Din Copou, campion în Armenia! Denis Zmeu și-a prelungit contractul cu Ararat și echipa va juca în preliminariile Champions League. “Sper să avem noroc la tragerea la sorți” | INTERVIU

Din Copou, campion în Armenia! Denis Zmeu și-a prelungit contractul cu Ararat și echipa va juca în preliminariile Champions League. “Sper să avem noroc la tragerea la sorți
  • Publicat:

Fostul preparator fizic al Politehnicii Iași, Denis Zmeu, a devenit campion în Armenia cu formația Ararat-Armenia. Moldoveanul care a jucat șase ani și la FC Vaslui este la al doilea trofeu în Armenia, după ce anul trecut a cucerit și Supercupa. Zmeu ar putea da în preliminariile UEFA Champions League peste campioana României. Moldoveanul, fost preparator fizic la Politehnica Iași în sezoanele 2017-2019, a prins gustul succesului în Armenia.

Anul trecut a cucerit Supercupa Armeniei, la scurt timp după ce a semnat cu Ararat-Armenia, iar în acest sezon a devenit campion, la câteva zile după ce a ratat incredibil și Cupa. Iar palmaresul său în noul campionat se poate îmbogăți cu încă o Supercupă, peste două săptămâni.

S-a despărțit de prietenul Flavius Stoican

După două sezoane petrecute la Poli Iași alături de antrenorul Flavius Stoican, primul fiind încununat cu o calificare în premieră în play-off, preparatorul fizic moldovean în vârstă de 35 de a ani a acceptat oferta președintelui clubului Ararat-Armenia de a se alătura staff-ului. S-a despărțit atunci de bunul său prieten și coleg Flavius Stoican, care a decis să meargă la Petrolul și a plecat în Armenia cu gândul de a deveni campion.

Peste mai puțin de două săptămâni Denis Zmeu are șansa unui nou trofeu, urmând să joace Supercupa chiar cu Noah, echipă care și-a adjudecat Cupa după o finală dramatică pierdută la penalty-uri.

La scurt timp după ce a devennit campion și și-a prelungit cu doi ani contractul cu Ararat-Armenia, Denis Zmeu a acordat un interviu în exclusivitate pentru ProSport în care a explicat cum a ajuns în Armenia, cum a reușit să câștige două trofee și care este diferența dintre fotbalul românesc și cel armean atât pe plan sportiv, cât și financiar sau al infrastructurii.

Prosport: Denis, felicitări! Spune-ne mai întâi cum ai ajuns de la Poli Iași în Armenia?
Denis Zmeu: Mulțumesc mult! Întâmplător am ajuns aici. Președintele nostru de la Ararat-Armenia este un om foarte dedicat, căuta un jucător și el când caută un jucător nu se uită doar pe video, urmărește un meci întreg. S-a uitat la câteva meciuri de-ale Politehnicii Iași, pentru că-l voia pe Moussa Sanoh. I-a plăcut condiția fizică a echipei noastre și l-a pus pe un ajutor de-al său să mă contacteze. M-au găsit, dar eu din start nu am luat în serios oferta, pentru că îmi doream să continui cu Flavius Stoican și așa trebuia să se întâmple.

Trebuia să mergem împreună la Petrolul, dar veniseră fanii la conferință peste el și s-a amânat totul. Atunci i-am zis lui Flavius că nu pot să stau acasă, trebuie să merg să lucrez. Nu știam atunci dacă e alegerea corectă, dar acum îmi dau seama că am făcut alegerea bună. Și m-am ales cu un trofeu, adică două, pentru că am luat și Supercupa Armeniei.

S-a consultat cu președintele mai bine de trei luni

Este primul tău titlu din carieră?
Da, în calitate de antrenor (n.r. preparator fizic) este primul meu titlu de campion și mi l-am dorit din adâncul sufletului. Și nu doar aici, pentru că și la Milsami Orhei, în Moldova, am fost foarte aproape de titlul de campion. Ne-am bătut până în ultima etapă, dar din păcate l-am cedat celor de la Șerif Tiraspol. La Iași nu am avut ocazia, în schimb am mers în play-off, iar aici cu gândul acesta am venit.

