'Blestemul' Guttmann a fost şi în România! Aventura s-a încheiat brusc: "Mi s-a spus ce jucători să bag pe teren"

17 mai 2013 3904 afişări Europa League
'Blestemul' Guttmann a fost şi în România! Aventura s-a încheiat brusc: "Mi s-a spus ce jucători să bag pe teren"

Cel care a blestemat Benfica să nu mai câştige niciodată o cupă europeană a antrenat în România, în anii ’40, după terminarea războiului

Fanii lui Benfica şi‑au reamintit de cel care i-a blestemat în urmă cu 51 de ani


Branislav Ivanovic a decis finala Europa League în minutul 90+2, iar fanii Benficăi şi-au adus aminte de vorbele celui mai bun antrenor din istoria clubului lusitan:  Bela Guttmann, un maghiar cu origini evreieşti, care a venit pe banca Benficăi în 1959. Avea de gând să revoluţioneze jocul şi a fost primul antrenor care a trecut la un sistem cu patru fundaşi, nu trei, cum era în acea perioadă. A dat afară 20 de jucători şi a promovat tineri. Un an mai târziu a câştigat campionatul Portugaliei pentru ca în 1961 şi 1962 să câştige Liga Campionilor. Benfica devenise o forţă mondială, iar Guttmann cel mai bun antrenor din lume. Asta i-a dat antrenorului maghiar curaj să ceară o mărire de salariu. A fost refuzat şi a plecat înjurând şi blestemând din biroul şefilor: “Nu veţi mai câştiga un trofeu european 100 de ani”. 51 de ani mai târziu, Benfica a pierdut a şaptea finală europeană din tot atâtea posibile de la plecarea lui Guttmann.

A jucat şi antrenat în 14 ţări

Bela Guttmann a fost un călător. În cariera sa de fotbalist şi antrenor a trecut prin 14 ţări de pe trei continente. În drumul său s-a oprit şi în România, o scurtă perioadă. În 1946, Ciocanul Bucureşti, care doi ani mai târziu urma să îşi schimbe numele în Dinamo, îl numea pe Guttmann antrenor principal. Maghiarul era privit ca un adevărat garant pentru schimbarea în bine a fotbalului din România, mai ales că Ungaria era o adevărată forţă. Doar că proiectul său nu a prins rădăcini, şi Guttmann a plecat după doar jumătate de an. “Conducătorul mi-a spus ce jucători să bag în teren. I-am răspuns: «OK, tu conduci clubul, pari să ştii regulile de bază ale jocului». Şi am plecat!”, a povestit Guttmann despre aventura sa în România.

Finalele pierdute
• 1963: Benfica – Milan 1-2 (CCE)
• 1965: Benfica – Inter 0-1 (CCE)
• 1968: Benfica – Man. Utd 1-4, după prelungiri
• 1983: Benfica – Anderlecht 1-1 şi 0-1 (Cupa UEFA)
• 1988: Benfica – PSV Eindhoven 5-6, după penalty-uri (CCE)
• 1990: Benfica – Milan 0-1 (CCE)
• 2013: Benfica - Chelsea 1-2 (EL)

Românul Elek Schwartz a fost unul dintre urmaşii lui Bela Guttmann. În 1965 a ajuns în finala Cupei Campionilor cu Benfica, dar a pierdut-o în faţa lui Inter Milano

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.