Calificare de poveste! Albania, probabil cea mai mare surpriză a preliminariilor Euro 2016. „Toți au râs de mine când am spus că ne putem califica” Ce jucători albanezi au rămas în istoria fotbalului românesc

Calificare de poveste! Albania, probabil cea mai mare surpriză a preliminariilor Euro 2016.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Albania s-a calificat pentru prima dată la un turneu final, după o victorie foarte prețioasă în Armenia, scor 3-0, în preliminariile EURO 2016. Cu această victorie, echipa antrenată de Giovanni De Biasi a depășit Danemarca, având 14 puncte, față de doar 12 ale nordicilor, care vor merge la baraj. Câștigătoarea grupei I este Portugalia, cu 21 puncte. Alături de albanezi, România merge și ea în Franța, după ce a câștigat fără emoții partida din Feroe și a terminat Grupa F pe locul al doilea.

  • Albania și Islanda reprezintă fără îndoială cele mai mari surprize ale preliminariilor Euro 2016. Ambele selecționate vor disputa în Franța primul turneu final din istorie

ProSport vă prezintă câteva dintre coordonatele care au dus la realizarea acestei performanțe unice în fotbalul din Albania.
Giovanni De Biasi, selecționerul italian al Albaniei, a reușit să ducă, în primieră, naționala albaneză la un tuneru final. Generația actuală, cea care a obținut această performanță uriașă, poate fi caracteriză drept cea mai bună din istorie. E drept, a beneficiat și de faptul că la această ediție de Campionat European merg 23 de echipe, plus țara gazdă, Franța. Numărul record de echipe participante este cu atât mai special cu cât reprezintă aproape jumătate din federațiile continentale.

„Când am spus că Albania poate să se califice din grupa aceasta, toți au râs de mine. Acum trei ani și jumătate, când a început aventura aceasta, le-am spus jucătorilor că trebuie să credem în noi. Dar în cele din urmă, cei care au râs la urmă sunt cei care au sărbătorit azi”, a declarat antrenorul italian, la finalul meciului din Armenia.

„Am avut un întreg popor alături. I-am făcut pe albanezi fericiți. Este cel mai frumos moment din viața mea„, a mai spus De Biasi.

 

POVESTEA ALBANEZILOR

Albania este un stat suveran din sud-estul Europei. Se învecinează cu Muntenegru, Macedonia, Grecia și Kosovo.  Are ieșire la Marea Adriatică spre vest, și la Marea Ionică (componentă a Mării Mediteraneene) la sud-vest. Are o populație de 2.831.741 de locuitori, dintre care 421.286 doar în capitala Tirana. Și-a obținut independența față de Imperiul Otoman în anul 1912, pe 28 noiembrie.

Fotbalul este cel mai popular sport din Albania, atât la nivel participativ, cât și la nivel de spectatori. Alte sporturi populare printre albanezi sunt baschetul, voleiul, tenisul, înotul și gimnastica.

Federația Albaneză de Fotbal a fost înființață în anul 1930, pe 6 iunie și s-a afiliat la  FIFA și UEFA în 1932, respectiv 1954. Primul meci oficial a avut loc pe 7 octombrie 1946, la Tirana, într-un meciu pierdut contra Iugoslaviei, scor 2-3. Cea mai mare victorie a albanezilor s-a înregistrat în 2009, pe 12 august, 6-1 împotriva celor din Cipru. Cea mai usturătoare înfrângere suferită de naționala Albaniei a avut loc pe 24 septembrie 1950, la Budapesta, cu Ungaria, scor 12-0. Albanezii s-au întâlnit și cu naționala României, în preliminariile pentru CE 2008, iar atunci România a învins tur-retur, cu un scor general de 8-1.

Prima ligă din Albania este formată din 10 echipe, iar campioana en-titre este Skenderbeu, care a participat în play-off-ul Champions League. Clasamentul întrecerii interne este condus și în acest an tot de cei de la Skenderbeu, cu 18 puncte, obținute din șase victorii din tot atâtea meciuri. Podiumul este completat de FK Partizani și KF Teuta Durres.

Cei mai bine cotați jucători din lotul Albaniei:

 

  • Elseid Hysaj, fundaș dreapta – 21 de ani. Este colegul lui Chiricheș, la Napoli și are o cotă de piață de 4,5 milioane de euro
  • Shkelzen Gashi, mijlocaș stânga – 27 de ani. Joacă în Elveția, la Basel și este cotat la 4,5 milioane de euro de site-ul transfermarkt.de
  • Etrit Berisha, portar –  Lazio. Este colegul cu Radu Ștefan, la Lazio, iar site-urile de specialitate îl cotează la 3 milioane de euro
  • Taulant Xhaka, mijlocaș defensiv – 24 de ani. Este om de bază la  Basel și este cotat la  2,5 milioane de euro
  • Amir Abrashi, mijlocaș defensiv – 25 de ani. Joacă la nemții de la  SC Freiburg și are o cotă de piață de 2,25 milioane de euro
  • Ergys Kace, mijlocaș defensiv – 22 de ani. Evoluează la PAOK Salonic, în Grecia, iar transfermarkt îl cotează la 2 milioane de euro
  • Bekim Balaj, atacant – 21 de ani.  Are șase goluri marcate în acest sezon pentru HNK Rijeka și este cotat la 2 milioane de euro de aceeași sursă


Cei mai buni marcatori:

1. Erjon Bogdan – 74 de meciuri și 18 goluri.
2. Alban Bushi – 68 de meciuri și 14 goluri
3. Ervin Skela – 76 de meciuri și 13 goluri

Cei mai selecționați jucători:
1. Lorik Cana – 88 de selecții. Fostul coleg al lui Radu Ștefan la Lazio este și căpitanul primei reprezentative. A debutat în națională la doar 19 ani
2. Altin Lala – 80 de selecții. A debutat în națională la vârsta de 22 ede ani
3. Klodian Duro – 79 de selecții. A debutat pentru prima reprezentativă la 23 de ani

CINE ESTE GIOVANNI DE BIASI?
Cunoscut și ca Gianni De Biasi, selecționerul albanezilor s-a născut pe 16 iunie 1956, în Sarmede, Treviso. Are dublă cetățenie, italiană și albaneză. A obținut cetățenia albaneză chiar anul acesta, pe 28 martie.

