"Debarcelonizează clubul”! Sandro Rosell, un preşedinte penal? Ce a descoperit revista "France Football"

12 nov 2013 8658 afişări Comentează şi tu Fotbal Extern
"Debarcelonizează clubul”! Sandro Rosell, un preşedinte penal? Ce a descoperit revista "France Football" 6 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7907/11671404/1/h-50969908.jpg

Revista ”France Football” a publicat în numărul de azi un material amplu legat de neregularităţile mandatului lui Sandro Rosell la cârma Barcelonei. Catalanul este un personaj controversat, care a scăpat de o moţiune de cenzură şi care are legături cu fostul preşedinte al Federaţiei braziliene, Ricardo Teixeira, împreună cu care e anchetat în Ţara Cafelei pentru spălare de bani

*Rosell a schimbat regulile clubului, aducând primul sponsor pe tricou din istoria catalanilor, Qatar Foundation
*Tot Rosell a fost cel care i-a obligat pe jucătorii de la echipele de copii ai Barcelonei să îşi plătească biletul la anumite meciuri
*Preşedintele Barcelonei este acţionar la site-ul viagogo.com, care comercializează bilete la meciuri din Europa la preţuri de cinci-şase ori mai mari ca ale pieţei

Rosell şi Cruyff se înţelegeau excelent în primele luni ale mandatului preşedintelui catalan

În mai 2010, Sandro Rosell stabilea un record la Barcelona. În era perfectă a lui Guardiola, în care clubul catalan câştiga trofeu după trofeu, Rosell devenea preşedintele clubului catalan, după ce fusese ales de 61,35% din membrii cu drept de vot ai societăţii catalane. A fost, de fapt, un vor împotriva fostului preşedinte, Joan Laporta, şi nu unul covârşitor pentru Rosell. Iar decizia celor 170.000 de socios ai Barcelonei s-a întors ca un bumerang împotriva clubului. În mandatul său, fostul director de marketing al companiei Nike a reuşit să-şi pună în cap majoritatea fanilor. Care îl acuză că a ”debarcelonizat” clubul catalan prin câteva decizii menite să aducă mai mulţi bani în conturile campioanei Spaniei.

Are o avere de 250 de milioane de euro

Cine este însă Rosell? Un personaj cu o avere impresionantă, care este avid de bani şi care are legături cu personaje dubioase din fotbalul mondial. O investigaţie a jurnaliştilor Philippe Auclair şi Eric Champel, publicată azi în revista ”France Football”, şi-a propus să creeze un portret cât mai fidel al preşedintelui unuia dintre cele mai puternice cluburi de pe mapamond. În primul rând, Rosell nu a ajuns din întâmplare la Barcelona. Tatăl său, Jaume, a fost director executiv al echipei ”blau-grana” înre 1975 şi 1978. Iar Sandro, al doilea din cei patru fii, a moştenit atât pasiunea pentru afaceri – inclusiv o avere de 250 de milioane de euro – cât şi pentru fotbal.


Laporta, Guardiola şi Rosell au fost artizanii victoriilor Barcelonei în ultimii ani

A devenit preşedinte în 2010

Dacă în anii 1990, Rosell a ocupat postul de director de marketing al companiei Nike, ascensiunea sa a început în 2003, când a fost unul dintre principalii oameni din spatele lui Joan Laporta. Când Laporta a fost ales preşedintele clubului catalan, Rosell a primit imediat funcţia de vicepreşedinte. Dar a demisionat doi ani mai târziu, aducând în discuţie faptul că Laporta şi-a încălcat promisiunile din campania electorală. A fost însă doar o manevră. Timp de trei ani, Rosell şi-a criticat dur fostul prieten. Iar în 2008 şi-a anunţat candidatura la preşedinţia clubului. Pe care a obţinut-o în mai 2010.


