Federația Română de Volei anunță o revoluție: „A început reclădirea”. Cine a fost premiat la „Gala Voleiului Românesc”

Redactor:
Răzvan Bucur
Federația Română de Volei anunță o revoluție: „A început reclădirea”. Cine a fost premiat la „Gala Voleiului Românesc”
  • Publicat:

Aniversarea a 90 de ani de volei în România a făcut un arc peste timp între generațiile de aur ale acestui sport și tinerele jucătoare care reprezintă viitorul.

Voleiul autohton a îmbrăcat haine de sărbătoare. Aniversarea a 90 de ani de la înființarea federației de specialitate a fost sărbătorită în cadrul „Galei Voleiului Românesc”, acolo unde au fost omagiați marii campioni, dar și reprezentanții viitorului.

Alături de generația de aur care a cucerit singura medalie olimpică a României, bronz la Moscova 1980, au fost prezente și câteva reprezentante ale echipei care în luna septembrie a ocupat locul 6 la Campionatele Mondiale de junioare. Ele reprezintă viitorul și cu ajutorul lor voleiul românesc poate ajunge din nou la succesele din trecut. Chiar din 2022, când România va participa pentru a doua oară consecutiv la Festivalul Olimpic al Tineretului European, unde vrea să-și apere titlul de vicecampioană.

„S-a făcut un lucru normal, Federația Română de Volei a revenit la normalitate, adică își recunoaște istoria, vorbește despre istorie și încearcă să aducă în fața publicului ce înseamnă foștii mari sportivi, marile performanțe pe baza cărora s-a construit această federație. Vom pleca de la aceste rezultate și vom încerca să reclădim cumva viitorul. Dacă ne uităm cu patru ani în urmă sau cu șase ani în urmă observăm că ceva începe să se reașeze pentru reclădirea jocului de volei, în sensul în care am avut rezultate care au fost deosebite în special la zona juvenilă. Am avut patru echipe pe patru generații diferite care s-au dus la Campionatul European, ceea ce nu se mai întâmplase de zeci de ani la fete, iar la băieți de trei generații. Ceea ce înseamnă că din aceste generații se poate construi o echipă națională cu rezultate la nivel european și mondial” – Adin Cojocaru, președintele Federației Române de Volei.

Marius Macarie: „Încercăm să reînviem tradiția”

Antrenor al naționalelor de junioare care au terminat pe locul 6 la Campionatele Mondiale din 2019 și din 2021, Marius Macarie spune că tocmai această legătură cu trecutul glorios poate reprezenta imboldul de care au nevoie jucătoarele sale pentru a obține noi performanțe.

„Încercăm să reînviem puțin tradiția, pentru că în această gală ni s-a prezentat acea generație formidabilă, ocupanta locului 3 de la Moscova. Noi n-am făcut decât să încercăm să reînviem puțin tradiția, sunt două Campionate Mondiale care s-au desfășurat cu două generații diferite, ambele au ocupat locul 6 la Mondiale, deci aș spune că totuși viitorul ne arată că s-ar putea contura o generație bună” – Marius Macarie, selecționerul naționalei U18, ocupantă a locului 6 la Campionatul Mondial din Mexic.

Teodora Iancu practică în paralel și voleiul și atletismul

Componentă a echipei care a terminat pe 6 la Mondiale, Teodora Iancu face în paralel și atletism, fiind multiplă medaliată la Campionatele Naționale în probele de sărituri și aruncări. Ea spune că atunci când va veni momentul să aleagă între cele două sporturi, va alege voleiul.

„La antrenamente acum sunt axată numai și numai pe volei, pentru că la atletism eu fac probe de aruncări, iar acelea se întâmplă în perioada de toamnă, vară, iar atunci se cam termină perioada de volei. Și când termin cu antrenamentele de volei și cu campionatele încep cu antrenamentele de atletism, unde mă duc la competiții. Momentan încă nu m-am gândit ce voi alege, dar probabil și mai mult ca sigur o să mă axez pe volei” – Teodora Iancu, componentă a naționalei de junioare clasată pe locul 6 la Campionatul Mondial din Mexic.

