„Regele Leu” Llorente vs „Tigrul” Falcao!** Duelul oamenilor care pot decide finala EL

  • Publicat:
  • Actualizat:

Athletic Bilbao și Atletico Madrid se află, începând de luni, la București, pentru finala iberică a Ligii Europa, un meci sintetizat de presa spaniolă ca duelul dintre vedetele celor două echipe, „Regele Leu” Fernando Llorente și „Tigrul” Radamel Falcao.

Gruparea bască a impresionat încă de la sosirea pe Aeroportul Aurel Vlaicu. Athletic Bilbao se află la prima finală europeană din ultimii 35 de ani, iar performanța atinsă în acest sezon merita sărbătorită indiferent de rezultatul din ultimul act al Ligii Europa.

Astfel, bascii au închiriat de la compania franceză Corsair un uriaș „Jumbo Jet” Boeing 747-400 de 580 de locuri, un avion potrivit pentru zboruri intercontinentale și mai puțin întâlnit pe aeroporturile din România, cu care a transportat la București, pe lângă delegația oficială, un contingent de câteva sute de socios, suporteri-acționari ai clubului. Atmosfera la bordul avionului a fost una de sărbătoare, potrivit jurnaliștilor de la As, iar pasagerii s-au delectat cu 70 de kilograme de scoici și au desfăcut 200 de sticle de șampanie.

O apariție ceva mai modestă a avut-o la București rivala Atletico Madrid, care a ales să călătorească în România cu avionul „norocos” Boeing 757-200 de 200 de locuri al companiei spaniole de zboruri charter Privilege Style, ce i-a dus pe jucătorii spanioli și la finala Ligii Europa din 2010, desfășurată la Hamburg, când au câștigat trofeul după 2-1 cu Fulham. Madrilenii au avut o delegație restrânsă de aproximativ 120 de persoane.

Marcelo Bielsa, antrenorul lui Bilbao, a selecționat pentru finala de miercuri strict jucătorii de care are nevoie, reuniți într-un lot de 18 fotbaliști. Diego Simeone în schimb i-a inclus în delegația pentru capitala României pe toți jucătorii din lot, indiferente de starea lor de sănătate sau de dreptul de joc. Nu lipsesc Tiago Mendes, suspendat, Fran Mérida, fără drept de joc, și Silvio Azevedo, accidentat. De asemenea, a fost convocat și Pedro Martín, de la Atletico B.

Luni seară, după sosire, cele două echipe s-au îndreptat direct către hotelurile rezervate: Crowne Plaza – Bilbao și Intercontinental – Madrid. Ambele formații aveau programate antrenamente pentru marți dimineață – Athletic pe Rapid, Atletico pe Dinamo – dar au renunțat la ele motivând că au ajuns la București prea târziu cu o zi înainte. Athletic Bilbao a cerut permisiunea de a efectua joi un antrenament înaintea plecării spre Spania.

Circa 70 de zboruri cu suporteri spanioli – 32 de la Bilbao și restul de la Madrid – sunt așteptate în aceste zile la București, „grosul” fiind prevăzut pentru miercuri, ziua finalei. Bascii mizează pe 11.000 de fani la meciul de pe Arena Națională, în timp ce madrilenii speră să aibă 13-15.000 de suporteri în tribune.

Athletic Club Bilbao, fondat în 1898, este unul dintre cel trei cluburi spaniole, alături de FC Barcelona și Real Madrid, care nu a retrogradat niciodată de la apariția primei ligi spaniole, în 1929. În palmaresul grupării din Țara Bascilor figurează opt titluri de campioană a Spaniei, primul în al doilea sezon al Primerei Division, iar ultimul în 1984.

De asemenea, Bilbao a câștigat de 23 de ori Cupa Regelui, ultima dată în același sezon 83/84, când Athletic a reușit eventul. Pe plan internațional, Athletic Bilbao a reușit o calificare în finala Cupei UEFA, în sezonul 1976/77, pierdută în fața echipei italiene Juventus, după 0-1 la Torino și 2-1 pe teren propriu.

Gruparea este cunoscută pentru politica sa restrictivă privind transferul și promovarea jucătorilor, fiind preferați fotbaliști născuți în regiunile basce din Spania și Franța sau cu rădăcini de origine bască.

Vedetele echipei antrenate de argentinianul Marcelo Bielsa (56 de ani) sunt atacantul Fernando Llorente, fundașul Andoni Iraola, mijlocașul Javi Martinez și tânăra extremă Iker Muniain (19 ani), toți internaționali spanioli.

