Cosmin Moți la ora mărturisirilor spectaculoase: ”L-am felicitat în vestiar pe Maccarone pentru golul decisiv marcat contra Stelei. M-am bucurat la calificarea lui Boro în finala Cupei UEFA”. Transferul de senzație pe care l-ar gira la Ludogoreț: ”L-aș lua ieri pe Mazilu, aș plăti fluierând 4-5 milioane de euro” | VIDEO ȘI FOTO EXCLUSIV

Cosmin Moți la ora mărturisirilor spectaculoase: ”L-am felicitat în vestiar pe Maccarone pentru golul decisiv marcat contra Stelei. M-am bucurat la calificarea lui Boro în finala Cupei UEFA”. Transferul de senzație pe care l-ar gira la Ludogoreț: ”L-aș lua ieri pe Mazilu, aș plăti fluierând 4-5 milioane de euro” | VIDEO ȘI FOTO EXCLUSIV
  • Publicat:

În Bulgaria, Cosmin Moți e o figură. Un personaj. Mai bine de un deceniu petrecut la Ludogoreț, jucător și acum director tehnic, l-au transformat pe fostul dinamovist într-un nume familiar și respectat dincolo de Dunăre, unde face parte din istoria dominației celor din Razgrad într-un campionat confiscat fără drept de apel în ultimii 11 ani. Săptămâna trecută a câștigat Cupa Bulgariei, x-x în finala cu ȚSKA 1948, iar zilele viitoare atacă pe ultima sută de metri un nou titlu. La Sofia, între meciuri și ședințe susținute în limba bulgară, l-am găsit pe Cosmin Moți la ora mărturisirilor spectaculoase: ”L-am felicitat în vestiar pe Maccarone pentru golul decisiv marcat contra Stelei. M-am bucurat la calificarea lui Boro în finala Cupei UEFA”. Sau transferul de senzație pe care l-ar gira la Ludogoreț: ”L-aș lua ieri pe Mazilu, aș pune pe masă fluierând 4-5 milioane de euro”.

Corespondență specială din Sofia: ”Doar o bere și un pahar de vin, că mai avem treabă”

Cosmin, te numeri printre puținii stranieri care au cucerit un trofeu sezonul acesta, ai pus acum mâna pe Cupa Bulgariei. Ați sărbătorit strașnic?

A fost o bucurie mare, fiindcă Ludogoreț nu mai câștigase Cupa din 2014. A urmat însă o sărbătoare mai rezervată, cu o bere și un pahar de vin la hotel, fiindcă mai avem treabă în campionat. E un final de sezon foarte dur, unul dintre cei mai grei ani de când sunt eu la Razgrad. Dar sperăm ca pe 7 iunie, după ultima etapă, să fim și campioni.

  • 11 titluri consecutive are Ludogoreț în palmares, câștigând nonstop campionatul Bulgariei din 2012 până în prezent: Moți și-a trecut în CV 10 dintre ele, ultimele două în calitate de director tehnic al clubului

Ești de 12 ani la Ludogoreț, îți închipuiai la început că vei petrece atâta vreme la acceași echipă în Bulgaria?

Niciodată! Dar timpul a demonstrat că am făcut o alegere bună. Am ajuns într-o altă lume. Nu mă așteptam să găsesc în Bulgaria condiții precum cele de la Razgrad. Și am reușit să facem împreună o treabă pe cinste. Am obținut câteva calificări în grupele Champions League sau Europa League, am adus o mulțime de trofee interne.

Sper ca din postura de conducător să am cel puțin aceleași performanțe pe care le-am avut ca jucător la Ludogoreț”, Cosmin Moți pentru Prosport

”Cel mai mare coșmar l-am trăit la 0-6 cu Arsenal”

Pentru că ai adus vorba despre cupele europene, aș aminti că ai înfruntat câțiva adversari grei, în frunte cu Cristiano Ronaldo. Ai transpirat ceva la dubla cu Realul din 2014, nu?

Un jucător fantastic, pe care l-am întâlnit probabil în cea mai bună perioadă a lui. Cel mai mare din lume la ora respectivă! Până la urmă, pentru partide de acest gen muncești zi de zi, iar asemenea momente sunt de neuitat. A fost și Liverpool, și Arsenal, și PSG. Și chiar dacă n-am reușit să producem vreo mare surpriză, am făcut o figură frumoasă, una peste alta, cu adversari senzaționali, precum Gerrard, Cavani, Di Maria, Ozil, Sterling.

