Hagi şi japonezii. Andru Nenciu despre cea mai frumoasă imagine a optimilor Cupei Mondiale

5 iul 2018 10287 afişări CM 2018
Hagi şi japonezii. Andru Nenciu despre cea mai frumoasă imagine a optimilor Cupei Mondiale

O poză a făcut înconjurul lumii. OK. Ştim. Imaginile nu mint niciodată. Imaginile spun mai mult decât o mie de cuvinte. Imaginile ni se lipesc de suflet toată viaţa. Unele. Ştim şi asta.

Unele imagini însă au darul de a ne aprinde imaginaţia. Şi nu ne provoacă oboseală oculară oricât de mult le-am cuprinde cu privirea. Ne întrebăm ce s-a întâmplat până la acel cadru? Sau ce a urmat după. Imaginile tari au puterea de a naşte în mintea colectivă tot felul de scenarii. Dialoguri imaginare sau gesturi largi. Nasul fin şi intuiţia ne teleportează parcă în locul care a lăsat ceva pentru istorie. Aşa s-a întâmplat şi la finele meciului Belgia - Japonia 3-2.

Ştiţi poza. Niponii n-au plâns ca nişte cocoşaţi pe-un colţ de scaun. Probabil. Au clacat la ultima fază după ce au condus cu 2-0, dar n-au făcut prăpăd în vestiar. E limpede. Din doi paşi şi trei mişcări, Kagawa şi ai lui au lăsat vestiarul de pe Rostov Arena ca şi când altă echipă ar fi urmat să se dezechipeze pe aceleaşi fotolii. Au aranjat ce era de aranjat cu o atenţie de arheologi şi au lăsat podeaua să lucească. Şi, mai presus de toate, le-au lăsat organizatorilor un bilet scris cu litere de-o şchioapă: "Mulţumim!".

Educaţie, civilizaţie, naturaleţe, obişnuinţă. Şi nu! Nu a fost un gest învăţat din setul de reguli cu care au plecat din Tokyo spre Rusia. A fost un gest firesc, unul la care au recurs ca mai-mereu. Da! Mereu. Din fragedă pruncie.

2011. Constanţa. Rafale de vânt. Nervi tari. Ţiuituri. Pocnete. Speranţe. Tibii trosnind. Tumbe. Frustrări. Goluri frumoase. Supărări. Faze spectaculoase. Cristian Cămui. Gheorghe Hagi. Personalităţi din fotbalul constănţean. Making Of Promotion îi organizează lui Hagi "Talent Cup". Un turneul amical cu fotbalişti sub 17 ani. Vine Real Madrid. Apare şi Inter Milano. Dar şi Kashima Antlers. Cluburile de juniori îşi fac check-in-ul la Yaki. Mamaia.

Iar SPA-ul îi ispiteşte neîncetat pe puştii aflaţi în căutarea gloriei. Japonezii vin după tripla tragedie de pe 11 martie. Cutremurul, tsunamiul şi accidentul nuclear au făcut 15.000 de victime! Puştii de la Kashima au sufletele amputate de durere. Dar nu uită nimic din ce au învăţat acasă. Ies din piscină, dar şterg picăturile de apă rostogolite pe gresie. Cu promptitudine. Şi atenţie. E ca un ritual. Până când...

Până când un "Nagatomo" miniatural lasă în urma sa două picături. Antrenorul lui Kashima Antlers îl vede! Ridică tonul! Şi îl duce la locul faptei. Puştiului i se lasă colţurile gurii. Şi, cu privirea înceţoşată, şterge cele două picături minuscule. Zâmbeşte discret şi tehnicianul îl recompensează cu o îmbrăţişare de urs.

Turneul îşi continuă cursul firesc. Hagi le zâmbeşte. Italienii şi spaniolii îi privesc puţin de sus. La terenul din Constanţa? La fel! Nici urmă de peturi, prosoape sau hârtii după ce băieţii cu ochi oblici şi paşi apăsaţi îşi termină treaba.

2018. Rusia. Poza din vestiarul de la Rostov nu e unică. Sakai, Honda, Inui sau ceilalţi japonezi au mai recurs la acelaşi ritual de sute de ori în carieră. De la copii şi juniori până azi. Poza de la Rostov doar a scăpat. Pentru japonezi, ceea ce au făcut la finele meciului cu Belgia e ceva firesc.

 

...

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.