UI-MI-TOR! Messi pleacă acasă, după un meci ca din poveşti. Mbappe duce Franţa în sferturi. 4-3 în partida ce va intra în istoria mondialelor. Cronica meciului

30 iun 2018 5747 afişări Comentează şi tu CM 2018
UI-MI-TOR! Messi pleacă acasă, după un meci ca din poveşti. Mbappe duce Franţa în sferturi. 4-3 în partida ce va intra în istoria mondialelor. Cronica meciului

Joaca s-a terminat, iar Mondialul a dat startul “ruletei ruseşti”. Aşteptam spectacolul, meciurile adevărate, cele despre care vom povesti peste zeci de ani. Aşteptam momente unice, momente care să intre în istorie, iar începutul optimilor era cât se poate de promiţător. Un afiş cu Franţa şi Argentina şochează oricând s-ar juca, la orice Campionat Mondial. Două naţiuni care au oferit atâtea poveşti frumoase fotbalului, atâtea momente de neuitat, atâtea bucurii şi atâtea lacrimi. Era seara în care o fostă campioană mondială trebuia să plece acasă, iar Messi şi Griezmann aveau să tragă cu dinţii de o calificare în sferturi.

Începutul lui Mbappe

Franţa şi Argentina şi-au găsit asemănări în evoluţiile de la acest Mondial. Ambele şi-au dezamăgit fanii şi şi-au enervat jurnaliştii, în partidele din faza grupelor, chiar dacă doar sud-americanii au pătimit până în ultima clipă. Cel mai strălucitor lot din lume a fost extrem de criticat de francezi, în timp ce argentinienii n-au ştiut pe cine să dea vina pentru jocul prost din grupe, pe Messi sau pe Sampaoli. În acest context, o eliminare în această fază era similară cu dezastrul. O eliminare înseamnă demisii, poate retrageri din naţională şi o dezamăgire colosală. Sub uriaşa presiune, finala optimilor a început cu Franţa având o altă atitudine decât în jocurile de până acum. Mbappe a “încălcat” toate limitele de viteză şi i-a năucit pe apărătorii lui Messi. Minutul 8: Mbappe, faultat, Griezmann trimite în bară! Minutul 11: Mbappe, faultat în careu, iar Griezman înscie! 1-0 pentru Franţa, Messi îl priveşte pe Griezmann cum se bucură şi pare că pentru Argentina începe sfârşitul anunţat din faza grupelor.

Piciorul înzestrat al lui Di Maria şi norocul lui Messi

Mbappe se simte ca la el acasă pe stadionul din Kazan, mai este faultat o dată, dar Pogba e blând cu argentinienii şi trimite peste (20). Tatuajele sar pe mâinile agitate de supărare ale lui Sampaoli, Messi este dat dispărut, chiar şi postura de vîrf fals care îi place atât de mult. Vine minutul 38 însă. Messi dă semne de viaţă. Pasă pentru Pavon, centrare periculoasă. Nu e gol, dar e semnul că Argentina nu poate să moară aşa uşor. Băieţii aceştia au în ADN momentele de magie, iar Di Maria inventează un astfel de moment. Maradona este în extaz! Nu e “mâna lui Dumnezeu”, dar este piciorul înzestrat de Divinitate al lui Di Maria. Torpilă în plasa laterală de la 20 de metri şi se intră cu 1-1 la pauză (41).

Argentina compensează cu geniul lui Di Maria lipsa unui joc la nivelul Franţei şi cele două o iau de la zero. Avea să înceapă cea mai frumoasă repriză de la acest Mondial şi una dintre cele mai frumoase din istoria fotbalului jucat la cel mai ridicat nivel. Vine momentul lui Messi. Şutul este slab, dar Mercado e prelungirea superstarului şi se interpune perfect pentru golul de 2-1 (48). Stadionul din Kazan pare “La Bombonera”. Francezii aproape că dispar în celebrarea nebună a sud-americanilor.

Clipa de glorie a lui Pavard

O bucurie de fix 10 minute, pentru că scenariul, pe care nici cel mai curajos scenarist nu şi-l putea imagina, avea să continue. A fost momentul celui mai “anonim” dintre superstarurile franceze. De prin galaxii necunoscute nouă a aterizat un gol-bijuterie şi tocmai din piciorul lui Pavard (58). 2-2 şi secunda în care fundaşul dreapta a fost mai bun ca Pogba, Mbappe sau Griezmann. Argentinienii se simt rău. Cam cum s-a simţit Maradona la meciul cu Nigeria, iar Franţa este un “animal de pradă” care nu iartă. Mbappe îşi arată şi el geniul, defensiva argentiniană greşeşte şi…  Da, este 3-2! Franţa revine din nou în avantaj şi visul continuă pentru ei. Contraatac de manual şi Mbappe face meciul vieţii, la echipa naţioanală. Golul doi pentru puştiul cu genă de star şi Franţa are 4-2 (68).

Aguero şi tensiunea care a refuzat să moară

O poveste atât de frumoasă nu se putea încheia însă în minutul 68. Aguero marchează (90+2), mai sunt două minute, argentinienii se năpustesc spre poartă, dar Pavon trimite peste poartă în ultima secundă.

Argentina se stinge sub ochii lui Maradona, Messi nu mai poate să facă nimic. “Extraterestrul” de la Barcelona e tot mai pâmântean la naţională. Mondialul din Rusia va rămâne o mare deziluzie în povestea sa incredibilă. Argentina pleacă acasă după un Mondial jalnic pentru “pume”, în timp ce Franţa face prima mare “victimă” în Rusia şi îşi arată clasa pentru prima dată la acest turneu. Finala se vede din Paris, iar noi rămânem cu amintirea unuia dintre cele mai frumoase partide din istoria mondialelor.

Cronică de Vlad MĂCICĂŞAN

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.