Aici într-un duel cu Xavi în El Clasico, Ronaldo i-a scos peri albi lui Moți în duelul Real Madrid – Ludogoreț / Image: 175369339, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Care-a fost cel mai mare coșmar și cea mai fericită seară în Europa?

Coșmar s-a întâmplat la 0-6 cu Arsenal, la Londra. Era o diferență foarte mare de valoare și, în plus, nici n-am știut să ne retragem, să ne apărăm mai bine, fiindcă eram obișnuiți cu joc de posesie, să dezvoltăm faze frumoase, să ieșim la fotbal. Iar asta ne-a costat. La polul opus ar fi victoria cu Basel sau remiza cu PSG pe Parc des Princes.

Foarte multă muncă a stat în spatele acestei dominații a lui Ludogoreț din ultimii ani în Bulgaria. Niciodată nu s-a făcut un lucru de azi pe mâine. E normal poate să existe frustrare din partea adversarilor noștri din campionat, însă asta nu ne împiedică să ne dorim să continuăm seria”, Cosmin Moți pentru Prosport

”Borcea ne-a promis la plezneală o primă pentru returul de la Liberec”

Începuturile tale la Craiova se leagă de Sorin Cârțu, nu?

Nea Sorin mi-a oferit debutul în Liga 1 și mi-a deschis drumul spre fotbalul mare, dar primul care a insistat să vin la Universitatea a fost Dinel Staicu. El m-a adus întâi la tineret, de unde am urcat apoi la prima echipă. Mi-aduc aminte și acum primul meci, un 0-3 la Piatra Neamț. Nea Sorin m-a băgat fundaș dreapta. N-o să-l uit niciodată pe Axinia, care era la ora aceea între primii cinci-șase jucători din campionat. O atmosferă total potrivnică, știți cum mergeau lucrurile pe atunci la Ceahlăul!, plus că am avut niște emoții extraordinare.

  • 3 sezoane a evoluat Moți la Universitatea Craiova, 2002-2005, plecând din Bănie la Dinamo după ce oltenii au retrogradat din L1

Cu Dinamo ai câștigat un titlu în 2007, dar ai și ratat un campionat în 2009, contra Urziceniului, într-un meci pierdut cu cântec în deplasare: 0-1, Simao eliminat, gol anulat lui Dănciulescu, arbitru spaniol, acuze de jocuri de culise pro-Dan Petrescu, plus scenariul nebunesc al lui Rednic, anume că șefii clubului n-ar fi vrut să câștige!

Bun, astea sunt lucruri pe care noi, ca jucători, n-aveam de unde să le știm. Dar s-au comis atunci multe greșeli, între care o eliminare inexplicabilă a lui Simao pentru un fault inexistent. La ce echipă aveam atunci, nu ar fi trebuit să ajungem în acel context, să depindem de un meci. Am pierdut puncte prețioase pe unde nu trebuia, am luat bătaie la Otopeni, care folosea șase-șapte jucători împrumutați chiar de la Dinamo. Și nu cred că Borcea nu și-a dorit atunci să batem și să mergem în Champions League!

La Liberec, Moți a trăit unul dintre cele mai intense momente din cariera de jucător

La Liberec, unde ați întors fabulos acel 0-3 de la București, ai bătut primul penalty după seria de cinci de la început. Tremură rău piciorul în astfel de momente?

Deloc, fiindcă acumulasem o încredere fantastică atunci când am reușit să ducem partida la penalty-uri, când absolut nimeni nu ne dădea nicio șansă. Cu vreo trei zile înainte de retur, am ieșit cu echipa în oraș la un prânz, l-am tachinat pe Borcea că întoarcem rezultatul și, mai mult la plezneală, ne-a promis o primă serioasă. Evident, nu se aștepta nici el să dăm lovitura! Și s-au plătit banii până la urmă!

Succesul de la Liberec a arătat că o echipă poate face lucruri nemaivăzute dacă e vorba despre un grup cu caracter, serios și însetat de victorie. Am avut și destul noroc în finalul returului, când adversarii au ratat câteva ocazii mari, însă totul a funcționat pentru noi în acea seară”, Cosmin Moți pentru Prosport

”Am mai exagerat cu Tamaș la câte o petrecere, dar niciodată cu scandal”

Care derby cu Steaua ți-e cel mai aproape de suflet?