Am vorbit foarte mult la telefon cu președintele clubului până a veni aici, cred că mai mult de trei luni și am acceptat în cele din urmă să vin aici doar cu gândul acesta, să fiu campion.

Frumoasă vacanța de campion?
E o vacanță frumoasă, sigur! Dar având în vedere că aici s-a schimbat antrenorul și schimbările care s-au făcut la nivel de staff tehnic, sunt destule probleme și trebuie să organizăm următorul campionat. În două săptămâni avem primul meci, Supercupa Armeniei, după aceea avem preliminariile Champions League care se vor juca într-un singur meci.

Sper să avem noroc la tragerea la sorți. Vor fi antrenori noi în sezonul viitor. Până acum vorbeam armeana cu staff-ul meu format din cinci armeni, iar acum au venit spanioli, o dau pe spaniolă.

Rămâi în staff-ul spaniolilor?
Da, mi-am prelungit contractul pe doi ani. Până acum m-am descurcat singur și nu a fost ușor, pentru că și la Iași am avut doi kinetoterapeuți care m-au ajutat mult, Marius Mereu, care era și maseur, plus Claudiu Bătineanu, care acuma e la Dinamo. Ei m-au ajutat foarte mult cu jucătorii accidentați, lucram împreună și era puțin mai ușor, pentru că eu eram focusat pe modul cum se mișcă echipa pe teren în timpul antrenamentelor, nu trebuia să pierd timp în afara terenului, să stau cu jucătorii accidentați.

Iar aici am fost singur, trebuia foarte mult să lucrez și cu jucătorii accindentați, și cu echipa, am avut multe antrenamente ajutătoare pentru cei care au venit în timpul campionatului. Deci nu a fost ușor, a fost un an destul de complicat, mai ales că pandemia asta ne-a dat peste cap pe toți.

Clubul e în formare, are doar trei de la înființare

Nu ai emoții că spaniolii vor veni cu staff-ul lor?
Am aflat că vor veni cu încă un preparator fizic, dar ne vom împărți munca. Nu e ușor singur. Mai ales când ajungi la un nivel de Champions League și vezi că vine clubul advers cu o armată de kinetoterapeuți, antrenori, doctori și te uiți că tu ești micuț și parcă din start ai pierdut meciul. Acum e nevoie la club de încă un preparator. Eu am spus de când am venit aici că voi avea nevoie de un ajutor. Am încercat să-l aduc pe Claudiu Bătineanu, dar nu s-a putut. Clubul nostru este în formare, de trei ani e clubul.

În primul an au promovat în prima ligă și doi ani la rând au luat campionatul. Echipa are deja performanțe într-un timp foarte scurt. Dar ideea că acolo unde se investesc bani sunt și rezultate. Dacă nu investești și nu aduci specialișiti sau jucători de valoare, nu ai rezultate.

Cum te-ai înțeles cu fostul antrenor armean Minasyan? Este un tehnician cunoscut?
Acum câteva zile a fost adus un staff tehnic nou din Spania, pe noul antrenor îl cheamă David Campaña. Cu tehnicianul armean Vardan Minasyan am avut o relație foarte bună. Am avut noroc să ajung în staff-ul lui, pentru că sunt niște profesioniști desăvârșiți cu toții și mă bucur că am avut ocazia să lucrez cu ei. Am învățat și de la ei câteva lucruri bune. Ei doi ani la rând au câștigat titlul, au făcut o performanță foarte bună.

Eu când am ajuns aici deja aveam un obiectiv foarte clar, să câștigăm din nou campionatul, să repet ce au făcut ei. Și chiar am câștigat cu patru puncte distanță campionatul față de locul doi, în timp ce anul trecut l-au câștigat la limită, la un punct. Antrenorul armean nu a rămas, i s-a terminat contractul și nu l-au prelungit. Nu știu detalii.

