Alexandru Cicâldău, dezvăluiri înainte de EURO 2024: „Așa ne-am construit la națională! Știi de ce nu ne tachinăm pe seama cui prinde lotul final?”. Ce spune despre contractul lui Edi Iordănescu și cel mai emoționant mesaj primit de la calificare până azi. INTERVIU EXCLUSIV

Alexandru Cicâldău, dezvăluiri înainte de EURO 2024: „Așa ne-am construit la națională! Știi de ce nu ne tachinăm pe seama cui prinde lotul final?”. Ce spune despre contractul lui Edi Iordănescu și cel mai emoționant mesaj primit de la calificare până azi. INTERVIU EXCLUSIV
  • Publicat:
  • Actualizat:

La 26 de ani, Alexandru Cicâldău a strâns deja 36 de meciuri pentru naționala României, în care a înscris de patru ori. Convocat la toate partidele tricolorilor din preliminariile de succes EURO 2024, utilizat de Edi Iordănescu în 7 din cele 10 provocări fără eșec pentru noi, mijlocașul e parte a nucleului de bază pe care selecționerul contează în perspectiva turneului final din Germania.

Dobrogeanul Alexandru Cicâldău joacă etapă de etapă pentru Konyaspor, în prima ligă din Turcia, acolo unde e împrumutat de Galatasaray. Și oferă azi răspunsuri tranșante pentru o radiografie din mers înaintea turnului final din Germania. Luând practic pulsul unor tricolori care au ridicat nivelul și așteptările în 2023, responsabili acum să țină vie bucuria milioanelor de români pentru o vară germană de poveste.

Alexandru Cicâldău: „Cum să nu lași ultimul suflu pe teren?

ProSport: Alex, cum se vede acum, la rece, grupa României la EURO 2024, mai ales după amicalele din martie?

Alexandru Cicâldău: A fost și a rămas o grupă deloc ușoară. Bine, nu ai cum să te aștepți la meciuri ușoare când te referi la un turneu final. Am participat la EURO U21 din 2019 și am învățat multe, deși sunt sigur că la nivel de seniori toate elementele sunt la un nivel superior. Dacă privim fiecare națională atent, Ucraina, Belgia, Slovacia, găsim fotbaliști care evoluează la cluburi importante, din campionate tari. Lucrurile astea nu s-au schimbat după amicalele din martie, pentru noi. Am trecut de aceste teste cu Irlanda de Nord și Columbia învățând ce a fost de învățat tocmai pentru ca la EURO 2024 să greșim cât mai puțin, deloc dacă se poate.

Crezi că la amicalele din martie s-a simțit poate și o presiune în plus, nouă pentru 99% dintre voi, o presiune individuală de a demonstra în ochii lui Edi Iordănescu că meritați să fiți în lotul pentru turneul final?

Cred că toți jucătorii din circuitul naționalei știm foarte bine cum ne-am calificat. Rețeta succesului, ca să spun așa, a fost tocmai faptul că în fiecare minut am dat totul pentru echipă, fără să vrea cineva să iasă în evidență. E clar că pe acest drum trebuie să mergem. Sincer, n-am simțit nici cu Irlanda de Nord, nici în meciul cu Columbia, sau în antrenamente, că vrea un jucător să impresioneze și face orice pentru asta. Noi ne-am câștigat respectul ca o echipă adevărată, unită, muncitoare, foarte luptătoare. Faptul că știm bine cine suntem și ce putem e un avantaj pentru noi.

Pressing-ul tău nebunesc din meciul cu Elveția de la București, când eram totuși deja calificați, sacrificiul cu sânge pe picior și urme de crampoane, compun una din imaginile emblematice ale naționalei de acum. Ce ți-ai spus înainte de meciul cu Elveția? Te întreb pentru că poate fi important ca să  înțelegem mai bine întreg spiritul naționalei de azi.

Eram noi calificați, dar aveam o miză foarte importantă, locul 1 în grupă. Și să știi că așa ne-am construit ca grup pe durata preliminariilor: să nu renunțăm nimic! Câtă vreme mai e un minut de joc, o șansă, un metru de teren, nu renunțăm la nimic și luptăm până la capăt. Așa că nu aveam cum să abordăm altfel meciul cu Elveția. Când te gândești că mai erau și atâția români în tribune, plus în fața televizorului… cum să nu lași ultimul suflu pe teren? Să fim serioși.

„Vorbim de așteptări uriașe plus destinul fiecărui jucător”

În ce moment este naționala României astăzi, cu mai puțin de două luni înainte de turneul final?

Ca să obținem calificarea la EURO, e clar că a trebuit să ne ridicăm standardele. Am făcut-o, totul bun. Dar a trecut calificarea, deja e un nou prag. Acum trebuie să demonstrăm că merităm nivelul de EURO. Comunicăm, vorbim între noi și simțim că e o permanentă nevoie să demonstrăm că se poate și mai mult, și mai mult…

Ați început deja să vă tachinați între voi, prietenește, pe seama cui va prinde sau nu lotul de EURO 2024?

