Cristian Scutariu, după Franţa - Croaţia 4-2: ”Lecţia frumoasă a croaţilor. Glezna fină fără muncă e inutilă precum un McLaren pe străzile Bucureştiului”

15 iul 2018 7587 afişări CM 2018
Cristian Scutariu, după Franţa - Croaţia 4-2: ”Lecţia frumoasă a croaţilor. Glezna fină fără muncă e inutilă precum un McLaren pe străzile Bucureştiului”

Deşteaptă-te, române! Cât încă nu-i prea târziu, cât încă ai proaspătă-n memorie imaginea Croaţiei de la acest Mondial. Croaţia, cea cu fotbalişti care au citit cu atenţie întreaga cărţulie cu instrucţiuni atunci când s-au apucat de fotbal. Croaţia, cea care a înţeles că degeaba ne lăudăm, noi ăştia din partea hulită a Europei, c-avem glezna fină. Glezna fină care nu e dublată de muncă e la fel de inutilă ca McLaren-ul lui Alibec pe străzile pline de gropi dintre Piaţa Sudului şi comuna Berceni. 

Modric, Rakitic, Mandzukic, chiar şi Perisic sau Vrsaljko, toţi sunt băieţi talentaţi. Însă au ajuns să fie jucaţi la FIFA 18 de către copiii din lumea întreagă doar pentru că au tras de ei. Pentru că au muncit şi mai tare atunci când au prins primul ”zece mii pe lună”. Pentru că au fost serioşi şi şi-au investit banii atunci când zerourile au fost prea multe. Investit cu cap, după sfatul consilierilor, nu investit în plăceri, în şampanii la roabă şi în accesorii pisiceşti pentru asistente TV. 

Contra Franţei, după o serie de meciuri epuizante, croaţii n-au mai putut. Şi au ştiut că nu vor mai putea, de asta au început tare, cu pressing avansat, cu dorinţa de a rezolva ceva repede, până în momentul în care genunchii încep să dea rateuri, până când gambele încep să usture. N-au rezistat. Franţa, o echipă formată din superstaruri şi, mai nasol, superstaruri odihnite. Însă dincolo de această înfrângere usturătoare, în urma Croaţiei de la acest Mondial rămâne o lecţie.

Şi nu e vorba despre lecţia clasică, cea de tipul Islandei la Euro 2016. Pentru că nu vorbim despre nişte băieţi rudimentari care şi-au depăşit condiţia. Lecţia Croaţiei e preţioasă. E vorba despre conştientizarea faptului că ceea ce ”dă Domnul” nu mai e suficient. În lumea în care trăim ai nevoie de toate piesele, nu mai merge în trei timpi. Gleznă, minte şi muşchi. Iar ultima parte depinde doar de noi!

Peste patru sau peste opt ani, pierzătorii din această finală vor sta pe peluza casei din Alpi şi se vor uita la următorul Mondial, sorbind dintr-un pahar cu picior înalt, ceruind un Ferrari. Tot atunci, cei care nu s-au calificat în Rusia acuzând ghinionul şi faptul că Daum avea metode nasoale de antrenament vor butona telefoanele pe banca tehnică prin Liga 1 ca să vadă ce schimbări trebuie să facă la pauză. 

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.