Dinamo să ia exemplul Sportul 1987! EI AU PUTUT

27 aug 2009 456 afişări Comentează şi tu Europa League
Dinamo să ia exemplul Sportul 1987! EI AU PUTUT Dinamo trebuie să se inspire din exemplul Sportul 1987! EI AU PUTUT! 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/14026/4805555/1/7-minuni.jpg

În cei 52 de ani care au trecut de la prima participare postbelică a românilor în cupele europene, o singură dată s-a întâmplat ca o echipă din ţara noastră să-şi înfrunte destinul potrivnic şi să izbutească să se califice, deşi pierduse la trei goluri în tur: Sportul Studenţesc. Exemplul alb-negrilor trebuie să îi ghideze azi pe dinamovişti.

Pe 4 noiembrie 1987, în manşa secundă a turului II din Cupa UEFA, Sportul Studenţesc făcea vâlvă în întreaga Europă reuşind să-i elimine la lovituri de departajare pe danezii de la IF Bröndby, după ce, în prima manşă, pierduse cu 0-3. Nordicii, cu o formaţie înţesată de vedete (opt dintre fotbaliştii acelei echipe aveau să devină campioni continentali cu Danemarca la Euro 1992), i-au tratat cu infatuare pe „studenţi”.

Spectatorii au venit în prelungiri

Sportul, cu celebra formație „de aur” despre care se ştia că‑şi alegea echipele din campionatul intern pe care le lăsa să o învingă, a venit de la Copenhaga ambiţionată de atitudinea danezilor.  Returul din Regie a început într-o atmosferă deprimantă: frig, zăpadă, tribune goale şi pesimism inclusiv în rândurile puţinilor suporteri ai „studenţilor” rătăciţi pe stadion. Ion Munteanu a deschis însă rapid scorul, în minutul 7. A urmat o repriză secundă halucinantă. Bozeşan a făcut 2-0 cu un şut formidabil în minutul 78, iar Costel Pană a aruncat tribunele în aer şi meciul în prelungiri în minutul 89, prin golul cu numărul trei. Tribunele s-au umplut ca prin farmec în prelungiri, studenții din căminele învecinate (care ascultau partida la radio) coborând în grabă ca să vadă minunea.

Schmeichel a ratat un penalty

Până la finalul reprizelor suplimentare nu s-a mai înscris, iar soarta meciului s-a decis la lovituri de departajare. Iorgulescu, Ţicleanu şi Bozeşan au marcat, iar Schmeichel (celebrul portar ajuns mai târziu la Manchester United), Olsen şi Nielsen au ratat. Ceea ce era de neconceput încă de la tragerea la sorţi se întâmplase: Sportul eliminase Bröndby, formaţie care, la startul competiţiei, îşi fixase ca obiectiv cucerirea Cupei UEFA!

Paul Cazan: "Nea Mircea ne-a învăţat!"

La acel meci de pomină din noiembrie 1987, pe banca Sportului a stat Paul Cazan, pe atunci abia retras de pe gazon.

În această împrejurare, tactica Sportului a reprezentat încă o surpriză plăcută la acel meci. Misterul a fost elucidat ieri, chiar de Paul Cazan,
într‑un dialog cu ProSport.

-Domnule Cazan, scandarea „Aţă, Aţă, antrenor pe viaţă!” vă spune ceva?
-(râde) Cum să nu!? E de la meciul care reprezintă cea mai frumoasă amintire a mea: Sportul – Bröndby 6-0.

-Sportul a reuşit acum 22 de ani cam ce-ar trebui să facă şi Dinamo la Liberec. Cum a fost?
- Incredibil. Nu ştiu ce să spun de Dinamo... Să joace, să spere şi poate va reuşi ceva.

"Ne-a zis: 'jucaţi cu diagonale!' "

-Cum aţi pregătit acel meci?
-Ce pregătire... Înainte de meci le-am spus băieţilor, în vestiar, să încercăm să jucăm, să nu ne facem de râs. La pauză aveam 1-0. Lucescu era în tribună, venise la meci. Nea Mircea a coborât la vestiare şi ne-a zis tot. „Jucaţi pe diagonale!”, ţin minte că ne-a spus. Şi aşa i-am bătut, cu pase pe diagonală!

-Cum aţi ajuns antrenor la acel meci? Abia vă lăsaseţi atunci...
-Fusese Mircea Rădulescu antrenor. Nu l-au mai vrut băieţii, aşa că l-au schimbat şi m-au votat pe mine. Gino, care era şi jucător, mă ajuta. Ţin minte că stadionul s-a umplut după minutul 90, în prelungiri. Ne-au dat primă 20.000 de lei. După calificare, direct la restaurant ne-am dus…

CELE 7 MINUNI ALE FOTBALULUI

Dacă în fotbalul românesc avem un singur precedent eroic (cel al Sportului Studenţesc în 1987), nici la nivel european nu avem prea multe exemple încurajatoare pentru Dinamo.

ProSport a căutat şi a găsit, de-a lungul a cinci decenii de competiţii (Cupa UEFA, Cupa Cupelor şi Cupa Campionilor Europeni), câteva meciuri excepţionale, în care formaţii spulberate în prima manşă au revenit miraculos în manşa secundă, calificându-se spectaculos.

Geografic, performanţa cea mai apropiată de dinamovişti este cea realizată în 1984 de Partizan Belgrad. După ce au pierdut cu 2-6 primul meci al confruntării cu englezii de la Queen’s Park Rangers, sârbii au revenit furtunos acasă, 4-0, calificându-se în turul III al Cupei UEFA.

Duelul care a implicat două echipe celebre a avut loc în 1988, când Inter Milano (cu Klinsmann, Matthäus şi Völler) a învins cu 2-0 la München, dar a pierdut acasă cu 1-3 returul împotriva nemţilor de la Bayern, care s-au calificat în sferturi.

Din punct de vedere al similitudinii, Dinamo poate privi însă spre duelul Metz - FC Barcelona, din primul tur al Cupei Cupelor 1984. Spaniolii au bătut în deplasare cu 4-2, dar francezii au revenit senzaţional, 4-1 la Barcelona, iar Metz s-a calificat en fanfare.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.