E un antrenor foarte profesionist. Vardan Minasyan e unul dintre cei mai buni antrenori ai Armeniei, a demonstrat și la naționala Armeniei cu care a ajuns pe locul 75 în lume. Singurul din staff care merge mai departe sunt eu, mi-am prelungit contractul pe doi ani de zile.

Au ratat Cupa Armeniei după o finală dramatică

Când ați reluat campionatul după starea de urgență?
Primul meci oficial după pandemie a fost pe 22 mai, dar perioada asta în care am stat acasă și ne-am pregătit pe Zoom a fost foarte utilă pentru noi, jucătorii au fost foarte deschiși la aceste antrenamente. Și pentru mine a fost ceva nou. Noi am scos maximum din această perioadă. Ne-am adaptat foarte rapid, jucătorii au reacționat foarte profesionist, iar când am revenit la antrenamente pe teren a rămas doar să punem la punct starea funcțională. A fost foarte bine și asta s-a văzut pe teren.

Cum stăteați în pauza de iarnă în lupta pentru titlu?
În pauza de iarnă aveam două puncte mai puțin decât liderul Lori, care a scăzut la reluare. Noi am început foarte bine, am fost în față chiar și cu 7 puncte la un moment dat, apoi a urmat o perioadă în care nu neapărat că nu jucam fotbal, dar mingea nu voia să intre în poartă, am luat toate barele la țintă, nu prea am avut noroc.

După aceea din nou am început să câștigăm meciuri, iar la ultima etapă aveam un punct față de Noah, echipă care a câștigat toate meciurile după revenire. Ei au fost cei mai buni să zicem după pandemie, dar cu toate astea noi în ultimele două meciuri am luat titlul și am pierdut la penalty-uri Cupa.

Ce s-a întâmplat în finala Cupei?
Practic noi le-am cam donat-o să zicem, pentru că am avut 4-1 la pauză, iar la acel scor s-au relaxat băieții. A fost un meci foarte dramatic, nu am dormit trei zile după acel meci. Conduceam 4-1 la pauză, s-a ajuns la 4-4 în repriza a doua și în minutul 90 am rămas în 10 oameni. În prelungiri ne-au condus cu 5-4, noi în 10 oameni am egalat și am pierdut la penalty-uri. Dar ca să înțelegi, astea două echipe sunt singurele care au cei mai mulți jucători străini.

Curios este fapul că la noi au bătut doar trei armeni penalty-uri și toți trei au ratat, iar la ei doar doi armeni au bătut și ambii au ratat. Iar străinii au marcat toți. Echipa noastră este foarte OK, cu jucători foarte buni, doar că mai trebuie lucrat la nivel mental. Mentaliatea lor e foarte apropiată de mentalitatea multor țări nedezvoltate fotbalistic. Când se văd cu 2-0 deja se cred cu sacii în căruță. Aici mai trebuie lucrat. Dar calitate avem.

Infrastructura, peste multe cluburi din Liga I

E mare prima pentru titlu în Armenia?
Să spunem că e una consistentă. Nu cred că ajunge la nivelul Ligii I sută la sută, dar crede-mă că niciodată nu mi-a fost gândul la primă, la bani. Mă gândeam cum să câșigăm titlul, pentru că am luptat cu trofeul pe masă până în ultima etapă cu o echipă formată din cinci antrenori moldoveni, FC Noah, antrenorul principal fiind coleg de-al meu de la Licența A. Și ne doream enorm titlul, cu atât mai mult cu cât cu trei zile înainte de ultima etapă ei ne-au luat Cupa Armeniei, după un meci dramatic.

Media salarială în Liga I armeană?
Toate echipele au început să investească aici, să aducă jucători. Cred că media ar fi de 3.000-4.000 de dolari la echipele din play-off. O medie mult mai mică decât în Liga I. Și crede-mă că nu poți să spui că este un campionat mult mai slab decât al României. Dacă ții minte, Alașkert a jucat cu FCSB în Europa League și au fost aproape de o mare surpriză. N-a fost deloc ușor meciul pentru FCSB. FCSB a câștigat în Armenia cu 3-0, iar pe teren propriu a fost condusă și s-a impus apoi cu 3-2. Dar a fost un meci complicat.