Italiano-albanezul a jucat pentru diferite formații în cariera de fotbalist. A prins 9 meciuri în tricoul celor de la Inter. A mai jucat la Treviso, Palermo, Brescia, Reggiana, Pescara, Vicenza și Bassano. Cele mai multe prezențe le-a strâns în tricoul celor de la Brescia și Palermo, pentru care a acumulat 161 de meciuri și 14 goluri, respectiv 105 partide și 9 reușite. Pentru echipa din orașul natal, Treviso, a jucat în două rânduri, între 1974-1975 și 1986-1987 și a strâns 76 de prezențe și 8 goluri.

În cariera de antrenor, cele mai importante echipe pregătite de tehnicianul italian sunt Udinesse, Torino și Levante.  A fost numit selecționerul Albaniei pe 14 decembrie 2011, pentru a fi succesorul lui Josip Kuze.

Incident cu „parfum” de istorie
Meciul dintre Serbia –  Albania, disputat Belgrad, pe 14 octombrie, contând pentru preliminariile EURO 2016, a fost întrerupt în minutul 41, din cauza incidentelor, la scorul de 0-0, iar apoi a fost suspendat definitiv.

O dronă cu un drapel albanez a fost lansată deasupra arenei și a provocat furia jucătorilor sârbi, Stefan Mitrovic reușind să prindă acest steag. În acel moment, jucătorii albanezi au încercat să recupereze steagul, iar fanii albanezi au intrat și ei pe teren.
Imediat, meciul a fost întrerupt de arbitrul englez Martin Atkinson, după ce, fumigene și petarde au fost aruncate în teren. După aproximativ 30 de minute, UEFA a anunțat suspendarea definitivă a partidei din motive de securitate.

Serbia și Albania au o istorie comună, plină de turbulente, în special din cauza relației față de fosta provincie sârbă Kosovo, care și-a declarat independența în 2008. Această independentă a fost recunoscută de SUA si principalele state din UE, însă Serbia refuză în continuare, ca și majoritatea etnicilor sârbi din interiorul Kosovo.

Incidentul a survenit la câteva zile înainte de vizita oficială a premierului albanez Edi Rama la Belgrad, prima în aproape 70 de ani.
La Pristina, capitala Kosovo, aproape 5.000 de albanezi kosovari care urmăreau partida pe un ecran uriaș din centrul orașului s-au bucurat de întreruperea meciului scandând „Marea Albanie” și „victorie”. Duminică, Federația Sârbă de Fotbal anunțase că meciul Serbia – Albania se va disputa fără suporterii echipei oaspete în tribune, din motive de securitate.

„Toată atmosfera dinaintea partidei Serbia – Albania arată că există o sensibilitate politică mai mare decât orice alt meci. Nu-mi amintesc în ultimii ani cand au mai fost atât de mulți polițiști pe un stadion. Totul părea însă să fie normal. Un mic incident stupid a provocat o explozie. Este cea mai scurtă descriere a ceea ce s-a întâmplat.„, a declarat atunci  jurnalistul sârb, Milos Saranovic, pentru CNN

Comisia de Control, Etică și Disciplină a UEFA a decis atunci ca meciul să nu se mai rejoace, iar Albania să piardă cu 3-0 la masa verde. De asemenea, Federația Albaneză de Fotbal a primit o amendă de 100.000 de euro.

Demollari, cel mai eficient marcator străin din Liga 1 vreme de 16 ani

Sulejman Demollari a scris istorie în fotbalul românesc. A jucat la Dinamo în perioada 1991-1995, echipă pentru care a strâns 100 de meciuri și 36 de goluri și a câștigat un titlu de campion. A deținut vreme 16 ani recordul de cel mai prolific marcator străin din istoria primului eșalon din România, dar a fost depășit de brazilianul Wesley Lopes, în 2011. Fostul golgheter de la Vaslui conduce topul marcatorilor străini, cu 61 de reușite, iar podiumul este completat de Pantelis Kapetanos cu 48 de goluri și Eric de Oliveira cu 41 de goluri. Demollari a strâns 44 de selecții și 1 gol în tricoul naționalei Albaniei.


Demollari (foto, în dreapta) alături de Wesley, după ce brazilianul pe atunci la Vaslui i-a depășit recordul de goluri marcate în prima ligă a României

Fotbaliști precum Albert Duro, Elis Bakaj și Azdren Llulaku s-au mai preindat și ei prin fotbalul din România.

Pe vremea când evolua la Dinamo, Bakaj era alintat „Ronaldo”, după starul celor de la Real Madrid, Cristiano Ronaldo.

Atacantul Mergim Neziri, de la FC Botoșani, este singurul jucător albanez care evoluează în acest moment în Liga 1

articol scris de Andrei Pal
 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă zi şi noapte la mormântul lor.
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă zi şi noapte la mormântul…
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Cea mai frumoasă femeie din România i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
Cea mai frumoasă femeie din România i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Durere supremă! A murit o LEGENDĂ a sportului din România: Cel mai mare din istorie
Durere supremă! A murit o LEGENDĂ a sportului din România: Cel mai mare din istorie
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură îngrijise, de fapt
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură…