Viaţă de poliţist african

17 iun 2010 7 afişări CM 2010 Africa de Sud
Viaţă de poliţist african Viaţă de poliţist african

Într-o zi de meci, un poliţist african stă aproape 24 de ore îndispozitiv, în uniformă subţire şi pe un frig pătrunzător.

Dacă la Cape Town 1.000 de stuarzi au făcut grevă la meciul Italia- Paraguay, nemulţumiţi de salarii, la Johannesburg lucrurile parsub control.
Înainte de Brazilia - Coreea de Nord am vorbit cu un poliţist carepăzea centrul de presă. Un minoritar alb, dar tare simpatic: "Suntde dimineaţă în dispozitiv şi o să plec mult după ce se terminămeciul. Mor de frig". L-am privit compătimitor cum stătea zgribulitîn uniforma indecent de subţire pentru condiţiileatmosferice.

"Pentru ţară şi pentru a fi toată lumea mulţumită că noi, înAfrica, am reuşit să organizăm totul impecabil, aş face orice", arăspuns atunci când l-am întrebat cât e de greu să fii poliţistîntr-o ţară în care rata infracţiunilor e cea mai ridicată. Vorbeacu atâta convingere, cu atât patos despre datorie şi patrie, încâtm-am hotărât să nu mai scriu că la o ediţie de Mondiale unde auexistat ameninţări teroriste controalele de orice fel sunt maidegrabă formale.

Naţionalist convins, poliţistul african mi-a recomandat, probabilşi pentru că subiectul cu crimele doare, un restaurant unde semănâncă ieftin şi bine carne de struţ. "Carne de ce??". De struţ!"Cam 100 de ranzi".

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.