Fără niciun dubiu, 4-2 în Ghencea, în 2007, înainte de Paște! A fost o victorie absolut memorabilă. Și, de asemenea, un 1-0 în Ștefan cel Mare, cu gol Denis Șerban, parcă. Oricum, meciurile cu Steaua erau o nebunie. Aveam în tribune la Săftica, la antrenamente, mai mulți spectatori decât veneau la unele partide de campionat. Iar când plecam spre stadion, se aliniau la poarta cantonamentului conducători, miniștri, sponsori, toți se comportau ca niște suporteri.

Ai făcut cuplu în defensivă cu Tamaș la Dinamo. Și pe teren, și în afara lui, la un șpriț, nu?

Cu Gabi mă știu de peste 20 de ani. E un jucător fantastic, un exemplu și la 40 de ani pentru ceea ce arată pe gazon la meciuri și la antrenamente. Că mai aveam câte o aventură în timpul liber, asta e real și normal. Eram tineri, ne mai făceam și de cap. Am și exagerat uneori, dar niciodată cu scandal, așa cum mai apărea prin presă.

O întâmplare hazlie s-a petrecut la ziua lui Torje. După ce am plecat de la restaurant, ne-am dat seama că suntem urmăriți de paparazzi. Și ne-am plimbat prin oraș cu mașina până am scăpat de ei tocmai pe autostrada spre Constanța”, Cosmin Moți pentru Prosport

O dădeați și pe tărie la distracție?

Nu. Doar un șpriț. Sincer, nu știu dacă am pus gura în viața mea pe 100 de grame de tărie. Nu-mi place. Preferam o bere sau un vin bun, roșu.

”Dacă se va face antrenor, Fane Radu ar merge din suspendare-n suspendare”

Dănciulescu – Niculescu e cel mai tare duo de atacanți alături de care ai evoluat?

Printre cei mai buni, da! Doi jucători cu un simț al porții rar întâlnit, decisivi în sezonul în care am luat titlul, 2007. A fost atunci și Ganea lângă ei pentru șase luni, un alt tip de atacant, la fel de important pentru Dinamo în acel sezon.

Claudiu Niculescu a făcut furori în atacul lui Dinamo și în campionat, și în Europa

Cu Ganezu te-ai ciondănit vreodată sau ai ținut distanța față de el?

Am avut mereu o relație foarte bună cu Ionel. Important e să nu-l calci pe bătături, altfel e un băiat de treabă. Și-a ajutat mulți colegi să crească. Nu era nici genul să sară din nimic la bătaie la antrenamente, de exemplu. Am fost și adversari direcți la un moment dat într-un Dinamo – Poli Timișoara și am discutat înaintea partidei să nu stea niciunul dintre noi pe jos să se plângă. Am jucat ca doi bărbați. A mai lovit și el în dueluri, și eu, dar ne-am văzut de fotbal în primul rând.

«Prințul» Cristea era un crai, un tip calm, uneori delăsător. Dădeai linia de modă în cabina lui Dinamo. Dar era și un jucător formidabil. Dacă ar fi transformat în ambiție măcar 20 la sută din talentul lui, putea ajunge la o echipă mare de tot”, Cosmin Moți pentru Prosport

Fane Radu tocmai a pus ghetele în cui, în ce postură îl vezi mai departe?

Îl cunosc de când a debutat la Dinamo. Știu cât e de impulsiv. Dacă se face antrenor, va sta din suspendare în suspendare. E un băiat inteligent, i s-ar potrivi mai bine un rol de conducător.

”La Siena mi-am dat seama că nu știam aproape nimic tactic”

Ți-aduci aminte de un Dinamo – Leverkusen 2-1, în 2006? Azi e un rezultat care pare desprins din SF!

A fost un an european minunat. Nu uitați că am bătut atunci și Beșiktaș în grupe, iar apoi, cu Benfica, deși ne-au eliminat, am făcut două partide consistente. Aveam o echipă fantastică, un mix între tineri și experiență. Cred că a fost cea mai reușită perioadă pe care am petrecut-o la Dinamo.

  • 29 meciuri în cupele europene a jucat Moți pentru Dinamo, înscriind un gol

La fel de neuitat e, probabil, și un Dinamo – Sportul 4-5, cu egalare în ultimul minut și meci pierdut în prelungiri. Îți vine să te lași de fotbal după o asemenea partidă, nu?

Aoleo, ce meci! Nea Ando era antrenor, iar spiritul acelei echipe – ofensiv. Totul se derula pe cartea atacului. Mi se pare că am bătut și Rapidul cu 5-3, un 5-2 cu CFR, parcă. Marcam pe bandă rulantă, dar exista și riscul să încasezi. Atunci, cu Sportul, entuziasmul egalării la 4-4 a fost atât de mare, încât ne-am aruncat peste ei, simțeam că putem învinge la ultimele faze. Numai că a ieșit exact pe dos!