Cum e infrastructura acolo în Armenia?
Am rămas uimit de ce am văzut aici. Baza de aici seamănă cu cea a bazei echipei Șerif de la Tiraspol, este ceva asemănător. Nu este a noastră, ci o închiriem, este baza Naționalei Armeniei. Sunt 5-6 terenuri de antrenament, e o bază piesă de muzeu. Noi avem toate condițiile să facem performanță aici. Terenuri de antrenament, sală de forță, bazine, centru de recuperare, tot ce vrei.

Români sunt în campionatul Armeniei?
De români nu am auzit să fie în prima ligă, dar sunt câțiva moldoveni care joacă. Chiar la echipa Noah, unde sunt antrenorii moldoveni.

Care este situația cu Covid în Armenia? Mai rău ca în România?
Urmăresc foarte atent campionatul românesc, chiar dacă am plecat din România știu tot ce se întâmplă în Liga I. Aici e la fel, situația este complicată. La ce mod? În penultima etapă la o echipă s-au infectat 10 sau 12 jucători și nu au mai jucat ultimul meci, dar la ei a fost mai ușor, pentru că nu mai contau cele trei puncte. În țară nu prea scade numărul de infectări, dar la Erevan parcă e mai stabilă situația, nu am auzit nici prin prieteni, vecini sau cunoscuți să fie infectați.

Probabil prin alte orașe sunt mai multe cazuri, unul dintre ele este Lori, unde joacă echipa unde s-a infectat mai multă lume. Acolo nivelul de infectări este mai mare. Dar per total, dacă luăm în calcul populația Armeniei și numărul de cazuri, este un număr destul de ridicat. În schimb aici la Erevan totul este bine.

Dacă plec de aici în Moldova sau România intru în carantină, dar mai greu este să găsești bilete de avion. Situația asta e mai grea pentru jucătorii cărora li s-au terminat contractele și nu pot nici să ajungă acasă, iar echipele adverse profită acum de acest lucru și încep să negocieze cu jucătorii ca să nu piardă jumătatea de an

Denis Zmeu

Spre exemplu, sunt jucători pe care îi cunosc și care ar vrea să plece la alte cluburi, au oferte, dar nu au cum să ajungă la timp. Iar ei nu pot pleca din Armenia, trebuie să stea prin aeroporturi, să stea 14 zile în carantină. O să fie dificil, o să ne aducem aminte mult timp de acest virus.

Cum e viața la Erevan? Te-ai adaptat acolo?
Familia mea este foarte încânată de ce se întâmplă aici la Erevan. Oamenii de aici sunt la fel ca moldovenii. Sunt foarte inimoși, educați, respectuoși. Dacă mergi pe stradă și un turist te întreabă unde este un loc, nu îți spune, ci te ia de mânuță și te duce acolo, chiar dacă omul are treabă. Sunt foarte respectuoși, îți spune și totul despre Erevan. Nu mai spun de mâncarea lor, care e foarte bună.

Lăudat de Basarab Panduru și Cornel Dinu

Ți-e dor de Poli Iași, de Liga I?
Am stat doi ani de zile la Iași și am reușit o performanță foarte bună, având în vedere că domnul Eugen Neagoe a dus echipa pe locul 7 anterior, reușise să câștige play-out-ul. Ca și antrenorul spaniol aici, care vine după un antrenor care a câștigat două titluri la rând și este obligat să câștige cel puțin titlul și încă ceva, noi am fost obligați atunci să facem o performanță bună și am ajuns în play-off.

Cu Flavius Stoican ții legătura?
Sigur, suntem foarte buni prieteni. Eu am încercat să-l aduc aici. O să vedem dacă va fi posibil. El este un prieten foarte bun al meu, este un antrenor foarte bun, chiar este un pic straniu pentru mine de ce așa o perioadă lungă stă acasă și nu activează.

Era vehiculat pe banca lui Dinamo. Crezi că putea salva echipa?