Drumul bascilor către finala de la București a cunoscut următoarele etape: Mai întâi, ei au evoluat în play-off-ul competiției și, după un rezultat de 0-0, înregistrat acasă cu Trabzonspor, au primit „cadou” de la UEFA calificarea în grupele competiției, deoarece gruparea turcă a fost „promovată” în Liga Campionilor, în urma excluderii formației Fenerbahce.

În Grupa F, Athletic Bilbao a învins de două ori cu 2-1 pe Slovan Bratislava, a câștigat, cu 2-0, acasă, meciul cu PSG și l-a pierdut pe cel de la Paris, scor 2-4, a remizat pe teren propriu, scor 2-2, cu Salzburg și a învins cu 1-0 în deplasare. Apoi, bascii au eliminat pe rând echipele Lokomotiv Moscova, 1-2 în deplasare și 1-0 acasă, Manchester United, scoruri 3-2 în deplasare și 2-1, Schalke 04, scoruri 4-2 în Germania și 2-2, și Sporting Lisabona, scoruri 1-2 și 3-1 acasă.

Atletico Madrid a fost fondat în anul 1903 și a câștigat campionatul și Cupa Spaniei de câte 9 ori, ultima dată în 1996, când „alb-roșii” au realizat eventul. Atletico a fost finalistă a Cupei Campionailor Europeni, în 1974, după 1-1 în finală și 0-4 la rejucare, cu Bayern Munchen. Deoarece formația germană a refuzat să joace finala Cupei Intercontinentale, Atletico a luat locul acesteia în dubla manșă cu argentinienii de la Indepediente. Madrilenii au pierdut, scor 0-1, partida tur din deplasare, dar s-au impus acasă cu 2-0 și și-au adjudecat trofeul.

În 2010, gruparea madrilenă a câștigat Liga Europa, învingând cu 2-1 pe Fulham, după prelungiri. În același an, formația spaniolă și-a adjudecat și Supercupa Europei, în urma victoriei cu scorul de 2-0, obținută în fața formației italiene Internazionale Milano. În 1962, Atletico Madrid a câștigat Cupa Cupelor, după 1-1 și 3-0 la rejucare cu Fiorentina.

Printre jucătorii exponențiali antrenați de argentinianul Diego Simenone, 41 de ani, se numără mijlocașul Tiago, internațional portughez (fără drept de joc la București), atacantul Radamel Falcao, internațional columbian, mijlocașul Arda Turan, internațional turc, și mijlocașul brazilian Diego.

Atletico Madrid a început competiția cu un tur înaintea rivalei de miercuri. În turul 3 preliminar, madrilenii au trecut de norvegienii de la Stromsgodset, scoruri 2-1 acasă și 2-0, iar în play-off au eliminat pe Vitoria Guimaraes, după 2-0 acasa și 4-0. În Grupa I, Atletico Madrid a câștigat de două ori cu Celtic Glasgow, scoruri 2-0 acasă și 1-0, a remizat la Rennes, scor 1-1, și i-a învins pe francezi acasă, scor 3-1, a pierdut la Udinese, scor 0-2, dar a câștigat meciul de pe teren propriu, cu scorul de 4-0.

În șaisprezecimile de finală, madrilenii au trecut de Lazio după două victorii, scoruri 3-1 în deplasare și 1-0, în optimi s-au calificat în dauna turcilor de la Beșiktaș, după alte două victorii, 3-1 acasă și 3-0, în sferturile de finală au eliminat echipa Hannover 96 cu două succese cu 2-1, iar în semifinale au câștigat meciurile cu Valencia, 4-2 acasă și 1-0. Astfel, Atletico Madrid a câștigat toate meciurile disputate în fazele eliminatorii ale Ligii Europa și au învins în toate partidele disputate din 20 octombrie 2001, după înfrângerea de la Udine.

Palmaresul lor în acest sezon al Ligii Europa este impresionant, 16 victorii, un egal și o înfrângere, față de 9 victorii, 3 egaluri și 3 înfrângeri în cazul celor de la Athletic Bilbao.

Cu o etapă înaintea încheierii sezonului în Spania, Atletico Madrid este situată pe locul 5 cu 53 de puncte, iar Athletic Bilbao ocupă locul 10, cu 49 de puncte.

Cele două echipe și-au disputat partidele directe din această ediție a campionatului. În tur, meci disputat pe San Mames, în etapa a X-a, Bilbao a câștigat cu scorul de 3-0, prin golurile marcate de Llorente (2) și Toquero. În retur, formația din Madrid s-a impus pe Vicente Calderon, cu scorul de 2-1, prin golurile lui Radamel Falcao, in timp de pentru oaspeți a înscris Javi Martinez.

