Seara în care fotbalul românesc a arătat că trăiește! Campioana Astra completează succesul Stelei și e la un pas de primăvara europeană. Schimbările lui Șumudică, decisive în victoria cu Austria Viena

Seara în care fotbalul românesc a arătat că trăiește! Campioana Astra completează succesul Stelei și e la un pas de primăvara europeană. Schimbările lui Șumudică, decisive în victoria cu Austria Viena
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Astra a completat o seară superbă pentru fotbalul românesc, a câștigat cu Austria Viena, scor 2-1, a ajuns la șapte puncte în Grupa E a Europa League și are mari șanse să se califice în primăvara europeană.
  • Campioana României a revenit de la 0-1, cu un om în plus, iar Daniel Florea, atacantul introdus de Șumudică în minutul 61, a fost eroul serii.

Etapa a cincea a fazei grupelor Europa League l-a găsit pe Marius Șumudică într-o situație pe care nu mulți nu o credeau posibilă. Cu patru puncte în patru meciuri, campioana României spera la calificarea în primăvara europeană, iar antrenorul de 45 de ani a rămas fidel modulului tactic care l-a ajutat să se întoarcă cu trei puncte din Cehia: trei fundași înalți, doi închizători de meserie, Budescu și Alibec în postura de artiști. Doar că diferența față de meciul de la Plzen a fost făcută de adversar, deși rezultatul a fost același.

Șumudică a dat peste un antrenor la fel de prudent

Calculele fostului rapidist au fost simple: egal sau victorie în Austria, succes al Romei pe teren propriu cu Viktoria Plzen și o bătălie decisivă în ultima etapă cu niște italieni calificați matematic de pe primul loc. De aceea, probabil, Șumi a sperat că Thorsten Fink, antrenorul Austriei Viena, va mușca momeala aruncată și la Plzen, iar artiștii săi vor putea lovi pe contraatac. Nu a mers, pentru că tehnicianul austriecilor a avut, cel puțin în prima repriză, o tactică asemănătoare. Ce a ieșit? 45 de minute în care gazdele au avut mingea, dar ocaziile au venit foarte greu. Alibec și Budescu au avut primele situații (minutele 7 și 10), dar au finalizat de fiecare dată modest, replica venind de la Venuto, cel care l-a testat serios pe Silviu Lung în minutul 22. Tabelele erau cu Șumi, pentru că Roma își făcea treaba pe Olimpico, iar bosniacul Dzeko anula orice șansă a cehilor de la Plzen.

Un moment de rătăcire putea scoate campioana României din Europa

După pauză, însă, filmul regizat de Șumudică s-a întrerupt brusc. Cu Alibec izolat, cu Budescu rămas o simplă umbră a jucătorului care a sclipit în Cehia, austriecii au prins curaj. A venit, mai întâi, o ocazie a lui Holzhauser (47), dar Silviu Lung nu s-a lăsat impresionat. Singurul moment în care apărarea a adormit putea fi sinonim cu eliminarea din Europa. Oros s-a plasat greșit pe o centrare a aceluiași Holzhauser, marcajul a lipsit, Serbest a sărit peste minge și Rotpuller a marcat golul care a declanșat sărbătoarea la Viena. Fanii Austriei aveau și de ce, pentru că echipa lor nu mai prinsese primăvara europeană de 12 sezoane!

Pus într-o situație limită, Șumi a primit o mână de ajutor. Nu de la fotbaliștii săi, ci de la Grunwald, mijlocașul austriac care s-a gândit că ar fi bine să-l faulteze pe Alibec, să primească al doilea cartonaș galben și să ajungă primul la dușuri. Cu un om în plus, fostul idol al Giuleștiului a forțat, l-a introdus pe Florea, l-a scos pe Oros, și a trecut la 4-4-2. Și i-a ieșit. A câta oară?

Budescu-Alibec-Teixeira-Alibec și eroul Florea

Călită în duelurile grele cu West Ham, campioana României a dovedit, din nou, că știe să joace momentele cele mai importante. Fără să se arunce în atac, giurgiuvenii și-au îndeplinit scopul. Și au făcut-o frumos! Primul care a avut șansa egalării a fost Budescu, dar execuția superbă a decarului s-a oprit în bara din stânga lui Hadzikic. Era minutul 73, iar cronometrul „fugea” pentru austrieci. 

Cu un calm neobișnuit, Șumudică a mutat surprinzător, post pe post, cu Lovin pentru Boubacar și le-a lăsat spațiu oamenilor din ofensivă. Iar cu Teixeira, Alibec și Budescu lucrurile sunt întotdeauna ușoare. Sau așa au părut în minutul 79, când primii doi au combinat superb, vârful cumpărat de Steaua a tras bine, iar Florea s-a aflat exact unde trebuia. 1-1 și obiectivul părea îndeplinit, dar Șumi simțea că se poate mai mult. Cu feelingul gambler-ului suspendat pentru pariuri, antrenorul a simțit din nou bine. Echipa sa a forțat, Florea, eroul neașteptat, a căzut inspirat în careu după un duel cu Filipovic, iar arbitrul polonez a arătat 11 metri. Cu un mic pas înainte, Budescu a uitat de bara din minutul 73, a transformat lejer, iar tabela arăta 1-2. În capitala Italiei, Roma făcea 4-1 și planul lui Șumudică era dus la capăt cum nu se poate mai bine.

