Un fost dinamovist impresionează în Europa. Mendy a fost printre cei mai buni oameni din Europa League, iar Franța vorbește acum despre el

Autor: Antonio Robitu Publicat: 28 Feb. 2014, 10:39 Actualizat: 28 Feb. 2014, 10:40 Europa League
Un fost dinamovist impresionează în Europa. Mendy a fost printre cei mai buni oameni din Europa League, iar Franța vorbește acum despre el

Într-o perioadă în care Dinamo rezistă în atac doar prin execuțiile împrumutatului George Țucudean, un fost atacant al „câinilor” a atras atenția Europei prin prestațiile sale. Francezul Jean-Phillipe Mendy, adus în 2006 în Ștefan cel Mare de către Mircea Rednic și ajuns în prezent la formația slovenă NK Maribor, a intrat în vizorul presei din Hexagon cu evoluția pe care a avut-o în urmă cu o săptămână în meciul cu FC Sevilla (2-2) din 16-imile Europa League.

Vârful ajuns acum 26 de ani s-a remarcat în anul ultimului titlu al roș-albilor, 2007, dar nu a reușit să rămână la Dinamo și după plecarea lui Rednic, astfel că a bifat mai multe meciuri pentru echipa secundă a clubului și apoi a fost împrumutat în liga a doua, la Petrolul.

În cele din urmă, Mendy a decis să părăsească România pentru a-și relansa cariera. „Am crezut că un contract în România este o bună șansă pentru cariera mea. Am luat titlul, am ajuns în primăvara Cupei UEFA și chiar am reușit să marchez primul meu gol european, contra lui Tottenham, la înfrângerea cu 1-3 suferită pe White Hart Lane. După aceea, am fost împrumutat la Petrolul, nu am fost plătit, am revenit la Dinamo și iar s-a pus problema unui împrumut, dar nu am mai acceptat„. spune Mendy, France Football.

A ajuns în Italia
A urmat o aventură în a treia ligă italiană pentru Mendy, la SPAL, în sezonul 2008-2009. „Acolo am progresat foarte mult în poziția de atacant, deși la origine eram mijlocaș ofensiv. Antrenorul Stefano Vecchi a fost cel care m-a transformat într-un veritabil număr 9„, a povestit francezul pentru France Football. O accidentare la genunchi l-a ținut, din nefericire, departe de gazon timp de aproape un an, iar cariera sa intrase într-un impas serios. Asta până i s-a oferit un contract în Slovenia, la FC Koper, și a reușit astfel să revină în prim-plan. A fost remarcat de Zlatko Zahovic, glorie a fotbalului sloven și director sportiv la NK Maribor, și astfel a ajuns să bifeze din nou prezențe europene. De altfel, fostul mijlocaș al Valenciei are numai cuvinte de laudă la adresa lui Mendy: „Este rapid, are un bun joc de cap și știe să protejeze excelent balonul. Nu a avut șansă din punct de vedere al sănătății, deoarece a fost destul de mult accidentat. Sper ca acum să fi venit momentul de glorie al carierei lui„.

După un start ca din pușcă în actualul sezon, cu 8 goluri în 12 etape, care l-au plasat în fruntea clasamentului golgheterilor, francezul s-a lovit însă de o nou problemă medicală. Mendy a fost trimis la spital după ce acuza amețeli în urma unui contact dur cu un adversar și i-au fost descoperite probleme cardiace. Totuși, medicii au considerat că acestea nu îi pun viața în pericol, astfel că atacantul și-a reluat activitatea și a putut fi pe teren în meciul pe care Maribor l-a susținut contra Sevillei în 16-imile Europa League, partidă în care a avut o prestație determinantă pentru echipa sa.

Ar fi fost și în atenția Stelei
În vară, înainte ca Steaua să îl împrumute de la Sampdoria pe Federico Piovaccari, pe internet a circulat un zvon potrivit căruia Jean-Phillipe Mendy ar fi fost pe lista campioanei României. Informația a fost lansată de Romain Welter, un jurnalist francez stabilit în Kosovo și specializat în fotbalul din Balcani. În acel moment, atacantul de 1,98 metri marcase deja trei goluri în campionatul Sloveniei pentru NK Maribor.

Este coleg cu un alt fost străin din Liga I
La NK Maribor, alături de Jean-Phillipe Mendy, joacă și fostul mijlocaș al Politehnicii Timișoara, Dare Vrsic. Acesta a jucat pentru formația bănățeană în sezonul 2010-2011 și a reușit chiar să debuteze pentru naționala Sloveniei în urma prestațiilor de la gruparea violetă. Vrsic a marcat cel de-al doilea gol al lui NK Maribor în meciul tur cu Sevilla, printr-o execuție fenomenală, de la distanță.

11 goluri în 26 de partide disputate în toate competițiile are Mendy în sezonul actual

Autor: Antonio Robitu Publicat: 28 Feb. 2014, 10:39 Actualizat: 28 Feb. 2014, 10:40 Europa League
Pe aceeași temă