Nu, nu, sincer nu. Poate pentru că…

De ce? Chiar sunt curios acum!

E o miză mare, o responsabilitate mare… Adică nici nu văd cum subiectul ar putea să fie parte din vreo glumă… Trebuie să te gândești la ce așteptări uriașe sunt și, în același timp, vorbim de destinul fiecărui jucător în meseria asta, prin EURO 2024. Nu e de glumă!

„După sute sau mii de faze lucrate împreună, asta simți!”

Ai debutat la națională în 2018, venind din campionatul românesc. Ai acum deja 2 ani și jumătate de fotbal în străinătate. E mai greu pentru un jucător din Superliga României să se adapteze la nivelul naționalei și mai ușor pentru un stranier?

În primul rând, să știi că meciurile internaționale sunt total diferite, ca abordare, ca ritm, absolut totul e diferit când joci la națională față de un meci la club. Presiunea, miza, este efectiv diferit! Așadar, din orice campionat vii, e o diferență și trebuie să îți asumi trecerea asta. Dar, dincolo de asta, eu nu am simțit probleme de adaptare la vreunul dintre jucătorii naționalei noastre care au venit din campionatul României. Sunt convocați jucători din campionatul intern cu meciuri în picioare, cu ritm, în formă, jucători valoroși, mulți ajung apoi la cluburi din străinătate, deci e dovada cea mai bună că sunt de nivelul meciurilor internaționale.

Ai fost coechipier în diferite contexte, la club, cu mulți dintre colegii tăi din naționala de azi. Cum se traduce concret, pe teren, acest avantaj?

E adevărat, cu o parte a fost coechipier la Academia Hagi, cu alții la seniori la Viitorul Constanța, cu unii la Craiova, cu alții la naționalele de juniori, de tineret. Sau chiar la naționala de seniori în acești ani, din 2018, când am debutat, și până azi. Sunt în mod cert lucruri care se simt în teren, destul de greu de spus în cuvinte, acesta e adevărul. Spre exemplu, în anumite faze pot anticipa următoarea mișcare a coechipierului sau simt deja unde vrea să îi trimit mingea. După sute sau mii de faze lucrate împreună, se fixează în viziunea ta pe teren. La alții sunt obișnuit unde se demarcă cel mai des dintr-o poziție anume, pe ce culoar pleacă…

„Sună bine un cuplu Hagi – Cicâldău, dar nu depinde doar de noi”

Cum vezi parcursul Universității Craiova, clubul de la care te-ai transferat în străinătate, în acest sezon?

Au fost și vor rămâne permanent așteptări mari la Craiova. Să nu uităm că au avut o serie foarte bună și chiar exista o șansă reală pentru a lupta la titlu. Clar, la Craiova obiectivul rămân trofeele. Îmi doresc din toată inima să ajungă să le obțină, pentru că le merită. Le merită cei care au investit în club și care oferă condiții foarte bune, le merită foștii mei colegi, le merită suporterii care pătimesc așa mult…

Cum sună un cuplu de mijlocași Hagi – Cicâldău la Galatasaray? Tu te întorci din vară la clubul de care aparții, s-a vorbit despre un potențial interes al celor de la Galata pentru Ianis…

Hahaha, sună bine, sună bine… dar nu depinde doar de noi. Pe măsură ce am avansat în vârstă, am învățat să mă concentrez pe prezent și să mă asigur că fac totul pentru a fi lucrurile cum trebuie acum. Dacă sunt sănătos și pot să joc în mod constant, se vor așeza lucrurile, sunt sigur de asta.

Cel mai emoționant mesaj primit de la calificare până azi de Alexandru Cicâldău

Cât de des te gândești la EURO 2024? Și ce senzație trăiești la gândul turneului final?

Mă gândesc destul de des, de mai multe ori pe săptămână, nici n-ai cum altfel… Noi am realizat poate abia după calificare ce semnificație specială are totul. Cât de mult contează pentru țară, pentru România… Trăiesc sentimente amestecate. Entuziasm, curiozitate, nerăbdare uneori… Dar îmi alung gândurile pentru că vreau să fac tot ce pot, sportiv, ca să fiu în lot și să ofer cea mai bună versiune a mea la turneul final.

Care e cel mai emoționant mesaj pe care l-ai primit de la calificare până azi?

Familia și prietenii apropiați te susțin mereu, și la bine, și la greu. Poate cele mai emoționante devin, având în vedere asta, mesajele neașteptate. Uite, mi-a scris cineva un mesaj, pe telefon, din Satu Nou, din satul de unde sunt eu, județul Constanța. “Felicitări ție și echipei, ne mândrim cu calificarea dar și cu faptul că ai copilărit alături de noi!” Chiar m-a emoționat… ești mândru, te simți responsabil și mândru.