De ce nu? El a mai fost acolo, știe bucătăria clubului, știe exact cum stau lucrurile acolo. E un antrenor foarte bun, a demonstrat pe unde a fost. Nu a avut nici norocul să ia o echipă cu jucători foarte buni și să se bată la campionat, a fost mereu la echipe unde trebuia să lucreze și fără bani și cu jucători de un nivel mai scăzut.

Cu foștii elevi din Copou vorbești?
Da, țin legătura și cu foștii elevi, și cu fostul președinte Adrian Ambrosie care ne-a susținut foarte mult și pe mine, și pe Flavius. Cred că toată performanța a fost posibilă și datorită lui, pentru că ne-a dat încredere și a mers cu noi până la capăt. Asta înseamnă foarte mult. La un club fiecare depindem de un alt om, antrenorul de președinte, jucătorii de antrenor și invers, toți depindem unul de altul. Și dacă nu mergem cu toții într-o direcție normal că sunt probleme. Îi mulțumesc că a avut încredere în noi.

Vorbesc cu foștii jucători, mulți dintre ei spun că îmi simt lipsa și că vor fi foarte bucuroși dacă vom mai lucra împreună. Asta mă face foarte fericit, mult mai fericit decât banii. Mai important decât contractul e cum reacționează lumea la munca mea

Denis Zmeu

Cum vezi situația actuală la Poli Iași?
Urmăresc fiecare meci, am văzut meciul cu Viitorul. Îmi pare rău că echipa se află în situația asta, le doresc din tot sufletul să se salveze, pentru că Iașiul are istorie, este un oraș fotbalistic și ar fi mare păcat ca echipa să plece în liga a doua.

Cu foștii colegi de la Vaslui ții legătura? Cu Adrian Porumboiu?
Cu domnul Porumboiu nu am mai vorbit, dar iarna trecută când am fost acasă m-am văzut cu foștii colegi la un turneu caritabil organizat la Vaslui. Au fost aproape toți jucătorii care au evoluat în trecut. Când am aflat că vine Mike Temwanjera din Zimbabwe, am zis că eu nu pot lipsi. A fost o seară foarte faină, fanii au fost excepționali. Penru astfel de momente se merită să te apuci de fotbal. Nu ne-au susținut așa de frumos nici atunci când am jucat în Europa League, când jucam în grupe. Fanii scandau numele noastre, au fost foarte apropiaț de noi. Acum, după ce fotbalul a dispărut la Vaslui, cred că suporterii apreciază un pic mai mult ceea ce am făcut noi. Ne-au susținut mai frumos acum decât atunci când jucam în grupele Europa League.

Când revii în Liga I?
Urmăresc campionatul românesc, sunt aproape de România cu gândul, pentru că am jucat mult acolo, am antrenat, vorbesc aceeași limbă și pe viitor nu exclud o revenire a mea în Liga I, dacă voi avea o ofertă concretă. Cu mare drag, îmi place mult România și dacă pot ajuta din nou, o voi face cu drag. Îmi aduc aminte de un moment în care domnii Basarab Panduru și Cornel Dinu m-au felicitat și au vorbit frumos despre mine la o emisiune după un meci cu Craiova, 0-0.

Acești doi domni care se pricep foarte mult la fotbal și e foarte greu să obții o laudă de la ei, au spus că Denis Zmeu a făcut ceva senzațional pentru echipa Poli Iași. Acele patru minute din emisiune le urmăresc și acum, pentru că pentru mine au contat enorm.

Chiar domnul Panduru a spus atunci că îl preferă pe Zmeu de la Iași în locul lui Pinto de la Real dacă ar fi să aleagă. Îți dai seama cum mi-a crescut mie inima! Când antrenorii au rezultate, se vorbește frumos despre ei, dar când nu au rezultate automat ești criticat. Dar asta face parte din meseria noastră și trebuie să mergem înainte

Denis Zmeu

Suporterii Iașiului?
Ei iubesc mult această echipă, i-am văzut și înainte de ultimele meciuri cum au venit la stadion și au cântat. Pun suflet și le doresc ca anul acesta echipa lor favorită să rămână în Liga I. Iar ei să rămână aproape de jucători pentru că echipa chiar are nevoie de acești suporteri, de susținerea lor. Când iubești necondiționat, asta e dragostea adevărată față de clubul tău.

