Super scandal la UEFA! Au cumpărat voturile Ucraina şi Polonia pentru EURO 2012? Şi Sandu a votat atunci!

28 oct 2010 63 afişări Euro 2012
Super scandal la UEFA! Au cumpărat voturile Ucraina şi Polonia pentru EURO 2012? Şi Sandu a votat atunci! Super scandal la UEFA! Au cumpărat voturile Ucraina şi Polonia pentru EURO 2012? Şi Sandu a votat atunci!

Un material incendiar publicat sâmbătă în Sueddeutsche Zeitung epe cale să arunce în aer fotbalul mondial. Spyros Marangos, un fostoficial al Federaţiei Cipriote, susţine că atribuirea turneuluifinal al Euro 2012 Poloniei şi Ucrainei s-a făcut în urmacumpărării de voturi şi coruperii unor reprezentanţi ai UEFA!

Cinci membri ai Comitetului Executiv ar fi încasat 11 milioanede euro! Printre cei care au votat atunci s-a aflat şi MirceaSandu, preşedintele FRF, proaspăt ales în CEx. Oficialii de la Nyonau respins vehement acuzaţiile şi l-au acţionat în judecată pecipriot.

Estula votat pentu Platini

2007 a fost anul schimbărilor pentru fotbal. După 17 ani deşefie, suedezul Lennart Johansson e detronat de Platini. 27-24 lavoturi în Congresul de la Dusseldorf. Cu sprijinul ţărilor estice,se zice. Câteva luni mai târziu, Ucraina şi Polonia câştigă dreptulde a organiza Euro 2012, în faţa marii favorite Italia. Atunci s-avehiculat că a fost modul prin care francezul s-a revanşat pentruajutorul la alegeri. Acum, un fost trezorier al FederaţieiCipriote, Spyros Marangos, cu 20 de ani de experienţă în spate,susţine o altă variantă. Voturile din Comitetul Executiv al UEFA arfi fost cumpărate!

Întâlnireanulată de UEFA

Cipriotul susţine că are probe serioase, că există martori, şică de doi ani încearcă să ia legătura cu Platini şi cu oficialiUEFA pentru a le prezenta. Zice că are o tonă de e-mail-uri şiscrisori către forul de la Nyon, ba chiar şi o întâlnire stabilităpe 24 august, cu Limacher, şeful Comisiei de Disciplină de la UEFA.Trebuia să aibă loc la Geneva, dar a fost anulată de Limacher, "lacererea superiorilor", cu patru zile înainte. Ulterior, Marangosi-a "ameninţat" pe cei de la UEFA că întreaga poveste va ajunge înpresă. Lucru care s-a întâmplat sâmbătă, când Sueddeutsche Zeitunga publicat pe larg cazul. Ulterior, informaţiile au fost preluateşi de publicaţiile din Italia.

11milioane de euro pentru cinci persoane

Ziariştii germani spun că au avut acces la mărturiilemartorilor, consemnate în scris şi păstrate la o casă de avocaturădin Cipru, dar şi că deţin numele persoanelor acuzate în aceastăafacere. "Tranzacţia" ar fi avut loc tot în Cipru, iar unul dintreparticipanţi, "intermediarul" pentru cumpărarea voturilor, e dejaimplicat într-o afacere de corupţie! În total, cinci înalţioficiali ai UEFA ar fi primit 11 milioane de euro pentru cavoturile să meargă spre Polonia şi Ucraina.

Ucrainaşi Polonia au câştigat cu cinci voturi!

Curios, cele două ţări au câştigat cu exact… cinci voturi! În2007, la Congresul de la Cardiff, din totalul de 12 membri ai CEx,cinci şi-au dat voturile celor două ţări, patru pentru mareafavorită Italia, iar trei spre candidatura comună Croaţia-Ungaria.Conform regulamentului, ultima candidatură nu a mai intrat în turuldoi, iar voturile ei au mers spre Polonia şi Ucraina, care acâştigat cu 8-4. "Înfrângerea Italiei a fost o mare surpriză şipentru mine", a spus, atunci, Platini. Acum, după apariţiamaterialului în Sueddeutsche Zeitung, UEFA a replicat. A respinsvehement acuzaţiile şi a anunţat că îl dă în judecată peMarangos.

Cine esteMarangos?

Spyros Marangos a lucrat timp de 24 de ani în cadrul FederaţieiCipriote, ca trezorier, şi are în total 40 de ani de activitate înfotbalul cipriot, ca jucător, manager şi preşedinte de club. Fiulsău, Christos, de 27 de ani, e căpitanul lui Anorthosis şiinternaţional cipriot. Marangos a fost concediat în 2007 depreşedintele federaţiei din Cipru, Marios Lefkaritis.

Tipul o fi avut vreun conflict cu Lefkaritis, care l-a datafară. Cred că e doar o furtună într-un pahar cu apă. A văzut căacum FIFA a deschis ancheta cu cei doi şi s-a gândit să atace şi elUEFA
Mircea Sandu, preşedinte FRF

Martorii pe care-i avem în acest caz sunt dispuşi să facădeclaraţii în faţa justiţiei
Neoclis Neocleous, avocatul lui Spyros Marangos

Scandalul vine la doar câteva zile după ce Sunday Timesa susţinut că are dovezi că doi oficiali ai CEx al FIFA au cerutbani în schimbul voturilor lor pentru una dintre candidate laorganizarea CM 2018

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.