A rămas 2-1, campioana României a plecat cu trei puncte din Austria și s-a cocoțat pe locul al doilea în grupă. Pe opt decembrie, în România va veni AS Roma, deja calificată, iar Austria Viena va merge la Plzen. Înaintea acestor meciuri, Astra are șapte puncte, două peste austrieci, iar primăvara europeană se vede la orizont!


 


Austria Viena – Astra 1-2 (Rotpuller 57 / Florea 79, Budescu pen. 88) / AS Roma – Viktora Plzen 2-1 (Dzeko 11, 61 / Zeman 18)

  • Austria Viena: Hadzikic – Larsen, Rotpuller, Filipovic, Martschinko – Serbest, Holzhauser – Venuto,   Grunwald, Pires – Kayode
  • Astra: Lung Jr. – Săpunaru,   Geraldo Alves,   Oros (D. Florea 61) – Al. Stan, Seto,   Boubacar (Lovin 71), Teixeira,   Junior Morais – Budescu – Alibec

23:57 FINAL! Austria Viena – Astra 1-2.


23:49 GOOL Astra! Echipa lui Șumi e magică în această seară, iar Budescu înscrie din penalty-ul obținut de Florea și întoarce scorul în doar câteva minute. În acest moment Astra e pe locul doi în grupa E din Europa League. 


23:47 Austria Viena sângerează, iar Astra simte că poate obține mai mult de la acest meci. Alibec expediează un șut periculos pe poartă, iar la faz imediat următoare Florea obține un penalty ușor acordat. 


23:40 GOOL Astra! Șumudică i-a făcut să joace frumos pe elevii săi, iar aceștia au contruit o fază superbă. Mingea a pornit de la Morais, Budescu a sărit peste balon, Alibec a făcut un unu-doi cu Teixeira, atacantul a ajuns în fața porții, iar șutul respins a ajuns la Florea care a înscris cu poarta goală. 


23:35 Ocazie imensă pe care o are Astra! Magicienii oaspeților ai creat o fază superbă, după ce Alibec a oferit o pasă fină, iar Budescu a săltat mingea peste un fundaș advers, dar a șutat în stâlpul porții adverse, ca mai apoi mingea să iasă în afara terenului. 


23:27 ROȘU Grunwald! Mijlocașul central al austriecilor face un fault tare la Alibec, primește al doilea cartonaș galben, și pleacă mai devreme la dușuri. Campioana României joacă în superioritate numerită din minutul 66.


23:23 Șumudică reacționează imediat după primirea golului. Renunță la Oros și mizează pe Florea, trecând la un sistem cu patru fundași, patru mijlocași și doi atacanți. Astra mai are 30 de minute la dispoziție pentru a marca golul care s-o țină în Europa.


23:18 GOL AUSTRIA VIENA! Apărarea Astrei respinge un corner, Holzhauser ajunge în poziție de centrare, pasează excelent, Serbest sare peste minge, iar fundașul central Rotpuller nu trebuie decât să împingă balonul în jumătatea de poartă rămasă goală. 1-0 în minutul 57, scor la care Astra e out din Europa.


23:09 Începe repriza a doua, iar ritmul e ceva mai alert. Japonezul Seto are prima situație, dar șutul său ocolește poarta lui Hadzikic. Replica vine de la Holzhauser, a cărui execuție e respinsă destul de greu de Silviu Lung Junior.


22:53 Pauză, după 45 de minute șterse din partea ambelor echipe. Așteptăm repriza a doua, dar rămânem la părerea că datele problemei nu se vor schimba foarte mult.


22:45 Primul moment în care Astra pune presiune se lasă cu o lovitură liberă periculoasă obținută de Constantin Budescu, dar Săpunaru execută modest. Finalul reprizei îi găsește pe giurgiuveni ceva mai curajoși, dar și pe Oros cu un cartonaș galben în palmares, după un fault util asupra lui Venuto.


22:35 Vestea proastă pentru Astra e că în rarele momente în care are mingea la picior în jumătatea adversă Budescu nu reușește să găsească pasele decisive pentru Alibec. Vestea bună e că nici austriecii nu impresionează prin jocul ofensiv, preferând mai degrabă să atace ponderat. Gazdele sunt și ele mulțumite cu un egal, așa că avem mari șanse să asistăm la un meci la fel de închis precum prima jumătate de oră.


22:27 Viktoria Plzen revine în calcule după ce egalează la Roma, iar apărarea în trei a Astrei dă primul rateu. O minge lungă a lui Rotpuller îl pune pe Venuto în poziție excelentă de finalizare, dar aripa dreaptă a austriecilor nu nimerește poarta. Astra rămâne la cutie.