Alexandra Ion, liberoul naționalei României, spune că secretul acestei generații de excepție este unitatea echipei.

„Singurul nostru secret a fost că am fost unite și ne-am înțeles și n-au existat probleme între noi. Și ne-a ajutat foarte mult chestia asta” – Alexandra Ion, componentă a naționalei de junioare clasată pe locul 6 la Campionatul Mondial din Mexic.

Prezentă la gală, fosta mare voleibalistă Daniela Mincă, jucătoare cu sute de meciuri pentru naționala feminină a României, acum antrenoare la echipele de junioare de la Dinamo, are un sfat pentru tinerele jucătoare.

„Să-și urmeze visul. Dacă, într-adevăr, și-au propus ca prin acest sport să se realizeze în viață, pentru că la un moment dat te poți realiza și practicând acest sport, să-și urmeze visul și să muncească. Mult” – Daniela Mincă, fostă componentă a naționalei de volei a României.

Dorința Alexiei Căruțașu de a juca pentru Turcia a pus pe jar voleiul românesc

Dincolo de festivitățile de premiere, un alt subiect arzător a fost în centrul discuțiilor la ”Gala Voleiului Românesc”: dorința celei mai valoroase voleibaliste a României, Alexia Căruțașu, de a juca pentru naționala Turciei. Toată lumea speră ca ea să se răzgândească, sau ca Federația Română de Volei să reușească să câștige duelul cu cea turcă. Președintele forului, Adin Cojocaru, a prezentat pe scurt situația.

„Noi am primit o cerere a sportivei, că așa este prevăzut în regulament, de a-și modifica federația de origine. Noi, FRV, nu am dat un răspuns afirmativ ci am spus că nu suntem de acord și am atașat în spate o argumentație de ce nu suntem de acord. Pentru că sunt niște rezultate deosebite ale ei, ale generației din care ea face parte, înseamnă un viitor al voleiului românesc, făcut în jurul ei și în jurul generației ei. Și atunci nu putem să acceptăm să cedăm un sportiv la o altă federație.  În altă ordine de idei, e cunoscut faptul că Federația Turcă a naturalizat în primăvară o cubaneză, Vargas. O sportivă de 22 de ani, iar regulamentul Federației Internaționale prevede că în echipa națională poate participa doar o sportivă naturalizată. Ca atare, Alexia ar fi, să zicem, în cazul cel mai rău, a doua. Dar nu va reprezenta naționala Turciei. Și atunci eu întreb și noi ne întrebăm, pe asta se bazează optimismul nostru: ai accepta, tu sportiv la 18 ani, care ai gânduri, aspirații, să te duci la o echipă națională unde nu vei avea acces? Nu e mai bine să construim împreună cu Federația Română de Volei și cu lotul național al României și să ajungem acolo sus? Este doar o întrebare la care sperăm să primim răspuns de la cei care se ocupă și care sunt în jurul Alexiei” – Adin Cojocaru, președintele Federației Române de Volei.

Marius Macarie este antrenorul cu care Alexia a obținut medalia de argint la Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE) în 2019 și a ajuns pe locul 6 la Campionatul Mondial de junioare din același an. El regretă decizia fostei sale eleve, dar nu are mari speranțe că ceva se va schimba în favoarea FRV.

„Nu știu ce s-ar putea face. Părerea mea e că în momentul în care ea împreună cu familia au decis acest lucru cred că va fi foarte complicat și pentru FRV să reușească să  o convingă să rămână jucătoarea noastră. Nu știu, viitorul ne va arăta ce se va întâmpla, dar din păcate pierdem o jucătoare valoroasă” – Marius Macarie, selecționerul naționalei U18, ocupantă a locului 6 la Campionatul Mondial din Mexic

Daniela Mincă, care a jucat pentru naționala României de peste 200 de ori, nu a vrut să-i dea sfaturi Alexiei, însă a ținut să explice de ce nu a jucat niciodată în străinătate, deși era una dintre cele mai curtate jucătoare din campionatul intern.