În meciul de miercuri, de la ora 21.45, ar putea evolua următoarele echipe:

Athletic Bilbao: Gorka Iraizoz – Iraola, Javi Martinez, Amorebieta, Aurtenetxe – Iturraspe, De Marcos, Ander Herrera – Susaeta, Llorente, Muniain. Antrenor: Marcelo Bielsa.

Atletico Madrid: Courtois – Juanfran, Godin, Miranda, Filipe Luis – Mario Suarez, Gabi – Arda Turan, Adrian Lopez, Diego – Falcao. Antrenor: Diego Simeone.

Arbitrul germanul Wolfgang Stark va conduce la centru finala Ligii Europa. Stark, în vârstă de 42 de ani, este arbitru FIFA din 1999 și a condus trei meciuri la Cupa Mondială din 2010.

Stark va fi ajutat de asistenții Jan-Hendrik Salver și Mike Pickel și de asistenții suplimentari Florian Meyer și Deniz Aytekin, toți din Germania. Arbitru de rezervă pentru central va fi francezul Stephane Lannoy, în timp ce germanul Mark Borsch va fi rezervă pentru asistenți.

Formația Athletic Bilbao va mai disputa o finală în acest sezon, pe cea a Cupei Spaniei, la 25 mai, cu FC Barcelona, pe stadionul adversarei de miercuri, Vicente Calderon.

sursa: Mediafax

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O septicemie este o situație imprevizibilă'
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O septicemie este o situație imprevizibilă'
Ea este cea mai sexy prezentatoare sportivă din lume! A debutat la 21 de ani și i se spune „Regina Europei”
Ea este cea mai sexy prezentatoare sportivă din lume! A debutat la 21 de ani și i se spune „Regina…
Anunțul făcut de Carmen Harra despre Florin Piersic! Totul se întâmplă la scurt timp după ce marele actor a fost mutat la un alt spital din Capitală: „Nu este încă timpul”
Anunțul făcut de Carmen Harra despre Florin Piersic! Totul se întâmplă la scurt timp după ce marele actor a fost…
Protocolul UEFA, încălcat grav în timpul partidei de pe Santiago Bernabeu: „Imaginile nu pot fi arătate pe stadion”
Protocolul UEFA, încălcat grav în timpul partidei de pe Santiago Bernabeu: „Imaginile nu pot fi arătate pe stadion”
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți avea parte de clipe intense
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți avea parte de clipe intense
Monica Tatoiu, dezvăluiri șocante. Abia a aflat că mai are doi frați rezultați din aventurile tatălui său: „I-a făcut un copil uneia, iar acum strănepotul ne-a găsit pe internet și vine în România”
Monica Tatoiu, dezvăluiri șocante. Abia a aflat că mai are doi frați rezultați din aventurile tatălui său: „I-a făcut un…
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă: - De ce?
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă: - De ce?
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic:
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde şi de pacient"
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Lovitură de milioane de euro dată, în București, de milionarul român care este coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai
Lovitură de milioane de euro dată, în București, de milionarul român care este coproprietar la cel mai tare restaurant din…
'O sfidează pe soția lui Florin Piersic!' Scandal cu femeia nelipsită de lângă marele actor, aflat pe patul suferinței
'O sfidează pe soția lui Florin Piersic!' Scandal cu femeia nelipsită de lângă marele actor, aflat pe patul suferinței
TOATĂ ROMÂNIA se schimbă din temelii. Vestea a fost dată chiar astăzi, 10 MAI: Nu mai putem continua aşa
TOATĂ ROMÂNIA se schimbă din temelii. Vestea a fost dată chiar astăzi, 10 MAI: Nu mai putem continua aşa
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Rise of the Ronin Review: potențial imens, în mare parte irosit
Rise of the Ronin Review: potențial imens, în mare parte irosit
Luptător de la Trupele Speciale, filmat masturbându-se la serviciu. Poliția Sibiu, zguduită de anchete
Luptător de la Trupele Speciale, filmat masturbându-se la serviciu. Poliția Sibiu, zguduită de anchete
Bayer Leverkusen le oferă fanilor tatuaje gratuite pentru a sărbători performanţele din acest sezon
Bayer Leverkusen le oferă fanilor tatuaje gratuite pentru a sărbători performanţele din acest sezon
Care sunt cele mai BUNE motoare? Campioanele la consum / eficiență
Care sunt cele mai BUNE motoare? Campioanele la consum / eficiență
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile tulburătoare în mediul online
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile tulburătoare în mediul online
×