Contractul lui Edi Iordănescu e un subiect foarte vehiculat în aceste luni. Expiră la final de EURO 2024, mulți români deja se gândesc că grupul vostru ar putea aborda cu șanse calificarea la Mondial. Ce îți dorești tu? Ai mai trecut printr-o despărțire de selecționer la care ai ținut mult, Mirel Rădoi…

Am fost atașat de fiecare selecționer, pentru că am fost norocos să lucrez cu trei selecționeri de excepție până acum. Am debutat cu Cosmin Contra, am lucrat cu Mirel Rădoi și la tineret și la seniori, am obținut calificarea la EURO cu Edi Iordănescu… Cu siguranță mi-aș dori să își prelungească mandatul! Vreau să continuăm împreună, a avut contribuție uriașă la această calificare.

Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Fiica lui Jose Mourinho s-a căsătorit! Imagini de la nunta luxoasă a lui Matilde cu Danny Graham
Fiica lui Jose Mourinho s-a căsătorit! Imagini de la nunta luxoasă a lui Matilde cu Danny Graham
„Psihic, Kylian e la pământ!” Scenariu neverosimil în cazul de viol în care este acuzat Mbappe
„Psihic, Kylian e la pământ!” Scenariu neverosimil în cazul de viol în care este acuzat Mbappe
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
„Cadoul n-a fost destul!” Lituanienii, verdict surprinzător la cea mai controversată fază din Lituania – România 1-2
„Cadoul n-a fost destul!” Lituanienii, verdict surprinzător la cea mai controversată fază din Lituania – România 1-2
Jucătorul naţionalei a plecat din cantonament înainte de meciul cu Lituania. ”Simt şi ceva la picior”
Jucătorul naţionalei a plecat din cantonament înainte de meciul cu Lituania. ”Simt şi ceva la picior”
Romina Gingașu, soția lui Piero Ferrari, apariție spectaculoasă la un eveniment privat. Cât de bine arată românca de 32 de ani
Romina Gingașu, soția lui Piero Ferrari, apariție spectaculoasă la un eveniment privat. Cât de bine arată românca de 32 de…
Ştirea momentului, au mai rămas puţine minute până la deznodământ
Ştirea momentului, au mai rămas puţine minute până la deznodământ
BREAKING | Liga 2 a rămas fără una dintre cele mai vechi echipe din competiţie. Clubul a intrat în faliment şi se retrage din campionat
BREAKING | Liga 2 a rămas fără una dintre cele mai vechi echipe din competiţie. Clubul a intrat în faliment…
BANCUL ZILEI. BUBULINA nemulțumită: – Mulţi dintre cei pe care i-am refuzat când m-am căsătorit cu tine, sunt astăzi mult mai bogaţi
BANCUL ZILEI. BUBULINA nemulțumită: – Mulţi dintre cei pe care i-am refuzat când m-am căsătorit cu tine, sunt astăzi mult…
Cum să economiseşti eficient 12.000 de lei în 10 ani
Cum să economiseşti eficient 12.000 de lei în 10 ani
VIDEO extraordinar! Momentul în care SpaceX „prinde” boosterul Starship
VIDEO extraordinar! Momentul în care SpaceX „prinde” boosterul Starship
Cine este tatăl celor trei copii dispăruţi în Hunedoara! Trăieşte într-o rulotă şi a fost la cuţite cu Adrian Mutu
Cine este tatăl celor trei copii dispăruţi în Hunedoara! Trăieşte într-o rulotă şi a fost la cuţite cu Adrian Mutu
Am aflat cine e ”alinarea” Alexiei Eram, după despărțirea de Mario Fresh! Motivul REAL pentru care petrec din ce în ce mai mult timp împreună
Am aflat cine e ”alinarea” Alexiei Eram, după despărțirea de Mario Fresh! Motivul REAL pentru care petrec din ce în…
Se pune taxă pe cardul bancar. Dai 100 de lei, chiar dacă nu retragi bani de pe card
Se pune taxă pe cardul bancar. Dai 100 de lei, chiar dacă nu retragi bani de pe card
"Dau să fac un pas, vine tipul spre mine..." Valentin, bărbatul atacat cu ciocanul în Chiajna, mărturii disperate de pe…
A MURIT marele actor la 89 de ani! ADIO, maestre!
A MURIT marele actor la 89 de ani! ADIO, maestre!
Colecția Tomb Raider IV-VI Remastered, anunțată oficial. Când va fi lansată
Colecția Tomb Raider IV-VI Remastered, anunțată oficial. Când va fi lansată
România a trecut la limită de Lituania şi conduce grupa cu maximum de puncte
România a trecut la limită de Lituania şi conduce grupa cu maximum de puncte
Permis de conducere uitat sau lipsă: Care sunt riscurile?
Permis de conducere uitat sau lipsă: Care sunt riscurile?
Când începe sezonul 14 Chefi la Cuțite. Premiera este mai aproape decât te aștepti
Când începe sezonul 14 Chefi la Cuțite. Premiera este mai aproape decât te aștepti
×