Cum afectează Mondialul din Brazilia piaţa transferurilor

14 mai 2014 3644 afişări International
Cum afectează Mondialul din Brazilia piaţa transferurilor

Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marţi, împreună cu Ziarul Financiar.

Turneul final care va debuta pe 12 iunie în Brazilia are un impact puternic pe piaţa transferurilor. Potrivit lui Arsene Wenger, managerul lui Arsenal, mutările importante vor fi „îngheţate“ până în luna august

3,7 miliarde de dolari au fost cheltuiţi de cluburile din întreaga lume pentru transferuri doar în 2013. Este cifra oficială pe care FIFA a anunţat-o în raportul anual generat pe baza datelor oferite de Transfer Market System, sistem cu ajutorul căruia se realizează fiecare transfer din fotbalul mondial. Potrivit forului mondial, în această perioadă s-au înregistrat 12.309 transferuri, iar suma totală cheltuită de cluburi a crescut cu 41% faţă de 2012. Ce se va întâmpla însă în 2014 şi care sunt factorii care vor afecta sumele de transfer plătite în acest an?

WENGER CREDE CĂ NU SE VOR FACE TRANSFERURI PÂNĂ ÎN AUGUST

În vara trecută, marile cluburi au acţionat impulsiv pe piaţa transferurilor, iar Real Madrid şi Barcelona au plătit, oficial, 91, respectiv 57 de milioane de euro pentru Gareth Bale şi Neymar. Neoficial însă, sumele de transfer s-au ridicat la 100 de milioane în cazul ambilor jucători. Însă lucrurile s-ar putea schimba în 2014. Principalul motiv? Cupa Mondială care va debuta în mai puţin de o lună, pe 12 iunie. Explică un agent de jucători din România, care a dorit să rămână sub protecţia anonimatului: „Atât în Europa, cât şi în România, cluburile vor privi cu destulă atenţie şi reticenţă începutul oficial al perioadei de transferuri. Toată lumea va aştepta să vadă ce se întâmplă în Brazilia, iar jucătorii cu cote mai mici prezenţi acolo ar putea reuşi, în cazul în care au prestaţii bune, să obţină salarii mult mai mari“. Concret, jucătorii care nu sunt încă bine cunoscuţi în Europa, precum cei din Honduras, Costa Rica sau Mexic, pot să îşi crească pretenţiile în cazul în care au evoluţii remarcate de scouterii echipelor prezente în Brazilia.

Mărturia agentului este confirmată şi de antrenorul lui Arsenal, Arsene Wenger. Francezul, care se află de 16 ani la conducerea tehnică a clubului londonez, crede că niciun transfer important nu se va perfecta până în iulie, piaţa transferurilor urmând să fie „îngheţată“ până la finalul competiţiei braziliene. „Din experienţa mea, anii în care s-a jucat Cupa Mondială au fost extrem de liniştiţi în ceea ce priveşte piaţa transferurilor până la finalul turneului. Toată lumea se concentrează pe turneul final, ceea ce înseamnă că lucrurile nu se întâmplă cu aceeaşi rapiditate cu care ne-au obişnuit. Cred că până la 15 iulie nu se vor realiza transferuri importante“, a subliniat Wenger.

REGULA A FOST RUPTĂ ÎN 2010

Vorbele lui Wenger sunt susţinute şi de transferurile realizate în anii ultimelor trei Cupe Mondiale, când cele mai importante transferuri s-au materializat fie în timpul competiţiei, după ce echipele au fost eliminate, fie mult după finalul turneului. Este cazul Mondialului din 2002, când primele cinci transferuri ale sezonului au fost realizate după 15 iulie, adică după finalul competiţiei. Mai mult, mutarea lui Ronaldo de la Inter la Real Madrid, pentru 45 de milioane de euro, a fost realizată pe 31 august, la fel ca şi cea a lui Hernan Crespo de la Lazio la Inter, în valoare de 36 de milioane de euro.

Situaţia s-a păstrat, în mare măsură, neschimbată şi în 2006. Doar transferul lui Andrei Şevcenko de la Milan la Chelsea, pentru 46 de milioane de euro, a fost parafat înainte de turneul final, la cererea expresă a finanţatorului lui Chelsea, Roman Abramovici. În total, opt dintre cele mai scumpe zece transferuri din sezonul 2006-2007 s-au realizat după Cupa Mondială, şapte dintre ele fiind anunţate după ce echipa respectivului jucător fusese deja eliminată. Lucrurile s-au schimbat însă în 2010, când o conjunctură favorabilă a dat undă vedere la transferuri înaintea sau în timpul Mondialului. Cu un buget uriaş de transferuri, Manchester City şi-a permis să liciteze pentru transferurile lui Yaya Toure de la Barcelona şi David Silva de la Valencia chiar înainte de Mondial, acestea fiind oficializate în timpul turneului final din Africa de Sud. Însă, în acest an, odată cu sancţiunile pe care UEFA le va anunţa în această săptămână după ce PSG şi Manchester City au încălcat regula Fair Play-ului Financiar, e aproape sigur că cele mai puternice echipe vor aştepta până după Mondial pentru a realiza transferurile importante.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.