Fanilor Barcelonei nu le-a venit să creadă când Rosell a ales să semneze un contract de sponsorizare cu Qatar Airways

Primul sponsor din istorie

Iar de atunci, catalanul de 49 de ani a avut un singur obiectiv: creşterea încasărilor clubuliui, prin orice metodă. A început printr-o hotărâre care a revoltat întreaga suflare catalană. Fără sponsor pe tricou timp de peste 100 de ani, Barcelona a acceptat pentru prima oară bani pentru a vinde spaţiu publicitar pe echipamentul de joc! ”Nu promovăm vreo corporaţie sau o firmă. Qatar Sports Foundation este o organizaţie de caritate, asemenea UNICEF-ului”, spunea atunci Laporta. Însă după doar un singur an, sponsorizarea Fundaţiei qatareze a fost înlocuită cu cea a unei alte firme din Qatar. De data aceasta, a fost vorba de Qatar Airways, care va vărsa 166 de milioane de euro în conturile Barcei în următorii cinci ani. O mutare prin care Rosell şi-a pierdut un uriaş capital de imagine. ”Nu e normal ce a făcut, ne-a păcălit pe faţă”, au spus fanii Barcei, susţinuţi şi de foste glorii ale clubului, precum Johan Cruyff. Răspunsul lui Rosell a fost unul care a scutit de orice comentariu: ”Dacă nu făceam asta, puteam să îl pierdem pe Messi. Vremurile se schimbă, e nevoie de alt model de business”.


Jordi Cases (stânga) şi Joan Arnes (dreapta) sunt cei doi socios care au iniţiat moţiunea de cenzură împotriva lui Rosell

Prea puţini l-au vrut afară


O explicaţie care, evident, nu i-a mulţumit pe fanii Barcelonei. Dar nici pe o bună parte din membrii cotizanţi, aşa-numiţii ”socios”, care s-au grupat într-o asociaţie numită ”Go Barca” şi au încercat să depună o moţiune de cenzură împotriva lui Rosell. Pentru a fi examinată, moţiunea trebuia semnată de cel puţin 5% din membrii societăţii, conform regulamentelor societăţii care deţine Barcelona. Adică 8.500 din cei 170.000 de socios. Lucru pe care abonaţii catalani l-au îndeplinit! Însă juriştii Barcei au găsit o altă portiţă legală prin care moţiunea a fost blocată. Concret, conform legii Catalunyei, procentul care trebuia îndeplinit era de 15%, iar acesta nu a fost îndeplinit de petiţia celor care au iniţiat moţiunea. Iar totul a picat.


Teixeira (stânga) şi Rosell (dreapta) au spălat bani împreună, conform autorităţilor braziliene

Investigat în Brazilia

Însă problemele de la Barcelona sunt doar vârful aisbergului problemelor lui Rosell. Din postura de director de marketing al Nike, catalanul a încheiat un contract de sponsorizare a naţionalei Braziliei în 1996 pentru 192,6 milioane euro, o sumă uriaşă la vremea respectivă. Şi aşa l-a cunoscut pe Ricardo Teixeira, fost preşedinte al Federaţiei braziliene. O relaţie care s-a bazat pe câştiguri reciproce pentru cele două personaje. În 2008, Rosell a înfiinţat firma ”Ailanto”, o companie specializată pe marketing sportiv. Care a câştigat imediat drepturile de a organiza amicalele Braziliei. Inclusiv pe cel cu Argentina, care urma să aibă loc o săptămână mai târziu, la inaugurarea stadionului din Brasilia. Suma trecută în contract? Trei milioane şi jumătate de euro! Care a atras atenţia autorităţilor din Brazilia, Rosell şi Teixeira fiind sub investigaţie pentru spălare de bani. Unde catalanul riscă o pedeapsă cu închisoarea între unul şi cinci ani.


Fanii Barcei l-au numit ”Pinocchio” pe Rosell

Urmează încă o moţiune

Pentru Rosell nu a contat însă nimic! Imediat după derby-ul cu Real Madrid, câştigat de Barca cu 2-1, la sfârşitul lui octombrie, preşedintele catalanilor a luat o nouă decizie care i-a înfuriat pe suporterii catalani. Astfel, Rosell a scos regula prin care jucătorii de până la opt ani legitimaţi la echipa de copii a Barcelonei primeau, alături de părinţi sau bunici, bilete gratuite la fiecare meci al catalanilor. De acum încolo, ei nu vor mai putea intra gratuit la partidele cu Real Madrid, Atletico Madrid, cele din sferturile, semifinalele sau finala Ligii Campionilor sau în Supercupa Spaniei. ”E ahtiat după bani, nu se poate aşa ceva. Debarcelonizează clubul”, s-au plâns fanii. Care pregătesc o nouă moţiune de cenzură, în viitorul apropiat. 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.