Obiectivul pentru viitorul sezon în Armenia?
Un nou titlu de campioană, noi trofee. Și sper să facem o figură frumoasă în Champions League sau în Europa League. Anul trecut am jucat cu Dudelange în play-off, am câștigat 2-1 acasă, am luat bătaie 2-1 afară și am ajuns la penalty-uri, dar nu am ajuns în grupe. Sper să avem noroc la tragerea la sorți și să facem o figură frumoasă în Europa.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a ajuns acum de nerecunoscut
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a ajuns acum de nerecunoscut
A murit la câteva ore după ce a jucat în prima ligă: ”Durere mare”
A murit la câteva ore după ce a jucat în prima ligă: ”Durere mare”
Val de reacții după ce Gabriela Cristea și-a filmat soacra „la cratiță”: „Poate înveți măcar de la ea ceva”
Val de reacții după ce Gabriela Cristea și-a filmat soacra „la cratiță”: „Poate înveți măcar de la ea ceva”
Ce a scris presa din Olanda după evoluția lui Radu Drăgușin, înlocuitorul lui Micky van de Ven, din eșecul lui Tottenham
Ce a scris presa din Olanda după evoluția lui Radu Drăgușin, înlocuitorul lui Micky van de Ven, din eșecul lui…
Câtă vechime trebuie să ai ca să primești pensie. Condițiile necesare ca să poți cere pensie anticipată
Câtă vechime trebuie să ai ca să primești pensie. Condițiile necesare ca să poți cere pensie anticipată
BANCUL ZILEI. Bulă și Bubulina dorm. Întins pe tot patul, Bulă sforăie...
BANCUL ZILEI. Bulă și Bubulina dorm. Întins pe tot patul, Bulă sforăie...
ANM a actualizat prognoza meteo până în 15 aprilie. Pentru săptămâna viitoare, meteorologii anunţă încălzire, dar şi ploi abundente
ANM a actualizat prognoza meteo până în 15 aprilie. Pentru săptămâna viitoare, meteorologii anunţă încălzire, dar şi ploi abundente
Un MARE savant AVERTIZEAZĂ: Se va ajunge la o luptă între mașinărie și om
Un MARE savant AVERTIZEAZĂ: Se va ajunge la o luptă între mașinărie și om
Tânăra acuzată că i-a fost amantă lui Laurenţiu Reghecampf, apariţie electrizantă la piscină. Cât de frumoasă este Florentina
Tânăra acuzată că i-a fost amantă lui Laurenţiu Reghecampf, apariţie electrizantă la piscină. Cât de frumoasă este Florentina
Ștefan Bănică Jr. forțează... tinerețea! A scos din dulap cei mai strâmți blugi și... 😲
Ștefan Bănică Jr. forțează... tinerețea! A scos din dulap cei mai strâmți blugi și... 😲
PRIMEȘTI BANI de la stat ca să-ți cumperi mașină. Poți aplica de astăzi, 19 MARTIE
PRIMEȘTI BANI de la stat ca să-ți cumperi mașină. Poți aplica de astăzi, 19 MARTIE
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după 24 de ore de la…
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini amețitoare
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini amețitoare
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Avionul supersonic mai rapid decât Concorde: Londra-New York în 2,5 ore. Incidentul care a pus cruce proiectului
Avionul supersonic mai rapid decât Concorde: Londra-New York în 2,5 ore. Incidentul care a pus cruce proiectului
Când joacă Simona Halep cu Badosa la Miami şi pe cine ar putea întâlni în turul doi
Când joacă Simona Halep cu Badosa la Miami şi pe cine ar putea întâlni în turul doi
Cele mai fiabile SUV-uri în 2024. Mașini care țin cu buzunarul - VIDEO
Cele mai fiabile SUV-uri în 2024. Mașini care țin cu buzunarul - VIDEO
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut să mă omoare!”. De ce a intervenit Irina Fodor: „Știe ce are de făcut!”
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut să mă omoare!”. De ce…