De ce ai rezistat numai șase luni la Siena în 2008?

A fost doar vina mea. Iar concurența pe post era acerbă, cu jucători mai buni decât mine. Am fost împrumutat de Dinamo, dar am preferat să revin decât să rămân în Italia fără să joc. Dar experiența de acolo m-a ajutat pentru tot restul carierei.

Am învățat la Siena în șase luni cât nu învățasem în șase-șapte ani înainte în România. De exemplu, mi-am dat seama că nu știam mai nimic din punct de vedere tactic. Eram cam aerian, dar acolo m-am ordonat și am înțeles o mulțime de amănunte”, Cosmin Moți pentru Prosport

”Maccarone credea că am venit de la Steaua”

La Siena ai devenit coleg cu Maccarone, omul care răpusese recent Steaua în celebrul retur cu Middlesborough din semifinalele Cupei UEFA. L-ai pupat când l-ai întâlnit în vestiar?

I-am spus că am fost cel mai mare fan al lui pentru acel gol. Mă întrebase dacă am fost pe teren la meciul din Anglia, făcuse o confuzie. Credea că am venit de la Steaua. Ne-am împrietenit repede, iar Codrea, care evolua și el la Siena, i-a explicat despre rivalitatea existentă în România între cele două cluburi.

Maccarone e omul care a răpit Stelei visul unei finale europene în 2006

Ți-a părut bine că Steaua a pierdut atunci cu Boro?

M-am bucurat pe moment, dar nu știu dacă aș mai repeta azi același sentiment. Ar fi extraordinar pentru orice echipă din România să ajungă într-o finală europeană.

Știu sigur că au mai existat două oferte pentru mine în străinătate. Giovanni Becali a discutat cu Lazio în 2008, dar nu s-a concretizat nimic. Apoi, Levski a vrut să mă aducă în 2005. Am aflat asta abia recent, când mi-a spus antrenorul de atunci că a vrut să mă aducă la Sofia”, Cosmin Moți pentru Prosport

Dinamo din nou spre Liga 1!

A fost un drum de la agonie la extaz. Mi-aș dori să se concluzioneze această promovare, de care m-am temut puțin, pentru că Argeșul reușise totuși să arate destul de bine în ultima lună.

”Nu suntem deloc favoriți cu Kosovo”

Titlul a ajuns în România în curtea lui Hagi. Era de așteptat?

E un succes care arată că nu ai nevoie de foarte mulți bani pentru a lucra corect. Nu poate egala nimeni ce a făcut Hagi în țară în ultimii ani. Și acum nu doar că Farul a câștigat campionatul cu puști de 17-18 ani, dar a dominat sezonul cap-coadă.

Te-ar atrage să aduci la Ludogoreț vreun jucător de la Constanța?

Ar fi dificil, pentru că nu dispunem de un buget prea mare pentru transferuri. Sunt convins că acolo sunt jucători urmăriți de multă lume în Europa, pe care Farul îi va vinde pe bani mulți.

CFR Cluj pregătește hegemonia în Superliga cu un transfer fabulos: Adrian Mazilu, starul lui Gică Hagi, este primul pe lista lui Nelu Varga! „Va fi un briliant!”
Adrian Mazilu e noua perlă propusă de Hagi, un atacant monitorizat deja de nume mari din Europa © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Dacă ai avea posibilitatea să iei, totuși, pe cineva de la Farul, la cine te-ai opri?

Pe Mazilu l-aș lua ieri, cum se spune! Aș pune pe masă fluierând 4-5 milioane de euro.

Am auzit niște lucruri uimitoare despre Mazilu, care mă fac să cred că va reuși să se impună și în fotbalul mare. E vorba despre atitudine, felul cum se pregătește, chestiuni din teren, din familie. Are și fizic, și mentalitate pentru a avansa spre ligile importante din Europa”, Cosmin Moți pentru Prosport

Cum crezi că ieșim la echipa națională din dubla cu Kosovo și Elveția?

