin Craiova
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce s-a întâmplat!
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce s-a întâmplat!
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Becali, „turbat“ de fericire: planul său pentru a celebra câștigarea titlului va face înconjurul lumii
Becali, „turbat“ de fericire: planul său pentru a celebra câștigarea titlului va face înconjurul lumii
Henry Cavill şi Natalie Viscuso au anunţat că vor deveni părinţi
Henry Cavill şi Natalie Viscuso au anunţat că vor deveni părinţi
E legală depășirea prin dreapta a unei mașini ce virează la stânga? Ce prevede Codul Rutier
E legală depășirea prin dreapta a unei mașini ce virează la stânga? Ce prevede Codul Rutier
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13 iUmor și Denisa Drăgan au o fetiță de 5 luni
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13 iUmor și Denisa Drăgan au…