„Poate e paradoxal ceea ce voi spune acum, de multe ori foarte multe persoane m-au întrebat de ce n-am plecat să joc afară. Acum, fără falsă modestie, răspunsul pe care l-am dat a fost că sunt româncă. Și sunt o mare naționalistă” – Daniela Mincă, fostă componentă a naționalei de volei a României.

Trofeele acordate la „Gala Voleiului Românesc”

Voleibalista Anului 2021: Alexia Căruțașu (Galatasaray)

Voleibalistul Anului 2021: Marian Bala (Arcada Galați)

Antrenorul anului 2021: Sergiu Stancu (Arcada Galați)

Performanța Anului: Marius Macarie, antrenorul lotului feminin U18 al României care a terminat pe locul 6 la Campionatul Mondial disputat în Mexic.

Antrenorul anului la copii și juniori (feminin): Adrian Radu (CS Dinamo).

Antrenorul anului la copii și juniori (masculin): Răzvan Vasile (CTF Mihai I București).

Clubul anului 2021 la copii și juniori (feminin): CSM București.

Clubul anului 2021 la copii și juniori (masculin): CTF Mihai I București.

Au primit plachete omagiale:

Componenții echipei naționale medaliate cu bronz la JO din 1980: Constantin Sterea, Ghunther Enescu, Nicu Stoian, Dan Gîrleanu, Marius Căta-Chițiga, Sorin Macavei.

Componenți ai echipei care în 1986 cucerea argintul la Europenele de juniori: Horațiu Ferariu, Dan Drăgușin, Daniel Rădulescu și antrenorul secund Dan Lăzărescu.

Componente ale echipei care în 1988 cucerea bronzul la Europenele de junioare: Claudia Drilea, Daniela Mincă, Alina Ștefănescu.

 

Răzvan Bucur / Redactor
Editor la ProSport.ro din 2019. Absolvent al Facultății de Jurnalism, cu 7 ani de experiență în presa online la publicații precum Realitatea, Libertatea și Mediafax. citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Starea de sănătate a Prințesei Kate Middleton s-a înrăutățit?! Gestul disperat al Prințului William
Starea de sănătate a Prințesei Kate Middleton s-a înrăutățit?! Gestul disperat al Prințului William
Surprinzător! A văzut cine s-a calificat în semifinalele UCL și a spus clar ce echipă va câștiga trofeul
Surprinzător! A văzut cine s-a calificat în semifinalele UCL și a spus clar ce echipă va câștiga trofeul
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și oameni sub dărâmături care imploră să fie salvați
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și oameni sub dărâmături care imploră…
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Ronald Gavril a apărut dezbrăcat în pat, alături de iubita lui, Anamaria Prodan: Viaţa nu se aşteaptă, se trăieşte!
Ronald Gavril a apărut dezbrăcat în pat, alături de iubita lui, Anamaria Prodan: Viaţa nu se aşteaptă, se trăieşte!
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul Moldovei', înmormântat regește!
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul Moldovei', înmormântat regește!
Anunț pentru cei care primesc PENSIA PRIN POȘTĂ. Este informația momentului pentru milioane de pensionari
Anunț pentru cei care primesc PENSIA PRIN POȘTĂ. Este informația momentului pentru milioane de pensionari
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO de la priveghi
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO de la priveghi
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Istvan Kovacs, răplata unei prestații stelare: poate bifa o premieră fabuloasă pentru România
Istvan Kovacs, răplata unei prestații stelare: poate bifa o premieră fabuloasă pentru România
De Rossi va continua ca antrenor al Romei
De Rossi va continua ca antrenor al Romei
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură zi
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură…