Surpriză de ultimă oră în calculele pentru lotul României la EURO 2024! Ce atacant din Superliga le-a luat fața lui Louis Munteanu și Florin Tănase cu 19 zile înainte ca Edi Iordănescu să anunțe lista pentru turneul final! EXCLUSIV

Surpriză de ultimă oră în calculele pentru lotul României la EURO 2024! Ce atacant din Superliga le-a luat fața lui Louis Munteanu și Florin Tănase cu 19 zile înainte ca Edi Iordănescu să anunțe lista pentru turneul final! EXCLUSIV
  • Publicat:

Mai sunt doar 19 zile până când, pe 7 iunie, selecționerul Edi Iordănescu are termen limită să trimită spre UEFA lotul României la EURO 2024. Iar dincolo de posturile cu nume confirmate apar deja, treptat, și deciziile care vizează dilemele importante privind selecția. ProSport îți prezintă azi surpriza de ultimă oră pentru opțiunile din atacul tricolorilor la turneul final din Germania!

Dacă prezența în lot a unor fotbaliști precum Nicolae Stanciu, Răzvan Marin, Radu Drăgușin, Andrei Rațiu, Dennis Man sau Florinel Coman era deja o certitudine, dat fiind aportul lor în preliminarii și forma lor la cluburi în acest sezon, câteva posturi au reprezentat semne mari de întrebare în strategia de configurare a lotului naționalei pentru EURO 2024.

ProSport ți-a prezentat deja în exclusivitate faptul că Vasile Mogoș e prima opțiune pentru dublură la fundaș dreapta (detalii AICI), stoperul Bogdan Racovițan este deja fixat în lot (detalii AICI), dar și viziunea împărtășită de selecționer către staff-ul său, potrivit căreia maximum unu sau doi fotbaliști neconvocați în preliminarii, și doar în caz de urgență!, vor fi pe lista finală (detalii AICI).

Surpriză de ultimă oră în calculele pentru lotul României la EURO 2024!

Edi Iordănescu va definitiva lotul României la EURO 2024 plecând de la un 4-3-3 cu care ne-a obișnuit deja. Așadar, un singur vârf, iar asta înseamnă în contextul celor 23 de locuri libere pentru jucători de câmp în lotul final (3 portari obligatoriu) că va opta pentru 4 jucători ce pot activa pe post de atacant central.

Unul dintre ei este Denis Drăguș, utilizat preponderent ca extremă stângă la națională până acum și care își păstrează acest statut în strategia selecționerului, dar care a fost folosit și pe post de vârf iar la Gaziantep FK, în Turcia, încheie un sezon de excepție în care a evoluat cu randament foarte bun tocmai în poziția aceasta.

Așadar, în practică, doar 3 locuri pentru vârfuri autentice. George Pușcaș e sigur de nominalizare, în vreme ce pentru Denis Alibec va conta mult evaluarea pe care staff-ul tricolorilor i-o va face în cantonamentul ce va începe pe 27 mai la Mogoșoaia și în partida amicală cu Bulgaria.

După cum ProSport a dezvăluit în exclusivitate AICI, randamentul din Qatar unde formația lui Alibec a retrogradat și parametrii acestuia din antrenamente, plus evoluția lui la acțiunea din martie a naționalei l-au privat pe Denis de certitudinea prezenței în lot. Însă experiența lui, aportul din preliminarii, lipsa de soluții alternative de mare valoare plus speranța că nivelul său fizic și de joc vor fi la nivel înalt la reunirea lotului îl păstrează încă pe o poziție importantă în strategia lui Iordănescu, potrivit surselor ProSport.

Ce se întâmplă în cursa rămasă cumva deschisă dintre Florin Tănase, Louis Munteanu și Daniel Bîrligea? Surpriză de ultimă oră!

Nivelul, randamentul și ritmul recent l-au tras în jos pe Florin Tănase

La 29 de ani, având avantajul experienței dar și al polivalenței, pentru că poate evolua atacant, extremă stânga, inter sau al doilea vârf, Florin Tănase ar fi fost, teoretic, principala opțiune, confirmă sursele noastre. Edi Iordănescu a lucrat inclusiv la FCSB cu Tănase și îl apreciază mult. Dar sunt cel puțin trei semne mari de întrebare în privința jucătorului care, spun ultimele informații, îl trag în jos pe Florin din cursa pentru lotul României la EURO 2024.

  • Nivelul. Formația lui Tănase, Al Okhdood, e pe loc retrogradabil cu două etape înaintea finalului de sezon în Arabia Saudită
  • Randamentul. Doar 2 goluri și 3 pase de gol în 25 de meciuri pentru Tănase la club în acest sezon
  • Ritmul recent. În ultimele 5 etape la saudiți, Tănase a jucat doar o repriză plus alte 2 minute pe finalul unui meci

În preliminarii, fostul căpitan FCSB a prins doar 12 minute cu Andorra și 13 minute cu Belarus, în primele două meciuri ale campaniei. A revenit între convocați pe final, însă doar rezervă la 1-0 cu Elveția. Chemat la amicalele din martie, a intrat 13 minute pe final cu Columbia și a marcat, dar impactul său pozitiv din această partidă e în antiteză acum cu faptul că nu mai prinde echipa de etape bune la Al Okhdood.

Sursele noastre confirmă că selecționerul se va lămuri în detaliu în zilele următoare, la Mogoșoaia, dar cert e că Florin Tănase a fost depășit, la acest moment, în calculele pentru lotul României la EURO 2024!

Daniel Bîrligea, mai constant și cu un profil de forță, e surpriza!

În tot acest context explicat cu ajutorul informațiilor de ultimă oră furnizate de sursele noastre, devine aproape sigur faptul că Superliga va furniza un atacant în lotul României pentru turneul final. Dar, surpriză poate, la acest moment favorit este Daniel Bîrligea, de la CFR Cluj, și nu Louis Munteanu de la Farul Constanța, atacantul pe care și-l doresc atât FCSB cât și Rapid!

Care sunt motivele pentru poziția privilegiată a vârfului din Gruia? Sursele noastre detaliază trei elemente cu greutate din spatele situației la zi privind atacanții României la EURO 2024.

Constanța. Randamentul lui Bîrligea și Munteanu în acest sezon e similar, cu 15 goluri pentru CFR-ist și 12 pentru jucătorul lui Gică Hagi, în aproximativ același număr de minute jucate în toate competițiile la club (2.894 vs 2.879). Dar ce i-a pus pe gânduri pe cei din staff-ul naționalei este lipsa de constanță a lui Louis, comparativ cu Daniel.

Doar în play-off, Louis a alternat meciurile bune și foarte bune cu evoluții slabe și foarte slabe, de la 2-1 cu Rapid când reușit dubla spre 0-1 cu FCSB și 1-1 cu Sepsi când cifrele lui ar fi fost foarte jos. Apoi, prestații entuziasmante în 5-1 cu CFR Cluj ori 3-3 cu Universitatea Craiova, urmate de 1-5 în gruia cu CFR când n-a avut șut pe poartă și a câștigat un singur duel timp de 90 de minute! Mult mai constant, Bîrligea a reușit aproape etapă de etapă în meciurile cu miză mare ale play-off-ului să-și ajute echipe spre un loc de cupe europene.

Profilul. Bîrligea e un atacant de forță, util în versiunea de pivot, care are inclusiv avantajul fizic în fața unor posibile dueluri la EURO 2024 cu fundași precum ucraineanul Zabarnîi, belgianul Vertonghen sau slovacul Skriniar. E considerat de staff „mai nouar” pentru un 4-3-3 gândit așa cum l-am văzut în preliminarii la națională, decât Louis Munteanu, care are avantajele exploziei și tehnicității, dar care ratează foarte mult într-un meci și nu pare să dețină încă, poate din cauza vârstei (21 ani vs 24 ani Bîrligea) flerul cinic al unui marcator de careu.

Cifre dezolante pentru Louis Munteanu cu ucrainenii, la tineret

Cum nici Bîrligea, nici Munteanu nu au o experiență internațională relevantă la nivel înalt în competiții de club iar fiecare are un singur meci la naționala de seniori în mandatul Iordănescu (Bîrligea în 4-0 cu Andorra și Louis în 0-0 cu Belarus), barometrul EURO U21 din vară la care au participat amândoi reprezintă un filtru important pentru staff-ul tricolorilor, potrivit surselor noastre.

Cu atât mai mult acum, când știm că 6 dintre ucrainenii cu care ne-am duelat vara trecută sunt în lotul seniorilor pentru EURO 2024 și îi vom întâlni în primul meci din Germania! E vorba de Sudakov, Mudryk, Brazhko, Talovyerov, Trubin și Vanat.

Ce au făcut ce doi tineri atacanți din Superliga în provocarea internațională cu miză de vara trecută, în meciuri jucate la București? Rezultatele naționalei noastre U21 le știm deja, 0-3 cu Spania, 0-1 cu Ucraina și 0-0 cu Croația. Însă cifrele celor doi arată următoarea radiografie:

  • Bîrligea (CFR) a evoluat 132 de minute, în vreme ce Munteanu (Farul) a evoluat 203 minute
  • Deși a jucat cu 50% mai mult, Louis Munteanu a fost implicat extrem de puțin în joc: cu 73% mai puține dueluri decât Bîrligea!
  • Mai mult decât atât, Bîrligea a avut 42% procentaj de câștig al duelurilor directe, față de doar 26% pentru Louis Munteanu!
Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Anunț viral | Un clujean oferă cazare gratuită și mâncare, într-o vilă la munte. Are o singură condiție!
Anunț viral | Un clujean oferă cazare gratuită și mâncare, într-o vilă la munte. Are o singură condiție!
Luka Modric a intrat în minutul 85 al finalei, a scris istorie, iar Florentino Perez a făcut anunțul
Luka Modric a intrat în minutul 85 al finalei, a scris istorie, iar Florentino Perez a făcut anunțul
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47 de ani
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47 de ani
Una mai frumoasă decât cealaltă! Fiicele lui Gică Popescu și Ilie Dumitrescu, apariții spectaculoase la meciul Generației de Aur
Una mai frumoasă decât cealaltă! Fiicele lui Gică Popescu și Ilie Dumitrescu, apariții spectaculoase la meciul Generației de Aur
Nick Rădoi, de NERECUNOSCUT după ce a scăpat de cancer. A slăbit 40 de kg: „Mă simt ca un om renăscut”
Nick Rădoi, de NERECUNOSCUT după ce a scăpat de cancer. A slăbit 40 de kg: „Mă simt ca un om…
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep. Final trist de carieră pentru fosta lideră WTA, nu se mai poate face nimic!
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep. Final trist de carieră pentru fosta lideră WTA, nu se mai poate face nimic!
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă: - Bade, de ce nu are coarne vaca ta?
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă: - Bade, de ce nu…
Patrizia şi Bianca, tinerele românce luate de ape în Italia, au fost găsite moarte. Cristian e căutat în continuare
Patrizia şi Bianca, tinerele românce luate de ape în Italia, au fost găsite moarte. Cristian e căutat în continuare
NU LUAȚI SCOICILE de pe plajă! Ce PERICOL se ascunde în ele?
NU LUAȚI SCOICILE de pe plajă! Ce PERICOL se ascunde în ele?
Cum arată și cu ce se ocupă moștenitorii averii milionarului care primește trei pensii de la statul român
Cum arată și cu ce se ocupă moștenitorii averii milionarului care primește trei pensii de la statul român
Palatul Kensington, anunț de ultimă oră despre Kate Middleton. Scenariul de care se temeau cu toții
Palatul Kensington, anunț de ultimă oră despre Kate Middleton. Scenariul de care se temeau cu toții
Românii care NU POT fi șoferi. E complet ilegal. Îți face dosar penal
Românii care NU POT fi șoferi. E complet ilegal. Îți face dosar penal
Ei sunt cei trei tineri dispăruți în urma inundațiilor din Italia! S-au îmbrățișat în timp ce erau luați de ape
Ei sunt cei trei tineri dispăruți în urma inundațiilor din Italia! S-au îmbrățișat în timp ce erau luați de ape
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit într-o rochie minusculă!
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit într-o rochie minusculă!
Prețuri speciale la jocuri. Recomandările Go4Games
Prețuri speciale la jocuri. Recomandările Go4Games
Reacția rivalei Barcelona după ce Real Madrid a câștigat al 15-lea trofeu în Liga Campionilor
Reacția rivalei Barcelona după ce Real Madrid a câștigat al 15-lea trofeu în Liga Campionilor
Clubul turc Fenerbahce începe negocierile cu antrenorul Mourinho
Clubul turc Fenerbahce începe negocierile cu antrenorul Mourinho
Chinezii lansează mașina hibridă care merge 2.000 KM cu un plin și costă doar 13.000 de euro
Chinezii lansează mașina hibridă care merge 2.000 KM cu un plin și costă doar 13.000 de euro
Vlad Gherman și Oana Moșneagu s-au căsătorit religios. Primele imagini de la eveniment. Ce rochie de mireasa a purtat actrița
Vlad Gherman și Oana Moșneagu s-au căsătorit religios. Primele imagini de la eveniment. Ce rochie de mireasa a purtat actrița
×