Sunteţi datori cu nişte răspunsuri! De ce ne-am prezentat într-un asemenea hal la meciul decisiv cu Albania?

20 iun 2016 20234 afişări EURO 2016
Sunteţi datori cu nişte răspunsuri! De ce ne-am prezentat într-un asemenea hal la meciul decisiv cu Albania?
ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO sustinut de CARREFOUR
carrefour

România a pierdut lamentabil şansa de a continua în optimile de finală ale EURO 2016. Selecţionata pregătită de Anghel Iordănescu a prestat un fotbal de proastă calitate în partida decisivă cu Albania şi a pierdut cu 1-0 un meci contra unei echipe modeste. Într-o demonstraţie fără precedent de lipsă de idei tactice, greşeli incredibile şi lipsă de încredere, România a terminat în genunchi un meci în urma căruia rămân foarte multe întrebări fără răspuns. Dacă Tătăruşanu a spus la finalul meciului în care este vinovat pentru golul primit că ”îmi asum faza de la gol, dar aşa e în fotbal” şi Anghel Iordănescu că ”nu ne reproşăm nimic, a fost o seară neagră”, ProSport revine cu o serie de întrebări la care trebuie să răspundă Răzvan Burleanu, Anghel Iordănescu şi mulţi dintre cei care au intrat pe teren la un turneu final complet ratat, turneu din care am ieşit cu un meci foarte, foarte slab.

1. Care au fost motivele pentru care Lucian Sânmărtean a jucat doar ultimele 45 de minute?

În primele 10 minute ale reprizei secunde contra Albaniei, Sânmărtean a reuşit mai multe faze spectaculoase şi driblinguri decât toată echipa României în precedentele două partide, plus o repriză. Mijlocaşul ofensiv a acoperit din primul moment gaura evidentă de la mijlocul terenului, însă a fost prea târziu pentru a mai putea repara ceva. Chiar şi aşa, au fost singurele momente în care România a arătat precum o echipă de fotbal din anul 2016, cu jucători care să ia mingea din piciorul fundaşului central şi să o filtreze către mijlocaşii ofensivi. De ce nu a jucat Sânmărtean mai mult? 

2. De ce nu a existat nici măcar o urmă de idee tactică în meciul cu Albania?

Cu sau fără Sânmărtean pe teren, echipa României a arătat haotic din punct de vedere tactic. Până să intre veteranul de 36 de ani am jucat cu mingi lungi în extreme sau pe Alibec, după intrarea lui Sânmărtean am aşteptat o slipire, fie prin centrări, fie prin pase la firul ierbii. Anghel Iordănescu şi cei trei secunzi ai săi nu au putut face echipa să respecte un plan tactic. A existat un astfel de plan şi nu l-au respectat fotbaliştii? La finalul partidei, selecţionerul a precizat că ”nu am ce să le reproşez fotbaliştilor”, mărturisire prin care ne face să credem că vina este a staff-ului.

3. De ce este păstrat în poartă un fotbalist care te-a ”îngropat” de la primul meci?

Ciprian Tătăruşanu a greşit grav la meciul cu Franţa. În ciuda declaraţiilor prietenoase din lumea fotbalului sau din presă, figurile responsabile din sport au semnalat faptul că portarul Fiorentinei trebuia să iasă şi să boxeze mingea pe care Giroud a trimis-o în poartă comiţând fault în atac. În faţa unei greşeli uriaşe, Anghel Iordănescu a ales să sacrifice interesul naţionalei pentru moralul lui Tătăruşanu şi l-a păstrat în continuare în poartă. La meciul decisiv cu Albania, Tătăruşanu a ”comis-o” din nou chiar înainte de pauză, atunci când a ieşit haotic pe o centrare şi a fost învins de Sadiku. Ne pasă mai mult de sentimentele rănite ale lui Tătăruşanu decât de performanţele naţionalei?

4. De ce au refuzat Răzvan Burleanu şi Vlad Chiricheş să dea explicaţii la interviurile de după meci?

Reporterul DolceSport, Alexandru Săbău, a spus după meci că Răzvan Burleanu şi Vlad Chiricheş au refuzat invitaţia de a da explicaţii telespectatorilor postului care a transmis toate meciurile de pânăa cum. Altădată primul la interviuri, de multe ori chiar la solicitarea lui, preşedintele FRF a dat dovada faptului că a păstrat din comportamentul celui pe care l-a înlocuit. Burleanu este dator în continuare cu explcaţii, fie doar şi pentru simplul fapt că s-a autopremiat cu 90.000 de euro în urma calificării obţinute de fotbalişti la acest european. Vlad Chiricheş, cel care a purtat banderola de căpitan, este la al doilea astfel de episod. Fundaşul cu apariţii meteorice la Napoli în acest sezon a invitat presa să vorbească cu ”al 12-lea jucător” după meciul din preliminarii cu Finlanda, 1-1 pe Naţional Arena.

5. De ce ne prefacem că totul este OK?

Ne-am făcut de râs la acest Campionat European, însă problema mai mare este că antrenorii şi fotbaliştii sunt satisfăcuţi cu traseul pe care l-am avut. ”Nu vreau să le reproşez băieţilor că n-au avut atitudine. Una peste alta, am făcut un meci bun cu Franţa. Am făcut un meci bun cu Elveţia şi apoi a venit această înfrângere”, a spus Anghel Iordănescu la finalul jocului. Halucinantă a fost şi poziţia lui Tătăruşanu, cel care era cu gândul la viitor, la vacanţă, după ce a comis-o decisiv în al doilea meci. ”Normal că este şi vina mea la gol, îmi asum! Dar aşa este în fotbal. Sunt şi momente grele, cum este acesta şi trebuie să mergem înainte. Nu ne aşteptam să ne bată, dar ei au progresat foarte mult! Fotbalul românesc va merge înainte şi aşa, asta e. Asta a fost valoarea noastră la acest turneu final”, a spus portarul căruia Fiorentina îi caută înlocuitor. Îngropăm mizeria sub preş?

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.