Important e că am pornit bine, cu maximum de punctaj din două partide. Lumea va râde acum, probabil, când voi spune că nu va fi deloc ușor în Kosovo. Mulți se gândesc la faptul că a remizat cu Andorra, că e o națională înființată destul de recent, dar exercițiul cel mai simplu e să te uiți să vezi cam pe unde joacă internaționalii lor. Avem nevoie de agresivitate, de efort, de dorința de a învinge. Dacă reușim să aducem patru puncte din aceste două deplasări începe să se vadă turneul final. Dar n-aș spune că suntem favoriți pe hârtie, pentru că nici noi n-am adunat niciun fel de rezultate în ultimii ani.

”Aș vrea să evităm Farul în primul tur din Champions League”

Ai rămas în legendă cu evoluția ta în poartă la Ludogoreț – Steaua în 2014. Presupun că n-ai refuza un thriller asemănător contra românilor nici din postura actuală de conducător!

În primul rând, trebuie să ieșim din nou campioni în finalul dur al acestui campionat. Apoi, mi-aș dori să evităm Farul în primul tur din Champions League, fiindcă e o echipă foarte incomodă. Aș prefera să ne întîlnim spre fazele de mai sus ale competiției, eventual în play-off.

  • 2 e locul pe care-l ocupă Ludogoreț în prezent în play-off-ul ligii bulgare, fiind la un punct în spatele liderului ȚSKA Sofia, cu două etape înainte de final
Moți nu ar mai vrea să dea piept cu o formație din România în cupele europene

Te-ai vedea lucrând în haosul din fotbalul românesc, în administrația unui club?

Acum nu! Mai am multe de învățat. Vreau să merg și la un curs de director sportiv și, după ce voi acumula mai multă expriență, mă voi putea gândi mai bine la viitor. Deocamdată, e o șansă mare pentru mine că am început munca aceasta de conducător la Ludogoreț, unde lucrez cu oameni aflați de 20-30 de ani în fenomen. Am învățat deja foarte multe lucruri noi, mai am altele de descoperit. Iau totul pas cu pas.

Justin Gafiuc / Autor
Așezat pe baricadele jurnalismului la scurt timp după Revoluție, a început să scrie în presa prahoveană, în orașul de baștină, Ploiești, și, la 16 ani și jumătate, era deja cooptat în ”echipa Ioanițoaia”, la ”Sportul românesc”. Se întâmpla în 1991. Au urmat decenii petrecute ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Bergodi a câștigat o avere ca ”să rezilieze amiabil” contractul cu Rapid. Nu și-a asumat nimic
Bergodi a câștigat o avere ca ”să rezilieze amiabil” contractul cu Rapid. Nu și-a asumat nimic
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Sincer, eu l-aș titulariza pe el la EURO”. Fotbalistul care nu trebuie să lipsească din echipa de start a României
„Sincer, eu l-aș titulariza pe el la EURO”. Fotbalistul care nu trebuie să lipsească din echipa de start a României
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe care le face zilnic
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe care le face zilnic
Bomba bombelor în showbiz, avem imagini colosale cu Anamaria Prodan
Bomba bombelor în showbiz, avem imagini colosale cu Anamaria Prodan
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Gestul unei femei din Neamţ, care a găsit pe stradă 4.100 de lei. Ai cui erau banii
Gestul unei femei din Neamţ, care a găsit pe stradă 4.100 de lei. Ai cui erau banii
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Detalii incredibile despre înmormântarea de lux a lui Costel Corduneanu! Ce s-a aflat despre mormântul Stăpânului Moldovei
Detalii incredibile despre înmormântarea de lux a lui Costel Corduneanu! Ce s-a aflat despre mormântul Stăpânului Moldovei
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat obsesiv cele două păsări
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat obsesiv cele două păsări
Devine OBLIGATORIU în România. Klaus Iohannis a promulgat legea astăzi, 16 Aprilie
Devine OBLIGATORIU în România. Klaus Iohannis a promulgat legea astăzi, 16 Aprilie
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a șocat o țară întreagă
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a șocat o țară întreagă
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Becali, „turbat“ de fericire: planul său pentru a celebra câștigarea titlului va face înconjurul lumii
Becali, „turbat“ de fericire: planul său pentru a celebra câștigarea titlului va face înconjurul lumii
Henry Cavill şi Natalie Viscuso au anunţat că vor deveni părinţi
Henry Cavill şi Natalie Viscuso au anunţat că vor deveni părinţi
E legală depășirea prin dreapta a unei mașini ce virează la stânga? Ce prevede Codul Rutier
E legală depășirea prin dreapta a unei mașini ce virează la stânga? Ce prevede Codul Rutier
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13 iUmor și Denisa Drăgan au o fetiță de 5 luni
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13 iUmor și Denisa Drăgan au…