Un buget mai mic, o competiţie la fel de mare. O nouă lovitură pentru ruşi: au pierdut 400 de milioane de dolari din bugetul pentru CM 2018

7 apr 2015 25658 afişări Campionate Externe
Un buget mai mic, o competiţie la fel de mare. O nouă lovitură pentru ruşi: au pierdut 400 de milioane de dolari din bugetul pentru CM 2018

Bugetul Cupei Mondiale la fotbal din 2018 a fost redus prin tăierea unor cheltuieli de 400 de milioane de dolari, a anunţat luni ministrul Sportului din Rusia, Vitali Mutko.

  • Din cauza deprecierii rublei, bugetul Mondialului de peste trei ani s-a redus deja cu aproape 9 miliarde de dolari

Economia Rusiei a îndurat lovituri extrem de puternice în ultimul an, după anexarea Crimeei. Sancţiunile economice dure impuse de Uniunea Europeană şi Statele Unite, dar şi blocarea conturilor oligarhilor apropiaţi de preşedintele Vladimir Putin au prăbuşit economia Rusiei, rubla având o cădere necontrolată în 2014, de 46%. Mai mult, salariile au scăzut cu 9,9% în ultimul an, în timp ce inflaţia a crescut cu 17%. În aceste condiţii, ruşii se luptă să ţină economia sub control, scăzând drastic din cheltuieli. În fotbal, dar mai ales în sportul rus, acest lucru a dus la reducerea cheltuielilor, salariile jucătorilor fiind din ce în ce mai mici, iar transferurile spectaculoase realizate în urmă cu câţiva ani s-au rărit considerabil. Chiar şi în ciclism, cele două echipe finanţate de ruşi - Tinkoff-Saxo şi Katiuşa - au un viitor incert, în ciuda peformanţelor realizate în ultimii ani.

Stadioanele rămân la fel, doar hotelurile sunt tăiate

Mai mult, se pare că şi Cupa Mondială din 2018 va avea probleme. Renovarea unor stadioane, precum Lujnîki din Moscova, sau construcţia altora a început deja, însă costurile vor fi mai reduse, chiar dacă arena din Sankt Petersburg, noua Zenit Arena, va costa 1,1 miliarde de dolari! Potrivit declaraţiei făcute de ministrul Sportului din Rusia, Vitali Mutko, din cauza crizei financiare prin care trece Rusia, care ar putea duce economia statului ex-sovietic la o scădere de 4,5% în 2015, numeroase proiecte au fost abandonate. 25 de evenimente vor fi anulate, în timp ce bugetul altor 14 va fi redus, pentru a economisi 475 de milioane de dolari.

Cea mai mare parte din aceste economii vor fi făcute, evident, la bugetul alocat pentru Cupa Mondială din 2018. Potrivit lui Mutko, bugetul va scădea cu 400 de milioane de dolari, din câte se pare reducerile fiind operate la renovarea sau construirea unor hoteluri pentru suporteri şi mass-media în Volgograd şi Kaliningrad. Decizia de a scădea costurile pentru Mondial a fost luată în ianuarie, însă suma nu a fost oficializată decât luni, pe 6 aprilie. "FIFA nu ne va lăsa să refacem proiectele stadioanelor, astfel că acestea nu vor fi afectate", a spus Mutko, potrivit agenţiei de presă chineze Xinhua. 

Bugetul total al turneului final din 2018 era de 664 de miliarde de ruble, ceea ce, în 2012, atunci când a fost anunţat, însemna aproape 20 de miliarde de dolari. De atunci, rubla a scăzut cu 45%, astfel că şi bugetul a scăzut la circa 11 miliarde de dolari.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.