22:22 Suntem puțin surprinși de modul defensiv în care Șumudică atacă acest meci, dar importanța partidei e o scuză cât se poate de viabilă pentru tehnicianul de 45 de ani. Posesia după 18 minute e zdrobitoare în favoarea gazdelor: 72% – 28%, dar ocaziile de gol au lipsit. Cam așa se desfășoară lucrurile:


22:17 Veștile bune vin de pe Olimpico. AS Roma deschide scorul prin Edin Dzeko încă din minutul 11. La aceste rezultate, italienii ajung la 11 puncte și vin la Giurgiu din postura de echipă calificată în 16-imile Europa League.


22:15 Primele 10 minute sunt echilibrate, iar Astra pare că adoptă o tactică destul de defensivă. Alibec are prima șansă, după ce se întoarce cu doi fundași adverși în spate, dar șutul atacantului cumpărat deja de Steaua trece departe de poarta lui Hadzikic.


22:05 A început meciul de la Viena. În paralel se joacă și AS Roma – Plzen, partidă în care giurgiuvenii ar fi avantajați de o victorie a italienilor.


21:10 La ora la care Steaua e eliminată din Europa League, ne îndreptăm atenția și spre meciul din Austria, unde Șumudică poate obține victoria care-l duce foarte aproape de primăvara europeană. Antrenorul Astrei are o revanșă de luat pentru înfrângerea din tur, de pe Arena Națională. și propune un prim 11 ofensiv, pe care-l puteți vedea mai sus.


A cincea etapă din Europa League îi aduce Astrei adversarul de pe locul secund al grupei E din Europa League, Austria Viena, echipă care s-a impus în turul de pe Arena Națională cu 3-2. Elevii lui Șumudică vor juca, joi, de la 22:05, în revanșa și lupta pentru locul care duce în primăvara europeană, pe stadionul „Ernst – Happel”, din Viena.

Cele două echipe întâlnesc probleme de efectiv, după ce de la gazde lipsesc doi jucători (Almer și Ronivaldo, ambii accidentați), în timp ce Marius Șumudică nu se va putea baza pe serviciile lui Boudjemaa, de asemenea accidentat.

Austria Viena – Astra. Calculele grupei

În meciul de joi, de la 22:05, Astra este condiționată să obțină minimum un rezultat de egalitate pentru a păstra șanse de calificare în primăvara europeană, iar campionii pornesc cu un moral bun înaintea meciului de la Viena, după ce au obținut singura din grupă chiar în deplasare, în Cehia, cu Viktoria Plzen, scor 2-1. Totuși, astralii nu au reușit să lege două victorii consecutive, după ce în returul cu cehii, de pe Arena Națională, au reușit să obțină doar o remiză, acumulând astfel 4 puncte în grupă.

De celaltă parte, Austria Viena este cu un punct peste Astra, în grupă, iar o victorie în penultimul meci al grupei ar aduce-o cu un pas mai aproape de fazele eliminatorii ale competiției. Încurajator pentru Astra e faptul că austriecii nu se descurcă atât de bine în meciurile disputate pe teren propriu, în acestă ediție din Europa League, după ce au obținut un singur punct, în meciul cu Viktoria Plzen, scor 0-0. Ultima etapă din Europa League a consemnat un eșec pe teren propriu pentru Austria Viena, după ce italienii de la AS Roma au învins în deplasare cu 4-2. De asemenea, dacă nu vor pierde în celălalt meci al grupei, împotriva lui Plzen, AS Roma va fi automat calificată în faza eliminatorie a competiției. 

Etapa 5 – joi 24 noiembrie
Austria Viena – Astra

AS Roma – Viktoria Plzen



Etapa 6 – joi 8 decembrie

Astra – AS Roma

Viktoria Plzen – Austria Viena

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut mașina”
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut…
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
E cutremur! Cine este blonda care aspiră la titlul de "noua doamnă Şoşoacă". Avem imagini-bombă!
E cutremur! Cine este blonda care aspiră la titlul de "noua doamnă Şoşoacă". Avem imagini-bombă!
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic în Moldova, estul și sud-estul Transilvaniei
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic în Moldova, estul și sud-estul…
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Andreea Sasu este însărcinată. Tatăl copilului este un celebru milionar, cu care s-a împăcat după ce i-a iertat infidelităţile
Andreea Sasu este însărcinată. Tatăl copilului este un celebru milionar, cu care s-a împăcat după ce i-a iertat infidelităţile
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în parte
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în parte
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege ca să fie clar
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege ca să fie clar
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului:
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu pot să-l privesc în ochi"
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Chinezii au lansat mașina care bate TESLA (la PREȚ și DESIGN)! - GALERIE FOTO
Chinezii au lansat mașina care bate TESLA (la PREȚ și DESIGN)! - GALERIE FOTO
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup