”Eram spălător de vase”. Povestea starului mondial care la 16 ani muncea să se întreţină. ”Lucram de la 6, la miezul nopţii”. Îl recunoşti?

10 apr 2019 13623 afişări Fotbal Extern
”Eram spălător de vase”. Povestea starului mondial care la 16 ani muncea să se întreţină. ”Lucram de la 6, la miezul nopţii”. Îl recunoşti?
GALERIE (2 de imagini) VEZI GALERIA

Virgil van Dijk (27 de ani) a avut parte de o copilărie nu tocmai fericită. Deşi la ora actuală este cel mai scump fundaş din istoria fotbalului, în Olanda, unde a făcut primii paşi, i-a fost extrem de greu. A fost nevoit să îşi găsească un loc de muncă la 16 ani, pentru a se putea întreţine.

Van Dijk a povestit în cadrul interviului acordat pentru BBC Radio ce a făcut cu primii bani câştigaţi. S-a înscris la şcoala de şoferi şi era mândru că le poate face cinste prietenilor la un fast food. ”Când jucam la FC Groningen, veneam la antrenamente cu bicicleta. Primul meu salariu s-a dus pe lecţiile de şofat. Înainte să semnez primul contract, aveam 15 sau 16 ani, lucram ca spălător de vase într-un restaurant din Breda. Mă antrenam luni, marţi, joi şi sâmbătă jucam. În restul zilelor lucram la restaurant de la şase la miezul nopţii. Munceam pentru că îmi doream ca duminica să merg în oraş.

Câştigam cam 350 de euro pe lună şi eram fericit cu aceşti bani. Puteam să merg la McDonald’s şi să le fac cinste prietenilor. Apoi am început să realizez cât de importanţi sunt banii, dar nu pot spune că este cel mai important lucru pentru mine”, a povestit van Dijk. Olandezul nu s-a ferit să recunoască şi faptul că, în copilărie, calităţile sale nu îi prevedeau un viitor foarte strălucit. A început pe postul de fundaş lateral, era lent, dar o decizie luată de club i-a schimbat traiectoria.

La 16 ani, eram un fundaş dreapta încet, deloc bun pe postul de fundaş central. Până să ajung la U19 (n.red. – la FC Groningen) nu eram deloc un fotbalist care să iasă în evidenţă. Atunci m-au făcut căpitanul echipei şi totul s-a schimbat după acel moment, am făcut pasul spre echipa mare. Nu eram foarte înalt când am început să joc fotbal. Când aveam 16 ani, fratele meu mai mic era mai înalt decât mine. În vara când am împlinit 17 ani, am crescut 18 centimetri şi nu-mi mai puneam nicio problemă”, a încheiat van Dijk.

Patronului localului în care a muncit olandezul şi-a adus aminte de fostul său angajat, care acum câştigă 10 milioane de lire pe an: "Era un angajat bun. Obişnuia să frece din greu vasele şi îşi făcea meseria bine. Mereu era aici în cele mai aglomerate zile. Obişnuia să se antreneze din greu pentru a deveni un fotbalist profesionist şi în perioada în care a lucrat aici s-a înscris la academia lui Willem II", a declarat Jacques Lips pentru Mirror.

"După serviciu, tatăl său venea şi îl lua. Îi spuneam că ar fi trebuit să spele mai multe vase şi să înceteze din a mai încerca să devină fotbalist profesionist. 'Rămâi aici, Virgil', aşa obişnuiam să-i spun. Aici ai oportunitatea să faci nişte bani siguri. Acum, merită absolut tot ce i se întâmplă", a adăugat fostul angajator al lui Van Dijk.

Virgil van Dijk este cel mai scump fundaş transferat vreodată. A fost luat de Liverpool de la Southampton, în ianuarie 2018, în schimbul a 85 de milioane de euro.

De-a lungul cariererei sale, Van Dijk a mai evoluat la: Willem II, Groning, Groningen, Celtic, Southampton, Liverpool

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.